Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2009. június 1. hétfő

Tervkritika 34 | csak első ránézésre jó

A mai, szokásos hétfői Tervkritika címe talán el is mondja a lényeget. Első ránézésre jó, de aztán….. A házat nem a beküldő terveztette, hanem vásárolná a telket ezzel a tervvel, így talán érthetőbb az alábbi levél is:

Tisztelt Koós Úr!
A mellékelten küldött tervrajz egy már engedélyezésre beadott terv. Az építkezés azonban még nem kezdődött meg. Amennyiben a ház külső falaihoz nem kellene hozzányúlni, úgy még szabadon átvariálható.
A helyszínrajzot és a műszaki leírást is mellékelem.
Mellékelet egy powerpoint file-t is. Ez egy amatőr vázlat. Eszerint a garázs melletti északkeleti szoba helyére bevinném a kiszolgáló helyiségeket (wc, gardrób, házt. helyiség), azok helyére betenném ezt a szobát. Az északkeleti szoba helyére pedig betenném a konyhát. A két helyiség előtér felőli fala három helyen megszakadna (két átjáró és egy pult), a többi főfal így változatlan maradna)
Az amerikai konyhát nem kedveljük, ezért inkább feláldoznánk az egyik szobát.
Terveink szerint két gyerekkel fogunk a házban lakni.

Először nézzük meg a jelenlegi, megrajzolt változatot. A különféle funkciók eltérő színekkel való ábrázolásáért mindjárt az elején egy plusz pont (ettől néz ki elsőre jónak). Nem csak az alapbútorok, hanem annál több is be van rajzolva a helyiségekben, amiért “újabb plusz pont jár”. Továbbá egyszerű az alaprajza és ebből következő tömegképzése, logikus és jó tájolás. Jók a helyiségcsoportok kialakítása, a szülői blokk elkülönül a gyerek hálóktól. Ezzel azonban a kedvező tulajdonságok és megoldások sora záródik is.

A garázson látható 2 méter széles garázskapu valószínűleg elírás lehet, mert ekkora kapun egy normál autó is csak behajtott tükrökkel tudna behajtani, egy merő “életveszély” a dukkózásra.

Az előszoba sajnos nagyon keskeny, a téli időszakban a család télikabátjait, bundáit, pufi dzsekijeit nem lehet majd hova tenni? Hasonlóan kicsi a WC, a keskeny előszoba légterébe nyíló ajtaja igazán nem szerencsés, ráadásul fordítva kellene a nyitásirányt is választani. Jó hogy a szülői hálóhoz külön fürdőszoba dukál, de az annyira kicsi, keskeny és puritán, hogy egy turistaszállón is megszólnánk, nem egy mindennapi használatban. Ez különösen a gyerekszobákhoz tartozó fullos fürdővel való összehasonlításban válik feltűnővé.

Kár, hogy egy viszonylag kis alapterületű családi háznál mind a WC, mind a kamra belső terű, célszerűbb lenne ha ablakosak lennének. Nagyobb gondnak tartom, hogy a lakás egyetlen gardróbja direktben a konyhából nyílik, így szinte garantált, hogy egy idő után az összes ott tárolt ruha ételszagú lesz. Ez nagyon szerencsétlen elhelyezés

A gardobnál is nagyobb gond a konyha helye és kialakítása. Bár magam nem vagyok híve az un. amerikai konyhának, ezt nem szoktam kritizálni, ha jó az elhelyezése és legalább van közvetlen szellőzése is. A konyha itt a lakás mértani középpontjában van, ami jó ugyan a háziasszonynak, viszont a konyhai szagoktól így lehet a legkevésbé megvédeni a lakás többi részét. Mivel nincs ablaka, így csak az elszívóra hagyatkozhatnának a majdani lakók. Ilyen esetben viszont hajlamosak megfeledkezni arról, hogy egy ilyen elrendezés esetén a konyhai szagelszívót gyakorlatilag a teljes helyiségméretre kellene méretezni, ami itt 44 m2 (120 m3), ami óriási kapacitású elszívót feltételez, ha megfelelő hatékonyságot szeretnénk (konyhában 6-10 szeres légcserével kell számolni).

T és L alakú lakásoknál a legnagyobb gond mindig abból adódik, hogy mi kerül az ablaktalan középső területre? Még a világítás a legkevesebb, mert fénycsatornával ma már az is megoldható, azonban a szellőzés már kevésbé.

Magyarul itt a konyha rossz helyen van és ez sajnos alapvető hiba.

Összefoglalás | Valószínűleg ezt ismerhette fel az alaprajzot beküldő vevőjelölt is, hiszen a levelében említett változtatási ötletek részben erre irányultak. Azonban talán belátják, hogy egy írásban elmondott lehetséges alaprajzi változatról nehéz véleményt mondani, különösen ha – a levél szerint – ugyanarra a helyre szánnák a konyhát és a háztartási helyiségcsoportot is. Azt látni kell, hiszen mint ezen a rajzon is érzékelhetó volt, hiába az elsőre jónak tűnő elrendezés (a konyha kivételével), az ördög itt is a részletekben rejlik.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hozzászólások (12): megnézem / hozzászólok

 • blö

  2009. június 1. hétfő - 08:12

  #10042

  A garázsajtó tényleg mókás, a megrajzolt autó sem férne ki. Azért ez feltűnhetett volna. A garázs, ahogy van, keskeny. Mondjuk, ha szélesebb ajtó kerül rá, akkor rá tud állni a jobb oldali falra. Ilyenkor szoktak a használt gumik új életet kezdeni mint pufferek
  A többi megjegyzés is jogos. A konyha fénytelenségén csak egy nagyobb akna segítene, mert nemcsak a konyhapulton, de az étkezőben sem árt látni.
  A ételszagokat meg, véleményem szerint, túlértékelik. Senki sem süt mindennap rántotthúst. Bár, nem akarok senki gyomrában túrkálni.
  A mellékelt szöveg szerinti változtatások nagy vonalakban szimpatikusak, de nem ártana megrajzoltatni valakivel, hogy kiderüljön tényleg így van-e.

