Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2008. június 10. kedd

Tervkritika 02 | egy félszinteltolásos ház

A múlt héten elindult új sorozatunk, a Küldje be saját háza terveit, fotóit, ahol az olvasók által beküldött terveket véleményezzük. Újabb vizsgálatunk tárgya, ez az egylakásos  családi ház Őrbottyánban fog megépülni.

Amikor először gyorsan átfutottam a rajzokat az első benyomásom az volt, hogy minden milyen logikus helyre került. Talán furcsának hat, ha azt mondom, hogy számomra (!) ha egy alaprajz az első pillantásra grafikailag “kellemes” érzetet kelt (már nem a rajz feldíszítése, hanem a falak, nyílások elhelyezése okán), akkor ahhoz egyből nagyobb a bizodalmam. Ez az alaprajz ilyen, de mielőtt tovább mennénk olvassuk el az építtető kommentárját:

Kedves Miklós!
Érdeklődve olvastam az internetes naplójában indított új fejezetet, a Tervkritikát. Remek ötletnek tartom és úgy döntöttem be is küldöm a tervezett házam rajzait. Megtisztelne, ha véleményezné a tervet.
A kommentár:
Ott kell kezdenem, hogy a tervező nagyon jó barátom és tudtam, ha rá bíznám házam tervezését, szívén viselné azt. Nem tudom, hogy egy ilyen kapcsolat építtető és tervező közt kifizetődő-e, de úgy érzem megérte a hónapokon át tartó őszinte cívódás.
Egyszerű alapfeltételekkel vágtunk neki a tervezésnek: 3 szoba + nappali; kamra; 2 fürdő és garázs szerepelt a kívánalmak közt.
Mivel a telek lejtése számottevő (10%+) a szinteltoláshoz is ragaszkodtam. A sokak által gyűlölt lépcsőknek sem vagyok ellenzője, ezért a tetőtér beépítését is kértem. Fontos volt, hogy a kert és a ház szotos kapcsolatban álljon egymással, ezt végül nem sikerült teljesen az elképzeléseim szerint megvalósítani, de nem panaszkodom. A terveken szereplő bútorozás komolytalan, kizárólag az engedélyeztetés miatt kerültek a rajzokra.
17 verzió született, végül a 13-as verzió második revíziója lett a befutó. Az egy légterű nappali-étkező-konyha részben, míg a galéria teljes mértékben a tervező ötlete volt (és ebből nem is engedett). A telek 22 méter széles, a ház nem oldalhatárra épül. Nemes Marcell

Ami elsőre szembeszökik: a hossztengelyében szimmetrikus szerkesztés, már ami a fesztávolságokat jelenti. Itt abszolút tengelybe, mi több az épület centrumába került a lépcső, ami nem baj, mert jól van kialakítva maga a lépcső és a közvetlen kapcsolódásai is. A szinteltolás funkciókat választ el, az összenyitások (galériák) pedig összekapcsolnak térben eltérő helyiségeket. Ilyen összenyitás és teljes hosszanti átszellőztetés lehetősége esetén én is szívesen alakítok ki egy térben konyhát és nappalit, amitől más esetben igyekszem lebeszélni az építtetőket. A földszint összenyitásával és az emeleti galéria hozzákapcsolásával egy nagyvonalú tér jön létre, amit egész biztosan értékelni fog mindenki, aki először lép majd be az előszobából (nem lebecsülendő szempont).

Jó a WC elhelyezése, csak annyira van eldugva, amennyire szükséges. Érdemes megnézni a méretét is, mert sokszor esünk abba a hibába, hogy ott akarunk spórolni, ahol 0,5 nm a használhatóságot nagyban megnövelheti. Tetszik a tágas és gardróbbal  jól ellátott előszoba. Mivel a bejárat eleve védett és vissza is van húzva, így nem hiányzik, hogy az előtér ajtóval zsilipszerűen le legyen zárva, ez így is jól fog funkcionálni.

Külön ki kell térnem a földszint, szülői háló melletti fürdőszobára,

ami sokkal inkább un. “spa”

vagy valamiféle wellness szoba. Mivel nem ismerem a részleteket, nyilván oka van annak, hogy nem közvetlenül a hálóból nyílik és ez az ok feltételezhetően az itt található szaunának tudható be, amit nyilván a család többi tagja is használni fog. Ennek ellenére – elsősorban a nappali közelsége miatt – én még gondolkoznék egy alternatív összekapcsoláson (a nagyobb intimitás miatt).

spa | a szó a latinból származik, a “sanus per aquam” rövidítése, amelynek jelentése: egészséges a víz által. A spa nemzetközi fogalommá vált a whirlpoolok, szaunafürdők, úszómedencék, és a wellness központok révén.

A kádhoz felvezető lépcső is a fent jelzett wellness érzést erősítheti. A keresztmetszeten jól látszik, hogy a szinteltolás miatt elég nagy a fürdő belmagassága (3,75 m), amit az építész lépcsős kialakítású álmennyezettel oldott fel.

Itt viszont adódna egy alkalom arra, hogy ha már az emeleti fürdő alatt egy álmennyezeti tér alakul ki, akkor itt valóban be lehetne süllyeszteni a kádat teljesen a padlóvonalig. Bár ennek azért volnának szerkezeti és gépészeti következményei is, belátom… de azért  megoldható lenne.

A tetőtéri kialakítás is jó, az utcai homlokzat észak tájolása miatt inkább csak jelzés értékű ablakok kerültek a szobára, a tényleges bevilágítást a tetőablakok biztosítják. Bizonyára annak is oka volt a tervezés során, hogy a lépcső előtti kis erkélyt miért a lépcsőhöz és miért nem a mellette lévő kis háló szobához kapcsolták?

Szintén csak az információ hiányomnak tudom be, hogy számomra furcsa az utcai szobánál, hogy a garázs felett nem éri az utcai határolófalat, hanem ott is teljes értékű, de kihasználatlan, üres padlástér található.

Nekem az a tapasztalatom, hogy ezek a nagyvonalúan levágott, de még 1,1-1,4 m magas tetőtéri holtterek a kivitelezés során lassan beépülnek, hol egy beépített szekrénnyel, hol valamilyen gépészeti elosztó berendezés céljára.

A további tervekért katt. az alábbi metszetre

az épületkülső

egyszerű, a szimmetriát és asszimetriát jól használták ki a tervezés során. Az utcai oldal megoldása, a konyha előtti függőleges pergola (még ha északról nem is fog a nap zavaróan sütni), nekem nagyon tetszik, még akkor is ha sokan talán feleslegesnek tartanák. Az épület tömegének szerves része, a funkciója (ha van), feltehetően a betekintés lehetőségének a csökkentése … szóval az északi oldal kvázi ablaktalanságát jól oldották meg.

Észrevételem mindössze annyi, hogy a kert felőli homlokzaton, a két trapéz alakú ablakok osztásrendje nekem esetlegesnek tűnik, ez a homlokzat simán elbírna valamilyen nem szokványos osztásrendet is.

az elkészült terasz fotóiTetszik a terasz részbeni lábakra állítása, egy ilyen dobogó szerű kiképzés érdekes és furcsa képzetet kelt a használat során. Mi nemrég borítottuk a teraszunkat fával (párnafákra hézagosan) és bár ez nem áll lábakon, de a rajta való járás egészen más, mint amikor kerámialapos volt, így ez nekem nagyon tetszik…. biztos vagyok benne, hogy az építtetőnek is tetszeni fog.

Végül feltételezem, hogy a tervezés során, az épület terepre ültetésénél szóba kerülhetett, hogy az igényelt közvetlen kertkapcsolat érdekében

meggondolandó lenne

hogy süllyesszék le az egész házat annyival, amennyivel a terasz most magasabban van. A metszeten látott terepvonal ez lehetővé is tenné, minimális bevágással, de feltehetően azért nem választották ezt, mert így a ház főbejárata (és persze a gk. tároló is) alacsonyabbra került volna az utca szintjénél. Ettől viszont – tudom, hogy – nagyon sokan óckodnak, mi több a keleti építési szokásokban elkötelezetten hívők, egyenesen ártalmas dolognak tartanák. Ha más nem akadályozná ezt a megoldást, akkor e között és a közvetlen kertkapcsolat között kellene dönteni.

Összefoglalva, a jó funkcionális elrendezés, a logikus és szép térszervezés, a felesleges holt területek nélkül kialakítás miatt magam is egyből otthon érezném magamat ebben a lakásban! Gratula az építtető és a tervező jó együttműködéséhez!

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

Hozzászólások (0): megnézem / hozzászólok

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás

Tisztelt Koós Úr! Először is gratulálok az oldalához, rengeteg hasznos információt találni rajta, ami sokaknak segítségére lehet! Bárcsak hamarabb ráleltem volna, de talán még nem késő, eddig csak előleget fizettünk és a ház sincs még teljesen kész. 🙂 Jelenleg egy másfél szobás lakást bérlünk, amiben ketten még elfértünk, de mióta 1,5 éve megszületett a kisfiunk már nagyon […]

Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás
2017. október 9. hétfő
TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább