Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2008. október 13. hétfő

Pergola terasz fölé

A szomszédban lakó barátaink teraszához készült ez a pergola és falborítás. A szomszédok felé épült elválasztó falakat egy hézagosan rakott faburkolattal takartuk el, amelyre polcok is kerültek illetve egy hézagos oldalú kis szekrény, amiben a kerti locsoláshoz szükséges eszközöket rejtettük el.

metszet

A terasz feldíszítve egy családi eseményhez

metszet

további fotókhoz katt a következőre

további fotókhoz

Hozzászólások (9): megnézem / hozzászólok

 • Varga István

  2009. június 14. vasárnap - 13:15

  #10254

  Nagyon tetszik. Örülök hogy rátaláltam erre az oldalra és erre a tervre. Éppen egy teraszt szeretnék fapadlóburkolattal ellátni és fölé pergolát késziteni. Ez a terv a maga egyszerűségével és ötletességével nagyon megfogott. Esetemben annyi különbségről van szó, hogy egy ikerház és a terasz fölé benyúlik a felső szint erkélye. Az erkély nincs végig az épület teljes hosszában, mint a fenti terven és sokkal jobban előre is nyúlik a terasz fölé. Azt nem tudtam még eldönteni, hogy a pergola gerendái a erkély alatt végig fussanak a falig vagy körben az erkély pereméhez legyenek rögzitve. Épitész szemmel melyik a jobb megoldás?

 • Varga István

  2009. június 14. vasárnap - 15:19

  #10257

  Szándékunkban legalább részben befuttatni zölddel. Az erkély kb 1,4 körül nyúlik ki.
  A napellenző is természetesen szóba került az erkély hosszának megfelelő méretben. A pergola felett elhelyezett napellenző esetén mindenképpen az erkély szintje alatt kell lenni a pergolának mert a napellenzőt az erkély peremére lehet ebben az esetben felszerelni. A legjobb és legkisebb helyigényű napellenzőknek is van pár fok dőlésük, legalább a 30 cm helyre van szükség a felszereléshez és kinyitáshoz. Ebben az esetben a gerendákat végig kellene futtatni az erkély alatt.
  Ha a pergola alá szerelt napellenző variációt választom, akkor a pergola tartóoszlopainak a távolságát kell a napellenző szélességének megfelelően megnövelni.
  De olyan ötlet is van, hogy nyaranta a pergola gerendái között napellenző vásznat átfűzni, de ez növényzet esetén körülményes.
  Már gondolkodok egy ideje, melyik is lenne az üdvözitő, esztétikus és praktikus megoldás.

 • Varga István

  2009. június 15. hétfő - 10:55

  #10271

  Köszönöm a tanácsokat. A hozzáértő emberek meglátásaival mindig közelebb lehet jutni a célhoz és a legjobb megoldáshoz.

 • Nagy Erzsébet

  2010. április 3. szombat - 10:20

  #66102

  SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI, HOGY A FELSŐ SZOMSZÉDTÓL KELL-E ENGEDÉLYT KÉRNI, HOGY A TERASZA ALJÁRA FELSZERELTESSEK EGY NAPELLENZŐT?
  VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM: N.E.

 • Szomorú Katalin

  2010. augusztus 8. vasárnap - 01:20

  #73025

  A szomszédom lombházat akar építeni a gyerekeinek! Az első tartóelemet a mai napon fel is rakta, és majd elájultam, mert a kerti medencém fölé, tőle két méterre fogja építeni a házat. Vége a nyugalmunknak, vége a barátságnak? Mit tehetek, kérem segítsen!!!

 • Varga István

  2010. augusztus 9. hétfő - 16:53

  #73053

  Kedves Katalin
  Ha a szomszédban építendő lombház csak két méterre van a ön medencéjétől akkor az ön medencéje is elég közel van a szomszédhoz. Kért és kapott engedélyt a szomszédtól annak idején az építésre? Ha igen akkor szerintem az a leghelyesebb ha ön is így tesz és segit építeni, ötletet adni és élvezi a gyermeki zsivajt.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SAJÁT
Családi ház meredek telken

Sokféle kihívás érhet egy építészt, ezek közül talán a leggyakoribb a meredek telekre való tervezés. Ez különösen akkor érdekes, ha extra meredek a telek. Elég sok ilyen telekkel volt már dolgom, ezek közül volt már olyan is, aminek bizonyos részein 100%-os volt a lejtése – 10 m-en 10 m-t emelkedett – és egy 60%-os része […]

Családi ház meredek telken
2018. augusztus 17. péntek
SAJÁT
Az első egyszerű bejelentéses családi házam

2018 közepén mond még valakinek is bármit a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet?  Ez vezette be az un. egyszerű bejelentéses – nem – eljárás módot. Erről szólt egy írásom, mely a megjelenése óta több mint 36.800 olvasásnál tart. 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet | Megerőszakolták az építési törvényt Ezt csak azért írom, mert a most bemutatandó […]

Az első egyszerű bejelentéses családi házam
2018. augusztus 3. péntek

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább