Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2009. július 27. hétfő

Fogadóépület a Vörösvári úton

Közel 6 évig terveztük ezt a házat, no nem azért mert annyira bonyolult lett volna, hanem mert menetközben többször is változott a tervezési program, sőt a telek mérete (!) is és a mögötte lévő terület sorsa. Az építtető megvásárolta az volt Óbudai Malom teljes területét. Elsőként a két Vörösvári úti téglaburkolatos ház teljes belső átalakítását terveztük meg,

majd a 2 épület közötti fszt-es portaépület elbontása után felszabadult helyre terveztük meg az alább is látható un. fogadóépületet, ami az 1. emelettől felfelé tulajdonképpen szimpla irodaház.

A tervezést az húzta el ennyire, hogy a malom területére egy új beépítési koncepció szerint loft lakások és új lakóépületek képzeltek el.  A több eltérő funkció és az ING belépése miatt a területet feldarabolták és a vörösvári úti sáv egy önálló helyrajzi számú telekké alakult át. E lakóparkot az ING megbízására a Turányi Építésziroda tervezte.

Tovább húzta a tervezést az a momentum, hogy a területet kötelező régészekkel előzetesen feltáratni, így találtak is a régi római útra utaló nyomokat, amikhez nem lehetett hozzányúlni. Bár a romokhoz nem engedtek hozzányúlni, de az ellen semmi kifogásuk nem volt, hogy a romokra kerülő 50 cm kavicságyra egy 50 cm vtg. lemezalap kerüljön, majd arra az épület. ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy bár a romok ott maradtak, de nem valószínű, hogy még egyszer az életben ezt a lemezalapot bárki is elbontaná, csak azért, hogy megnézzen pár római követ. A különféle romvédelmi és talajmechanikai bizonytalanságok miatt többször is át kellett terveznünk az alapozást.

Mint oly sokszor, az értékes telek miatt itt is fő szempont volt a beépítési lehetőségek maximális kihasználása, innen származik az épület kontúrja. A fszt-en részben bemutatótermek lennének, illetve olyan helyiségek, amiknek a funkciója még nem dőlt el véglegesen, a felső szintekre pedig irodák kerülnek, egyelőre belső válaszfal osztás nélkül (egyterű irodák).

A

A tervezés során külön fejezet volt a kerítés pótlása, lévén egy szakaszon a portaépület teljesen kiért az utcavonalig, így annak elbontása után egy jó darabon nem volt kerítés. Első körben ez készült el a meglévőkkel megegyező kialakítással és a régiekre rímelő új kovácsoltvas kapukkal.

Az épület kivitelezése tavaly év végén kezdődött meg, jelenleg is folyik.

Mi vagy ki határozza meg egy lakás alapvető elrendezését?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (2): megnézem / hozzászólok

 • Avatar

  SEIDL Tibor

  2009. szeptember 10. csütörtök - 22:50

  #11464

  Egyszer szívesen megnézném, mire jut egy ilyen modell az Artlantis új változatában történő további csiszolgatás után.
  Már így is szép, de azzal csodákat lehet(ne) művelni, kevés rákészülés után már rutinszerűen és nagyon gyorsan.
  Az elért eredményekből látható válogatás más munkák látványterveiből az Abvent galériájában…
  Mindenki figyelmébe ajánlom…

  Tibor

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SAJÁT
Erdei iskola Sás-völgyben

Egy igazán eldugott erdő, még eldugottabb hosszú völgyében volt található ez a felhagyott erdészház, amit korábban leginkább csak szociális épületnek használtak az erdei munkások. A már sok-sok éve nem használt épület olyan állapotba került, hogy az utolsó pillanatában kellett dönteni, megmarad vagy bontásra kerül? Bár nem képviselt különösebb építészeti értéket, az erdészet igazgatója úgy döntött, […]

Erdei iskola Sás-völgyben
2010. augusztus 30. hétfő
SAJÁT
Az első magyarországi mecset tervtanácsi fogadtatása

Az engedélyezési eljárás előtti állapotban lévő tervet benyújtottuk a XI. kerületi önkormányzat tervtanácsa elé, mely azt megvitatta. Magával az épülettel nem volt érdemi, alapvető kifogásuk, bár volt aki a sok (?) iszlám jelképet sokallotta, többen észrevételezték a hátsó, kizárólag menekülésre használható tűzlépcsőt illetve vitatták, hogy a telek közlekedése (ki és behajtás) megoldható-e egyáltalán? Időközben a […]

Az első magyarországi mecset tervtanácsi fogadtatása
2010. május 21. péntek

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább 

legutóbbi hozzászólások