Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2011. november 8. kedd

Tervkritika 76 | Vadász György háza

A mai tervkritika rövid lesz.

Érdemes egy pillantást vetni a fenti metszet rétegrendjeire. Már a lakószoba feletti lapostető hőszigetelésének szánt 10-15 cm is viccesnek hat, nem is szólva a lakószoba feletti terasz hőszigeteléséről, ami mindössze 5-7 cm vtg. Mindez 2011-ben! Javasolnám a ház rajzait feltenni egy hőhídkatalógusba, annyi remek csomópont található rajta.

Nos ezt nem egy MOME-n végzett – bevallottan az épületszerkezetekhez mit sem értő – rutintalan kezdő “építőművész” rajzolta le, hanem az ez évi Prima Primissima díj egyik építészjelöltje, Vadász György építőművész, mi több az eredeti cikk már eleve a díj felvezetésével indul. Hát … aki esetleg rá szavazott volna, most vélhetően el fog ezen egy kicsit gondolkozni, főleg ha eszébe jut a Mohácsra tervezett roppant kínos monolit vb korona is.

A temetőkapus villa értékelését már elvégezték az éf kommentelői, a tervkritika ahhoz nem is nagyon tudna mit hozzátenni. A házat É1 tervező tervezte.

Természetesen hibát szinte minden tervben lehetne találni, még a legismertebb tervezők esetén is, ez önmagában még egyáltalán nem indokolná, hogy bárki szóvá tegye, viszont a Prima Primissima díjra való jelölés mellé ezt odatenni, talán meggondolatlanság volt.

Hozzászólások (19): megnézem / hozzászólok

 • Tervkritika | Küldje be a saját háza terveit

  2011. november 8. kedd - 13:30

  #82318

  […] 2011. november 8. Tervkritika 76 | Vadász György háza […]

 • Avatar

  sby f. j.

  2011. november 8. kedd - 14:54

  #82321

  Igen.
  Itt nemcsak itt-ott van hőhid, hanem csak hőhíd az egész. Elképesztő.

 • Avatar

  tanúsító

  2011. november 9. szerda - 06:32

  #82327

  Kajánul nyugtázom, hogy nem csak gépészek használják előszeretettel az “építőművész” megjelölést, hanem -egymás között- az építészmérnökök is!
  Kár, hogy a Tervkritika nem közöl energetikai számításokat is a bemutatott épületekről -hadd tanuljon a pórnép!

 • Avatar

  meregzsakk

  2011. november 9. szerda - 06:48

  #82328

  És mindezt egy több, mint 300nm-es házon látni! Ha pár felesleges nm-t (van ilyen bőven) lefaragtak volna a tervről, maradt volna pénz rendes szigetelésre is..

 • Avatar

  Albert Sandor

  2011. november 9. szerda - 07:44

  #82329

  A tervek hibait felsimerni szakmai kotelesseg, rajta elszomorodni emberi dolog, mas butasagan kajanul vidulni viszont etikatlan.

  Jo hogy vannak ilyen cikkek, akkor en is jobban igyekszem felkotni a gatyamat.

  Tisztelettel
  AS

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2011. november 9. szerda - 09:30

  #82334

  Az építésztársadalom rendkívül tekintélyelvű.
  Van egy kb. 5% aki bármit megengedhet magának és bármit építésztársaival szemben.
  Ez most egy olyan apróság hogy max. megmosolyogják onnan föntről. Mosolyogjunk hát vissza, mi mást tehetnénk 🙂

 • Avatar

  laikus

  2011. november 10. csütörtök - 13:47

  #82358

  Szabóbácsi: Még hogy nem a helyhez szorosan illeszkedő, jövőbemutató épület? Nyilván az emlegetett talajmechanikai vizsgálatok igazolták, hogy ha a jelenlegi energiaárak mellett még nem is, de már akár néhány hónap múlva érdemes lesz újranyitni a korábban működött mélyművelésű szénbányát! Az előrelátó orosz-ukrán-szerb (?) tulajdonos jó időben megépíttette a bánya egyik fontos épületét: a torony a megfelelő gépészettel a népes nevű felvonó felszíni építményeként, maga az épület, fürdőként és szociális blokként funkcionálhat tovább. Egy szénbánya tulajdonost meg miért is érdekeljenek holmi energetikai számítások? 🙂

 • Avatar

  tanonc

  2011. november 10. csütörtök - 15:25

  #82360

  Elnézést, hogy ezúttal az oldalt és a bejegyzést illetem némi kritikával, és nem a házat.

