további cikkek

Bernáth Róbert
Bernáth Róbert
2011. január 13. csütörtök

Biosolar | Fűtőanyag kalkulátor

Az olvasók figyelmébe ajánlanám Bernáth Róbert weboldalát, ahol számos hasznos kis kiegészítőt találhatnak  energiaracionalizáláshoz. Elsőként ismerkedjenek meg as “Fűtőanyag kalkulátorral“.

Gyakran találkozunk olyan hirdetésekkel, ahol valamilyen téli tüzelőanyagot kínálnak, ráadásul azzal az indokkal, hogy évente x ezer forintot nyerhetünk, ha az ajánlatban szereplő tüzelőt választjuk egy másik tüzelőanyag fajtával szemben. A hirdetők nem szokták a számítás részleteivel terhelni a nagyérdeműt. Ha valaki mégis megpróbál utánaszámolni, akkor könnyen eltévedhet a legkülönbözőbb mértékegységekben megadott fűtőértékek, és mennyiségek változatosságában.

A fűtőanyag kalkulátor program segítségével kiszámolható, hogy egy adott ház éves fűtési hőszükségletének kielégítése mekkora tüzelő-mennyiséget és milyen anyagi ráfordítást igényel, így könnyen összehasonlítóvá válnak az egyes fűtőanyagok fajlagos költségei.

A program a tüzelőfajta kiválasztása után -tájékoztató jelleggel- kiírja az adott anyag felhasználásra jellemző adatokat (beszerzési ár [Ft/tonna], fajsúly [kg/m3], égéshő [MJ/kg], víztartalom [%], kazán hatásfok [%]) . Vagy elfogadjuk az ajánlásban szereplő értékeket, vagy az ismereteinknek megfelelő adatokkal módosítjuk.

Egy példa: A ház fűtési hőszükségléte 50000 MJ/év

a./ Tűzifával (akác) szeretnénk fűteni, amit 25000 Ft/tonna áron tudunk beszerezni 30%-os nedvességtartalommal. A vegyes kazánunk hatásfoka 65%.

Az adatokat behelyettesítve megkapjuk az eredményt: 6225kg akácra van szükségünk, ami 6.9 m3 helyet foglal el a fáskamrában. A 30%-os nedvességtartalmú akác fűtőértéke 12.4MJ/kg, így a vegyes kazánunkban 1MJ energia előállítása 3.1 forintunkba kerül. Ha átlagos lesz a tél, akkor 155600 forintba kerül a szükséges tűzifa-mennyiség. Erre a linkre kattintva látható a fenti példa adataival történő számítás.

b./ Van egy 70% hatásfokú gázkazán is a házban.

Ha lusták vagyunk a fával bajlódni, akkor 273900 forint a várható gázszámla, 120 ezer forinttal megválthatjuk a hasogatást és a hamuzást (csak legyen miből kifizetni). Erre a linkre kattintva látható a fenti példa adataival történő számítás:

A program használatával érdekes összehasonlítást lehet tenni a köztudottan nem olcsó nappali árammal történő elektromos fűtés és a környezetbarátnak ,valamint “trendinek” tartott ethanollal üzemelő biokandalló között: A fűtő ethanol ára 500Ft/l (625Ft/kg), vagyis a fűtés fajlagos költsége 30Ft/MJ . Kattints ide !!

UGYANEZ NAPPALI ÁRAMMAL 13FT/MJ!!!

Megjegyzés: A tüzeléstechnikában a tüzelőanyagokat jellemző értékek:

 • Fűtőérték – az egységnyi mennyiségű tüzelőanyag hasznosítható hőtartalma
 • Égéshő – az egységnyi mennyiségű tüzelőanyag összes hőtartalma. Az égéshő a tüzelőanyag elégetése során, a benne rejlő víz elpárologtatásához szükséges hővel több, mint a fűtőérték.
 • A fa fűtőértéke nagyban függ a nedvességtartalomtól. Ha magas nedvességtartalmú tüzelőt vásárolunk, az több tízezer forintot emel ki a zsebünkből.

Robert Bernath http://biosolar.hu/

Ön milyen energiatudatos házat építene ?

Eredmények

Loading ... Loading ...

A fentiekre (több cikkben is) 2009 februárja óta, folyamatosan lehet szavazni

Hozzászólások (4): megnézem / hozzászólok

 • TÜKE

  2011. január 14. péntek - 09:33

  Lehet, bennem a hiba ? – ( ehhez a témához (még) nincs hozzászólás ?- OK!
  Vélekedésem : nekem -ugyan tetszik! – a magam módján “becsülöm ” is a készítőjét ! – viszont : én pl. 1973-óta (!) – MINDEN “energiafogyasztásomat” (havonta!) felírtam ! – [ csak tudnám mit kezdjek most azzal, hogy pl. bárkinek megmondhatnám a … 37 évvel ezelőtti “adataimat!” – Mibe került a víz/gáz/távfűtés… és ne soroljam ! MINDEN ! ]
  Időnként … már “önmagamat is kinevetem !” 🙂 ( ill. pár közeli rokonomat,barátaimat is) –
  Tipp: pl. elég nagy “szakirodalma” van a neten – annak is,hogy _ “háztartási napló” (!) vezetése… (állítólag örömmel vennék – szakemberek” (?) – (múzeum/levéltár) – ha háztartási naplókat küldenénk / küldenétek be !
  Bocs’ szót sem, hogy pl. van (sok egyéb mellett) 1945-ból egy (baba) tejutalványom is… és ne “ragozzam a témát!”
  Bocs’ : egyetértve a témával (= kalkulátor) – de valahogy a legjobb “kalkulátor” = önmagunk !
  🙂 – pl. megadhatnám, hogy 24 óra alatt- hányszor kapcsol be a gázkazánom… mennyit fogyaszt,- stb. akkor, ha pl. szellőztettem, vagy nem… és ne bonyolítsam!
  Tipp: vagyunk páran… kik mérjük a napi hőmérsékletet… a csapadékot… és tudom is én mit nem. OK! Ráérünk ?- (szépkorúak) 🙂
  Ja!- ne öregedjetek meg soha ! – vagy módjával ! 🙂

 • biosolar

  2011. január 14. péntek - 15:03

  TÜKE:
  Évekig laktunk egy társasházi lakásban négyen. Aztán eladtuk a lakást, és egy emelettel feljebb költöztünk. A gázórák a földszinten voltak, és én továbbra is leolvastam a régi lakás gázóráját is (mániás leolvasó vagyok én is). Az új lakók hárman, kétszer annyi gázt fogyasztottak, mint mi négyen -ugyanabban a lakásban-. (Nem csak egy hónap adatai alapján számoltam ki!)
  Hogy lehet ez? Felére csökkent volna a gáz fűtőértéke, vagy elromlott a kazán? Nem. Az új lakóknál egyszerűen meg lehetett dögleni a melegtől.
  Ők azt mondták csalódtak a gázban, a régi lakásukban a távfűtés is sokkal olcsóbb volt (persze ott nem a fogyasztásuk alapján fizettek).

  A fenti történettel azt szerettem volna érzékeltetni, hogy az eltérő fűtési szokások miatt nehéz a tényleges költségeket pontosan megbecsülni, de nem is ez volt a célom.
  A program írásával azoknak szeretnék segíteni a jó döntés meghozatalában, akiknek lehetőségünk van a különböző fűtési módok között választani.

 • TÜKE

  2011. január 25. kedd - 05:21

  biosolar:
  Bocs’hogy “visszatérek” ehhez a témához !
  A napokban történt velem :
  Előzmény : ismerősöm egy panelházban lakik (3 szobás) gázmérő óra nincs!- átalányt fizet több mint 30 éve… és vettek egy új gáztűzhelyt! (konyhába) ! 4 lapos és elektromos a sütője !) – elkezdték az “ügyintézést!” – Köztudott (?) – ha nincs gázmérő óra,- akkor mi alapján és hogy’ számítják a gázfogyasztást.
  OK!- régi a cikk!- de esetleg érdemes lesz megnézni benne a táblázatot ?
  http://www.fogyasztok.hu/cikk/20090810/e.on_gazszamla_ertelmezes
  Folytatás :
  Ismerősöm csak most “tapasztalta meg”,- (ügyintézés kezdete…) az ő 3 szobás lakása- eddig 3,5 szobásként volt “nyilvántartva!” (?) -és most kezdődik a “levelezés” – és az idegeskedés !
  Még nem tudom a történet végét !- de (esetleg) javaslom a gázmérő nélküli “olvasóknak”- nézzenek utána az ilyesminek is !
  Természetesen pontosítani, hogy az említett szabványok változtak-e ?
  Vagy tudni arról, hol kell elkezdeni a “reklamálást!”- (ügyfélszolgálatnál) – és ilyesmik !

 • Biosolar | Takaréklángon 1. rész

  2011. február 15. kedd - 00:01

  […] számos hasznos kis kiegészítőt találhatnak  energiaracionalizáláshoz. Elsőként  as “Fűtőanyag kalkulátorral“ című írását olvashatták. A következőkben a Takaréklángon című írásának 1. […]

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.