Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2008. július 15. kedd

182/2008 | módosult az OTÉK

Július 14-én jelent meg a 182/2008. (VII. 14.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet módosításáról, közkeletűbb nevén az OTÉK módosításáról. A változás kevés paragrafust hagyott változatlanul, mi több az a furcsasága a jogszabálynak, hogy különféle elemei különböző időpontokban lépnek hatályba, sőt bizonyos most bekerült paragrafusok 61 napon belül hatályukat vesztik. A következő részben megvizsgáljuk a legfontosabb változásokat, sőt letölthetővé tesszük a régi és az új rendelet összefésült – nem hivatalos – szövegét is !

 182/2008. (VII. 14.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet módosításáról letöltése (689 kB, csak olvasásra). Mivel elég lassan töltődik be, ezért célszerűbb a jobb gomb “Mentsd mint” paranccsal lementeni!). A rendelet letölthető szerkeszthető formában is a NET Jogtár oldaláról.

A NET Jogtár linkjére kattintva Önt valószínüleg a következő üzenet fogadja: “..Önnek nincs jogosultsága a dokumentum megtekintéséhez..” A böngésző hivatkozás sorában, ahol maga a cím szerepel, a címet ki kell jelölni és egy Entert nyomni – tehát nem elég Frissíteni a lapot! -, akkor megjelenik a rendelet. Az okát ne kérdezzék, nem értek hozzá.

Ön hogyan kapott építési engedélyt ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

maradjanak velünk, mert hamarosan következik a folytatás, amelyben egyrészt végigvesszük a legfontosabb változásokat és le lehet majd tölteni az eredeti és a módosított rendelet összefésült szövegét is 

Hozzászólások (4): megnézem / hozzászólok

 • Avatar

  zim

  2008. július 15. kedd - 21:46

  #3365

  Ld. Hartmann György Sándor “megfejtését” a 61. napi hatályon kívül helyezésről (a fórumról bemásolva):

  “Ez a jogászok úri huncutsága!
  Ugyanis kiderítették, hogy ha nem kerül hatályon kívül a következő napon az, ami hatályon kivül helyez bizonyos dolgokat akkor az megmarad.”

 • Avatar

  Bujnoczki András

  2008. július 22. kedd - 11:45

  #3550

  Ezek a modositgatások csak arra jok,hogy minnél jobban összezavarják a törvényeket és az Ép.Hatoságok a hozzá nem értő szakképzetlen ügyintézőik kapcsán minden felelösség nélkül müködjenek .Azt sem tudni,hogy most akkor megyei – ,vagy regionális- KŐZIGAZGATÁSI HATOSÁGOK müködnek.A zürösebb témákat mindig továbbküldik, hogy abban nincs illetékességük,de soha nem ugy müködik,hogy akkor továbbköldik az ILLETÉKESSÉGGEL rendelkező hatoságnak mert akkor végre valakinek HATÁROZATOT kellene hozni.A közbensök mindig csak tájékoztatnak.A beadványokra szintén nem a FELELŐSÉGGEL TARTOZÓ hatoság vezetőjének aláirásával történnek a végzések és határozatok meghozatala hanem a felelös megbizása által!!!

 • Avatar

  kentaura

  2008. augusztus 24. vasárnap - 22:19

  #4097

  Akit esetleg érdekel, elkezdtem boncolgatni az új OTÉK változásokat az alábbi linken
  http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9181723

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SZAKMA
SEGÉDLET | az OTÉK követelményértékeiről + szabványokról és előírásokról

Az OTÉK 50-57. §-ai szerinti követelményérték meghatározás a korábban már bemutatott tervezési program kötelező része. A követelményértékeket szabványok, jogszabályok, előírások és persze a megrendelők határozzák meg. Ebben nyújt segítséget a most közkinccsé tett táblázat.   a táblázat letöltése     Lakóház építtetőknek a tervezési programról  

SEGÉDLET | az OTÉK követelményértékeiről + szabványokról és előírásokról
2017. január 13. péntek
ÉPÍTÉSI JOG
253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet OTÉK

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet soron következő változásait ide gyűjtjük össze, hogy egységesen, egy helyen lehessen nyomon követni *** 2012. július 30-i változás Új épületeknél az akadálymentesség követelményét kizárólag a közhasználatú épületek vonatkozásában rendeli el a tervezet. Bővül a beruházásokhoz, az építtetői igényekhez igazodóan az egyes előírásoktól való eltérés lehetősége, a kerékpár elhelyezésétől […]

253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet OTÉK
2012. augusztus 8. szerda

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább 

legutóbbi hozzászólások