  Ezt így feltenni szerintem semmi értelme nem volt. Hacsak az nem, hogy az építészfórumos kattintásszámon felbuzdulva itt is “be lehet zsebelni” a klikkeket. (Bocs a feltételezésért, de mivel sem képanyag, sem érdemi kritika nem járult a bejegyzéshez, másra nem tudok gondolni…) Ebben a formában ez nem önálló “cikk”, pusztán újabb hadszíntér, ahol lehet fanyalogni, odaböffenteni, szörnyülködni. Na meg csámcsogni a Prima Primissima jelölésen, amit ugyan nem ezért vagy a koronáért kap valaki, hanem egész életművéért. Vadász György életművét pedig egy ilyen sommás bekezdésben minősíteni lehetetlen.

  Még egyszer elnézést az OFF-ért, eleddig nem tettem ilyen hozzászólást itt soha, de a poszt értelmetlensége annyira kiabált, hogy nem tudtam megállni.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2011. november 10. csütörtök - 15:37

  #82361

  laikus: Írtam én bármi olyat, amire ezt a választ kapom?
  Egyszerűen csak megjegyeztem hogy vannak építésztábornokok, akik bármit megengedhetnek maguknak. Egyik lehetséges jellemzőjük az Ybl díj. Nem minden Ybl díjas tábornok, de minden tábornok Ybl díjas. Vagy hasonló. Legtöbbször a széplelkű báránybőrben farkas lakozik. Közös ismertetőjük hogy munkásságuk romboló hatású, élősködő.

 • Avatar

  tanonc

  2011. november 11. péntek - 11:04

  #82371

  Félreértés ne essék, nem a ház publikálásával van a gondom, hanem konkréten ezzel a bejegyzéssel. (Elismerve, hogy természetesen az oldal üzemeltetőjeként szíved joga azt és úgy feltenni, ahogyan jónak látod.) Egész egyszerűen nem érzem méltónak az eddigi bejegyzésekhez képest (és itt most ismét hangsúlyozom, nem a házról vagy annak minőségéről beszélek). Az ÉF-es cikk egy korrekt tervbemutatás, ami a bejegyzést illeti. Van eleje, vége, közepe, szöveges része, tervdokumentációja, fotói.

  A díj sorsát nem hiszem, hogy ez a ház befolyásolja. Egyrészt: ha annyira méltatlan, akkor vélhetően inkább lefelé viszi a “tetszésindexet”. Másrészt persze a negatív reklám is reklám. A közönségszavazás az “csak” a közönségdíjért megy, nem összetévesztendő az “igazi” PP díjjal, amit zsűri oszt ki. Az mondjuk biztos, hogy szakmai körben a díjátadást biztosan nagyobb feszültség övezi majd, mint hogyha ez nem történik meg.

  Vadász György, mint ember megítéléséről egy árva szót nem ejtettem, nem is fogok, nem ismerem, az általad érintett esetet sem, tehát e tekintetben tökéletesen tájékozatlan vagyok. (És ebben az állapotomban szívesen meg is maradok.)

  Azt a véleményemet fenntartom, hogy V. Gy. életművét akár pozitív, akár negatív kicsengéssel, de lehetetlen egy bekezdésben értékelni, pusztán mennyiségi okokból (is).

  Összességében amire ki akartam lyukadni, de csak most fogalmazódott meg ilyen tisztán:
  Cikkre számítottam, nem azt kaptam. Ez okozott némi csalódást, aminek talán kicsit bonyolultan adtam hangot.

