Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2011. december 12. hétfő

Előminősített passzívház Fótligeten

Már többször szerepelt ez a ház, legelőször, amikor még tervezés alatt volt. Időközben elkészültek a tervek, beadtuk előminősítésre, hamarosan várható az elfogadása.

Meghívtak a ház terveivel  a Passzívházak és Energiahatékony Épületek konferenciára. Az ott bemutatandó prezentációt feltettem a netre, így aki nem volt ott a Francia Intézetben, itt is megnézheti, persze a hozzátartozó kommentek nélkül.

Magam nem szeretem, ha egy előadáson sok szöveg van a diákon, mivel azért hívják előadásnak (bemutatónak), hogy az előadó beszéljen és ne olvastasson. Így jobbára csak tervek, táblázatok és minimális szöveg  olvasható itt alább. A pdf a Menü-ből letölthető, illetve célszerű teljes képernyőn nézni.

Ha valamiért nem jelenne meg az alábbi bemutató, innen lehet letölteni

A cím nem igazán pontos, mert nem ez volt az első passzívházam, csak ez jutott el elsőként az előminősítésig.  A prezentációban említést teszek arról a pécsváradi házról, amelyiket szerettük volna passzívházként megtervezni, de az adottságok és a tervezési program ezt nem tette lehetővé.

Az épület tervezésekor számos tanulság adódott, ami elég szerteágazó és ami megérdemli, hogy külön beszéljünk róla, mert hasznos lehet mind az érdeklődőknek, mind a leendő építtetőknek,  mind a passzívháztervezést éppen elkezdőknek. Hamarosan jön!

beszámolók a konferenciáról:

Hozzászólások (7): megnézem / hozzászólok

 • tanúsító

  2011. december 12. hétfő - 06:14

  #82920

  Kedves Miklós,
  köszönöm, hogy feltöltötted, gratulálok az előadáshoz!

 • sby f. j.

  2011. december 12. hétfő - 10:00

  #82923

  [-]

 • ZooLee

  2011. december 12. hétfő - 12:34

  #82926

  Én a ház formavilágához, alaprajzához és az igényes reprezentációhoz gratulálok!
  Érdekelnének a rétegrendek!

 • Albert Sándor

  2011. december 12. hétfő - 12:56

  #82927

  Kérdésem a szerzõhöz:

  Az alkalmazott tetõforma nyilván csökkenti a külsõ felületet … mennyiben látja lehetségesnek egy magastetõs, hagyományosabb épülettömeg kialakítását, illetve ismer-e ilyen példát (tudna-e nekem ilyet mutatni) ?

  Másik kérdés, mi alkotja a tetõ jelentõs vastagságú szigetelését ?

  Elõre is köszönöm.

  AS

 • ger82

  2011. december 12. hétfő - 15:18

  #82930

  nagyon kíváncsi leszek a csomópontokra meg a ferde tető és falak statikájára, pl a bejárat előtti fedett terasz miből lesz? az egy beton túlnyúlás?

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben

Kedves Miklós! Még az év első felében találkoztunk, hogy egy Pest megyei családi ház tervezéséről egyeztessünk. Akkor nem Önt választottuk tervezőként, viszont most szeretnénk tervkritikára beküldeni az elkészült terveket. A kiviteli tervcsomag építészeti része közel végleges állapotban van, most a gépészeti/elektromos/statikai tervezésnél tartunk, ezeket januárban szeretnénk befejezni. Az építkezést ez év őszén szeretnénk megkezdeni. A […]

Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben
2018. január 24. szerda
SZAKMA
Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …

A Passzívházak 2016 sorozat eddigi írásaiban csupa rossz dolog került szóba, itt a végén kerüljenek szóba a jók is. A passzívházak Németországból kerültek hozzánk, közel 20 éves késéssel. A jelentőségük és különösen a hatásuk elvitathatatlan. Szélesebb körben való elterjedését, a szakmai közbeszédbe való bekerülését azonban nem a mérnök, szorosabban véve az építész társadalomnak köszönhetjük. Az építtetők […]

Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …
2016. december 8. csütörtök

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább