Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2009. július 12. vasárnap

2010 EKF | Zsolnay Kulturális Negyed

http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/800_7p2vxd_alkot%C3%B3_negyed.jpg

Újabb jó hír a Pécs2010 EKF program történetében: lezárult a Zsolnay Kulturális Negyed kivitelezői közbeszerzési eljárása, így megkezdődhet a kulcsprojekt építése. Az eljárás lezárását követően ünnepélyes keretek között július 3-án délelőtt írta alá a projektgazda Pécs Megyei Jogú Város képviseletében dr. Páva Zsolt polgármester, a közreműködő szervezet nevében Márton György, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója és a kivitelező Reneszánsz Kőfaragó Zrt. – Magyar Építő Zrt. konzorcium képviselője a központ építését rögzítő vállalkozási szerződést a pécsi Városházán.

A XIX. századi magyar iparművészeti kultúra kibontakozásában és Pécs modernkori városfejlődésében meghatározó jelentőséggel bírt a Zsolnay Gyár, annak ipari, művészeti, kulturális kisugárzása.

http://www.pecs2010.hu/public/upload/image/galleries/zsolnay_kulturalis_negyed/kep_045.jpg

Az EKF program egyik legjelentősebb fejlesztése a Zsolnay Gyár mára leromlott állapotú és zömében hasznosítatlan műemlék épületeinek felújítása, s a különféle kulturális, közművelődési és oktatási funkciók ide telepítésével egy pezsgő kulturális negyeddé és rekreációs területté történő átalakítása.

http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/800_60h47m_E12-19_terv2.jpg

A területen jelenleg is működő gyár átköltözik a keleti épületrészekbe, az így felszabaduló területeken olyan kulturális-művészeti övezet létesül, amely nem csak a város turisztikai palettáján lesz új színfolt, de maguk a városlakók is egy teljesen újszerű, tartalmas kikapcsolódásra csábító létesítménnyel gazdagodnak.

A mintegy 5 hektárt felölelő Zsolnay Kulturális Negyed évente mintegy 200 ezer látogató befogadását tervezi, informatív látogatóközponttal, parkolóval, kávézókkal, egyetemi közösségi terekkel, pezsgő kulturális élettel.

http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/719_h31ft0_Mives%20negyed.jpg

A projekt keretében megszépül az értékes növényeket rejtő és műemlék szobrokkal, vázákkal díszített Zsolnay Gyár parkja, az épületegyüttesekkel együtt, amelyek funkcióik szerint négy egységbe lesznek tagolhatók:

A Míves Negyed

amelynek legfontosabb eleme a Zsolnay család és a gyár történetét bemutató kiállítás. Ezekhez egy, a manufaktúrán átvezető látogatói sétaút segítségével kapcsolódik a felújított Zsolnay Mauzóleum, a gyár jelenlegi termékeit bemutató mintabolt és a kávézó. A látogatóúthoz kapcsolódó funkciók mellett elegáns rendezvényterem, étterem egészíti ki az épületegyüttes hasznosítási terveit. A központi épületegyüttesben kap helyet az Alkotó-és Inkubátorház is.

A Míves Negyed egyik meghatározó eleme a Kézművész utca, ahol képző- és iparművészek, kézművesek és más kreatív területek képviselői bérelhetnek üzleteket, műhelyeket, műtermeket, irodákat, vendéglátóhelyeket, illetőleg rezidensszállások kapnak helyet.

Az Alkotó Negyed

a volt pirogránit üzem épületegyüttesében jön létre, helyet adva a Pécsi Ifjúsági Központ, a Kortárs Művészeti Központ, Labor Szövetkezet kreatív tevékenységének, és vendéglátóhelyek számára. Fontos eleme ennek az épületegyüttesnek az újépítésű multifunkcionális rendezvényhelyszín mellett az úgynevezett „cifra kémény” előtt kialakuló nagyméretű tér, amely mozgalmas kulturális fesztiválok, események helyszíne lehet.

A Gyermek és Családi Negyed

itt jön létre az Interaktív Tudományos-technikai kiállítás, és a Planetárium közös fogadótérrel kapcsolódva a hosszan elnyúló Pécsi Galéria modern épületéhez. Az úgynevezett Zöld Házban fog működni a Bóbita Bábszínház, amely tevékenységét a tervezett szabadtéri színpadra is „kiterjeszti”. A negyednek fontos része lesz az épületek közötti park, ahol különböző korcsoportok igényeinek megfelelő játszóterek kialakítására, valamint a régi teniszpálya környékének felújítására kerül sor.

Az Egyetemi Negyed

Itt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Bölcsészettudományi Kar Kommunikációs és Médiatudományi Tanszéke és a Filmtudományi és Vizuális Kultúra Szeminárium fog működni. Az egyetemi oktatáshoz szükséges termek, műhelyek, illetve menza mellett itt kap helyet a Janus Egyetemi Színpad is, amely az egyetemi és városi ifjúság kulturális igényeit hivatott kiszolgálni.

Kiegészítő funkcióként új épületben látogatóközpont, illetve kétszintes parkoló és menedzsment irodák fogják szolgálni az itteni tevékenységeket, valamint gyalogos felüljáró biztosítja a kapcsolatot az északi és a déli területrész között. A munkálatok miatt a teherforgalom nagymértékű megnövekedésével és jelentős forgalmi változásokkal kell számolni, amelyek kiemelten érintik a Zsolnay Vilmos utca környékét, főleg a fent említett felüljáró kialakításának ideje alatt.

http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/774_4tnyx5_egyetemi%20negyed.jpg

A kivitelezés 12, a területen található épület bontásával kezdődik meg, majd ütemezetten a működő gyár költözik. Az építészeti tervpályázat 2008. év elején zárult le, a nyertes pályaművet a budapesti MCXVI Építészműterem Kft. készítette el. Az EU-s pályázati dokumentáció 2008. november 25-én került benyújtásra. A projektet a Közreműködő Szervezet 2008. augusztus 5-én fogadta be. A beruházás kivitelezője a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.- Magyar Építő Zrt. konzorcium. A Támogatási Szerződés aláírására, mely után lehetővé válik az eu-s források lehívása várhatóan e hónap végéig sor kerül | forrás: Pécs 2010

Hozzászólások (4): megnézem / hozzászólok

 • Propeller

  2009. július 12. vasárnap - 07:54

  #10532

  koos.hu – 2010 EKF | Zsolnay Kulturális Negyed…

  Újabb jó hír a Pécs2010 EKF program történetében: lezárult a Zsolnay Kulturális Negyed kivitelezői közbeszerzési […]…

 • EKF | Kinek épült ez a kerékpárút?

  2010. június 29. kedd - 00:01

  #72565

  […] is összefüggenek. Az EKF egyik és talán az egyetlen igazán fontos nagyberuházása a Zsolnay negyed kialakítása. A koncerttermen kívül ez kapcsolódik leginkább az EKF koncepcióhoz, izgalmas program, […]

 • EKF 2010 | Zsolnay Kulturális Negyed bejárás

  2010. július 19. hétfő - 11:54

  #72792

  […] zárult le, a nyertes pályaművet a budapesti MCXVI Építészműterem Kft. készítette el. A nyertes pályázatról anno mi is beszámoltunk. A kivitelező Reneszánsz Kőfaragó Zrt. – Magyar Építő Zrt. […]

 • 2011 EKF | Átadták a Zsolnay-negyedet

  2011. december 28. szerda - 00:01

  #83017

  […] zárult le, a nyertes pályaművet a budapesti MCXVI Építészműterem Kft. készítette el. A nyertes pályázatról anno mi is beszámoltunk. A kivitelező Reneszánsz Kőfaragó Zrt. – Magyar Építő Zrt. […]

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

KREATÍV
Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018

Tegnap kezdődött és 4 estén/éjszakán át folytatódik a Pécsi Zsolnay Fényfesztivál. A fél belvárost világítják be statikus és animált fotókkal, fényekkel. Ezek mellett számtalan egyéb program (zene, tánc, kézművesség, performansz…) is lesz ezen a hétvégén. Külön gondoltak a gyerekekre, nekik külön programokat szerveznek. A dolog természetéből adódóan az attrakciók este 21:00-kor kezdődnek, a fő attrakció, […]

Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018
2018. június 29. péntek
HÁZ-TERV
Rozsda eszi a Zsolnay-t

A Zsolnay Negyedről mindeddig csak jót írtam, mert a kiinduló ötlettől kezdve a megvalósult projektekig minden példaértékű volt. Jók a funkciók, jó érzékkel bontottak vagy éppen hozzáépítettek, jók az anyagok. Kivéve egyet, ez pedig a Művészeti Negyedben látható eredetileg is rozsdás fémburkolat. Amikor sok-sok évvel ezelőtt először jelent meg Magyarországon ez a textúra, már akkor […]

Rozsda eszi a Zsolnay-t
2013. augusztus 8. csütörtök

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább 

legutóbbi hozzászólások