Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2008. október 13. hétfő

Pergola terasz fölé

A szomszédban lakó barátaink teraszához készült ez a pergola és falborítás. A szomszédok felé épült elválasztó falakat egy hézagosan rakott faburkolattal takartuk el, amelyre polcok is kerültek illetve egy hézagos oldalú kis szekrény, amiben a kerti locsoláshoz szükséges eszközöket rejtettük el.

metszet

A terasz feldíszítve egy családi eseményhez

metszet

további fotókhoz katt a következőre

további fotókhoz

Hozzászólások (9): megnézem / hozzászólok

 • Varga István

  2009. június 14. vasárnap - 13:15

  #10254

  Nagyon tetszik. Örülök hogy rátaláltam erre az oldalra és erre a tervre. Éppen egy teraszt szeretnék fapadlóburkolattal ellátni és fölé pergolát késziteni. Ez a terv a maga egyszerűségével és ötletességével nagyon megfogott. Esetemben annyi különbségről van szó, hogy egy ikerház és a terasz fölé benyúlik a felső szint erkélye. Az erkély nincs végig az épület teljes hosszában, mint a fenti terven és sokkal jobban előre is nyúlik a terasz fölé. Azt nem tudtam még eldönteni, hogy a pergola gerendái a erkély alatt végig fussanak a falig vagy körben az erkély pereméhez legyenek rögzitve. Épitész szemmel melyik a jobb megoldás?

 • Varga István

  2009. június 14. vasárnap - 15:19

  #10257

  Szándékunkban legalább részben befuttatni zölddel. Az erkély kb 1,4 körül nyúlik ki.
  A napellenző is természetesen szóba került az erkély hosszának megfelelő méretben. A pergola felett elhelyezett napellenző esetén mindenképpen az erkély szintje alatt kell lenni a pergolának mert a napellenzőt az erkély peremére lehet ebben az esetben felszerelni. A legjobb és legkisebb helyigényű napellenzőknek is van pár fok dőlésük, legalább a 30 cm helyre van szükség a felszereléshez és kinyitáshoz. Ebben az esetben a gerendákat végig kellene futtatni az erkély alatt.
  Ha a pergola alá szerelt napellenző variációt választom, akkor a pergola tartóoszlopainak a távolságát kell a napellenző szélességének megfelelően megnövelni.
  De olyan ötlet is van, hogy nyaranta a pergola gerendái között napellenző vásznat átfűzni, de ez növényzet esetén körülményes.
  Már gondolkodok egy ideje, melyik is lenne az üdvözitő, esztétikus és praktikus megoldás.

 • Varga István

  2009. június 15. hétfő - 10:55

  #10271

  Köszönöm a tanácsokat. A hozzáértő emberek meglátásaival mindig közelebb lehet jutni a célhoz és a legjobb megoldáshoz.

 • Nagy Erzsébet

  2010. április 3. szombat - 10:20

  #66102

  SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI, HOGY A FELSŐ SZOMSZÉDTÓL KELL-E ENGEDÉLYT KÉRNI, HOGY A TERASZA ALJÁRA FELSZERELTESSEK EGY NAPELLENZŐT?
  VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM: N.E.

 • Szomorú Katalin

  2010. augusztus 8. vasárnap - 01:20

  #73025

  A szomszédom lombházat akar építeni a gyerekeinek! Az első tartóelemet a mai napon fel is rakta, és majd elájultam, mert a kerti medencém fölé, tőle két méterre fogja építeni a házat. Vége a nyugalmunknak, vége a barátságnak? Mit tehetek, kérem segítsen!!!

 • Varga István

  2010. augusztus 9. hétfő - 16:53

  #73053

  Kedves Katalin
  Ha a szomszédban építendő lombház csak két méterre van a ön medencéjétől akkor az ön medencéje is elég közel van a szomszédhoz. Kért és kapott engedélyt a szomszédtól annak idején az építésre? Ha igen akkor szerintem az a leghelyesebb ha ön is így tesz és segit építeni, ötletet adni és élvezi a gyermeki zsivajt.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

SAJÁT
Kétlakásos családi ház Pécs-Gyükésen

Pécs magaslati területén egy üres telekre készült az alábbi kétlakásos családi ház terve. A terep igen erősen emelkedik, az utca amihez csatlakozik nagyon keskeny, ezért a telek alsó 5 m-es sávja kisajátításra vár, beépítésnél nem lehet figyelembe venni (ez a sraffozott terület a helyszínrajzon). A helyi előírások szerint ide csak max. 300 m2 összes nettó […]

Kétlakásos családi ház Pécs-Gyükésen
2016. augusztus 17. szerda
SAJÁT
Családi ház Gödöllőre

Miközben el voltam foglalva mások terveinek bemutatásával, no meg az építési jog vargabetűinek értelmezésével, elfeledkeztem arról, hogy lassan 1,5 éve nem tettem közzé saját tervezésű házat. Most pótolom (és elővettem még párat, amit majd folyamatosan közreadok). Szóval ismét akasztják a hóhért, vagyis mindazt számon lehet most kérni rajtam, amit valaha is mondtam mások tervére. A […]

Családi ház Gödöllőre
2016. július 29. péntek

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább