Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2008. február 11. hétfő

Fűz | A valódi élő építészet alapanyaga

weidendom172004.jpg

Legtöbben nem is gondolnák, hogy a szinte mindenki által – leginkább kosarak alapanyagaként – ismert fűz építőanyag, pontosabban élő, természetes építőanyag is lehet értő kezekben. A valódi élő, organikus építészet nem a formát veszi át, hanem magát az élő anyagot teszi meg az építészeti tér alkotójává. A biológiai faművesség, az élő építészet, a növényszobrászat bár régmúlt időkbe nyúlik vissza, mégis kevés emlék maradt és még kevesebb követője.

arenasalix-2004.jpg arenasalix-2007.jpg arenasalix-2010.jpg

Az élő fákkal és bokrokkal való kisérletezgetés sokak számára egyet jelent a formára nyírt buxussal és a bonsai-val. E most induló sorozatunkkal azt szeretnénk igazolni, hogy ez koránt sincs így !

arbosculpture (000).gifMár itt ezen az oldalon is beszámoltunk az arborsculpture előfutárairól és mai művelőiről, akik olyan módszert dolgoztak ki, amivel pl. élő bútorokat, játszótereket lehet létrehozni. A legújabb tervek már egy komplett ház létrehozására (“termesztésére”) irányulnak, ami lássuk be nagyon izgalmasan hangzik. Viszont még nem esett szó a biológiai faművesség egy teljesen önálló ágáról, a fűzfa építészetről. Itt és így kapcsolódik össze mindaz, amit az arborsculpture-ról szóló sorozat indításakor írtam még tavaly augusztusban, hogy miképpen jutunk el a nyírt buxustól az építészeti felhasználásig, hogyan kapcsolódik össze a (kreatív) kertészet és az építészet és válik tájépítészetté.

 A természetben található struktúrák olyan méretű komplexumon jelentek meg, mint a müncheni olimpiai csarnok tetőszerkezete. A konstruktőr, Otto Frei hosszasan tanulmányozta a különféle organizmusok szerkezetét és ezek alapján alkotta meg, a mai napig is mérnöki bravúrnak számító sátorfelületét.

Részben Otto Frei, részben mások nyomdokaiba lépett a német Sanfte Strukturen (Szelíd Szerkezetek) csoport, amikor a természeti struktúrák megismerése és megértése után elkezdett fűzfából térformáló építményeket létrehozni. weidenarena-koln.jpgE térformáló anyag a fűzfa volt, pontosabban a kötegekbe kötött fűzfa, mely így nagyobb fesztávolságok áthidalására is alkalmassá vált. Azonban a kivágott és kötegelt fűzfa nem holmi – hagyományosan holt – anyag maradt, hanem kihasználva azt a képességét, hogy igen könnyen kihajt, ezeket a kötegeket beásták a földbe. A locsolás, gondozás következtében aztán ezek meggyökeresedtek és kihajtottak. A kötegekben lévő – talajjal nem érintkező – vesszők egy idő után elszáradtak-elkorhadtak, majd kipotyogtak és maradt az élő váz, sűrű levélzettel. A “technológia” ilyen pofon egyszerű!

Weidenpalais.jpg
A fűzfa építészetről szóló sorozatunkban nemcsak megvalósult projekteket fogunk majd bemutatni (benne reményeink szerint a magyar kezdeményezéseket is), hanem azt a közösségépítő erőt is, amivel ezek létrehozása, megalkotása jár, mert hogy ez egy klasszikusan kaláka munka.

 Sanfte Strukturen
 arborsculpture

Hozzászólások (9): megnézem / hozzászólok

 • Avatar

  EMA

  2008. február 12. kedd - 12:23

  #1456

  Kedves Miklós!
  Talán, valamelyik anyagodnál már leirtam, de egyre határozottabban az az érzésem, hogy a fűzfaépitészetet az urbanisztikában funkcionálisan is remekül lehetne alkalmazni, mégpedig a városon belüli forgalmi utak “beboritására”. Csak a közérthetőség kedvéért, teszem azt a pesti Rákóczi utat kétoldalt beültetnék fűzzel, és összehúznák, mint egy alagutat…:)

 • Avatar

  typsubs

  2009. április 10. péntek - 16:37

  #9097

  hmm… interesting ))

 • Avatar

  Dr Kacsa

  2009. szeptember 11. péntek - 08:37

  #11477

  Kedves Miklós!

  Lesz folytatás? Nagy érdeklődéssel tanulmányoznék megvalósult projekteket, vagy bármit, ami az organikus (élő) építészet tárgykörében fejlemény, akár cikk, fotó, vagy könyvajánló. Főleg magyar nyelven.

  köszönöm, ha.

  ui. kezdetben vehemens csodálattal fordultam a fűzfaház felé, és azt gondoltam, hogy 100%-ban ilyen házak kellenének. Mára már felkeltem a ló túloldaláról, ahova átestem, és egy ésszerű arány tartok jónak az építő (holt) anyagok és a természet között, de legalább 30% körül jónak tartanám még mindig a növényzetet.

 • Fűz | Stickwork – Patrick Dougherty

  2011. január 11. kedd - 00:01

  #78262

  […] Régen jelentkeztem már fűz témájú anyaggal. […]

 • Avatar

  Garlando

  2011. január 17. hétfő - 03:10

  #78349

  EMA
  Nagyon jó az ötlet, de a következő problémákat kéne hozzá megoldani:

  -a fűzfa víz és tápanyagigényes: Az aszfaltra hulló, haszontalanul elvesző csapadékvíz “elmentése”, eltárolása és kiegészítő öntözés biztosítása.
  -A téli sózási, környezetszennyezési (szmog) problémák elhárítása.
  -Az ősszel aszfaltra hulló tápanyagutánpótlást jelentő levelek kárba menésének kiküszöbölése.
  -az aszfaltra kerülő levelek igen nagymértékben csökkentik a gumik tapadását, tehát fokozzák a balesetveszélyt.
  -stb

 • Avatar

  Vadász Sándor

  2012. március 13. kedd - 12:47

  #83723

  Kedves Miklós!
  Örülök a cikkeknek. Magam is a fűzépítészettel és szobrászattal kisérlezetem, mivel egy energiafűz ültetvénnyel rendelekezem és angol honlapokról indulva jutottam ide.
  Jó lenne a folytatás…
  Tisztelettel:
  Sándor

 • Avatar

  Schwarczkopf György

  2013. június 14. péntek - 19:21

  #85808

  Vadász Sándor: Kedves Sándor!
  Az ötletem alapján, társaimmal kalákában felépítettük a világ első átszellőztetett héjú, önhordó szalmabálakupoláját sikerrel. A következő szalmaboltozatos épületet szeretnénk fűz héjjal kombinálni, ebben tudnál nekünk segíteni.
  Kedves Miklós légyszíves juttasd el Sándornak közvetlenül a levelemet, vagy add meg elérhetőségeit.
  Üdvözlettel Schwarczkopf György

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

ZÖLD
Templom növényekből

Régen volt arborsculpture témájú cikk itt a koos.hu-n. Egy remek ötlet és megvalósítás Új-Zélandról. a felhasznált “építőanyag”: Alnus Imperialis – Cut Leaf Alder  (Roof Canopy) Leptospernum – Copper Sheen. (Walls) Camelia Black Tie Acer Globosum Thuja Pyramidalis a fotók forrása és egyben a templom és a park honlapja: http://treechurch.co.nz/ forrás: 444.hu

Templom növényekből
2015. július 9. csütörtök
ZÖLD
Organikus | Igazán élő és növekedő építészet 2.

Még 2009-ben foglalkoztunk ezzel a témával Organikus | Igazán élő és növekedő építészet című írásban, most folytatjuk az organikus formák, építmények bemutatását. Laura Spector készítette ezeket a remek tárgyakat. Már az előző részben is mutattunk olyan hidakat, amiket élő növények alkottak, most mutatunk további hasonlóakat, de most nem Indiából, hanem Japánból. Ha kíváncsi a részletekre, […]

Organikus | Igazán élő és növekedő építészet 2.
2011. november 24. csütörtök

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább 

legutóbbi hozzászólások