Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2010. február 1. hétfő

2 az 1-ben családi ház a Római-parton

2 ház egy telken, a Dunától alig 50 méterre. Üdülőövezet, ergo aki ide építkezik, annak azzal kell kalkulálnia, hogy ha úgy hozza a helyzet, akkor bizony csónakkal tud csak hazamenni. Aki a Római ezen szakaszán vesz telket, az ezt természetesen belekalkulálja és felkészül rá.  A területre vonatkozó rendezési terv is igazodik a terület ártéri státusához és ennek megfelelően kötelezi az újonnan építkezőket, hogy miket kell betartaniuk (ott kezdődik, hogy a padló legalacsonyabb szintje a telekhez képest minimum 190 cm – a mindenkori legmagasabb Duna szint felett).

271-B-3

A fentiekből egyenes következmény, hogy a házakat lábakra kell állítani. Aki tervezett már ártérre, az tudja, hogy ez egy speciális tervezés, mással nem összevethető épülettömeg  kialakítására ad lehetőséget.

ház a Római-n16 éve terveztem már ide a szomszéd telekre, a zöld tetős ház meg is jelent a Szép Házak-ban. Akkor még mások voltak a beépítési előírások és nem volt meghatározva a minimális padlómagasság, így inkább csak érzésre lett meghatározva a szükséges magasság, amiről aztán később kiderült, hogy alul lett kalkulálva. Azóta bizony sajnos többször is megfordult a Duna vize a süllyesztett nappaliban. Szintén korábban terveztem a közvetlen szomszédba – itt a Rómain – egy ikerüdülőt is, de csak az egyik fele épült meg, az sem a tervek szerint. Igaz már a tervek is meg lettek erőszakolva az értelmezhetetlen igények miatt.

Egy lábakon álló háznak vannak sajátos következményei és tervezési kötöttségei, ilyen pl. a megközelítés vagy a terasz kialakítása – ez utóbbi már csak azért is érdekes, mert ebben az esetben beleszámít a telek beépítettségébe illetve a bruttó szintterületbe. Bár a célszerűség a tisztán lábakon álló kialakítást sugallja, azért a legtöbben építenek a földszintre is helyiséget azzal, ha kell, legfeljebb kiürítik. Így került mindkét házban a kazánház a földszintre.

A két épület belső kialakításában nagyon hasonló, csak a hátsó egy szinttel magasabb. A két házat a szülők és a fiúk építi.

A földszint alaprajzai

271-0

1. emelet alaprajzai

271-1

2. emelet alaprajzai

271-2

A 2. oldalra kattintva az A jelű (3 szintes), a 3. oldalra kattintva pedig a kétszintes B jelű épület látványterveit nézhetik meg.

Hozzászólások (11): megnézem / hozzászólok

 • dyRo

  2010. február 1. hétfő - 10:42

  #60557

  Ezt a kazánházat én sem értem. Pont a mai világban, amikor egy cirkó akármelyik kis sarokban is elférne.
  .
  Én talán egy csak fentről megközelíthető vízzáró vb falakkal körülvett helyiséget tennék a vízbe. Vagy esetleg egy 5let: víznyomásnak ellenálló ajtót nem lehet kapni? 😉

 • dyRo

  2010. február 1. hétfő - 12:03

  #60559

  stílszerűen tehették volna a csónak tárolót a földszintre… 😉

 • Szabóbácsi

  2010. február 2. kedd - 16:19

  #60580

  Az biztos hogy be kell építeni a lábak közét, mert tárolóra is szükség van, legfeljebb olimpiánként egyszer-egyszer bosszankodik a tulajdonos a sok előny mellett. A kocsiba is kellemetlen -10 foknál beülni. Szóval nem csodálkoznék ha idővel oldalfalak vennék körül az autót 🙂
  Egy ötlött a szemembe. A konyhabútor hatalmas. Ehhez képest a konyhában nem látok étkezőhelyet, ill. mindenen át kell gyalogolni az eléréséhez, pedig megérkezvén az első út inkább oda szokott vezetni. Nem lenne célszerű felcserélni a háló és nappali blokkot?

 • dp

  2010. február 3. szerda - 11:35

  #60596

  Miklós, szerintem ez a tervkritika elsősorban a lábakra állítás miatti eltérő helyzetről szól. Emellett eltörpül, hogy a konyha mekkora, és hogy helyezkedik el.

  Egyetértek azzal, hogy hasznosítani kell a lábak közti területet is, tárolónak, garázsnak kiválóan alkalmas, és az épület kifűtése is könnyebb, ha alul nem járja át a szél, de ha jön a víz, csak az maradhat, ami nem károsodik. S nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy itt nem csapvízről van szó, hanem hordalékos folyóvízről.

  “A lenti pedig egy tartalékfűtés kazánja (és tüzelőtárolója) hagyományos fűtéssel.” – egyelőre nem tudom, milyen tüzelőanyag az, aminek nem árt, ha egy hétig vízben áll. A fa bepenészedik, a brikett és fabrikett szétázik, az olaj hmmm… A kazán, ha víz alá kerül, utána csak karbantartás után használható. Nem 20Ft-os tétel az sem.

  Tehát laikusként azt gondolom, ennek a családnak készen kell arra is állni, hogy az alsó szintről bármikor eggyel feljebb pakoljanak. 5m3 tüzifát a nappaliba felhordani pedig még 5-8 évente se menő.

  Darázsi Pisti

 • dp

  2010. február 3. szerda - 22:31

  #60603

  Való igaz. Én csak a saját véleményemet tudom leírni, de ahány ember, annyi értékrend, annyiféle egyéni igények 🙂

 • pl

  2010. február 4. csütörtök - 22:31

  #60622

  azt sosem értettem, hogy ha már tervezés során felmerül egy-egy terasz árnyékolásának kérdése, miért kell azt elütni egy egyszerű kiengedhető vászon árnyékolóval (sosem tudom hogy is nevezik ezt a szörnyűséget, csak a coca-cola felirat hiányzik róla 🙂 )

  a külső megjelenésen még lehetne azért kicsit dolgozni, nem túl jók az arányai
  persze ez csak saját vélemény

 • Szabóbácsi

  2010. február 5. péntek - 11:13

  #60630

  Nem rossz az a kiengedhető vászontető. Csak akkor árnyékol amikor kívánják.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

SAJÁT
Kétlakásos családi ház Pécs-Gyükésen

Pécs magaslati területén egy üres telekre készült az alábbi kétlakásos családi ház terve. A terep igen erősen emelkedik, az utca amihez csatlakozik nagyon keskeny, ezért a telek alsó 5 m-es sávja kisajátításra vár, beépítésnél nem lehet figyelembe venni (ez a sraffozott terület a helyszínrajzon). A helyi előírások szerint ide csak max. 300 m2 összes nettó […]

Kétlakásos családi ház Pécs-Gyükésen
2016. augusztus 17. szerda
SAJÁT
Családi ház Gödöllőre

Miközben el voltam foglalva mások terveinek bemutatásával, no meg az építési jog vargabetűinek értelmezésével, elfeledkeztem arról, hogy lassan 1,5 éve nem tettem közzé saját tervezésű házat. Most pótolom (és elővettem még párat, amit majd folyamatosan közreadok). Szóval ismét akasztják a hóhért, vagyis mindazt számon lehet most kérni rajtam, amit valaha is mondtam mások tervére. A […]

Családi ház Gödöllőre
2016. július 29. péntek

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább