további cikkek

Koós Miklós
Koós Miklós
2007. november 13. kedd

Recycling | PET Házak

Egy új sorozat indul Recyclingcímmel, az újrahasznosítás néhol vicces, néhol komoly alkalmazásáról lesz szó pár bejegyzés erejéig, elsőként a PET müanyag palackok “építőipari” hasznosításáról. Előzőleg azonban érdemes egy pillantást vetni Chris Jordan híres fotójára, arra a bizonyos 2 millió müa. palackra, amit az USA-ban dobnak el, kb. 5 percenként …. >>>

PET büfé Argentinában
A Buenos Aires melletti Iguazu-ban található Alfredo boltja, ami PET palackokból készült, de a boltbelső minden eleme is. Ahogy látszik a fotókon, még a lépcső és a terasz lábazatát is ebből az anyagból készítette el (nem lennék meglepve, ha magyar származású lenne).

1175982_House_of_Plastic_Bottles_1.jpg

********************************************************

PET Light | Köztéri világítási installáció 

CO2LED, Night View in Rosslyn, Arlington County, Virginia, Sustainable Artwork by Jack Sanders, Robert Gay and Butch Anthony, FreshAIRE Initiative, Planet Arlington

522 db napenergiával működő LED világító-installáció, a tetejükön egy-egy PET müanyag palackkal a virginiai Arlingtoni Művészeti Fesztiválhoz készül. Este, kivilágítva messziről inkább hatrnak világító rudaknak, mint az újrahasznosítás egy érdekes alkalmazásának.

“Ez az ideiglenes projekt a fenntarthatóságot jelképezi, jelzi az alternatív energiaforrások és technológiák elérhetőségét és demonstrálja az újrahasznosítás könnyedségét. A projekt minden eleme újrahasznosított anyagból készült” mondja Jack Sanders.

The only thing middle-of-the-road about

forrás | inhabitat

********************************************************

PET heverő 

lounge_chair_pet_bottle.jpg
ez ugyan nem épület, de mint bútorkoncepció  is érdekes lehet (ismeretlen alkotó)

********************************************************

Morimoto Étterem, New York City
Tadao Ando Architects and Associates

0609_1morimoto-1.jpg

Tadao Andoegy olyan LED (világítású) falat épített ebbe a new yorki étterembe, amelyik 17.400 db félliteres műanyag palackból áll, melyeket megtöltöttek vízzel és így világították meg őket.

124906813_d0fafea4a5_o.jpg

Ha körbe szeretne nézni belül, itt egy interaktiv – egérrel mozgatható, nagyítható panoráma:panoráma (Quick Time szükséges hozzá)

forrás

********************************************************

és a végére hagytam a kedvencemet, amit a szegedi “Sárga” üdülőtelepen találtam … a magyar kreativitást szinte semmi sem überelheti.

érdemes egy pillantást vetni Fido blogjára is, hisz ő is foglalkozott több posztban is a riszájkling-gal

Hozzászólások (6): megnézem / hozzászólok

 • tibcsi

  2009. március 21. szombat - 10:33

  Ezeken már én is törtem az agyam, tetszik, hogy más is 🙂
  Nekem még van egy ötletem, üvegháznak, de ott elég lenne egy réteg pet, zsugorítás nélkül, szabályosan, csak valahogy össze kellene ragasztani őket. zsugorfóliára már én is gondoltam, de az nem annyira környezetbarát, inkább valami elektromos ragasztás, pontforrasztás kellene.
  Az argon meg ilyenek nekem nem elég egyszerű, nem elég “zöld”.
  No… ?

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.