HÁZ-TERV

Fürdőjáró | Hévízi tófürdő

A Hazajáró sorozat ma egy olyan helyre kalauzol, amihez számos gyerekkori emlék kapcsol. Édesapám reumás lévén sokszor volt Hévízen, így én is sok időt töltöttem el ott. Mindig nagy élmény volt számomra, mégha nekem akkor túl meleg is volt a vize. Maga a tó és a tó közepén lévő zegzugos faépület mindig is vonzott és nagyon izgalmas volt egy magamfajta kisgyerek számára.

A története

Európa legnagyobb melegvizes gyógyvizű tavát már a 19. század elején is használták, de igazából a keszthelyi Festetics gróf fedezte fel a jelentőségét és építette ki komoly fürdőhellyé. A múlt század hatvanas éveiben elsősorban gyógyterápiás szolgáltatásait igyekeztek bővíteni, ekkor, 1963-ban épült a fedett fürdő , melyet a továbbiakban megszüntette Hévíz szezonális jellegét. A Legány Zoltán és Kun Attila által tervezett karakteres fedett fürdőépületek bekerültek a 111 év – 111 híres ház c. könyv válogatásába.

A hatvanas évek utáni időszak történetének egyik legsajnálatosabb eseménye volt, hogy leégett a tóra épített fürdőépület, de ezt néhány évvel később, 1990-ben újjáépítették Czigány Tamás és Bodrossy Attila tervei alapján. Ekkor megváltozott a korábbi elrendezés, a 4 részt összekötötték és egy, összefüggő, fedett teret alakítottak ki benne, a megmaradt, korábbi fa tartószerkezeteket eltakarták, így a valaha volt, sötétbarna, fachwerkes hangulat végleg a múlté lett.

  • Wikipédia Hévíz szócikke
  • Az alábbi fotók is a Wikipédiáról származnak és az 1990-es átépítés előtti állapotot mutatják.
  • A légifelvételeket Civertan készítette.

Fájl:Hévíz fürdő.jpg

Fájl:Heviz3.jpg

2009 a mai állapot

Az alábbi fotókat 2009 márciusában készítettem egy dunántúli “fürdőtúrán”.

Videóklipp a hévízi tófürdőről

további videók 1 2

A fürdő belső tere ma …

http://toureasttour.mconet.biz/news_images/heviz2_146_20080728140159_66.jpg

Fotók a régmúltból

az alábbi fotók a http://www.spaheviz.hu weboldalról származnak

Fájl:Hevizi-csatorna-00.jpgA Hévízi-tó vízkészlete – a tápláló források jelentős vízhozama révén – igen gyorsan, néhány nap alatt teljesen kicserélődik a Hévizi csatorna révén. A víz egy 10-12 m szélességű csatornán keresztül folyik le a tóból és 13 km megtétele után a Zala-folyóba ömlik, miután az Ingó-berek nádasa megszűrte. A Hévízi-tóból kilépő meleg víz egyedi életkörülményeket teremt a csatornában, ami mind Magyarország, mind Európa-szerte egyedülálló. A trópusi folyókra emlékeztető növényflórát rendkívül gazdag halfauna egészíti ki, mely a környékbeli horgászok és természetbarátok kedvelt célpontjává teszi a csatornát | forrás: Wikipédia

Ha tetszett a fenti írás, iratkozzon fel az email értesítőnkre

5 hozzászólás itt: “Fürdőjáró | Hévízi tófürdő”

Szólj hozzá

A sértő, személyeskedő, ˝flame˝, tisztán reklámcélú vagy pártpolitikai témájú hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük, a hozzászóló pedig automatikusan spamlistára kerül.

kiemelt rovataink
feedburner
hirdetés
G reklám
Kapcsolatfelvétel QR kóddal

Legutóbbi hozzászólások