Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2008. augusztus 11. hétfő

Geocaching + műemlékvédelem

Világszerte egyedülálló és eredeti megállapodás született a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és a Magyar Geocaching Egyesület összefogásából.  Az Egyesület ötlete alapján a tagjaik kulturális örökségmentő missziót vállaltak oly módon, hogy a geocaching játékot összekötötték a mintegy 12 ezer hazai regisztrált műemlékkel. A KÖH azonnal felkarolta az ötletet, mert a játék révén széleskörű nyilvánosságot kapnak azok a műemléki védettségű épületek, melyek felújítására sokszor nincsen pénz, de amelyek nincsenek mindig szem előtt, így sokszor már csak a visszavonhatatlan pusztulásról vagy éppen illegális bontásukról lehet hallani. Mezős Tamás a KÖH elnöke így kommentálta a megállapodást:

a Műemlékem.hu új fejezetet nyit a hivatalos műemlékvédelem és a társadalom között. A nyilvánosság széles rétegei vállalhatnak felelősséget kulturális értékeink megóvásában és bizony a jövőben a műemlékvédelmi jogszabályokat áthágni akaró személyek és cégek sem érezhetik úgy, hogy kontroll nélkül rombolhatnak. Mindemellett, tette hozzá Mezős, lényeges értéke a kezdeményezésnek, hogy az érdeklődők tömegei kerülhetnek napi kapcsolatba Magyarország csaknem 12 ezer védett, s bizony jobbára csak hellyel-közzel ismert műemlékével.| forrás: stop

A GPS “kütyükért” lelkesedők már a geocaching-gel is messze túlléptek a technológiák öncélú használatán, hiszen ez egyfajta “ismerd meg az országot” mozgalommá vált. A műemlékem.hu portállal és az ahhoz kapcsolódó játékkal mindannyiunk számára hasznos tevékenységet végeznek.

Mi a geocaching és mi a cache?
 A geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát a vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt terepen, és egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely (ez a “cache”) pontos koordinátáit. Ezeket az értékeket bejegyzi a www.geocaching.hu Internet oldalon és a geocaching központi honlapjára. Ezek az adatok mindenki számára elérhetőek.

A térkép tanúsága szerint valóban sok a védett műemlék. A játék során nem csak a GPS  koordinátákat kell rögzíteni, hanem a műemlék állapotát is és fotókat kell készíteni róla. Ezáltal egy egyedülállóan részletes és pontos adatbázis készül el. A játékosok pontokért versenyeznek és cserébe az együttműködésért a legtöbb pontot elérők hétvégi üdülést nyerhetnek.

Öröm ilyen hasznos együttműködésről olvasni.

Általános szabályzat (kivonat):

  • A Játékban csak regisztrált játékos vehet részt. A geocaching.hu-n érvényes felhasználói név és jelszó a műemlékem.hu-n is automatikusan használható, az új Játékosnak azonban a Játék megkezdése előtt regisztrálnia kell magát a Belépés menüpont alatt.
  • A Játék alapja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által a műemlékem.hu rendelkezésére bocsátott hivatalos műemléki lista (kicsit több mint 11 ezer védett objektummal). Ezek címmel, helyrajzi adatokkal együtt letölthetőek az oldalról, a keresés ezen lista alapján történik. A műemléki védelmek fajtáiról bővebben itt adunk áttekintést.
  • A cél, hogy a Játékos minél több műemléket keressen fel személyesen. Ottjártakor a gps-szel beméri a cél koordinátáit (lehetőleg minél pontosabban), majd logjában ezt feltölti a honlapra. Amennyiben nagyobb épületről van szó (az esetek jó részében), a főbejárathoz legközelebbi, még mérhető pont számít találatnak. Amennyiben a műemlék magánterületen áll, azt csak a tulajdonos hozzájárulásával szabad megközelíteni — vagyis a Játékos elfogadja, hogy tiszteletben tartja és a Játékra való hivatkozással nem szegi meg a hatályos törvényeket, jogszabályokat. Azok ismeretének hiánya nem mentesíti a Játékost a következmények alól.
  • A műemlék felkereséséről a Játékos fotókat köteles feltölteni az oldalra. A feltöltendő fotók száma 2-6 darab lehet, összesen 1 MB méretben. Legalább egy fotón legyen rajta a műemlék teljes egészében (tehát nem csak részletek). Az esetleges félreértések elkerülése érdekében az egyik fotón látszódnia kell a gps kijelzőjének is, az adott koordinátákkal és az időponttal, olvashatóan, a fotó hátterében pedig egyértelműen felismerhetően kell látszania a műemléknek. Néhány gyakran használt gps-típushoz külön oldalon adunk részletes útmutatást. A találatok jóváhagyása utólag történik, az érvényes fényképek nélküli logokat automatikusan törli a moderátor. Ha az adott képernyő tartalma a helyszínen befolyásolható vagy szerkeszthető, vagy felmerül a fénykép módosításának gyanúja, akkor a moderátor dönti el, hogy elfogadja-e érvényesnek. Az igazoló fotókat jelentés szöveges részének beküldésétől számított egy órán belül kell feltölteni.
  • A Játékos a logoláskor köteles megítélni a védett emlék állapotát. A megítélés szempontjairól külön ajánló szól — ajánlott olvasmány, hogy egységes legyen a pontozási rendszer. A pontozási szabálytól rendszeresen eltérő játékosokat a moderátor pontlevonással büntetheti, vagy kizárhatja a játékból.

Hozzászólások (1): megnézem / hozzászólok

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SZAKMA
Végleg lefejezték a hazai műemlékvédelmet

A hazai műemlékvédelem – ha több lépcsőben is – úgy tűnik végleg megszűnt, pontosan ellehetetlenült. Már rég elvesztette a hatósági jogköreit, különféle főosztályok és helyettes államtitkárságok megtűrt munkatársi nagy részének épp most mondtak fel.  Műemlékvédelem híján pedig nincs, aki a legminimálisabb mértékben is ellenőrizzen védendő épületek felújítását, átalakítását. 2008-ban egy Bp. Király utcai műemlék épület homlokzati […]

Végleg lefejezték a hazai műemlékvédelmet
2018. november 17. szombat
OFF
Ez se nem autóbuszmegálló, se nem szabadtéri színpad…

… hanem felújított vagy éppen felújításra váró kőszobrok várják, hogy visszahelyezzék őket a felújított kastély homlokzatára… (Potsdam, 2015)

Ez se nem autóbuszmegálló, se nem szabadtéri színpad…
2017. augusztus 21. hétfő

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább 

legutóbbi hozzászólások