PASSZÍV

ZERO CO2 Konferencia 2011

A IV. ZERO CO2 Fenntartható Építészet szakmai konferenciát 2011. március 4-én a Tavaszi Építészeti Fesztivál programsorozat részeként rendezzük meg Budapesten, az Építészek Házában (Budapest VIII., Ötpacsirta u. 2., Kós Károly terem.)

A konferencia a 124 országból mintegy 1 millió 300 ezer építész tagot számláló Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) „Építészet a Fenntartható Jövőért” munkaprogramjának része, az UIA Fenntartható Tervezési Stratégiájához kapcsolódik. A 2011-es konferencia fővédnöke Dr. Szaló Péter helyettes államtitkár , a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkársága képviseletében. A konferencia védnöke a Magyar Építőművészek Szövetsége, szervezője a Green Press.

A konferencia célja: környezettudatos gyakorlati példák bemutatásával a fenntartható építészeti stratégiák térnyerésének elősegítése. Ezúttal is nulla emisszióra törekvő – a nagyfokú energiahatékonyság és a megújuló források alkalmazása révén -, fenntartható építészeti projekteket mutatunk be.
A konferencia elsősorban építészek, építész társszakmák, építőanyag-gyártók, -forgalmazók, illetve ingatlanfejlesztők, szakpolitikusok figyelmére tart számot, közvetetten azonban a médiának, a nagyközönségnek (épületüzemeltetőknek, lakáshasználóknak stb.) is szól, hiszen a legújabb, energiatakarékos, környezetkímélő – zéró károsanyag-kibocsátású, CO2-semleges – építészeti megoldásokat, technológiákat mutatja be megvalósult projektek, tervek ismertetésén keresztül.

A konferencia előzményei: az első, 2007-es ZERO CO2 Fenntartható Építészet szakmai konferencia megrendezésével arra kívántuk ráirányítani a figyelmet, hogy energiahatékonysággal és megújuló források alkalmazásával jelentősen csökkenthető a széndioxid-kibocsátás.
A 2008-as konferencia fő témája a fenntarthatóság volt, következetes környezet- és energiatudatos projekteket ismertettünk.
A 2009-es konferencia a környezetvédelem mellett már gazdasági és társadalmi kérdésekkel is foglalkozott, ráirányítva a figyelmet a szakmai paradigmaváltás fontosságára.

A környezet védelme mindnyájunkat érint; a környezetvédelemben az építészet szerepe és felelőssége megkerülhetetlen. A jövőbe mutató, friss tervek, koncepciók igazolják, hogy az új kihívás egyben az építészet megújulásához is vezethet.
A ZERO CO2 „Fenntartható Építészet” konferencia célja a nulla emisszióra törekvő építészeti projektek bemutatása. Ezt a célt nagyfokú energiahatékonysággal, és megújuló források alkalmazásával lehet elérni. A károsanyag-kibocsátás csökkentése azonban nem korlátozódhat csak az üzemeltetésre, az építőanyagok előállítását, szállítását, beépítését és újrahasznosítását is érinti. Teljes életciklusban kell gondolkodni, az előállítás, használat és újrahasznosítás körforgását figyelembe véve. A környezeti fenntarthatóságnak gazdasági és társadalmi fenntarthatósággal kell párosulnia, hiszen az épített környezet létrehozása és fenntartása a gazdaság egyik motorja, mely munkahelyeket teremt, és társadalmi hatása is óriási.

A konferencia fórum is, ahol fenntartható építészet iránt érdeklődő és elkötelezett szakemberek találkozhatnak, s kicserélhetik tapasztalataikat.

http://koos.hu/wp-content/uploads/gallery/20091117-zeroco2/co2.jpg

A 2011. évi konferencián ismertetett projektek

Unilever irodaépület, Hamburg, Németország
JuWi Holding irodaépülete, Wörrstadt, Németország
Power Tower, Linz, Ausztria
SMA AG gyártócsarnok Kassel, Németország
M6 Tengelic Irodaépület passzívház
Budaörsi passzívház
Solar Decathlon világverseny
Masdar City, Egyesült Arab Emírségek
Holcim Awards világverseny
Velux Model Home 2000
Skanska Green Office, Budapest
Fenntartható városfejlesztés Kínában
Fenntarthatóság passzívház-technológiával
Zöld ingatlanfejlesztés lehetőségei Budapesten
CO2-mentes épületek Lengyelországban
Zöld könyvtárépület, Prága

a koos.hu a konferencia médiatámogatója

Ön milyen energiatudatos házat építene ?

Eredmények

Loading ... Loading ...

A fentiekre (több cikkben is) 2009 februárja óta, folyamatosan lehet szavazni

Ha tetszett a fenti írás, iratkozzon fel az email értesítőnkre

7 hozzászólás itt: “ZERO CO2 Konferencia 2011”

Szólj hozzá

A sértő, személyeskedő, ˝flame˝, tisztán reklámcélú vagy pártpolitikai témájú hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük, a hozzászóló pedig automatikusan spamlistára kerül.

kiemelt rovataink
feedburner
hirdetés
G reklám
Kapcsolatfelvétel QR kóddal

Legutóbbi hozzászólások