Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2007. április 10. kedd

Villa pergolával

a 2000-ben tervezett és a Szép Házak című folyóiratban megjelent lapostetős villa sokaknak megtetszett, így került sor erre a tervezési megbízásra is. Több évtized magastetős “egyeduralom” után egyre több lapos tetős családi ház épül.  Az idegenkedés nem is elsősorban a formának szólt, hanem jobbára a beázástól való félelemnek.

Az építőipar (és az építőanyagipar) azonban mára már elérte azt a színvonalat – és nem csak a nagy építőipari cégeknél – hanem a kisebbeknél is, hogy nyugodtan mernek vállalkozni lapostető szigetelésére. Ha belegondolunk, akkor azért ez nem ördöngösség. Az ipari, kereskedelmi épületek jelentős része ezzel a formával épül meg, akkor megoldható ez családi ház/társasház méretekben is.

Az épületek formálása viszont egészen más és az egyszerű geometrikus formálása sokaknak jobban tetszik, mint a magastetős épületek sokszor indokolatlan túldíszítettsége. Az épület alapvető karakterét itt a nagy fehér geometrikus tömegek, a pergola és az azt tartó oszlop-gerenda váz és kellően nagy homlokzati nyílások adják. A nem túl széles, viszont elég hosszú telekre, a pergolával fedett, nagy méretű terasz közvetlen közelébe még egy szabadtéri úszómedencét helyeztünk el.

Hozzászólások (8): megnézem / hozzászólok

 • Tamás

  2008. március 22. szombat - 00:59

  #1991

  Tetszik a ház. Eddig meg sem fordult a fejemben lapostetős ház. Eddig:) Mi az oka annak, hogy ismét kezd teret nyerni a lapostető? Jobb szigetelésőanyagok és technológiák, csupán felkapott divat, vagy olcsóbb, mint a magastető? Üdv, Tamás

 • Sz.Tamás

  2008. szeptember 5. péntek - 22:04

  #4201

   Tisztelt Koós Miklós Úr!
  Ön szerint tudna e jellegében ilyen házat tervezni, 120m2-es alapterülettel (a teraszt külön számolva), és 4,5m megengedett homlokzat magassággal?
  Válaszát köszönöm: Tamás ( de egy másik Tamás   )

 • Zahui Marius

  2008. szeptember 20. szombat - 19:58

  #4361

  Tisztelt uram!

  Nagyon szep a haz , gartulalok.! , ugyanezt szeretnem megepiteni , mivel nem vagyok epitesz , szeretnem megnezni a rajzat is , persze ha lehet . Ugyanilyesmit szeretnek csak hatalmasat.

  Koszonom

  Zahui Marius
  Nagyvarad

 • Nagy Róbert

  2008. december 30. kedd - 18:12

  #7776

  Tisztelet Tervező Úr !

  Nagyon tetszik a ház, és a menyasszonyommal ugyan ezt szeretnénk megterveztetni , megépíteni …
  Hogyan mi módon lehetne felvenni önökkel a kapcsolatot? Vagy több képet látni a házról. Ha van rá lehetőség megköszönném emailban is .

  Tisztelettel Nagy Róbert

 • Bús János

  2009. december 27. vasárnap - 15:35

  #59768

  Gratulálok!
  Hegyoldalban építetttem egy 2 szintes brutto 400 nm ingatlant és egy MARADI épitész tervezte rá a tetőt .Amit soha nem fogok rá tenni.De csakis az ő terveit fogadják el ebben a városban.
  Modern lapostetőt fogok rá terveztetni igy jutottam el ide.
  Megkérdezném ha he elküldöm az alprajzot és egy pár képet a meglévő ingatlanról tudnának nekem látványterveket késziteni?Többet.
  cim :bus.janos@freemail.hu

 • Lukacs Lehel

  2010. június 10. csütörtök - 20:48

  #72390

  Tisztelt Koos ur!

  Bar latom, hogy az elozo probalkozasok nem igazan jartak sikerrel, marmint ami a hazrol keszult mas kepeket, terveket illeti… En azomban megis megprobalkozom, erdelybol vagyok, bar csikorszagban hosszu es hideg a tel, amint itt mar emlitette, a szigetelestechnikak elegge elorehaladottak igy nekem is megfordult a fejemben egy lapostetos haz epitese, azt szeretnem kerni , ha van ra lehetoseg nemi betekintest nyerni a fenti haz tervrajzaba, esetleg nehany fenykepet megtekinteni, termeszetesen ha van ra lehetoseg…

  Elore is koszonom!
  Tisztelettel Lukacs Lehel, Csikszentkiraly

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

ÉPÍTÉSI JOG
A homlokzatmagasság számítás BÜNTETI a lapostetőt

Az “építménymagasság, épületmagasság, homlokzatmagasság” című írásunkban épp azt kellett megállapítani, hogy a homlokzatmagasság számítással a korábbi építménymagasság számítás helyett egy olyan szabályozást vezettek be, aminek a célja nem látható, az oromfalak és a tűzfalak esetében teljességgel érthetetlen a megkülönböztetés, ez pedig számos esetben káoszt eredményezhet majd 2018. december 31. után. Nem nehéz belátni a címbeli állítást, miszerint […]

A homlokzatmagasság számítás BÜNTETI a lapostetőt
2017. július 9. vasárnap
TERV KRITIKA
Tervkritika 187 | egy igazán nagyvonalú ház

Tisztelt Koos Úr! Szeretném kérni az ingyenes tervkritika szolgáltatását! A házhoz, illetve a családhoz tartozó információk: jelenleg három gyermekem (13 éves, 11 éves lányok és 3 éves fiú) van, de szeretnénk egy negyediket is ha bírjuk kitartással és egészséggel. Ezért terveztük a házunkat ilyen nagyra. A külső falazatot az én elképzelésemnek megfelelően öntött falas ICF technológiaival […]

Tervkritika 187 | egy igazán nagyvonalú ház
2017. április 11. kedd

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább