Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2010. szeptember 20. hétfő

Lapostetős villa Sátoraljaújhelyre

Egy korábbi házamnál már írtam, hogy ritka alkalom, ha egy építész teljesen szabadon dolgozhat. A megbízó azzal keresett meg, hogy számos lapostetős házat látott a honlapomon, amik nagyon megtetszettek neki. Ő is ilyen házat szeretne építeni Sátoraljaújhelyen, egy meglehetősen lejtős telekre. Egyetlen gondot említett, hogy azon a területen “nem engednek” lapostetős házat.

A megbízóm elment a város főépítészéhez és elmondta mit szeretne, aki erre azt mondta, hogy ha építészetileg megfelelő tervet nyújtanak be, akkor lehet lapostetős a tervezett ház. Elkészültek a tervek és be is nyújtottam a főépítésznek, aki átnézve őket azt mondta, hogy a tervek szinvonalasak, megépíthető.

A telepítést és a belső elrendezést alapvetően a lejtő iránya és egyben a panoráma, másrészt az ellenkező irányba mutató déli irány jelölte ki. A nappali és a szülői háló az északi panoráma felé, a 3 gyerekszoba viszont a hátulsó kert felé, déli irányba lettek tájolva.

Az igen keskeny és lejtős utca felől a telek egy 1,5 m magas támfallal kezdődik, így adódott a támfalgarázs elhelyezése. Első körben belül (föld alatt) összekötöttük a a felette lévő lakással, de olyan sok felesleges holt tér adódott a garázs szinten, hogy végül a megbízóm lemondott a fedett összekötésről és maradt csak a külső lépcső.

Az elkészült rajzokhoz még annyi kommentár tartozik, hogy az emeleti szint feletti felülvilágítónak csak az egyik oldala ténylegesen is felülvilágító, a másik a napkollektorokat fogadta be.

A


a

Hozzászólások (18): megnézem / hozzászólok

 • Eszter

  2010. szeptember 20. hétfő - 08:46

  #73602

  Kedves Miklós!
  A tervbemutatóban a lapostetős villa Sátoraljaújhelyen kellemes arányaival megnyerő épület lesz. Kérdésem : milyen módon oldja meg a tetők, teraszok hő- és vízszigetelését és a víz elvezetését?Kaphatnék erről pár tanulságos gondolatot, esetleg tuti szigetelő cég címét? Magam is építkezem/Budapest mellett és ezzel a gonddal küzdök.
  Köszönettel : Eszter

 • Molnár László

  2010. szeptember 20. hétfő - 10:12

  #73603

  Két dolog: belmagasság és csapadékviz elvezetés/eltérités.
  A 2,74-es belmagasság szerintem alacsony egy ilyen szinvonalú házhoz. Az évenként már szokásos özönviz szerű esetén mindhárom gyerekszobát elönti a hegyoldalról leömlő viz, ha nem gondoskodnak/terveznek be megfelelő védelmet ennek elkerülésére.
  A harmadik: a három gyerekszobához van egy zuhanyzás fürdőszoba, mig a szülői hálóhoz egy kétszer akkora (kád+zuhanyzós). Nem tudom, hogy ezt kellően átgondolták-e.
  Molnár László

 • tanonc

  2010. szeptember 20. hétfő - 11:45

  #73604

  Belmagasság szerintem elmegy. Ez megszokás kérdése, és a 2,74 azért nem olyan borzasztó pici…
  A káddal egyetértek, az igényeket nem ismerve, tényleg logikusabb lenne egy nagyobb közös és egy kisebb privát szülői fürdő. Persze elképzelhető, hogy határozott igény volt ez így, de a következő tulaj könnyen lehet, hogy ennek az átépítésével kezdi majd.

 • zoli

  2010. szeptember 20. hétfő - 18:33

  #73617

  A hegyoldalból lefutó esővíz valóban egyenes a házban állna meg, viszont ez meglelelő támfalazással, drénezéssel kivédhető. Egy ilyen elegáns vonalvezetésű háznál én a konyhát és az ebédlőt egy nagyobb méretű üveg tolóajtóval nyitottam/kapcsoltam volna össze. Jó a nagy ablakfelületek árnyékolása az ablakok feletti kiugró párkányokkal. Igényes kidolgozás, szép munka.

 • bobo

  2010. szeptember 20. hétfő - 21:16

  #73619

  A szülői gardrób a folyosón lesz? Vagy a hálót telepakolják szekrényekkel?

 • Resznyák Áron

  2010. szeptember 21. kedd - 22:21

  #73633

  Tisztelt mindenki!

  Egy végzős Jáky szakközepes diák vagyok, így kérem figyelembe venni a véleményemet.
  A ház szerintem nagy jól néz ki, és nagyon elegáns. Nem igen láttam ilyen jól kinéző modern házat mostanság. Ez a ház Salgótarjánban van, ezzel gond nincs, csak szerintem a helyhez nem illik az ennyire modern.(utca képtől függ) A maga nemében jó. Alaprajzi kérdések is meg fogamzódtak bennem. Egyik ilyen a már említett konyha, étkező. Szerintem ezt jobban át lehetett volna gondolni és nem a közlekedő végébe berakni csekély természetes fény mellé. Pl.: A konyhával egybe kötve nagyobb ajtóval és egy kicsit jobb terasz kapcsolattal. Én még egy 150/150 es ablakot is használnék a terasz/erkély felé mert eleve 3,00m magasan van és oda a kutyase lát föl az étkezést ilyen szempontból nem zavarná, és nagyobb kilátást tenne lehetőé.
  A másik az a homlokzat, ahogy észrevettem az utcafronton a konyha ablak elég esetlen módon van megoldva nem illik a sarkon lévő üveg felülethez. Főleg ezt látja mindenki. A sarkot sikerült szépen igényesen megoldani, de a konyha nem jött össze szerintem, úgy ahogy össze tudott volna jönni egy szép egységes homlokzatként.
  A vízgyűjtő hátul az tényleg nagy kérdés. Szerintem ott a kivitelezőn múlik a legtöbb. Tényleg mekkorát rak be, és hogy alakítja ki. Ha ott valami eldugul, szivárog akár az egész házat tönkre tudja tenni azt meg senki nem szereti/szeretné.
  Részemről talán ennyi lenne. Remélem érdemben tudtam hozzá szólni a témához.
  (A hibákért utólag is elnézést csak szakközepes vagyok.)

 • tanonc

  2010. szeptember 22. szerda - 09:25

  #73640

  Koós Miklós: Az rendben, de már most szinte hallom a három gyerek nyiffogását, hogy kádfürdőt akarnak… 😀 Vagy csak magamból indulok ki…? Víztakarékosság ide vagy oda, néha azért nem rossz hátradőlni egy nagy kád forró vízben. Kivéve, ha anyukáék hálóján át vezet az út. Persze lehet élni kád nélkül, én is képes lennék rá, csak a “van, de mégsem” bosszantana nagyon. 😀

 • dyro

  2010. szeptember 24. péntek - 08:39

  #73670

  Üdv Mindenki!

  Szerintem a 2,74 egyáltalán nem alacsony, és feltehetőleg van oka hogy akkora. A másik dolog, hogy ez a terven van így, hogy a valóságban mekkora lesz, majd úgyis akkor dől el, amikor jön a mester, hogy minek vágni a téglát, ne tegyük fel az egész sort?

  A vízelvezetést egyértelműen meg kell oldani, oda kell majd figyelni rá, de ez nem biztos hogy ennek a tervnek a feladata lett volna.

  Az viszont, hogy Salgótarjánt és Sátoraljaújhelyt összekeverik… ennyire azért legyen már türelme az embernek végigolvasni a szavakat…

  Ja, a kád: nem látszik a fürdő pontos mérete, de talán még oda is befér a kád, ez is majd építés közben fog véglegesedni szerintem. Nagyobb gyerekfürdőt a szülői blokk és két gyerekszoba megcserélésével lehetett volna kialakítani, de ez gondolom ugyancsak építtetői kérés volt, mint a zárt külön konyha. (a tolóajtó azonban nem rossz ötlet!!)

 • Resznyák Áron

  2010. szeptember 25. szombat - 19:05

  #73693

  Bocs dyro: Bocs tényleg igazad van. Tévedni emberi dolog.

 • meregzsakk

  2011. május 26. csütörtök - 08:05

  #80430

  Sziasztok!

  Tetszik az épület, de nem is igazán erről kérdeznék..

  Egy sík telekre építhető lapostetős ház 5m-es építménymagassághoz? Olvastam róla valami olyasmit, hogy a homlokzat átlagértékének kell lenni 5 m-nek. Ettől mennyivel térhet el?

 • meregzsakk

  2011. május 26. csütörtök - 09:19

  #80431

  Még annyit kérdeznék, drágább lapos tetős házat építeni, mint sima nyeregtetőst?

 • meregzsakk

  2011. május 27. péntek - 06:43

  #80448

  Köszönöm a választ!

  Azon továbbra is gondolkodom, hogy vajon melyik építkezési mód kerül több pénzbe, a lapostetős, vagy a nyeregtetős? Ugye a lapostetőnél brutál szigetelés kell, mindenféle réteggel, de igazából ezt a nyeregtetősnél sem (ha tetőteres) hagyhatjuk el (pár réteget leszámítva). Viszont nincs plusz költség a tetőszerkezethez+cserép.

 • meregzsakk

  2011. május 27. péntek - 10:02

  #80450

  Valóban nem ettől függ, hogy ilyet építtetek-e, vagy nyeregtetőt. Csak elgondolkodtam azon, hogy vajon van-e felára ennek a fajta építészetnek. Pl annak okán, hogy “ritka, mint a fehér holló”, nyilván a szakemberek sem adják olcsón “magukat”.
  Arra vagyok kíváncsi, hogy nagyjából azonos alapterületű, tömegű épületnek különböző tető kialakítással van-e komolyabb költségeltérése?
  Ha esetleg sokkal drágább, elgondolkodnék azon, hogy nem-e ésszerűbb ebből a pénzből plusz négyzetmétereket adni az alapterülethez.

  Üdv

 • Tervkritika 122 | már engedélyezve van

  2015. január 27. kedd - 15:00

  #99860

  […] egyenes, egykarú lépcső formája és elhelyezése miatt kicsit a Sátoraljaújhelyre tervezett villa közlekedési rendszerére emlékeztet az elrendezés, bár itt jóval nagyvonalúbb és jobban […]

 • #109313

  […] lépcsővel, mert erre történ konkrét utalás. Nem tudom melyik tervről származik, vélhetően erről (vagy erről). Nos az egykarú lépcső több következménnyel jár, mint a többi lépcső. A […]

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SAJÁT
Családi ház meredek telken

Sokféle kihívás érhet egy építészt, ezek közül talán a leggyakoribb a meredek telekre való tervezés. Ez különösen akkor érdekes, ha extra meredek a telek. Elég sok ilyen telekkel volt már dolgom, ezek közül volt már olyan is, aminek bizonyos részein 100%-os volt a lejtése – 10 m-en 10 m-t emelkedett – és egy 60%-os része […]

Családi ház meredek telken
2018. augusztus 17. péntek
SAJÁT
Az első egyszerű bejelentéses családi házam

2018 közepén mond még valakinek is bármit a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet?  Ez vezette be az un. egyszerű bejelentéses – nem – eljárás módot. Erről szólt egy írásom, mely a megjelenése óta több mint 36.800 olvasásnál tart. 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet | Megerőszakolták az építési törvényt Ezt csak azért írom, mert a most bemutatandó […]

Az első egyszerű bejelentéses családi házam
2018. augusztus 3. péntek

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább