Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2011. december 13. kedd

Plázastop, 300 m2

A múlt pénteki Magyar Közlönyben jelent meg a 2011. évi CLXVI. törvény Magyarország 2012. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról. E salátatörvényben található a Plázastop-ként elhíresült rendelkezés, mely az épített környezet alakításáról és védelmérõl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) módosítása. Itt olvasható az eredeti parlamenti előterjesztés.

8. § (1) Az épített környezet alakításáról és védelmérõl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 50. §
(1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
„(1) A miniszter által vezetett minisztérium költségvetési fejezetében az épített környezet alakításának és védelmének pénzügyi eszközökkel történõ támogatására külön elõirányzat szolgál.”
(2) Az Étv. a következõ III/A. Fejezettel egészül ki:
„III/A. FEJEZET EGYES KERESKEDELMI ÉPÍTMÉNYEK LÉTESÍTÉSÉRÕL
53/E. § E Fejezet alkalmazásában:
Kereskedelmi építmény: a kereskedelemrõl szóló 2005. évi CLXIV. törvény szerinti üzlet és bevásárlóközpont.
53/F. § (1) 300 m2-nél nagyobb alapterületû kereskedelmi építmény nem létesíthetõ vagy ezt meghaladó méretre nem bõvíthetõ.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalom alól a kereskedelemért, a környezetvédelemért és a vidékfejlesztésért felelõs miniszterek részvételével mûködtetett Bizottság véleményének kikérésével a kereskedelemért felelõs miniszter felmentést adhat.

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent a plázastop néven elhíresült törvény, vagyis az “épített környezet alakításáról és védelméről szóló” 1997. évi törvény módosítása. A Közlönyben megjelent végleges változat nem jelent újdonságot a korábbi fideszes törvényjavaslathoz képest, tehát az utolsó pillanatokban ezúttal nem fogadott el érdemi módosító indítványokat az Országgyűlés.

A törvénymódosítás lényege rendkívül egyszerű: megtiltja Magyarországon a 300 nm-nél nagyobb alapterületű kereskedelmi létesítmény (üzlet és bevásárlóközpont) építését, ill. 300 nm-nél nagyobb területűre való bővítését 2014 végéig. Vagyis Magyarországon a következő három évben nem épülhetnek bevásárlóközpontok, szupermarketek, hipermarketek, diszkont áruházak, stb. A törvénymódosítás azonban hagy egy kiskaput: a tilalom alól a kereskedelemért, a környezetvédelemért és a vidékfejlesztésért felelős miniszterek részvételével működtetett Bizottság véleményének kikérésével a kereskedelemért felelős miniszter felmentést adhat. forrás portfólió

***********

A rendelkezésnek vélhetően elég súlyos következményei lesznek, gyakorlatilag ez egy beruházási stop, ami sem az építőiparnak nem kedvez, sem a fogyasztóknak, a 300 m2 ugyanis egy lakásnyi méretű üzletet jelöl. Nem kezdenék bele találgatásokba, hogy vajon ez melyik érdekcsoport hasznára/ellenére lehet, de az egyedi felmentési lehetőség olyan kiskapu, aminél nem a piac és az esetleg szükséglet, hanem kizárólag lobbiérdekek jelenhetnek meg.

Bízni lehet benne, hogy uniós jogot sért a rendelkezés és ebben az esetben akár visszavonásra is kötelezhetik a jogszabályalkotót

Hozzászólások (12): megnézem / hozzászólok

 • Avatar

  epiteszikon

  2011. december 13. kedd - 08:21

  #82933

  Durva. Ez akkor lenne korrekt, ha a 300m2-él nagyobbak be kellene zárni. Egyenlő esélyek. Demokrácia :):):):) Vicc

 • Avatar

  Zsuzsa

  2011. december 14. szerda - 08:56

  #82937

  epiteszikon: Óvatosan, mert még valaki felkarolja az ötletet. Én meg sajnálnám a tőlünk két sarokra lévő kis boltot, más meg nincs is a környéken. Kicsit több, mint 300nnm, a raktárával együtt, de van kényelmes 120nm-e vásárolni.
  Azért érdekelne, hogy ez a 300nm hogy lett meghatározva!

 • Avatar

  Adamkó Ferenc

  2011. december 14. szerda - 10:02

  #82939

  Én nem tudom miért kezd bennem kialakulni az az érzés, hogy a törvények esti kutya sétáltatás közbeni beszélgetésekben születnek. Valahogy mintha olyan színvonalúak lennének. Lajos mondja Bélának, te hallottad ezek, azok, amazok, ezt, azt csinálták, nekem ez nem tetszik. Holnap be is tiltom.

 • Avatar

  Attila

  2011. december 14. szerda - 10:40

  #82940

  Eddig csak sejtettem, de most már biztos, hogy a parlamentben dilettánsok ülnek! Nem hiszem el, hogy ezt valaki végiggondolta. Lobbival mindent el lehet intézni?

 • Avatar

  SzabAn

  2011. december 14. szerda - 12:22

  #82941

  Végtelenül szüklátókörü törvény. Csak képzeljünk el egy belvárosi foghíjbeépítést. Mi legyen a földszinten. Ott is lakás, vagy iroda? Vag ybe kell állni a csókosok közé a sorba felmentésért? Egyáltalán ez a kivételezösdi nem gyomorforgató? Az EU – ha lép egyáltalán – az 2014 elött nem lép hatályba. Itt nincs visszamenöleges hatály.

 • Avatar

  Kocsis Krisztián

  2011. december 14. szerda - 17:11

  #82942

  Újabb döfés az építőiparnak, tipikus jó magyar szokás ,hogy abba rugják a legnagyobbat aki/ami amúgyis már a padlón van…

 • Avatar

  Fenyvesi Péter

  2011. december 14. szerda - 17:44

  #82943

  Mindannyian tudhatjuk, hogy térfoglalás folyik itt, a piacok átrendezése, a hazai üzletláncot hozzák helyzetbe, biztos nem is lesz hálátlan…
  Ésszerűtlen, piacellenes, monopolisztikus intézkedés. Ha a kárvallottak az Unióhoz fordulnak, akkor ennek a bírságát, nem mi fizetjük majd? Jobb az nekünk, ha egy hazai érdekcsoport gazdagszik, a többnyire magasabb árak, alacsonyabb bérek, stb. révén, főleg, ha ebből százmilliókat juttat pl. csaló alapítvány(ok)nak? Csak kérdezek. Vannak ötleteim, h kik számolták ki a 300 m2-t.

 • Avatar

  sby f. j.

  2011. december 15. csütörtök - 11:01

  #82947

  Fenyvesi Péter:
  http://videkesgazdasag.hu/index.php?id=bevasarlokozpont-stop
  Itt próbálják magyarázni a rendelet szükségességét…

 • Avatar

  Fenyvesi Péter

  2011. december 15. csütörtök - 23:45

  #82951

  Szánalmas.
  Főleg, h. ennyire lebecsülnek bennünket ezzel a gyenge és álszent indoklással.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2011. december 16. péntek - 01:26

  #82953

  Mondjuk az elmúlt 10 évben rengeteg üzlet épült. Egyik oldalról valóban nagyon butának tűnik a korlátozás. A 300m2 túl alulkalkulált. Szemszögünkből munkalehetőség elvételét is jelenti. De, valahol még hiányzik valakinek egy újabb komolyabb üzletközpont? Más. Az Eu és a közös pénz előnyeivel együtt a szegényebb országok gazdasági leigázását is jelentette. Nem lusták a görögök. A szabad verseny egyben azt is jelenti hogy az erősebbé a pálya. Hol a határa az esélyek valamelyest való kiegyenlítésének? Most csak annyi van mint a szexben: neked is ugyanannyi időd volt rá, miért nem igyekeztél jobban?

 • Avatar

  shark

  2012. január 6. péntek - 10:38

  #83163

  Azért itt senki nem gondolhatja komolyan, hogy Budapestnek újabb plázákra lenne szüksége!!! Annyira naiv meg nem lehettek, hogy azt higgyétek, hogy egy ilyen pláza tervezése és kivitelezése majd a magyar építész társadalmat fellendítheti. Szerintem mindenki tudja, hogy ugyanaz a csapat tervezi és építi őket… az összeset! És ha már ott tartunk, hogy padlón fekvő építőipar, akkor kérdem én a panel házak problémájával ki fog foglalkozni? Vagy az elszlömösödött városrészekével? Nehogy már az egyetlen perspektíva egy bevásárlóközpont megépítése legyen!

 • Avatar

  beg

  2012. január 6. péntek - 18:47

  #83168

  shark: Azért a 300 m2 nagyon messze van a plázától. Ez egy sima sarki közért mérete.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

ÉPÍTÉSI JOG
Megjelent az intézkedési terv az építésügy átalakításáról

A Kormány 2015. januárjában fogalmazta meg, hogy az építésügy teljeskörű átalakítására van szükség. A Magyar Közlöny 2015. szeptember 4-i számában jelent meg az építésügy átalakítását célzó intézkedési tervről és a hozzá kapcsolódó feladatokról szóló 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat, amely már részletesebben meghatározza, hogy az építésügy szereplőinek milyen változásokra kell felkészülniük. Úgy tűnik, hogy például […]

Megjelent az intézkedési terv az építésügy átalakításáról
2015. szeptember 8. kedd
ÉPÍTÉSI JOG
Új szerzőnk: dr. Jámbor Attila – epitesijog.hu

A koos.hu témái között kiemelt szerep jut a jogszabályok bemutatásának, értelmezésének. Eddig ezt a jogszabálybogozást hályogkovács módjára magam igyekeztem megoldani, de számos alkalommal segítségül kellett hívnom joghoz értő szakembereket, nem egy esetben az epitesijog.hu oldalon megjelent információkat használtam fel. Mostantól azonban az oldal vezető jogásza, dr. Jámbor Attila által írt cikkek itt is megjelennek részben […]

Új szerzőnk: dr. Jámbor Attila – epitesijog.hu
2013. december 16. hétfő

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább