Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2009. október 5. hétfő

Tervkritika 46 | szolgálati lakások

A következő lakás nem családi, de még csak nem is egy társasházi lakás, hanem egy vegyes funkciójú épület szolgálati lakása. A Tervkritika ugyan elsősorban lakásokkal és családi házakkal foglalkozik, de hát nem hátrálhatunk meg, ha ilyen kérés érkezik hozzánk.

Tisztelt Koós Miklós! Egyházi finanszírozású épület. Fszt: üzlet, első emeletn raktár stb és az egyház részére irodák stb, második
emeleten két sajátos igényű lakás. Igény volt még, a szolíd “régies” megjelenés mely a városközpontban kiemeli, hangsúlyossá teszi az épületet.

A roppant szűkszavú ismertető nem árult el sokat. Adva van egy kereskedelmi és iroda funkciójú épület, amit megfejeltek 2 db szolgálati lakással. A kereskedelmi és asz irodaszinttel nem foglalkozunk, mivel az végképp meghaladná a tervkritika kereteit, szorítkozzunk a lakásokra.

Előre kell bocsátani, hogy a vegyes funkció miatt, az egymás fölé kerülő funkcióknak nincs közük egymáshoz, ha a szerkezet lehetővé teszi, akkor a lakáésok az adott kereteken belül szabadon formálhatóak. Persze a lépcső alapvetően meghatározza a lakás közlekedési rendszerét. Mivel nincs információnk arról, hogy a lépcső miért az épület végébe került, ezért ezt vegyük kiinduló pontnak. ha innen nézzük, akkor ugye a lehető legszerencsétlenebb lakás megközelítést kapjuk, hiszen egy elnyújtott lakásba a végén kell bemennünk, amiből hosszú közlekedő folyosó adódik, miközben ezzel a közlekedővel kettévágjuk a lakást is.

Láthatóan egyik lakásnál sem a szobák számának a növelése volt a cél, hanem egyfajta kényelmes lakás megteremtése. Az első egy tipikusan 2 személyes lakás, egy hálószobával. Ez az az eset, amikor bőséggel megengedhető, ha a fürdőszoba – ha van külön kézmosós WC – a hálóból nyíljon. A közös közlekedő hossza miatt itt lehetősége lett volna, hogy a háló a fürdő mellé, a bejárattól akár elszeparáltan is kapjon helyet, vagy akár megtartva az alapvető diszpozíciót, a fürdő a háló mellé kerül zsákszobaként. 2 személyes háztartásban nem gond, ha a háló a nappaliból nyílik, hiszen saját magunkat nem tudjuk zavarni, de ez is csak akkor igaz, ha a fürdő a nappali érintése nélkül közelíthető meg (pl. a hálóból nyílik). Itt sajnos nem ezt látni. Apróság, de ha már a konyhabútorba be vannak rajzolva a berendezési tárgyak, akkor sem a mosogató, sem a tűzhelynek nem szerencsés sarokba/szélére kerülni.

A másik lakás rosszabb helyzetben van, mivel tényleg a végén, ráadásul a keskenyebbik végén lehet csak megközelíteni. Mivel itt a nappali található legbelül, ebből az következik, hogy a belső közlekedő miatt a teljes lakáson és így az intim zónán is át kell mennie mindenkinek, a vendégeknek is. Az ilyen lakásban az elkülönülés elég nehezen biztosítható.

Nyilván határozott döntést kell hozni ilyen esetben, hogy vállalható-e hogy az intim zóna védelme érdekében, ne inkább a nappali legyen az átjáró és ne azon keresztül közelítsük-e meg a hálószobákat?

