Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2009. augusztus 12. szerda

7. hiba | amit az építész elkövethet 3.rész

http://koos.hu/wp-content/uploads/gallery/2001-122-cad/2001_122_cad_6.jpg

A 3D-s és a látványtervezés szükségességéről szóló 3 részes sorozatunk befejező részében érkeztünk.

Benapozás vizsgálat

Szinte minden lakástervezés kikerülhetetlen kérdése, hogy milyen világos lesz a szoba vagy éppen mennyi árnyékot vet majd egy épületrész? A külső benapozásvizsgálat – ami ma már alapfunkció egy CAD szoftverben –  pont ilyen kérdések eldöntésében segít. Napra és órára pontosan meg lehet adni a kívánt időpontot és dátumot és a pontos északi irány ismeretében a program pontosan legenerálja a majdani vetett és önárnyékokat.

Augusztusban 10 és 14 órakor

és januárban 10 és 14 órakor

A fenti vizsgálat azt igazolta, hogy az 1 m-re kinyúló tető nyáron jól árnyékol (az ablak fele árnyékban van), de télen, amikor a nap alacsonyabb íven mozog, akkor végig besüt az ablakon.

Benapozás a belső térben

Ugyanezt elvégezhetjük a belső térben, pontosabban meg tudjuk nézni, hogy különféle napszakokban milyen mélyen fog besütni a nap, melyik szobarész marad pl. árnyékban?

http://koos.hu/wp-content/uploads/gallery/2005-218/2005-218-11.jpg

A belső terek ábrázolása

A 3D tervezés talán legfontosabb funkciója a valósághű ábrázolás. Nem az alaprajzok, metszetek és szóbeli instrukciók alapján kell az építtetőnek a saját fejében kitalálni és megalkotnia a majdani tereket, hanem a 3D segítségével szemléletesen láttatni lehet vele bútorokkal, felületi anyagokkal, sőt világítással (mi több reflexfényekkel).

Belsőépítészet

A belsőépítészeti tervezéshez ugyanúgy elengedhetetlenül szükséges a 3D tervezés, hiszen itt talán még nehezebb elképzelni a majdani állapotot egy megrendelőnek, a gond itt inkább azzal lehet, hogy az egész akkor ér valamit, ha a majdani konkrét bútorokat helyezzük el a látványterveken, ami sok esetben azt jelenti, hogy meg is kell modellezni őket.

http://koos.hu/wp-content/uploads/gallery/2001-122-cad/2001_122_cad_0.jpg

http://koos.hu/wp-content/uploads/gallery/2001-122-kesz/2001_122_kesz_5.jpg

Ahogy sohasem látjuk

A 3D-s tervezés lehetőséget ad olyan nézőpontok felvételére is, amire a valóságban sohasem lenne  lehetőségünk.

http://koos.hu/wp-content/uploads/gallery/2001-122-cad/2001_122_cad_9.jpg

a sorozat részei:

A 3 részes sorozatunkkal az volt a cél, hogy megértessük mindenkivel, hogy ez a fajta tervezés olyan többlet szolgáltatásokat nyújt, ami a megértést illetve a majdani cél minél pontosabb megvalósítását eredményezheti. A 3 részben felsorolt “szolgáltatások”érthetően több energiát igényelnek a tervezőtől is, amiért adott esetben jogosan számít fel díjat, de ha valami, akkor ez egészen biztosan nem kidobott pénz!
Talán nem kell bizonygatnunk, hogy mindezt egy fejesvonalzóval nem lehet előállítani, de sokan sajnos még egy CAD program birtokában sem készítenek 3D-s rajzokat. Márpedig aki nem készít a megrendelőjének perspektívákat, látványrajzokat, az nem végez teljes körű tervezést az én fogalmaim szerint, hanem pusztán pénzkereső foglalkozást űz. Ha betegek vagyunk, kimondatlanul is elvárjuk, hogy a kornak megfelelő korszerűségű műszerekkel, gépekkel vizsgáljanak, így ha építészt választunk legyen ez egy minimum elvárás, akinek a tervezője nem készít 3D-s rajzokat, attól el kell köszöni és másikat kell keresni.

A sorozat eddig megjelent részei:
1. saját „típusterv”-em van
2. tervezés, aláírás szolga módjára
3. ez az én házam – az öncélú formalizmus
4. csak eng. tervet vállalok
5. nem rajzolja be a bútorozást
6. rossz házat tervez
7. látja, nem látja, na látja (nem készül 3D)
7. látja, nem látja, na látja (nem készül 3D) 2. rész
7. látja, nem látja, na látja (nem készül 3D) 3. rész

Maradjanak velünk, mert ezt a témát még folytatjuk, ha nem akar lemaradni a folytatásról, iratkozzon fel az email értesítőre vagy az RSS csatornánkra.

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (8): megnézem / hozzászólok

 • Avatar

  zoli

  2009. augusztus 12. szerda - 07:07

  #11078

  Nagyon profi képek. Nekem az volt a tapasztalatom, hogy mifelénk sajnos még az építészek is csodálkoznak az ilyen képeken, nem hogy a csóró építtetőnek adjanak ilyen vagy ehhez hasonló látványterveket. Csapjuk össze a tervet annyira, hogy a helyi főépítész bólintson rá, vegyük fel a pénzt és jöhet a következő kliens.

 • Avatar

  fm!

  2009. augusztus 12. szerda - 10:13

  #11081

  Hadd kérdezzem meg, hogy milyen programmal készültek a belsőépítészeti képek? A külső benapozás vizsgálati képek mintha Artlantis-al készültek volna, a belső is?

 • Avatar

  fm!

  2009. augusztus 12. szerda - 11:31

  #11085

  Köszönöm, már töltöm is a demo verziót!

 • Avatar

  Kajt

  2009. augusztus 12. szerda - 13:42

  #11087

  Nagyon szép képek, viszont építész hallgatóként többször tapasztalom, hogy hiába szeretnék hasonló képeket csinálni, hogy megmutassam a tanárnak, mire gondoltam, képtelen vagyok a gép teljesítménye miatt. Szabad tudni a gép paramétereit amikkel ezek lettek csinálva?

 • Avatar

  fm!

  2009. augusztus 12. szerda - 22:48

  #11096

  Ha esetleg lenne ideje, ezt kifejthetné bővebben, pont ezzel küzdök jelenleg. A belső térben nem tudok szórt fényt beállítani, így ha pl. nem süt oda a nap, akkor szinte teljesen sötét lesz az adott helység.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SZAKMA
Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül

A magánlakásépítés legfontosabb szereplőjének mind a mai napig az építész tervezőt tekintik, hiszen az építtető az ő kezébe teszi le azt a bizalmat, amivel úgy véli a folyamat végén olyan házat, lakást kap, amit eredetileg elképzelt. Általában ő az első, akivel találkozik, akivel szerződik, akinek feltárja családja tervezett életvitelét, az elképzelt környezetet. Az építész – […]

Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül
2019. január 15. kedd
TECH
BIM | 3. BIM (GDL) könyvtárak

A BIMről szóló sorozatunk első részében sok szó esett az objektum könyvtárakról. Idemásoltam egy kis listát, ahonnal paraméterezhető tárgyakat lehet letölteni. A BIM annyiban is különbözik a GDL-től, hogy a nagyobb honlapokon ugyanaz a tárgy több szoftver platformra is letölthető. Ezek persze sohasem teljesek, így gyakran fordul elő, hogy pont nem abban a változatban található […]

BIM | 3. BIM (GDL) könyvtárak
2018. július 26. csütörtök

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább 

legutóbbi hozzászólások