további cikkek

Koós Miklós
Koós Miklós
2008. szeptember 27. szombat

Tervkritika 08 | tanuljunk-e meg magunk tervezni?

alaprajz

Ismét olyan tervet kaptam a Tervkritika sorozat keretében, amit először vissza akartam küldeni, de aztán mivel én magam írtam, hogy minden tervben vannak tanulságok, így maradt. Az alábbi levél kíséretében került a postaládámba :

Kedves Miklós!
Nagyon tetszettek a tervkritikák a honlapján, és kíváncsiak vagyunk a véleményére a háztervünkről.
[…] Mivel ez nem építész rajzolta terv, ezért hiányoznak a tartófalak, nincsenek megválasztva a gerendahosszak (leginkább a fafödém felé hajlunk), bár van ráutaló magatartás 🙂 a folyosó északi fala egyvonalban a garász déli falával, illetve a nappali és a dolgozószoba keleti fala szintén egyvonalban.| folytatás

Tisztázzuk az elején, ezzel a házzal nem az a gond, hogy nem építész rajzolta, mert hisz mindenkinek jogában áll ház alaprajzokat és látványterveket készíteni, hanem hogy fontos dolgok nincsenek tisztázva. Ez az a fajta

építtetői türelmetlenség,

amikor még ki sem várva egy alaprajz, egy épület kitalálásának eredményét, már egyből látványtervben szeretné látni, mi több nem is szeretné azt megvárni, míg az építész megszül valamit, inkább maga próbálkozik vele.

Az épületek megszületéséhez sok út vezet, ahány építész, annyiféle. Van a ki a formából indul ki, van, aki a sokéves rutinjából valamilyen klisét vesz elő, van aki funkciósémát vet fel először. Mindannyiukban – és itt most tételezzük fel, hogy megtanulták a szakmájukat – vannak olyan képességek, amik egy háztervezés során – ugyan nem kimondva, de – jelen vannak, ilyen pl. törekvés az egyszerű és tiszta szerkezet kialakítására, ami egy alapkövetelmény, ha egy (takarékos) családi házat tervezünk.

Hiba azt gondolni – és ezt tekinthetjük egyfajta építtetői hibának is – ha azt gondoljuk, hogy először elég csak egy alaprajz,

aztán majd belerakjuk a tartófalakat

Az építészeti tervezés ennél összetettebb, hiszen egyszerre kell jól használható elrendezést, az építésznek és a megrendelőnek is tetsző házat, teret, térkapcsolatokat és persze engedélyezhető terveket produkálni. A helyiségek egymás mellé kerülése nem a véletlen műve, hanem a tudatosság alapján kell elhelyezni őket. De itt nem csak kiragadva az egyes helyiségeket, hanem azok megfelelő csoportosítását is meg kell oldani.

  • ha a konkrét alaprajzba – ahová egyébként is kívánkozna – behúznánk a középfőfalat, akkor kiderülne, hogy a sok 45 fokos levágás hirtelen számos megoldandó csomópontot eredményezne,
  • ha a dolgozó nem a “zajjal/zavarással járó” nappali, konyha és a mosógéppel terhelt háztartási helyiség közé kerülne, hanem egy csendesebb zugba, akkor pl. az összes vizes helyiséget egy blokkban lehetne tartani.
  • egy pici igazítással a garázst sem kellene 45-os oldalakkal tovább komplikálni, így akár egy egységes négyzetalakú helyiség is létrejöhetne, és szükségtelenné válna az egyik garázshely kiugratása a homlokzaton és csak emiatt a tetőszerkezet is egyszerűbb lehetne.

Még számos hasonló probléma felmerülhet, mert

ez még egy nagyon korai fázis

a további rajzok (katt az alábbi fotóra)

további rajzok

Kérem a későbbiekben ne küldjenek el ilyen stádiumban lévő terveket, mert ennek a Tervkritikának nem az a célja, hogy a laikusokat megtanítsa a tervezésre, hanem hogy egy elkészült tervet, házat megvizsgáljunk sokféle szempontból (telepítés, tájolás, szerkezet, helyiségkapcsolat….stb).

Összefoglalva, derék dolog megtanulni egy 3D-s tervezőszoftver működését, mi több még látványtervet is készíteni hozzá, de ezzel nem igazán tudnak előrelépni. Fogadják el, hogy a háztervezés egy szakma, aminek vannak szabályai, ütemei, időigénye. Mindez amit leírtam, bizalomfüggő, ezért ha elsőre nem találnak olyat, akire rá merik bízni a házuk megtervezését, keressenek tovább. Biztos vagyok benne, fognak találni….

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

Hozzászólások (5): megnézem / hozzászólok

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.