Összefoglalás | ez előzmények és megbízói “speciálisnak írt” elvárások ismerete nélkül nehéz bármit is mondani, ezért az általános elvek szerinti belső elrendezést lehetne számon kérni. A már említett viszonylag szabad alaprajzi kialakítás miatt érdemes volna még egyszer átgondolni a lakások alaprajzait.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hozzászólások (10): megnézem / hozzászólok

 • Propeller

  2009. október 5. hétfő - 12:19

  #11882

  koos.hu – Tervkritika 46 | szolgálati lakások…

  A következő lakás nem családi, de még csak nem is egy társasházi lakás, hanem egy vegyes funkciójú épület szolgálati […]…

 • Rós

  2009. október 5. hétfő - 13:37

  #11883

  Ez jó kis fejtörő. Az adott 28×8-as területre kell 2 lakás, szerencsétlen bejárattal és lehetőleg minél kevesebb területet és ablakot foglaló közlekedővel. A franciaágyat nem firtatom. 🙂

 • Szabóbácsi

  2009. október 5. hétfő - 22:40

  #11887

  Azt nem kötötték más orrára hogy miért kellett a sarokra telepíteni a lépcsőházat? Önmagában hogy a fszt-en üzlet, az emeleten raktár, irodák vannak még nem indokolná. Ha nagyméretű és maximális szélességű közösségi tér lenne az előírás, akkor talán…de ezt nem olvastam. Pedig minden elrendezési nehézségnek ez az okozója a lakások szintjén.
  Van ilyen keskeny épületre szép példa: Bp, XII. Csörsz u. 21, Hikisch Rezső, 1930. A MOM parkkal szemben. Szintenként 2-2 nagy és elegáns lakással. A másik hosszú homlokzata még ráadásul tűzfal is. Ok, ott középen van a lépcsőház. Itt a dupla válaszfal ellenére míg az egyik oldalon hálószoba van, addig a másikon mosogató.
  Megjelenés: szerintem a középső homlokzati rész kicsit hangsúlytalan a sarkok ellenében.
  A homlokzat nem különösebben tükrözi a funkciót. Ugyanaz a kétszárnyú ablak takar nappalit, dolgozót, konyhát és fürdőszobát.

 • Hawaii

  2009. október 5. hétfő - 23:30

  #11888

  Akkor, mint a Laikusok Szövetségének önjelölt képviselője, illetve a Koósza ötlet™ eszmei szerzője és teljes jogú propagátora (hogy érezhető legyen tekintélyem súlya), kezdeném is a belekotnyeleskedést. 🙂
  .
  Leszögezem, nem tudom miként lehetne a szint meglévő adottságai alapján bölcsebben felosztani a teret a két lakás között, ezért alapvetően a meglévő határvonalakból indultam ki. Rögtön szemet is szúrt két dolog:
  – A jobb oldali lakás miért csak a “Közlekedő előtér” harmadik ablaka után kezdődik? Kezdődhetne a második után is, hogy az a durván 240 x 320 cm inkább a lakás alapterületét gyarapítsa.
  – Ugyanezen lakás ‘apró’ helységekre való szabdaltsága, s így a térérzet domináns hiánya.
  .
  Na de miképp lehet egy hosszú, keskeny, átjáróként is funkcionáló részt érdemben kihasználni, ráadásul úgy, hogy a térérzet is növekedjen?
  Szerintem egy kiegyenesített konyha épp megfelel e célnak. Tehát a bejárati ajtótól a sorrend az alábbiak szerint változna: (1) előtér/szélfogó ruha- és cipőtárolóval, az öltözködésre elegendő alapterülettel. (2) WC ((2b) kamra – ez szigorúan zárójelben, mert nem muszáj feltétlenül itt lennie) (3) konyha a fal mellett kiegyenesítve (Részben, vagy egészben a szűkebb alaprajzi részen. Inkább csak részben, hisz nyugodtan elnyúlhat a következő ablak elé, ami mellett a jelenlegi rajzon az étkezőasztal van)
  Eddig tehát nyertünk plusz alapterületet a bejárati ajtó kijjebb vitelével és a keskeny alaprajzi részt is kihasználtuk, ráadásul mivel egyben konyha is, a közlekedő is kiszélesedett, amennyire a szűkebb rész engedi. Cserébe van egy étkező és egy gardrób függőben.
  A lakás átellenes pontja főfalakkal határolt a középső résztől. Ideális elkülönülő intim szférának. Oda mehetne is a háló-fürdő-gardrób hármas. Talán a legszerencsésebb, ha a gardrób kerül középre, az nem feltétlenül igényli a természetes fényt.
  A középső részre maradt tehát a nappali, étkező, dolgozószoba (esetleg a kamra is), illetve a közlekedő funkció. Mielőtt még elhelyeznénk őket, máris szembeötlő, hogy a közlekedő-nappali-étkező-konyha négyesből adódik a nagyobb, egybenyíló, központi tér, amiből valamelyik sarkot kell ‘csak’ feláldozni dolgozónak (és kamrának), és az is, hogy több variáció is életképes lehet. Szerintem talán a jobb felső sarokba (a fürdő helyére) mehetne a dolgozó, de csak az ablak bal széléig (A konyha és a dolgozó, illetve a két ablak között még maradna hely kamrának is. Tehát lényegében a kamra a konyha valamelyik oldalára kerülne), az étkező meg tetszés szerint elhelyezhető a közös térben.
  .
  .
  .
  A bal oldali lakás is átvariálható hasonlóképp. Ott a bejárati ajtóval szemben, illetve attól balra lehetne az intim szféra hálóval, fürdővel (a hálót – mint egyik lehetőség – akár a fürdőn keresztül megközelítve), gardróbbal és WC-vel, míg az íves ablakkal átölelt egybetér lenne a nappali-konyha-étkező(-kamra) együttese. Aztán hogy jobb oldali (a jelenlegi háló helyére), vagy a felső falhoz igazított kiegyenesített konyhával, az megint csak egyéni ízlés kérdése.
  .
  Nem tudom merre van észak, sem azt ez mennyiben befolyásolja a vázoltakat, de remélem – ha másnak nem is, de legalább – elgondolkodtató ihletnek megteszi.

 • Hawaii

  2009. október 5. hétfő - 23:46

  #11889

  Helyesebben: ‘(a hálót – mint lehetőség – akár a fürdőn keresztül megközelítve, vagy vice versa)

 • klonozo

  2009. október 6. kedd - 08:50

  #11892

  franciaágy ?????paplak???zsúfolt..és rengetek kihasználatlan rész..

 • Rós

  2009. október 6. kedd - 11:41

  #11894

  Hanem 2 gyermektelen református házaspárnak. Elméletileg nem kizárt.

 • lamby69

  2009. október 6. kedd - 15:02

  #11896

  Azért ez a ház megérdemelne egy szigorúbb kritikát!

 • Szabóbácsi

  2009. október 7. szerda - 21:58

  #11932

  lamby69: Annyira szűxavú az ismertetés, indoklás hogy gyakorlatilag annak kellene kapni véleményem szerint a legkeményebb kritikát. Ez egy nagyobb volumenű épület meglehetősen sok funkcióval és követelménycsokorral. Mintha nem is akarna valós kritikát a terv benyújtója. Vagy tévedek?

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 191 | a funkció és a tömeg egysége

Tisztelt Koós Úr! Szeretném véleményét kérni tervezett családi házunkról a tervkritika rovatban.A telek kb.: 700 m2, saroktelek, keleti és déli utcafronttal. A beépítés módja szabadon álló, megengedett legnagyobb épületmagasság 7,5 m, maximális beépítettség: 30%, zöldterületi fedettség minimum 50%. A terület sík, jelenleg egy bontásra ítélt 10*10-es ház és egy melléképület található rajta. A déli utcafronton […]

Tervkritika 191 | a funkció és a tömeg egysége
2017. november 22. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás

Tisztelt Koós Úr! Először is gratulálok az oldalához, rengeteg hasznos információt találni rajta, ami sokaknak segítségére lehet! Bárcsak hamarabb ráleltem volna, de talán még nem késő, eddig csak előleget fizettünk és a ház sincs még teljesen kész. 🙂 Jelenleg egy másfél szobás lakást bérlünk, amiben ketten még elfértünk, de mióta 1,5 éve megszületett a kisfiunk már nagyon […]

Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás
2017. október 9. hétfő

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább