Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2009. május 8. péntek

Hogyan vegyünk lakást Vaszati módra?

[A racionalitást kedvelőknek nem ajánlott a következők olvasása, mert erős érzelmi felindulással járhat, olvasása előtt feltétlenül kérdezze meg építészét!]

Nyitottság:
A kisebb (1-2 szobás) lakások gyakran csak egy égtáj irányába nyitottak. Ilyenkor azt szoktam mondani, ez az égtáj legyen a kelet. A Vaszatiban nagyon fontos, hogy az észak is és a kelet is nyitott legyen, de ha olyan pici a lakás, hogy csak egy ablaka van (vagy egy égtáj felé vannak az ablakok), az legyen inkább a kelet, mert onnan a pozitív energiákon kívül napsütést is kap a lakás.

Ha a lakás nagyobb, és több égtáj felé is vannak ablakok, jó, ha ezek közül minél több keletre vagy északra esik.

Soha ne vegyél meg olyan lakást, amelynek csak délre, délnyugatra vagy nyugatra van ablaka. Nagyjából ez vonatkozik az erkélyekre is: legjobb helyük keleten, északkeleten vagy északon van.

Főbejárat:
Mindenképpen kerüld a délnyugati főbejáratot! Ilyen lakást még akkor se vegyél, ha kelet felé nyitott.  A déli és nyugati főbejárat már szóba jöhet, de csak akkor, ha a lakás kelet és/vagy észak felé nyitott.

Természetesen a legideálisabb főbejárat a keleti és az északi, de az ilyen bejárat gyakran a keleti ablakok rovására megy. A függőfolyosós vagy körfolyosós lakásoknak van meg az az előnye, hogy a főbejárat lehet keleten, ugyanakkor lehet egyéb ablak is keleten. A lépcsőházból nyíló lakásoknál ez nem lehetséges.

Vécé helye:
Egy közönséges lakásvásárlásnál ennek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, de a Vaszatiban ez nagyon fontos. Soha ne vegyél meg olyan lakást, ahol északkeleten vagy a Brahmasztánban (a lakás közepén) van a vécé! Kerüld a keleti és északi vécét is!

Fürdőszoba helye:
Olyan lakást se vegyél meg sose , ahol a Brahmasztánban van a fürdőszoba. Jó, ha a délkelet, a délnyugat és az északkelet is fürdőszoba-mentes.

Lehetséges hálószoba helye:
Ideális esetben már a lakás vásárlásakor segítségedre van egy Vaszati szaktanácsadó, aki megmondja, hogy a család tagjainak mely égtájon a legszerencsésebb aludniuk. (Ezt az asztrológiai képletedből számítjuk ki.) Ha erre nem is, de arra mindenképpen figyelj, hogy még véletlenül se aludj leendő lakásodban délkeleten. Jó, ha kerülöd az északkeletet is.

Nappali és konyha:
A nappali a legrugalmasabb helyiség – a lakás bármely égtájára kerülhet. A konyha legjobb helye a délkelet, de jó még a kelet, a dél és az északnyugat is. A konyha helye – a vécéhez és hálószobához képest – jól korrigálható.

Fontos tipp:
Amikor elmész megnézni egy lakást, nézd meg jól a régi tulajdonost és kedvesen érdeklődj arról, miért adják el a lakást. Egy alkoholista, vagy nagyon beteg, esetleg elszegényedett tulajdonos nem jó jel. Egy kedves, életvidám, egészséges tulaj, aki kinőtte a lakását, ezért vesz másikat, jó előjel.

Bár az áruk miatt vonzó lehet, nagyon vigyázz az elárverezés előtt álló lakásokkal! Komoly Vaszati oka is lehet annak, hogy a tulaj nem tudja fizetni a hitelét! Te látsz-e valamilyen összefüggést a legutóbbi költözésed és az életed alakulása között?

forrás | vaszati szolgáltatások tiszteletdíjai

Mi vagy ki határozza meg egy lakás alapvető elrendezését?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (7): megnézem / hozzászólok

 • Avatar

  blö

  2009. május 8. péntek - 06:48

  #9491

  Jól láttam, hogy a forrásoldalon lévő ablakkibontó illusztráción, mindemféle áthidalóbeépítés nélkül vágja valaki az ablaknyílást?

