Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2009. június 29. hétfő

Tervkritika 37 | 2+7 fő

A mai Tervkritikára egy valóban vázlatos terv érkezett, amit a rajzolási technikája miatt kicsit szoknia kell az efféle rajzokhoz nem szokott laikus szemeknek. Amilyen kevés tervet kaptam, a rajzokat itt most kísérő szöveg helyettesítette:

Tisztelt Koós úr!Az alábbi rajzok még csak a tervező által készített vázlatrajzok egy esetleges megvalósítási lehetőségről. A ház Budapest, Nagytétényi részén kerülne megépítésre egy enyhén lejtős telken.
Az alapvető probléma a házba együtt költöző személyek számának kényelmes és célszerű elhelyezése volt. Hét gyermeket nevelünk, három lány és négy fiú elosztásban. A koruk is elég eltérő, 21 éves a legnagyobb és 1 a legkisebb. Szeretnénk közel azonos életteret biztosítani mindannyiunknak.
A ház részben alápincézett. A földszinten egy elég tágas előszobába érkezünk ahol lehetőség van az indulás-érkezés körüli teendők kényelmes végrehajtására. Beépített szekrény segíti a tárolást.Továbbhaladva balra az étkezőn keresztül jutunk a konyhába, aminek egyik ablaka az utca felőli bejáratra néz (rajzon nem látható), lehetővé téve annak beláthatóságát. Az étkezőn keresztül érkezünk a tágas nappaliba. A konyhából és a nappaliból közvetlen kijárat nyílik a tető által részben fedett déli fekvésű teraszra. a konyhához kamra is tartozik.
A főbejárattal szemben az előszoba végén van a mi hálószobánk és mellette a legkisebb gyerek szobája. Esetleg összenyithatóság megoldható. Balra WC, jobbra fürdőszoba, esetleg gardrób.Az előszobából jobbra egy lépcsőn lejuthatunk a garázsba, ahol a gépészeti berendezések részére, valamint a háztartási tevékenységek végzésére vannak kialakított helyiségek is. Valamint egy nagyobb, bármilyen más használatra.
A lépcsőn felfelé haladva a félig süllyesztett pince fölötti emelt szintű lakótérbe érkezünk. Ennek a résznek az északi oldalán kialakítható egy későbbi kijárat, ha a család és a gyerekek élete úgy alakul. Esetleg ez a házrész leválasztható később. Egy előtérből nyílik négy közel egyforma szoba, valamint WC és fürdő, esetleg gardrób. A szobák tájolása keleti illetve nyugati fekvésű.
A kialakítható második bejárat helyén egy ablakkal átvilágíthatóvá válik észak-déli irányban az étkező felé. A félemeletről tovább feljebb haladva jutunk a főbejárat és a földszinti szobák fölött lévő tetőtérbe. Itt két szoba esetleg WC, fürdő kerülhet kialakításra. A főbejárat fölött egy elég tágas tér egy ablakkal megvilágítva kelet felől biztosíthatja a megfelelő bevilágítást.Egy esetleges problémánk merült fel a használhatóságot illetően.A nappaliba csak az étkezőn keresztül tudunk eljutni. Itt elfelejtettem említeni, hogy az étkező a nappalitól, illetve az étkező az előszobától ajtóval elválasztható lenne egymástól. Szeretnénk a véleményét kérni az elképzeléssel kapcsolatban.

[további kiegészítés] Pár kiegészítést szeretnék még írni, ami talán fontos lehet. Az elképzelt ház egy 1065m2-es telken állna. Ez egy fennsíkon van enyhe déli lejtéssel. Napok óta bújjuk a rajzokat, pár napja pénteken kaptuk, és találtunk pár praktikusabban is alkalmazható megoldást is. Legalábbis szerintünk.
A háztartási helyiség, a rajzon mosóként szerepel, talán nem a legszerencsésebb, hogy a pincében van. Felhozni a vizes, kimosott ruhát, hiszen tavasztól őszig jó idő esetén a kerti szárítás a legjobb. Lépcsőzés, keresztül a házon mire a kertbe ér az ember.
A földszinten lévő szülői fürdőszobának nincs ablaka, ami elég nyomasztó érzést kelthet a használat során. Esetleg a szellőzése sem jó.
megoldásként felmerült itthon, hogy a kicsi szobája felkerülne a tetőtérbe, a bejárat fölötti térben még lenne helye is. A pincéből a mosóhelyiség a mi fürdőnk helyére kerülne, átvándorolna a szobánk mellé a fürdő, így biztosítva a megfelelő szellőzési lehetőséget és természetes fény bejutását is. Kíváncsian várjuk a véleményét!

pince alaprajza (nagyításhoz katt. a rajzra!)

Egy 9 fős családi házat tervezni építészt próbáló feladat, mivel a majdani lakók közül senki sem szeretne abba a hálóba kerülni, “ami csak így volt megoldható”. Ilyen létszám mellett a hálóblokkok már nem csak a nappalitól való elkülönülését kell jól megoldani, hanem – a nagy korkülönbségek miatt – már egymás között is. Az újszülött és a 21 éves már egy generációnyi különbség!

A nehéz program ellenére az építész igazán figyelemreméltó munkát végzett. Az egyes funkciók jól vannak szétválasztva, jók a helyiség kapcsolódások és főképpen jók a méretek. Kellően tágas ott ahol annak kell lennie és kellően takarékos, ahol arra van szükség. Jó ötletnek tartom a majdani 2. bejárat lehetőségét.

Magam kicsit szkeptikus vagyok a tekintetben, hogy a felnövő generáció vajon együtt akar-e maradni majd a szüleivel, mert ha nem akkor igencsak nagy lesz a ház. A kormegoszlás itt persze mást mutat, mert mire e legkisebb is kirepül, az minimum 18-20 év, amire pedig már érdemes (mit érdemes, muszáj!!) ekkora házat építeni. Ugyanakkor – saját tapasztalatból tudom – hogy a gyerekek elköltözése miatt hirtelen kiürült lakás milyen jó szolgálatot tesz a sok szobájával, ha hazajönnek mondjuk egy karácsonyra, húsvétra hazahozva már a feleséget, férjet, gyerekeket (csak közben is fenn kell tartani…).

Megkockáztatom, hogy az itt látható vázlat egy meglehetősen elegáns megoldása ennek a korántsem könnyű tervezési programnak

földszint alaprajza (nagyításhoz katt. a rajzra!)

Nyilván lehetne találni számos olyan részletet (WC helye…), amibe bele lehetne kötni, de egy ilyen első vázlatnak más a szerepe. Igazából egy olyan észrevételem volna, ami talán meggondolást igényelne a megrendelők részéről, az pedig a szülői háló (és fürdő) kicsit nagyobb intimitása, hiszen gondoljunk arra, hogy a bejárattal szemben vagyunk (a legkisebbet leszámítva a többi gyereknek már jelentős napi forgalma lehet barátok és barátnők személyében).

tetőtér alaprajza (nagyításhoz katt. a rajzra!)

metszet (nagyításhoz katt. a rajzra!)

Összefoglalás | ebben a tervfázisban talán felesleges is volna mélyebben elmerülni a részletekben, hiszen sok minden még képlékeny állapotban van. Egy azonban biztos: JÓ ÉPÍTÉSZT VÁLASZTOTTAK! Ha későbbiekben megtisztelnek minket a részletesebb tervekkel is, azoknak bizonyára sokan örülnének itt!

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hozzászólások (14): megnézem / hozzászólok

 • Propeller

  2009. június 29. hétfő - 06:43

  #10434

  koos.hu – Tervkritika 37 | 2+7 fő…

  Szombaton adta hírül az MTI, majd utána számos média is (változatlan szöveggel) megjelentette, hogy “összeomlott egy […]…

 • Szabóbácsi

  2009. június 29. hétfő - 07:18

  #10436

  Ez a vázlat sokkal átgondoltabb, kiérleltebb mint a korábban bemutatott sok “kész” terv, pedig a feladat nehezebb.
  Az építtetővel egyetértek. Ott kell mosni, teregetni ahol leveszik a ruhákat, tehát a hálóblokk környékén és lehetőleg kertkapcsolattal.
  A fszt elegendő volna egy tágasabb szülői háló-fürdő-gardrób szekciónak és a félemeleten még lehet tartalék egy gyerexobának.
  Talán ha a konyhából nem lenne kijárat -mert az étkezőben úgyis van- nagyobb U alakú bútorozás is lehetséges volna.
  Ha ilyen jó a vázlat, milyen lesz a vége?

 • Hawaii

  2009. június 29. hétfő - 11:04

  #10442

  Jól látom, hogy a garázs azon az oldalon van lesüllyesztve, amerre emelkedik a terep?
  .
  Kb. 4,5m-en kell 2m szintkülönbséget leküzdeni az autóval? Vagy ha nem, akkor a pince alaprajzánál a jobb felső részen mi az a ferde vonal, amibe a garázsból kifele mutató nyíl torkollik?

 • tanonc

  2009. június 29. hétfő - 14:15

  #10444

  Nem kevés fejvakaráson lehet túl az építész… És a történet csak most kezdődik.

 • bobo

  2009. június 29. hétfő - 15:41

  #10445

  Tetszik a terv, de a szülői hálót én is jobban elszeparálnám a bejárattól. Talán jó lenne, ha a “gyerekfolyosó” végéből ki lehetne jutni a teraszra, most kicsit sötétnek tűnik. Mellesleg a mosókonyha vs. babaszoba kérdésben én nem a mosógépet tenném a háló közelébe: egy 1 éves gyerekhez szerintem kényelmetlenebb lenne mindig a tetőtérbe felmenni. A tetőtérből inkább egy 3. vizesblokk hiányzik. Az előszoba és étkező közé tervezett 4 méter fesztávú ajtóhoz sok sikert, de szerintem nincs szükség rá.

 • Hawaii

  2009. június 29. hétfő - 17:33

  #10446

  “az utca vélhetően nem ott van, hanem a főbejárat oldalán, vagyis a rajz szerint a lejtés iránya párhuzamos az utcával”
  .
  Ez világos. Nem írtam olyat, ami ennek ellentmondana.
  .
  A metszeti rajzból indultam ki, ahol a szinteltolás révén a garázs (tehát itt még nem a garázsfeljáróról van szó) pont azon az oldalon (északi) lett lesüllyesztve, amerre emelkedik a terep. Nem lenne szerencsésebb az alacsonyabb (déli) oldalra tenni, ahol közel szintben lehetne az utcával? Így nem kellene minden egyes kiállásnál a hideg motort ilyen extra terhelésnek kitenni (járatni sem szerencsés az üzemi hőmérséklet eléréséig, mert az égéstermék a garázsban gyűlik össze – különösen diesel esetén). A téli jegesedésről nem is beszélve (persze fűtött feljárót is lehet építeni). Szomszédok tapasztalatait összegzem.
  .
  Megértem, hogy ez csupán egy szempont a sok közül (esetleg csak számomra) és elismerésre méltó, hogy a többi kritériumnak megfelelő, elegáns megoldást tett le az asztalra, de úgy érzem, a tervkritikában azért érdemes egy ilyen véleménynek is hangot adni.

 • tanonc

  2009. június 29. hétfő - 21:54

  #10449

  Ennyi fős háznál viszont szerintem praktikus a szinteltolás, mert kicsit csökkenti a fajlagosan meglépendő lépcső(foko)k számát. 🙂
  Amúgy ha egy 9(!!!) főre tervezett családi háznál a garázs kicsit kényelmetlenebb használata a legrosszabb pont, akkor még belülmaradtunk a megköthető kompromisszumokon.
  Nyilván nem egy szenvedélyes motoros-autós családról van szó, aki szentélyt épít a gépei köré. :))))))

 • János, az építtető

  2009. június 30. kedd - 15:35

  #10451

  Mindannyiunk nevében köszönöm Miklósnak az értékelést, és mindenki másnak a hozzászólásokat!
  Az előszoba és az étkező közötti 4 méteres nyílás talán valóban nem szerencsés. Bárki bejön a házba, az előszobából egyből az étkezőbe lát. Nincs intimitása az étkezéseknek. Ha a két szélén marad egy ajtónyi nyílás, középen egy kb.: 2-2,5 méteres fallal elválasztható a két helyiség. Ezzel megoldva a közlekedést a konyha és a nappali felé. És a fal előtt még egy étkezőszekrény is elfér talán.
  A belépő számára ez egy érdekes játéka a térelválasztásnak, hiszen nem lát közvetlenül a család szájába, és nem tudja, hogy mindkét ajtónyílás tulajdonképpen egy helyiségbe vezet.
  Ami a garázst illeti,a ház esetleges távolabbra helyezése az utcai oldaltól, enyhébb lejárót eredményez és az utcai zaj és por szűrésére is jobb megoldás.

 • tanonc

  2009. június 30. kedd - 17:42

  #10453

  Az étkezőleválasztás ilyen módja, amit most írt az építtető, szerintem jó lesz. nemcsak a bejövő, hanem a bent ülők részére is kellemes tud lenni. És ez a nagy falfelület sok dekoratív megoldást is lehetővé tesz: pl. családi fényképfal, egyedi burkolat, bármi, ami megfelel a család ízlésének.

 • aglaca

  2009. június 30. kedd - 18:14

  #10454

  Szinte látom, ahogy ez nagy család belakja a házat, és élettel telik meg a még csak néhány vonalból álló gondolat amiből otthon lesz.
  Jó kis ház ez, bár már most érdemes lenne legondolkodni, hogy később ha már megüresedik hogyan lehet szeparálni, a kisebb rezsi elérése érdekében. Bár lehet, hogy az építtetők nem tipikus magyar mentalitással ragaszkodnak az épülethez, és ha már túl nagy lesz egyszerűen eladják és építenek egy kisebbet maguknak.

 • Szabóbácsi

  2009. június 30. kedd - 18:38

  #10455

  Kedves János! Ha csak az a gond hogy az előszobából belátni az étkezőbe, akkor a wc-t tegyék a kamra folytatásaként át a túloldalra és nyíljon az előszobába. A kamra lehet egy picivel rövidebb és kényelmesen elfér oda a vendégvécé is, sőt, ott jobb helyen is lenne.
  A pince ott jó ahol van, az épület követi a terepemelkedést, sokkal kisebb a földmunka így, gazdaságosabb. Sok sikert a továbbtervezéshez.
  A kvázi második bejáratot a jelenlegi helyigényhez képest azonban túl tágasnak tartom. Még akkor is elegendő lenne, ha csak két egység szélességgel bírna a mostani három helyett.

 • #10748

  […] június 29. Tervkritika 37 | 2+7 fő […]

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás

Tisztelt Koós Úr! Először is gratulálok az oldalához, rengeteg hasznos információt találni rajta, ami sokaknak segítségére lehet! Bárcsak hamarabb ráleltem volna, de talán még nem késő, eddig csak előleget fizettünk és a ház sincs még teljesen kész. 🙂 Jelenleg egy másfél szobás lakást bérlünk, amiben ketten még elfértünk, de mióta 1,5 éve megszületett a kisfiunk már nagyon […]

Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás
2017. október 9. hétfő
TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább