Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2010. június 13. vasárnap

Tervkritika | úgy általában …

Hosszú ideig nem jelent meg tervkritika, ennek részben én is oka voltam, de ugyanúgy oka volt az is, hogy több olyan tervet kaptam, amit az építtetők maguk készítettek, még mielőtt egy építészt megkeresek volna. Többször hangsúlyoztam és most is elmondom, hogy a tervkritika deklaráltan nem azt a célt szolgálja, hogy a laikus építtetők megtanulják a tervezés alapjait és megtanuljanak tervezni. Ezen döntésemen az sem változtat, hogy a kérdőívekben megfogalmazódott egy effajta igény.

Ahhoz, hogy valaki elmondja a majdani elrendezési és egyéb elképzelését, ahhoz nem kell egy illegális ArchiCAD-et szerezni és estéken át megtanulnia a használatát, hogy aztán egy általa kiforrottnak tekintett, valójában sokszor inkább egy torzszülöttet mutasson meg a tervezőjének, hogy milyen házat tervezzen neki?

Az építész nem úri szabó, aki hozott anyagból és hozott szabásmintából készít épületfelsőrészt.

Nem a kockás papírral van baj, hiszen nem mindenki tudja verbálisan kifejezni magát, elkelhet a segítség, no meg sokakban ott az érthető türelmetlenség is.

A magánlakás építésben oly fontos szempont, a könnyű és egyszerű megépíthetőség egyik – ha nem a legfontosabb – ismérve a tiszta szerkezeti kialakítás. Látszódjon, de legalábbis egy gyakorlott szem számára elképzelhető legyen a födémszerkezet teherhordási iránya. Egyértelmű legyen, hol vannak a teherhordó falak, illetve ahol megszakítjuk valamiért, ott megoldható-e a kiváltás? Nem véletlenül teszem ezt szóvá, mert ez nem minden esetben egyértelmű.

Ugyanennyire fontos szerkezetileg, hogy a függőleges teherhordó szerkezetek (falak, pillérek) egymás fölé esnek-e? Banális és egyértelmű dolognak tűnik, a valóságban azonban közel sincs mindig így.

Időnként hajmeresztő megoldásokkal lehet találkozni és bár szigorúan véve szerkezetileg megoldható pl. egy födém közepére terhelő pillér is, azonban sokszor beláthatatlan következményekkel jár. Alapvetően rossz alaprajzi kiosztást mutat az, ha egy ház tele van nagyméretű kiváltásokkal mindössze azért, hogy megfelelő helyiségeket lehessen kialakítani. Itt nem arról van szó, hogy nagy nyílásokkal ne kössünk össze szobákat, hanem ha helyiségek közepén vezetnek át kiváltásokat úgy, hogy a kiváltó is megjelenik a helyiség mennyezetén, akkor egy ilyen térben a laikus is észreveszi, itt valamit súlyosan elrontottak a tervezésnél. Természetesen nem a kiváltókkal van baj, hanem ha egy ház tele van olyan helyiséggel, amin kiváltógerendák mennek keresztül-kasul.

És akkor még csak a teherhordó falakról beszéltünk …

Holnap, azaz hétfőn, a tervkritikák szokásos időpontjában olvashatják a következő kritikát, sorrendben az ötvenharmadikat.


Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (0): megnézem / hozzászólok

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább 

legutóbbi hozzászólások