Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2010. február 1. hétfő

2 az 1-ben családi ház a Római-parton

2 ház egy telken, a Dunától alig 50 méterre. Üdülőövezet, ergo aki ide építkezik, annak azzal kell kalkulálnia, hogy ha úgy hozza a helyzet, akkor bizony csónakkal tud csak hazamenni. Aki a Római ezen szakaszán vesz telket, az ezt természetesen belekalkulálja és felkészül rá.  A területre vonatkozó rendezési terv is igazodik a terület ártéri státusához és ennek megfelelően kötelezi az újonnan építkezőket, hogy miket kell betartaniuk (ott kezdődik, hogy a padló legalacsonyabb szintje a telekhez képest minimum 190 cm – a mindenkori legmagasabb Duna szint felett).

271-B-3

A fentiekből egyenes következmény, hogy a házakat lábakra kell állítani. Aki tervezett már ártérre, az tudja, hogy ez egy speciális tervezés, mással nem összevethető épülettömeg  kialakítására ad lehetőséget.

ház a Római-n16 éve terveztem már ide a szomszéd telekre, a zöld tetős ház meg is jelent a Szép Házak-ban. Akkor még mások voltak a beépítési előírások és nem volt meghatározva a minimális padlómagasság, így inkább csak érzésre lett meghatározva a szükséges magasság, amiről aztán később kiderült, hogy alul lett kalkulálva. Azóta bizony sajnos többször is megfordult a Duna vize a süllyesztett nappaliban. Szintén korábban terveztem a közvetlen szomszédba – itt a Rómain – egy ikerüdülőt is, de csak az egyik fele épült meg, az sem a tervek szerint. Igaz már a tervek is meg lettek erőszakolva az értelmezhetetlen igények miatt.

Egy lábakon álló háznak vannak sajátos következményei és tervezési kötöttségei, ilyen pl. a megközelítés vagy a terasz kialakítása – ez utóbbi már csak azért is érdekes, mert ebben az esetben beleszámít a telek beépítettségébe illetve a bruttó szintterületbe. Bár a célszerűség a tisztán lábakon álló kialakítást sugallja, azért a legtöbben építenek a földszintre is helyiséget azzal, ha kell, legfeljebb kiürítik. Így került mindkét házban a kazánház a földszintre.

A két épület belső kialakításában nagyon hasonló, csak a hátsó egy szinttel magasabb. A két házat a szülők és a fiúk építi.

A földszint alaprajzai

271-0

1. emelet alaprajzai

271-1

2. emelet alaprajzai

271-2

A 2. oldalra kattintva az A jelű (3 szintes), a 3. oldalra kattintva pedig a kétszintes B jelű épület látványterveit nézhetik meg.

Hozzászólások (11): megnézem / hozzászólok

 • dyRo

  2010. február 1. hétfő - 10:42

  #60557

  Ezt a kazánházat én sem értem. Pont a mai világban, amikor egy cirkó akármelyik kis sarokban is elférne.
  .
  Én talán egy csak fentről megközelíthető vízzáró vb falakkal körülvett helyiséget tennék a vízbe. Vagy esetleg egy 5let: víznyomásnak ellenálló ajtót nem lehet kapni? 😉

 • dyRo

  2010. február 1. hétfő - 12:03

  #60559

  stílszerűen tehették volna a csónak tárolót a földszintre… 😉

 • Szabóbácsi

  2010. február 2. kedd - 16:19

  #60580

  Az biztos hogy be kell építeni a lábak közét, mert tárolóra is szükség van, legfeljebb olimpiánként egyszer-egyszer bosszankodik a tulajdonos a sok előny mellett. A kocsiba is kellemetlen -10 foknál beülni. Szóval nem csodálkoznék ha idővel oldalfalak vennék körül az autót 🙂
  Egy ötlött a szemembe. A konyhabútor hatalmas. Ehhez képest a konyhában nem látok étkezőhelyet, ill. mindenen át kell gyalogolni az eléréséhez, pedig megérkezvén az első út inkább oda szokott vezetni. Nem lenne célszerű felcserélni a háló és nappali blokkot?

 • dp

  2010. február 3. szerda - 11:35

  #60596

  Miklós, szerintem ez a tervkritika elsősorban a lábakra állítás miatti eltérő helyzetről szól. Emellett eltörpül, hogy a konyha mekkora, és hogy helyezkedik el.

  Egyetértek azzal, hogy hasznosítani kell a lábak közti területet is, tárolónak, garázsnak kiválóan alkalmas, és az épület kifűtése is könnyebb, ha alul nem járja át a szél, de ha jön a víz, csak az maradhat, ami nem károsodik. S nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy itt nem csapvízről van szó, hanem hordalékos folyóvízről.

  “A lenti pedig egy tartalékfűtés kazánja (és tüzelőtárolója) hagyományos fűtéssel.” – egyelőre nem tudom, milyen tüzelőanyag az, aminek nem árt, ha egy hétig vízben áll. A fa bepenészedik, a brikett és fabrikett szétázik, az olaj hmmm… A kazán, ha víz alá kerül, utána csak karbantartás után használható. Nem 20Ft-os tétel az sem.

  Tehát laikusként azt gondolom, ennek a családnak készen kell arra is állni, hogy az alsó szintről bármikor eggyel feljebb pakoljanak. 5m3 tüzifát a nappaliba felhordani pedig még 5-8 évente se menő.

  Darázsi Pisti

 • dp

  2010. február 3. szerda - 22:31

  #60603

  Való igaz. Én csak a saját véleményemet tudom leírni, de ahány ember, annyi értékrend, annyiféle egyéni igények 🙂

 • pl

  2010. február 4. csütörtök - 22:31

  #60622

  azt sosem értettem, hogy ha már tervezés során felmerül egy-egy terasz árnyékolásának kérdése, miért kell azt elütni egy egyszerű kiengedhető vászon árnyékolóval (sosem tudom hogy is nevezik ezt a szörnyűséget, csak a coca-cola felirat hiányzik róla 🙂 )

  a külső megjelenésen még lehetne azért kicsit dolgozni, nem túl jók az arányai
  persze ez csak saját vélemény

 • Szabóbácsi

  2010. február 5. péntek - 11:13

  #60630

  Nem rossz az a kiengedhető vászontető. Csak akkor árnyékol amikor kívánják.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SAJÁT
Családi ház meredek telken

Sokféle kihívás érhet egy építészt, ezek közül talán a leggyakoribb a meredek telekre való tervezés. Ez különösen akkor érdekes, ha extra meredek a telek. Elég sok ilyen telekkel volt már dolgom, ezek közül volt már olyan is, aminek bizonyos részein 100%-os volt a lejtése – 10 m-en 10 m-t emelkedett – és egy 60%-os része […]

Családi ház meredek telken
2018. augusztus 17. péntek
SAJÁT
Az első egyszerű bejelentéses családi házam

2018 közepén mond még valakinek is bármit a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet?  Ez vezette be az un. egyszerű bejelentéses – nem – eljárás módot. Erről szólt egy írásom, mely a megjelenése óta több mint 36.800 olvasásnál tart. 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet | Megerőszakolták az építési törvényt Ezt csak azért írom, mert a most bemutatandó […]

Az első egyszerű bejelentéses családi házam
2018. augusztus 3. péntek

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább