további cikkek

Koós Miklós
Koós Miklós
2009. január 20. kedd

Made in Old Russia | fából készült paloták

7

Azok az orosz oligarchák, akik 100-150 évvel ezelőtt ezeket a pompás fa palotákat építtették, megtehették volna, hogy az európai felső tízezer kőépítési hagyományait vegyék át, mégis ragaszkodtak a fához és az orosz tradiciókhoz. Vajon van-e/lesz-e olyan mai orosz milliárdos, aki ezt az elvet vallja? (A nyitó rajzot látva Kós Károly kell, hogy eszünkbe jusson…)

3

2-1

forrás: English Russia

Hozzászólások (4): megnézem / hozzászólok

 • J.B.

  2009. január 21. szerda - 03:35

  Nagyon tetszenek ezek az épületek, de nem borzalmasan tűzveszélyesek? Hogy oldották meg pl. a fűtést?

 • Vida Zoltán

  2009. február 8. vasárnap - 10:11

  Természetesen, nagyon tűzveszályesek, de nem a fűtés miatt. Teljes falvak tűntek el, de nagyon gyorsan újra fel lehetett építeni.
  Ennek ellenére nagyon jó épületek ezek, remek a klíma, friss a levegő, télen-nyáron jó bennük lakni.
  Ehhez persze egy hatalmas kályha-kemence is kell, a szoba közepén, aminek méreteit talán az jellemzi legjobban, hogy felül két-három ember is tud aludni. Ennek a kályhának bonyolult légcsatornái vannak, így az égő parázs nem juthat el a kéményig.
  Ez azért is fontos, mert a tető is fából van, zsindely vagy deszka bor1tással.

 • zsoldi.zoli

  2010. június 17. csütörtök - 19:44

  Szinte egyáltalán nem tűzveszélyesek. Miskolcon a Deszkatemplomot egy dilinyós felgyújtotta. Egy hétig készült neki, mert gázolajjal meg benzinnel locsolgatta a falat meg kannákkal rakott tele valami félreeső zugot. A tűz eloltása után a romokat, az üszkös gerendákat motoros fűrésszel kellett összedarabolni a bontáskor.
  A jól kiszáradt fa nehezen gyullad be, már ha jó vastag. Vannak jó kis fafestékek, amik megakadályozzák, h a fa lángra kapjon. Érdemes azt használni, mert a fa felületi kezelését is ellátja.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.