Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2010. január 17. vasárnap

Big Mac | az új iMac 27″-os munkapad

2win.jpg

Ma 8 napos az iMac, kezdem megszokni, azt hiszem megtartom:-)

No de kezdjük elölről. Adott volt egy házi hálózat win-es gépekkel részben LAN hálózaton, részben G-s wifin kapcsolódva, ez utóbbit inkább csak a laptopok miatt volt szükséges anno kialakítani. Adva volt egy kis HP nyomtató színes anyagokhoz, egy A3-as Develop másoló-nyomtató és egy elég régi CADJet2 plotter.

Az iMac és egy Mac mini mellé egy új router is beszerelésre került, és ha már úgyis mac, akkor legyen rendszerspecifikus, így került egy Airport Extrem is a rendszerbe. Ez utóbbi mellett szólt, hogy mivel a mac-ek már alapból N-es wifivel érkeznek, amik kiválthatják a LAN-t így a router-t is mindenféleképpen cserélni kellett. Mellette szólt még az is, hogy van rajta egy nyomtatóport, így nem kell nyomtatószerver illetve mindig valamelyik géphez kapcsolódni, hanem a hálózaton, mindenki “saját jogon” nyomtathat.

A feladat az volt, hogy a régi win-s gépek (részben átmeneti) működése mellett integráljuk a mac-eket úgy, hogy természetesen mindenhonnan lehessen nyomtatni (további madzagok kihúzása nélkül!).

Az előretelepített iMac bekapcsolása után szinte percek alatt élesedett, azonnal észlelte a régi win-es wifi-t, rá is kapcsolódott és egy izmosabb (700 MB) frissítés után gyakorlatilag működésképes lett. utána még kellett neki 1-2 upgrade, de gyakorlatilag kész volt.

Ezután jött a BT egér és billentyűzet párosítása a géppel, ami szintén viszonylag gyorsan ment. Később azonban adódtak gondok, mert amikor ki akartuk próbálni a minivel is, csak sokadik próbálkozásra lehetett összeházasítani őket. Valószínűleg ebben az is közrejátszik, hogy a BT billantyűzet igen gyorsan stand-by-ba kapcsol, ha nincs aktivitás, vagy valami más oka lehet, nem tudom.

bluetooth.jpg

Nem fogjuk most már cserélgetni őket, sőt mivel ez a csonkolt billentyűzet annyira nem (win)kézhez álló, azt hiszem le fogom cserélni NUMpados változatúra. Azon ráadásul van 2 USB csatlakozóhely, igy egy fényképezőgép vagy pendrive miatt nem kell a gép háta mögé mászni. Maga a billentyűzet kialakítás teljesen egyforma, igen vékony a konstrukció és soha többé nem szeretnék másfajta billentyűzeten írni, annyira kézre áll, kicsi a gombok mozgása, mégis pontosan lehet használni őket, nem csúszik le az ember ujja róluk. Szóval 10 mp alatt úgy át lehet szokni rá, hogy soha többé másikon…

DSC_28521.JPG

Roppant idegesítő, hogy különböző törléseket hol az FN+backspace, hol a command+backspace billentyű kombinációval lehet csak végrehajtani, nem is szólva arról, hogy egy sima + jelet is csak shift és + jel együttes leütésével lehet bevinni… és még számos nehezen megszokható eltérés van rajta. Nem igazán értem mi értelme van egy ilyen billentyűzetnek és miért nem csinálnak teljes értékűt NUM paddal??? Mert hogy az tutti lenne.

A wifi mindezideig még a régi router-en ment, hogy valami maradjon közben stabil is :-). a szívás inkább a mac saját router-ével kezdődött, mert bár a mini egyből rácuppant az új “anyjára”, az iMac ragaszkodott a régi routerhez, majd amikor az végleg lekapcsolásra került, akkor nem akart a saját rendszer routerével kapcsolódni.

airport.jpg

Elég bosszantó dolog volt, majd amikor sikerült végre összehozni őket, állandóan ledobta a hálózatról, sőt még most is ledobja elég sűrűn, főleg ha nagyobb állományokat kezdek el rajta másolni és rajta is csak a szokásos gyógyír segít, a restart. E tekintetben a mini jobban vizsgázott. A vicces az volt, hogy a régi win-es gépek szinte különösebb gond nélkül felmásztak az új hálózatukra és stabilan ott is maradtak. Cca 200 GB adatot kellett átszívni róluk, ami nem volt kis teljesítmény.

