Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2011. november 3. csütörtök

Négy új napelemgyár és egy napelempark

A sok pesszimista gazdasági előrejelzés olvasása közben kifejezetten üdítő másról is hallani:

“… Októberben érkezett a hír, hogy napelemgyár lesz Csornán. Az EcoSolifer cég 1500 munkahelyet teremthet közvetlenül, illetve a hazai beszállítóknál az 50 millió eurós beruházással – a Világgazdaság című lap szerint. Ugyanakkor a banki finanszírozás nehézségei miatt a gyárépítés nem indult el időben, a beruházás megkezdése hónapokkal csúszott. Hogy az ágazatban tényleg nem minden megy tökéletesen, azt bizonyítja, hogy 2009 óta nem találnak új működtetőt egy rétsági cégre, a felszámolás alá jutott Heliogridre, ahol a napelemek gyártása sokadik próbálkozásra sem tudott idén újraindulni.

Sikeresebbnek tűnik egy másik projekt: napelemek gyártásába kezdett új székesfehérvári gyárában a Jüllich Glas Holding. A 2,5 milliárd forintos beruházás indulásakor 40 főt foglalkoztatnak majd. A teljes kapacitás elérésekor, két év múlva 170-200 fő dolgozhat majd az üzemben. Szintén napelemgyártó üzemet épít a Solar Energy Systems Kft. Komlón. A beruházás november végére készülhet el 1,2 milliárd forintból, és száz munkahelyet teremthet.

A napelem és napkollektor gyár terve Berettyóújfaluban

Mindezzel még nem ért véget a beruházások listája: a részben kínai érdekeltségű Orient Solar Kft. napelem- és napkollektorgyárat épít Berettyóújfaluban. A cég 300 főnek akar munkát adni a fejlesztés első ütemében. Szintén hajdú-bihari hír, hogy Debrecen-Halápon épül egy új napelempark. A 330 millió forintos beruházás nyomán 0,5 fél megawatt teljesítményű napenergia-termelő bázis jön létre …”

forrás: HVG

Hozzászólások (9): megnézem / hozzászólok

 • Avatar

  Tüke

  2011. november 3. csütörtök - 12:51

  #82274

  Szokás szerint elnézéseteket kérem !
  Ezt itt esetleg az említett komlói “projektről” –
  http://bama.hu/baranya/koze3let/napelemgyar-harom-honapot-is-csuszhat-az-atadas-409764 Természetesen ne legyen igazam! (…) – meg valahogy ‘intimpistáskodás” (?) lenne,ha ezt-azt a “komlói dolgokról” írnék !

 • Avatar

  tanúsító

  2011. november 4. péntek - 06:06

  #82289

  Kiegészíthetné valaki, akinek bővebb a memóriája: hány napelem gyár zárt be eddig Magyarországon? Félek, legalább kettő!

 • Avatar

  Hawaii

  2011. november 4. péntek - 12:31

  #82294

  Számos, ígéretes, előremutató fejlesztés van folyamatban napjainkban, amik bizonyosan kihatnak majd az építési paradigmákra.

  The Future of Nano-Electric Power Generation – http://www.youtube.com/watch?v=8wHGh2eRbLE

 • Avatar

  sby f. j.

  2011. november 5. szombat - 15:43

  #82305

  Nem értem magam.
  Egyszerűen képtelen vagyok befogadni a napelemes tetőt.
  Kész a tetőm, majd átfurkáljuk, lefedjük egy részét, egészét napelemekkel, hogy ne férjünk hozzá az eredetihez.
  Mire megtérülne valamikor a távoli jövőben, már pótalkatrész sincs lesz hozzá, lelepte a haladás.
  Valahogy nekem drága “mulatság”…

 • Avatar

  gyömi

  2011. november 6. vasárnap - 22:20

  #82308

  A tető, az egy dolog. Az állandóan emelkedő energia áraknak meg valahogy megálljt kell parancsolni. De a “haladást” viszont nem lehet megállítani.

 • Avatar

  sby f. j.

  2011. november 7. hétfő - 08:22

  #82309

  gyömi:
  Ez így van. Én a ráfordított költségek és a mai/jövőbeni megtérülés miatt “békétlenkedek” csak és ezzel az alternatív energia résszel. A többivel nincs gondom.

 • Avatar

  sby f. j.

  2011. november 7. hétfő - 09:43

  #82311

  Koós Miklós:
  mi helyette támogatjuk a stadionok építését. Komoly kormányzati negyed létrejöttét. Autópálya elfuserált alagútját. Metró bővítést, ami egy kerület jobb elérését szolgálja legfeljebb, miközben kilóg a fenekünk a gatyából…
  Támogatjuk az egyébként is elszegényedett lakosság további zsigerelését.
  Támogatjuk, hogy a mindenkori kormány ne annyit költsön “okosan”, amennyi ésszerűen befolyhat, hanem az legyen a vezérfonal, hogy ennyit akarunk költeni, ezt “kivasaljuk” mindenáron…
  Szétszedjük az építés ügyet és 6 minisztérium ilyen olyan főosztályára bízzuk…
  Ezeket mind-mind támogatjuk. Na, jól felmérgeltem magam, haha.

  A németek támogatják a régi épületek rehabilitációját, támogatják a bérlakás építést de nem 10-20%-kal.
  Valahogy ott a politikusok “súgója” nem egy másik politikus, hanem gazdasági szakember. Ez nálunk elképzelhetetlen.
  Van kormányfőnk, aki egy teljesen átlagember, de viszont élvonalbeli a sport múltja. Azért nekünk is “sokkk” mindenünk van…
  Nem?…

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

ÉPÍTÉSI JOG
TAK és TVR | megfeledkeztek a 2021-ben életbe lépő energetikai előírásokról

Számos TAK és TVR áttanulmányozása után arra jutottam, hogy amennyire üdvözlendő, hogy az épülethomlokzatokra és tetőkre kerülő épületgépészeti berendezéseket szabályozni próbálják, annyira elszomorító, hogy közben elfeledkeztek arról, hogy 2021. január 1-től átalakítás és új épület már csak úgy kaphat használatbavételi engedélyt, ha a energia minimum 25%-át megújuló energiával tudja biztosítani (pl. napelem, vagy más…) Az […]

TAK és TVR | megfeledkeztek a 2021-ben életbe lépő energetikai előírásokról
2018. február 27. kedd
ZÖLD
Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány

Pár hónapja felindultan keresett meg egy építtetőm, aki az elkészült házára most készíttetett energia tanúsítvány és az eredmény C besorolású lett. Mindez azért érdekes, mert egy kvázi passzívházat terveztünk neki megfelelő vastagságú hőszigetelésekkel, nyílászárókkal, hőhídmentes csomópontokkal, megfelelő gépészettel. Anno be is mutattam itt a házat a koos.hu-n is Családi ház Gödöllőre Kézhez véve a tanúsítványt, […]

Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány
2018. február 1. csütörtök

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább 

legutóbbi hozzászólások