 • Propeller

  2009. május 8. péntek - 07:19

  #9492

  koos.hu – Hogyan vegyünk lakást Vaszati módra?…

  [A racionalitást kedvelőknek nem ajánlott a következők olvasása, mert erős érzelmi felindulással járhat, olvasása előtt […]…

 • Avatar

  cecilke

  2009. május 8. péntek - 21:35

  #9503

  Mintha nem teljesen ugyanaz az éghajlat lenne nálunk, mint a forrás, sőt földrajzi elhelyezkedésileg is van némi különbség… Kiváncsi lennék egy olyan személy tapasztalataira, aki ezeket mifelénk betartotta. kicsit sötét lakása lesz. Bár a fürdőszoba akkor most hol legyen végül?

 • Avatar

  Horváth Károlyné

  2009. május 16. szombat - 19:25

  #9648

  Ez fantasztikus! Egy újabb “hozzáértő”, ámde szélhámos társaság!?
  Beleolvastam a tanácsaikba is, de a felháborodástól abbahagytam. “A lakás nyugati bejárata válásra ad okot”, bár utána megmagyarázza, hogy azért ahhoz más is közrejátszhat!
  És vannak szerencsétlenek, akik ezt elhiszik?!
  Persze mindezért még pénzt is szednek! Itt van a kutya elásva!
  Szívesen összereszteném valamelyiket egy vitára a Vágó Istvánnal, már többször láttam ilyen vitáját, hát nem dícsérte őket, és igaza is van.

 • Avatar

  tanonc

  2009. május 17. vasárnap - 14:21

  #9656

  A gond az, hogy ez a cikk kiragad mondatokat egy egész rendszerből, amelynek az ismerete ennél sokkal összetettebb képet mutatna. Sajnos a legtöbb keleti kultúrából átemelt dologgal ugyanez a baj, emiatt aztán a nyugati világ kétkedve és bizalmatlanul szemléli az egészet.
  Cecilke fogott rá jól a dologra, minthogy az egész szellemiséget, éghajlatot, kultúrát képtelenség megteremteni magunknak itt, a keleti filozófia (egyelőre) megmarad egyes ál-ezoterikus társaságok divathóbortjának, miközben az igazi helyi szellemiséggel, ami tényleg a miénk, olyan kevesen tudnak szinkronba jönni. emiatt dívik az ál-mediterrán, az ál-japán, az ál-kínai, ál-alpesi és még ki tudja hány stílusirányzat. Egy alpesi ház megépítése éppoly képtelen ötlet egy mai magyar kisváros szélén, mint egy vaszati elvek szerint épülő ház, csak azon nem botránkozik meg az átlagember, mert mégiscsak közelebb van, mint Ázsia.

 • Avatar

  tanonc

  2009. május 17. vasárnap - 14:22

  #9657

  Ja, és nem ez a legnagyobb átverés ma Magyarországon, amiért pénzt szednek! 🙂

 • koos.hu - Blogtörténet | legolvasottabb cikkeink

  2009. május 28. csütörtök - 12:54

  #9945

  […] Hogyan vegyünk lakást Vaszati módra? […]

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

ZÖLD
Zöld ház – némi megtévesztéssel

Bár évekkel ezelőtt már a magyar weben is megjelent, de talán nem bánják azok, akik még nem ismerik. A gyönyörű fekvésű ausztriai Frohnleiten-ben épült meg ez  a minden felületén zavarba ejtően zöld ház. A Weichlbauer Ortis Architects építészeinek alkotása, művészeti projekt is egyben, ezt jelzik pl. az Eschert megidéző semmibe vezető vb. lépcsőkarok, a zöld háttér elé […]

Zöld ház – némi megtévesztéssel
2017. szeptember 10. vasárnap
JÓTANÁCS
Miért is szuper a Szupervályog?

Időről időre belefut az érdeklődő különféle világraszóló újdonságokba. Az emberiség újító kedve határtalan és ez rendben is van. Mindig lesznek olyanok, akik úgy vélik, amit kitaláltak, az valódi újdonság, mert megoldás egy problémára, csak sajnos azt nem veszik észre, hogy a “fantasztikus megoldásuk” újabb problémákat szülnek, aminek a jelentőségét viszont szándékosan elbagatelizálják. Anno elég volt […]

Miért is szuper a Szupervályog?
2016. március 13. vasárnap

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább 

legutóbbi hozzászólások