 • kp

  2009. június 4. csütörtök - 15:18

  #10138

  Szerintem annyit kellene agyalogni ezen a terven, hogy gyorsabb és könnyebb lenne egy TELJESEN újat rajzolni, 0-ról kezdve.

  Én BÁRMIN előbb spórolnék, mint azon az összegen, amit egy normális építész egy értelmes tervért elkérne…

  Ezt meg elrettentő példaként kellene oktatni: első ránézésre nem rossz, kicsit jobban megnézve szinte nincs értékelhető elem benne…
  Egy határozottabb elkövető, egy mulyább megbízót akár rá is tud erre beszélni… (Valaki már fizetett érte 🙂 )

 • dyRo

  2009. június 5. péntek - 20:59

  #10156

  én egy picit Koós úrat is bírálnám (elnézést előre is! ;)) Úgy tűnik nekem, hogy nem volt ideje/kedve/türelme befejezni a cikket. Kis gondolkodással, netalán egy e-mail váltással ki lehetett volna deríteni mit is akart a vevő módosítani, és talán szegénynek építő jellegű tanácsot is lehetett volna adni, talán nem rossz az ötlete! (vagy azt ingyen ne várja senki?)

  Szóval egyértelmű, hogy a két “észak-keleti”-nek írt szoba helyett az egyik észak-nyugati, mégpedig valószínűnek tartom, hogy az először említett az. Így az utcai homlokazton maradnának a kiszolgáló helyiségek, az udvarira pedig kerülne a konyha. Gondolom én, de egy e-mail váltást megérne.

  A telekvásárló küldött valami powerpointot is. Az nem működött? Bár nem értem mi értelme van powepointot csinálni ilyen esetben… animálta volna a változásokat? Biztos szemléletes, de egy paint-es skicc talán egyszerűbb és érthetőbb lett volna.

  Szóval én kiváncsi lennék, a módosított verzió mennyire életképes. Persze ehhez rajzolgatni kellene, azt meg én nem tudok… így lehet hogy ez már soha nem fog kiderülni 🙁

  Minden esetre sok türelmet kívánok mindenkinek, főleg a szakmabelieknek, ebben az építőipar számára nem túl kedvező időszakban, és akkor talán lesz egyszer ennek a cikknek egy második része is…

 • dyRo

  2009. június 6. szombat - 11:26

  #10167

  és akkor most mi a tanács? érdemes a telket megvenni?

 • aglaca

  2009. június 6. szombat - 13:44

  #10170

  A tanácsom mégegyszer:
  A telek adottságai jók, ha a vételár megéri csak a telket akkor vegye meg, és keressen egy jó építészt, referenciákkal (akár itt a koos.hu-n) és vágjon bele élete egy nagy kaladjába az építkezésbe. 😉

 • Butykai Gyula

  2009. június 8. hétfő - 21:15

  #10191

  Ez nekem kicsit furcsa. Venni egy telket, tervvel együtt. Kifizetek pár milliót egy telekért, ne akarjanak még rászámolni nekem pár százezret tervekért, gondolom megterveztetné a tulajdonos maga is, saját igényeik szerint.
  Különben meg minek a házba garázs, ha csak körbe tudunk bemenni a házba…

 • Tehtube

  2009. június 10. szerda - 12:54

  #10213

  A terv rossz. Szabadonálló háznál ennyi kompromisszum nem kívánható az építtetőtől. Kár volt ennek a T alaknak az erőltetése. Érdemesebb funkciók, kapcsolatok sémájából kiindulni, abból már csak formálódik valami értelmes dolog.
  Szóval kár a tervvel egyáltalán foglalkozni, egy rendes új tervet érdemes készíttetni.

  Többször találkoztam olyan telekkel, amelyhez tartozott jogerős engedélyezési terv is. 24 lakásos társasházas is. A gyors építhetőség reményében megvéve már a kivitelezés közben derül ki hogy a megépíthetetlen ahogy a rajzokon van. Az áttervezéshez az eredeti tervező nem partner (dolgát letudta 🙂 komoly időveszteség, akár borul az egész. Szerintem nem szabad bedőlni még az építési engedélynek sem, a tervezés annyira személyes hogy nem szabad, célszerű mástól átvenni.

 • koos.hu - Tervkritika | Küldje be a saját háza terveit

  2009. június 14. vasárnap - 11:12

  #10252

  […] június 1. Tervkritika 34 | csak első ránézésre jó […]

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás

Tisztelt Koós Úr! Először is gratulálok az oldalához, rengeteg hasznos információt találni rajta, ami sokaknak segítségére lehet! Bárcsak hamarabb ráleltem volna, de talán még nem késő, eddig csak előleget fizettünk és a ház sincs még teljesen kész. 🙂 Jelenleg egy másfél szobás lakást bérlünk, amiben ketten még elfértünk, de mióta 1,5 éve megszületett a kisfiunk már nagyon […]

Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás
2017. október 9. hétfő
TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább