Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2009. július 26. vasárnap

ZBR | Zöld Beruházási Rendszer

Épp 2 napja számoltunk be arról, hogy Indul a Nemzeti Energiatakarékossági Program ami igencsak szerény keretösszegével nem fogja tudni helyettesíteni a régóta várt, majd 28 milliárddal gazdálkodó Zöld Beruházási Programot. A méltatlankodás talán korai volt, mert a  Magyar Közlöny idei 35. számában jelent meg a 10/2009. (VII. 17.)KvVM utasítás Zöld Beruházási Rendszer működtetésének, felhasználási jogcímeinek, nyilvántartásának és ellenőrzésének részletes szabályairól. A többször elhalasztott bejelentés azért is volt már igencsak időszerű, mert többen megkérdőjelezték, hogy az összeg egyáltalán megvan-e még?

Azok, akik nem tudnák miről is van szó:

Magyarország a Kiotói Egyezmény alapján tavaly augusztusban és szeptemberben szén-dioxid-kvótákat értékesített Belgiumnak [3] és Spanyolországnak [4], az összesen 8,6 millió tonna eladott kvótából 28,2 milliárd forint bevételre tett szert. A megkötött szerződések szerint az összeget mérhető kibocsátáscsökkentő beruházásokra kell fordítani, amire a kormánynak pályázati rendszert kell létrehoznia. forrás: Index

A Zöld Beruházási Program 2 alprogramot tartalmaz:

A Klímabarát otthon – panel alprogram keretében külön pályázati felhívás szerint az iparosított technológiával épített lakóépületek széndioxid-kibocsátást csökkentő energiamegtakarítást eredményező felújítása, illetve ezen lakóépületek gépészeti rendszereinek, berendezéseinek felújítása és korszerűsítése, valamint megújuló energiafelhasználás növelése céljából történő berendezések telepítése támogatható.

A Klímabarát otthon – energiahatékonysági alprogram keretében külön pályázati felhívás szerint a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében az energiatakarékosság elősegítése, az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése támogatható.

A korábbi elképzelések szerint lett volna egy külön Intézményi alprogram is, de ez valamiért most kimaradt a jogszabályból. Külön kiemelendő, hogy a panellakásokra külön alprogram készült, hiszen talán ezek a lakástípusok vannak a legrosszabb helyzetben és a benne lakók a legkiszolgáltatottabbak.

A jogszabály sajnos elég homályosan fogalmaz, nem lehet tudni, pontosan mikor indul, mik lesznek a részletek és miképpen fog kapcsolódni az egyéb energiahatékonysági programokhoz?

Remélhetőleg mielőbb meghirdetésre kerülnek a pályázatok, hiszen korábbi (passzív ház) konferenciákon az ott felszólaló minisztériumi előadók hangsúlyozták, a páláyzati kiírások készen vannak, már csak politikai döntésre várnak.

Nosza!

 10/2009. (VII. 17.)KvVM utasítás a a Zöld Beruházási Rendszer működtetésének, felhasználási jogcímeinek, nyilvántartásának és ellenőrzésének részletes szabályairól.. A rendelet (szerkeszthető változata) letölthető a NET Jogtár oldaláról is.

A NET Jogtár linkjére kattintva elképzelhető, hogy Önt a következő üzenet fogadja: “..Önnek nincs jogosultsága a dokumentum megtekintéséhez..” A böngésző hivatkozás sorában, ahol maga a cím szerepel, a címet ki kell jelölni és egy Entert nyomni – tehát nem elég Frissíteni a lapot! -, akkor megjelenik a rendelet. Az okát ne kérdezzék, nem értek hozzá.

Ön milyen energiatudatos házat építene ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (2): megnézem / hozzászólok

 • Propeller

  2009. július 26. vasárnap - 09:29

  #10715

  koos.hu – 10/2009 | Zöld Beruházási Rendszer…

  Épp 2 napja számoltunk be arról, hogy Indul a Nemzeti Energiatakarékossági Program ami igencsak szerény keretösszegével nem […]…

 • #10777

  […] úgy tűnik a Zöld Beruházási Programmal kapcsolatos fejlemények felgyorsultak. Pár napja adtunk hírt arról, hogy megjelent a  Magyar Közlöny  35. számában a 10/2009. (VII. 17.)KvVM utasítás a […]

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

ZÖLD
E.ON Energy Globe | Pályázzon október 15-ig, és nyerjen egy 100% elektromos Nissan LEAF-et!

Elindult a nevezési időszak a 2017-es Energy Globe Magyarország programra, amelynek keretében már 6 kategóriában – Vállalat, Önkormányzat, Jövő generációja, Épület, Ötlet, Egyéni kategória – keressük a legjobb hazai környezet- és energiatudatos kezdeményezéseket. Az Energy Globe Magyarország díj a 177 ország részvételével zajló Energy Globe nemzetközi verseny hazai fordulója, amelyet idén immáron másodjára hoz el […]

E.ON Energy Globe | Pályázzon október 15-ig, és nyerjen egy 100% elektromos Nissan LEAF-et!
2017. szeptember 8. péntek
JÓTANÁCS
Smart Grid … eladhatjuk majd a szomszédnak is a napelemeinkkel termelt áramot

“… Teljesen átalakíthatják az energiaellátás ma ismert rendszerét az iparágban zajló folyamatok a nem túlságosan távoli jövőben. Így előbb-utóbb Magyarországon is lehetővé válik az úgynevezett mikrogridek alakítása, amelynek alkalmazásával akár a szomszédunktól is tudunk majd áramot vásárolni és viszont; a blockchain technológia közvetlenül összekötheti majd a fogyasztókat és termelőket; az új energiatárolási lehetőségek pedig versenyképes […]

Smart Grid … eladhatjuk majd a szomszédnak is a napelemeinkkel termelt áramot
2017. augusztus 16. szerda

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább 

legutóbbi hozzászólások