további cikkek

Koós Miklós
Koós Miklós
2008. március 1. szombat

I. Magyar Passzívház Konferencia

03122.jpg

Február 21-én, a Műegyetemen tartották meg az I. Magyar Passzívház konferenciára. Az építészfórum-on Ertsey Attila részletesen beszámolt az ott elhangzott előadásokból. Javaslom elolvasásra A hőnyereség maximalizálása passzívházakkal című írását mindenkinek, aki érdeklődik a téma iránt. Nem idézem ide a beszámolót, csak 2 dolgot emelnék ki az egészből :

“…És itt hangzott el a nap legfontosabb kijelentése, azok számára is, akiket egyáltalán nem érdekel a téma: idézte Piebalg (litván) EU-energiabiztost, aki 2008. január 31-i nyilatkozatában kijelentette: a zéró emisszió az Unióban prioritás lesz, 2012-től pedig kötelező lesz a passzívház-szabvány. Jó lesz tehát felkötni a nadrágot mindannyiunknak!…”

“…A passzívház legfontosabb elvei:
* Megfelelő hőszigetelés, hőhídmentesség, háromrétegű ablakok, légtömörség, hővisszanyeréses szellőztetés (szűréssel).
* Az EU épületállományának átlaga jelenleg 200 kWh/m2.év. Az új építés 27, 87 %/év.
* A helyettesítő – megújuló – energia árát eléri az olaj, már cca. 50 $/hordó felett.
* A passzívház falszerkezeteinek optimuma k=0,17 W/m2K.
* A passzívházban penész nincs. Ennek a magas felületi hőmérséklet és a szellőztetés az oka.
* A költség-haszon optimalizálás számítása alapján a külső fal hőszigetelési vastagságának optimuma 14 cm és 25 cm közt van. 14-nél az energiaipart támogatjuk, 25-nél a helyi (építő)ipart.
* Az adóbevétel több, a munkanélküliség csökken. A statisztikai adatok elemzése alapján kiderül: ha energiára költünk 1 millió €-t, akkor 3 munkahelyet teremtünk. Ha építésre, 12-t! Ezt belátva a német állam kamattámogatást nyújt a passzívház-építéshez, és a megújulók alkalmazásához.

Hozzászólások (1): megnézem / hozzászólok

  • koos.hu - II. Magyar Passzívház Konferencia

    2009. január 6. kedd - 00:01

    […] elv lassan Magyarországra is megérkezik. 2008-ban tartották az első ilyen jellegű, átfogó konferenciát. Az energiaárak és az elmúlt időszak hitelválsága láthatóan lökést adott Magyarországon […]

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.