 • Avatar

  tanonc

  2011. november 11. péntek - 12:50

  #82375

  🙂 Peace.

  Szép napot!

 • Avatar

  laikus

  2011. november 15. kedd - 14:57

  #82499

  Szabóbácsi: Talán, de lehet, hogy én értettem félre. “Mosolyogjunk hát vissza, mi mást tehetnénk :-)”

 • Avatar

  Rezsnyák Péter építész

  2011. november 15. kedd - 21:13

  #82506

  Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul…A pvc szigetlésre helyezett kavicsterhelés sem semmi, védőréteg nélkül. Az ilyen épületek kiviteli terveihez írnak olyan költségvetést, hogy bádogosszerkezetek “1 klt”. Azt nem merik leírni, hogy f*ngom sincs hozzá. Szóval, szomorú hogy ilyen tervek születhetnek. Mert ha nem ír rétegrendet, az is jobb lett volna. Egy elfuserált épületbe pedig már senki nem fog szerkezetet erőltetni, utólag. A szomorú az, hogy aztán gazdag ember megépítteti,mikor látja, gáz van, másik gazdag embernek elpasszolja. Az pedig 2 hét alatt akarja felújíttatni úgy, hogy 3 méteres lapos tv-t nem akarja a falról leakasztani. Kollégák, én láttam pár éves, úszómedencés, üveglépcsős házban 5 cm vastag tetőhőszigetelést!

 • Avatar

  statikus

  2012. január 18. szerda - 18:25

  #83248

  Én dolgoztam Vadász Györggyel még kezdő, Buvátis koromban. Soha sem volt arról híres, hogy a részletekkel törődött volna, mindíg voltak mellette “feldolgozó ” mérnökök, akik ezt megoldották. Inkább művésznek tartottuk, mint építésznek. Kézzel, skicc pauszra 2B-s ceruzával rajzolt homlokzatait eltettük, mert grafikailag értékek voltak. De az építész tervezés nem erről szól. Sajnálatos, hogy nem művész, hanem építőművész lett belőle, ahol a használhatóságtól kezdve egy csomó fontos dolog van aminek meg kell felelnie egy épületnek. Vadász György mindíg nehezen tudott megfelelni ezeknek a kötöttségeknek. Sajnos ez is egy példája ennek a ténynek.

 • Avatar

  lali

  2012. január 20. péntek - 07:07

  #83251

  ez lakóháznak gyenge. szobornak meg öncélú és csúnya. de legalább építéshatósági szempontból kétséges

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SZAKMA
Az építész szakma helyzete hátulnézetből

Az építész szakma helyzetéről szóló sorozat 4. részében érinteni kellene az építésztársadalom “rétegződését”. Lássuk be, kevesen vannak az igazán eredeti és tehetséges építészek, nem teremnek minden bokor alatt. Az ő épületeik láttán nem szükséges hosszú, bonyolult és érthetetlen filozofálgatástól hemzsegő “építészeti hitvallást” (építészeti halandzsát) olvasni ahhoz, hogy el lehessen dönteni, van-e bennük eredetiség, teljesitik-e a […]

Az építész szakma helyzete hátulnézetből
2011. november 17. csütörtök
SAJÁT
Archív | A pásztói köztemető ravatalozója

Pásztó a Mátra nyugati kapuja, szép fekvésű, Zsigmond király által adományozott városi címmel. A 80-as években sűrűn jártam oda, először egy tervezendő áruház, majd egy sorház tervezése és kivitelezése kapcsán. Az ismeretségekből – ahogy ez lenni szokott – megbízások is lettek. Óvoda, családi ház, tetőtér beépítés, ikerház, üzlet…majd 1985-ben az akkor tanácselnök kiírt egy kis […]

Archív | A pásztói köztemető ravatalozója
2008. április 30. szerda

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább 

legutóbbi hozzászólások