Ezután jöttek a nyomtatók, amikről azt kell tudni, hogy sem az A3-asnak sem a plotternek nincs mac-es drivere, ergo azokat csak win alól lehet elérni, egyedül a kis HP nyomtatóról derült ki szinte véletlenül – egy cikkből – hogy van hozzá driver.

hp5110.jpg

Egy cikkben olvastam arról, hogy a legfrissebb OSX-hez kibővítették a drivereket és bizonyos gyártók régebbi típusait is felvették a listára, így bár a HP 5110-esemnek korábban nem volt, most mégis van mac-es drivere. Köszönet HP és Mr. Jobs!

Szóval ez volt az a pillanat, amikor kvázi “erőszakot” kellett elkövetni a mac-en és rá kellett tenni egy windows-t. Mivel a működőképesség tekintetében enyhén paranoiás vagyok, azért ha valamiből nincs minimum kettő másolat, akkor nyugtalanul alszom.

Windowsra két dolog miatt volt szükség, egyrészt bizonyos programok csak azon futnak (útnyilvántartás…), másrészt a nyomtatóink 2/3-a csak win-es driverrel rendelkezik.

Ha minden kötél szakad, először kell lennie egy teljes értékű win-nek, ezért a beépített Bootcamp-pel felkerült rá egy 15 Gb-os partícióra egy teljes win XP a szokásos módon és a szokásos 🙂 idő alatt. A mac telepítőjéről installálódtak a perifériák és az apróvadak.  Szóval ismét volt egy Windows-os gépem, de most már panorámás zöld mezővel :-).

A Windows futhat a mac egyik ablakaként is, azonban ehhez kell egy segédprogram. Mac-esek a Paralel-t ajánlották, azonban bár tényleg nem drága program (cca 15 eFt), mégis egy ingyenes segédprogram került fel, a Sun által fejlesztett Virtualbox, ami ráadásul ingyenes is. Majd használat közben kiderül, hogy alkalmas-e, ha nem akkor irány a Paralel.

nod32.jpg

Mivel a windows és a mac azonos fájlrendszert használ, így a mac-ből való kilépés nélkül, igaz egy párhuzamosan elindított programból így már lehet nyomtatni. Igy leírva persze ez rém egyszerű, de mire minden nyomtató használhatóvá vált minden gépen mindenféle variációban, addig azért “este lett”.

No hát ezért válasszon mindenki helyi de legalábbis közeli mac forgalmazót, akit ha kell, le lehet akasztani a szögről, ha gond van, mert azt is megtanultam az elmúlt tizenvalahány évben, hogy csak odaülve a gép elé lehet a gondok jelentős részét megoldani, mert vannak dolgok, amik távirányítással nem mennek.

Bízom benne, hogy stabil lesz a rendszer, hiszen épp ez volt az egyik oka, hogy váltsak, bár a windows hálózatával igazán nem volt gondom az elmúlt évtizedben, a gond inkább a gépekkel volt..

— ooo|||ooOoo|||ooo —

A gépek beszerzését, bekonfigurálást, a teljes win rendszer, a vezetékes és N-es wifi hálózat, a megmaradó windowos gépek és nyomtatók átállítását és rendszerbe illesztését a pécsi székhelyű NanoworX Kft. végezte, ezúton is köszönet illeti Illés Zoltánt és Fertály Szabolcsot.

Hozzászólások (11): megnézem / hozzászólok

 • AZso

  2010. január 17. vasárnap - 13:49

  #60240

  Gratula a beszerzésekhez!

 • aglaca

  2010. január 17. vasárnap - 14:05

  #60241

  Ezt így kellett volna kezdeni:
  (x)
  mert ez itt a reklám helye 🙂

  Amúgy azt gondolom, hogy válasszuk ketté a vasat és a szoftvert, hiszem mióta az Apple is áttért az x86-os alapokra minden kompatibilis mindennel (magyarul akár Win is futhatna a MAC-en és OSX is egy PC-n)
  A vezeték nélküli szabad világot sem az Appel találta fel, hiszen már évek óta vezeték nélküli egeret és Billentyűzetet használok, ami szerencsére nem BT-s így soha nem volt vele kommunikációs gondom.
  A routert is vezeték nélkül használom, tehát a kábelrengeteg PC-n is elkerülhető.
  Úgy alapvetően az Appel amúgy sem talál fel semmit, az ő titkuk nem ebben rejlik, hanem óriásira nyitott szemmel járnak a világban és hihetetlen érzékkel csapnak le az új találmányokra és integrálják a termékeikbe, és persze kifinomult design és egy óriási hype.
  Egyszóval jól csinálják és kész!
  Az oprendszer az más. Szerintem ha nem Windows XP-ről, hanem Win7-ről váltottál volna OSX-re már nem tűnne olyan nagy durranásnak. Nem akarok itt egy WIN-OSX harcot elindítani, de véleményem szerint -pro és kontra- nincs nagy különbség a két rendszer között.

 • charlie

  2010. január 17. vasárnap - 20:00

  #60246

  Lehet venni Mac szintű sima PC-t is, csak az van ugyanannyi mint egy Mac. HP, Dell, stb. nagy gyártóknak mind van madzagnélküli egybe-csendes gépük.

 • grin

  2010. január 18. hétfő - 10:37

  #60255

  aglaca téved. Az Apple rengeteg mindent talált ki, csak sok mindent már annyian elloptak, hogy senki sem tudja, honnan indult. Persze ne értsetek félre, az Apple is lopott rendesen. De azt lássuk be, hogy a ma használt szinte univerzálisan elterjedt “ablakos” grafikus környezetet az Apple fejlesztette ki [Lisa], a Xerox-tól lenyúlt alapkoncepcióra építve. Azóta is ők a legjobbak szerintem felhasználói felület tervezésben, ami persze nem jelent tökéletességet.

  Mielőtt valaki megvádol: nincs egy darab macem sem, és az egyetlen Apple termék a házban a párom iPhone-ja (nekem majd az Android… :))

  A windoze vs osx. vitába én sem akarok beszállni, elvégre ha win2030-ról tértél volna osx 50 évvel ezelőtti változatra, akkor nem is tűnne fel a különbség. 😉

  Az agyba-főbe wifizéssel nem értek egyet, mert bizony egy sima cat5e gigabittel mindig jobb, mint egy hálypörszjúpör megagiga wifi, amit a 4 szomszéd 6 wifi routere interferál, és a bitek csak talicskával közlekednek rajta. Hátistenem, drót. Viszont működik. 🙂

  Amúgy meg szerintem is (x)

 • dyRo

  2010. január 18. hétfő - 11:01

  #60257

  a fruit kámpöni pont hogy sok mindent kitalált, és épp majdnem ez lett a végzete, hogy a pénzt(időt) inkább a fejlesztésbe ölték, míg a marketinggel nem foglalkoztak… Gates úrral ellentétben 🙂
  .
  Azonban én fenntartással kezelem az Apple-t… én szeretem alkatrészenként összeválogatni az én gépemet, szeretem 20 programból kiválasztani hogy mivel játszom le a videókat, és mivel írok cd-t, illetve szeretem saját magam beállítani a gépem.
  .
  A drótos részt nem értettem… a mini-ből nem ugyanannyi drót lóg ki, mint egy pc-ből?

 • aglaca

  2010. január 18. hétfő - 13:38

  #60260

  Mondjatok már néhány dolgot amit az Appel talált fel, különösen hardver téren.

  Köszi.

 • Laci

  2010. január 18. hétfő - 19:01

  #60265

  Szerintem nem érdemes az N-es wifi-t (sem) erőltetni egy desktop gép esetén. Maradjon inkább a laptopoknak. Átviteli sebessége papíron nagyon szép, a gyakorlatban már ahhoz is közel ideális körülmények kellenek, hogy gyorsabb legyen egy 100Mbit-es vezetékes kapcsolatnál… Asztali gépek között jobb gigabites hálózatot kiépíteni, ha minden jól van beállítva, a sebességen észre sem veszed, hogy mikor használod egy távoli gép merevlemezét és mikor az előtted lévőét…

 • Tibor

  2010. január 25. hétfő - 22:21

  #60430

  Az egeret ki találta ki vajon?
  nem t’om, csak halkan kérdezem…

 • Harder

  2010. január 30. szombat - 11:36

  #60514

  Ha adott a vezetékes kapcsolat, tényleg megéri azt használni a wifi helyett, nem csak a sebesség miatt, de biztonság terén is jobb a kábel (wifi-s adatforgalom könnyebben “lehallgató”)

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TECH
Eladó az iMac-em

Kicsivel több, mint 8 éve használom ezt a masinát, teljes megelégedéssel. 8 év nagyon hosszú idő a számítástechnikában. Az ezt megelőző gépem, ami egy egyedileg összerakott konfiguráció volt, azt 7 évig gyűrtem, szóval nem vagyok az az állandóan cserélgetős típus. Hosszú távra minőséget kell venni, mert az meghálálja, ha többe is kerül. Az iMac-em sokszor […]

Eladó az iMac-em
2018. február 26. hétfő
TECH
Az ArchiCAD 17 nem megy a legújabb Mac OS X 10.11 alatt

2010 legelején tértem át a Macintosh-ra, az akkori operációs rendszer  a Mac OS X 10.5 (Leopard)  volt, azóta évente újabb és újabb változatok jöttek ki és mivel szeretem, ha a gépem frissítve van, így pár napja feltettem a nemrég kijött 10.11-et, az El Capitan kódnevű változatot. Nem mintha valami eget verő újdonságok lettek volna benne, de […]

Az ArchiCAD 17 nem megy a legújabb Mac OS X 10.11 alatt
2015. november 6. péntek

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább