további cikkek

Koós Miklós
Koós Miklós
2010. december 14. kedd

2011. január 1-től módosul az Étv.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) két ütemben: 2011. január 1-jén és 2012. január 1-jén módosul.

2011. január 1-től hatályba lépő rendelkezések:
A törvénymódosítás újradefiniálja a közterület fogalmát és közterületként határozza meg a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterületet, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Az épített környezet elemei között határozza meg a közterület fogalmát is, amelyet csak a rendeltetésének megfelelő célra és módon szabad használni. A közterület rendeltetése lehet: a telkek térbeli kapcsolatának, megközelítésének, a közúti és gyalogos közlekedés (út, járda stb.), a kikapcsolódás, a szórakozás, a sporttevékenység, a szabadidő-eltöltés, a felvonulás, a gyülekezés, a közösségi megnyilvánulás, szobor elhelyezésének, emlékhely kialakításának, művészeti alkotások elhelyezésének, a közművek elhelyezésének, továbbá a zöldfelületek kialakításának biztosítása.

A közterületet rendeltetésének megfelelően bárki használhatja. A közterület rendeltetésére és használatára jogszabály további szabályokat állapíthat meg. Az Étv. módosít! ása lehetőséget biztosít arra is, hogy önkormányzati rendelet 2011. január 1-től a település belterületi közterületének a felsorolt vagy jogszabályban meghatározott rendeltetésétől eltérő engedély vagy megállapodás nélküli használatát szabálysértéssé nyilvánítsa.

A törvénymódosítás az Alkotmánybíróság 144/2010. (VII. 14.) AB határozata értelmében 2011. január 1-től megszűnteti a kártalanítási szabályok körében felmerült joghézagot. A rendelkezés meghatározza, hogy a fővárosban a tulajdonos kártalanítási igényét – választása szerint – a fővárosi vagy kerületi önkormányzatnál terjesztheti elő. A fővárosban a kártalanítás a fővárosi, illetőleg a kerületi önkormányzatot érdekeltségük arányában terheli.

A módosítás szűkíti a fennmaradási engedély megadásának esetkörét. A szabálytalan építkezések ügyében pedig az építésügyi hatóság számára biztosított egy éves szubjektív elévülési idő két évre emelkedik, amely a hatóságok számára kellő időt biztosít a tényállás tisztázására.

A jogszabály 2011. január 1-től módosítja a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvényt is. Eszerint a területrendezési tervek rajzi munkarészeit a külön kormányrendeletben meghatározott digitális formátumban kell elkészíteni és megküldeni a területrendezésért felelős miniszternek.

2012. január 1-től hatályba lépő rendelkezések:
2012. január 1-jén lépnek hatályba az egységes közmű és nyomvonal jellegű építmény nyilvántartási rendszerre, azaz az e-közműre vonatkozó szabályok. Az e-közmű rendszere közérdekből nyilvános adatként szolgáltatja a településeken élő lakosság és egyéb felhasználók alapvető szükségleteit kiszolgáló közmű- és nyomvonal jellegű építmények összességét, valamint az ellátó tevékenységet végző szervezetek nevét és székhelyét.

Közérdekből nyilvános adat a nyomvonal jellegű építmények közterületi vagy közcélú szolgáltatáshoz kapcsolódó, térbeli meghatározó adatai, valamint alapvető műszaki jellemzőit leíró adatok is. Az e-közmű rendszer részére adatot szolgáltat a közműszolgáltató, a nyomvonal jellegű építmények kezelője, a települési önkormányzat, valamint a Kormány által kijelölt államigazgatási szerv. Az e-közmű rendszer részletszabályait kormányrendelet fogja meghatározni.

Szintén 2012. január 1-jén lépnek hatályba az építésügyi monitoringrendszerre vonatkozó rendelkezések is, amelyek részletszabályait kormányrendelet fogja megállapítani. Az építésügyi monitoringrendszer a területfelhasználási egységek és az építmények tervezett és tényleges adatait és azok változásait megfigyelő, követő, elemző és nyilvántartó térinformatikai rendszer, amely elektronikus ingatlan-nyilvántartási, elektronikus távérzékelési, digitális terület- és településrendezési tervi, valamint építmény nyilvántartási adatokból áll.

Hatálybalépés: 2011. január 1., 2012. január 1.
Forrás: MK/2010/176.

Hozzászólások (7): megnézem / hozzászólok

 • TÜKE

  2011. január 4. kedd - 15:27

  Hogy 2011.01.01-től még mi minden módosul…ne soroljam !
  A pécsiek figyelmébe ajánlanám :
  http://logoweb.pecs.hu/caseMiniSite/aShow/516 – ott megtalálható maga a Telekadó rendelet (2011.01.01.) és (sokat tekerve lefelé) ott van a letölthető nyomtatványoknál a Telekadó bevallás adatlapja ! Beküldési határidő : 2011.01.15. (Pécs, Szigeti u… valamennyi. Pontosítandó)
  Szívből kívánom, hogy mindenkinek sikerüljön (-idegeskedés nélkül-) kitöltenie !
  (Aki nem tudná telkének adatait : 6000 valamennyi Ft-ért beszerezheti a Földhivatalban,- Pécs, Apáca u. )

 • Zotya Apa

  2011. január 4. kedd - 21:22

  És ha december végén vettük a telket és idén építünk rá, kell rá adót fizetni?

 • TÜKE

  2011. január 5. szerda - 12:26

  Zotya Apa:
  Laikusként ! Hol van a telek ? – mert amit én üzentem – az csak PÉCSI telkekre vonatkozik! – amin akár áll családi ház akár üres telek , az önkormányzatnak be kell jelenteni! 1500 m2-ig nem kell adót fizetni)- de akkor is be kell az adatlapot küldeni !
  Példa : én egy “ikerházban” lakom – a telek összesen 403 m2 – ennek egy helyrajzi száma van. (persze a fele a szomszédom nevén van) – viszont 50-50%-ban a feleségek tulajdona is ! Így aztán összesen 4 (négy) db. telekadó bevallási lapot kell beküldeni! (Kettőt nekik – kettőt nekünk) Hát ezért van tele vele a puttonyom!
  Más : hallom a PécsTv-ben – megnyílottak azok az “új irodák.” Kormányzati okmányiroda- vagy mi. Pécsett is Állítólag ott is adnak segítséget ilyen ügyben is. Pontosítandó.

 • TÜKE

  2011. január 5. szerda - 12:47

  Koós Miklós:
  Esetleg itt a legelső cikk a témáról:
  http://bama.hu/baranya/kozelet/telekado-sok-a-mentesseg-350114
  és a tv.műsor első 1-2 percében az ígéret (segítségre)
  http://www.pecstv.hu/archivum/?vid=cnJmAx8=
  Jó kérdés,hogy ingyen kiadnák ott a telek adatait ? (másolatot) – annak, aki nem tudja telkének főbb adatait. Helyrajzszám – az épület mérete – beépítettség. stb.

 • TÜKE

  2011. január 6. csütörtök - 05:20

  Koós Miklós:
  Én kérek elnézést !
  Rossz helyre kattintottam ! – Zotya Apának gondoltam volna segíteni !
  Vagy azoknak, kik továbbra is azt hiszik (!) – nem értesítette őket senki erről a rendeletről! ( megjegyzem engem sem, de attól még egy betartandó rendelet, Pécsett.) Nehogy valaki azt higgye,hogy bármi közöm lenne hozzá ! Ill. eléggé elkedvetlenedve… fizetem a garázsunk után és a 97,59 m2 lakás után az előírt adókat ! 🙁 Na, de az egy más történet!- hangsúlyoznám : pécsieknek!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.