Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2012. április 2. hétfő

Tervkritika 83 | lakás átalakítás

Az egyik – hozzászólásokban is aktív – olvasónktól kaptam terveket, de most kivételesen nem családi ház építéséhez, hanem lakásbelső átalakításához kér tervkritikát :

Az efféle lakásátalakítás annyira személyre szabott, hogy a legjobb esetben szinte csak saját magának tudja megtervezni valaki. Kompromisszum kompromisszum hátán. Folyamatosan meg kell harapnunk valamelyik ujjunkat.

Kedves Miklós!

Azért írok, mert rendszeresen olvasom a tervkritika összes rovatát, és már eddig is sokat tanultam az írásaiból és a sok hozzáértő hozzászólásból. Ezért szeretném beküldeni a kis lakásunk terveit. Persze ez nem egy épülő ház, csak egy megújuló, de amennyiben ez belefér a tervkritika hasábjaiba, örömmel venném, ha megosztaná a publikum előtt, hátha tudnának javaslatokat tenni.

Menyasszonyommal április végén házasodunk, ekkor fogunk összeköltözni először. Szeretnénk kicsi, de okos helyen élni, ezért a nettó 48 nm-es lakásunk egyes helyiségeinek berendezéséhez segítséget kértünk egy belsőépítésztől. Az első vázlatterveket küldöm most.

A lakás egy első emeleti téglaépítésű társasházi lakás, amibe kombi turbo kazán kerül, előszoba-konyha-iroda-fürdő egységbe padlófűtést terveztünk, a háló-nappali szekcióra pedig radiátoros hőleadást.

Néhány gondolat a képekhez:

– munkánk miatt szükségünk van egy irodai helyiségre, aminek a helyét az ebédlőbe tettük, így nem vettünk el értékes teret az így is szűkös nappaliból

– nappaliba kerül menyasszonyom zongorája (nem a képen jelzett szögben, hanem az ablak felé kb 45 fokba beforgatva), az alsó sarokba egy sarok ülőgarnitúrát tervezünk, két puffal, szembe egy szekrénysor

– hálószobába a nappalival kapcsolatos falon végig beépített szekrényt tervezünk (ajtó fölött és körül) és egy íróasztalt a jobb felső sarokban az ágy mellett

– előszoba bal szélén kap helyet a hűtőszekrény (beépített, eldugott “szekrényben”)

– az irodai részleg nagyjából a rajzokon látható elemekből állna, annyi különbséggel, hogy az ablak mellett a polc a plafonig érne (sok-sok iratot kell elnyelnie)

– a konyhai asztal négy lábú lesz, lehetőség szerint 6-8 emberre nyitható méretben

– a fürdőben nem maradt elégséges hely kádnak, így zuhanykabinunk lesz, mellette mosógép, szemben pedig a csaptelep (wc talán egy geberit lesz)

A nappali inkább Ny-i tájolású, az iroda ablaka pedig már majdnem Észak.

Leginkább talán ötleteket várnék, de minden kritika hasznos lehet!

Tisztelettel: (nick: meregzsakk)

Igazából 2 dolgot tudok kiemelni a küldött rajzokból:

1. a háló viszonylag a legtágasabb, annak ellenére, hogy annak kellene talán a legtakarékosabbnak lennie, lévén “ott csak alszanak”. Egy ekkora lakásban az is elfogadható, a franciaágy nem körüljárható, ezért én meggondolnám a fürdő falának feljebb húzását, akár 40-50 cm-rel is, ami egy ekkora lakásban “új távlatokat nyithat”.

A megnyert 40-50 cm hely jótékony lenne az étkező-dolgozó meglehetősen szűkös terében, kicsit szellősebb lehetne ez a rész.

2. a másik észrevételem a konyhabútor, pontosabban az előtte lévő közlekedő. Cca. 90 cm kell ahhoz, hogy egy alsó szekrényből lehajolva, leguggolva ki tudjunk venni valamit, ha ez nincs meg, szűkös és kényelmetlen lesz a használata. Én csökkenteném a fürdő szélességét a konyharész javára.

Összefoglalás | Ilyen tervet nem hálás kritizálni, mert a sok kötöttség és kompromisszum miatt nem ismerni az összes mögöttes kívánságot, lehetőséget. Ilyenkor a praktimum mindent felülír.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hozzászólások (10): megnézem / hozzászólok

 • OSman

  2012. április 2. hétfő - 14:05

  #83825

  Ismerem ezt a típus kialakítást (van a családban…), a fürdőben lévő gyűjtőkémény és a mellette lévő fő nyomó cső és wc strang miatt nem nagyon lehet a konyharészt szélesíteni! Tagadhatatlan viszont, hogy így meg nagyon szűk lesz…

 • OSman

  2012. április 2. hétfő - 14:14

  #83826

  Kérdéses, hogy a padlófűtés miatt megéri-e az adott helyiségekben felverni az aljzatbetont? (jószomszédi iszony…:)), mert ugye a szintkülönbség szóba sem jött?

 • tanúsító

  2012. április 3. kedd - 06:41

  #83829

  T. Méregzsákk!
  Házasságkötésükhöz sok boldogságot kívánok!
  Tartok tőle, hogy ehhez a pár négyzetméterhez túl sok funkciót rendeltek. A nappali és a hálószoba lakható, de ezzel vége. Jobb lenne takarékoskodni pénzzel, energiával, amíg kedvezőbb lehetőség nem adódik.

 • bobo

  2012. április 3. kedd - 18:48

  #83833

  Sajnálom, hogy ezt kell írnom, de a belsőépítészük egy apró hibát vétett: felcserélte a konyhát a fürdővel. Mert egy fürdőt be lehet pakolni a lakás közepére, igaz, ablak nélkül és kiskanállal, de nyertek volna egy használható(bb) méretű konyhát. Pedig szép terv. Persze, nem ismerem az igényeket, de az a +20 cm bizony pont jól jönne a strang másik oldalán a konyhának. Még egy apróság: jó ötlet a 6-8 fős étkezőasztal, csak épp nincs 6-8 főnek hely még a nappaliban se (a 6-8 székről nem is szólva).

 • Rezsnyák Péter kivitelező építész

  2012. április 3. kedd - 21:27

  #83834

  Ma láttam, utólagos padlófűtésszerelés, bontás nélkül!!! “A Fonterra Reno padlófűtésrendszer különlegesen alacsony felépítésével optimális lehetőséget nyújt felújításhoz, valamint új építésekhez is.”
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:map0iNKjDdQJ:www.viega.hu/xchg/hu-hu/hs.xsl/fonterra-reno-fu%C3%9Fbodenheizungssystem-renovierung-neubau-6174.htm+&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

 • meregzsakk

  2012. április 3. kedd - 21:38

  #83835

  Sziasztok!

  A terveket már régebben küldtem át Miklósnak, de a HDD problémák és más fontosabb ügyek miatt most került elő a tervem. Azóta számos dolog megvalósult már belőle. Nagyon örülök az eddigi kritikáknak. Szeretnék mindenre reagálni.

  OSman jól tudja, a konyhát a kéménycső és lefolyócső miatt tényleg nem lehet szélesíteni, viszont érdekes ötlet Miklós felvetése, hogy a hálót csökkentsük a fürdő javára – viszont ez már nem aktuális, készen van a lakás festése, padló, fűtések.. 🙂
  A konyha tényleg nagyon szűkös. Ezt azzal próbáltuk ellensúlyozni, hogy a konyhaszekrény alsó polcai öblös fiókok lettek, így a szekrény ajtóit nem kell kerülgetni. (ajtós csak a csap alatti fél polc lesz a sarokban)
  Középtávon gondolkodunk a lakásban, ami kb. 7-10 év lesz, ezért szeretnénk lehetőségeinkhez mérten jól berendezkedni, a sok funkció pedig kényszer volt. Még előttünk van 2-3 sűrű év (főállás, mellékállás, főiskola részemről, menyasszonyom pedig egyetem, zeneművészeti főiskola és mellékállás), így a konyha többnyire csak hétvégén lesz kihasználva. Nem tervezünk nagy és rendszeres vendégséget. Viszont családot és barátokat szeretnénk megvendégelni néha. Az asztalunk végül a “pille” fantázianevű bármely bútorboltban megvásárolható asztal lett, amit 20 cm keskenyre össze lehet csukni. Azt a nappaliban ki lehet nyitni és 6-an kényelmesen körbe lehet ülni. Összecsukható székeket szeretnénk, amit a földszinti 6nm-es tárolóban tartanánk.
  Tény, hogy a tűzhely nem szerencsés, főleg a kabátok mellett (!), de azt sem tartottuk praktikusnak, hogy a legsötétebb zugban főzőcskézzünk.. (inkább mosogatunk).

  Már csak a bútorozás van hátra, erre itt van két kép, ha valakit érdekel a nappali berendezési ötletterve, akkor az alábbi linken megnézheti:

  http://kepfeltoltes.hu/view/120403/New_pic_070_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Itt pedig a hálóé:

  http://kepfeltoltes.hu/view/120403/New_pic_071_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  @bobo: Elgondolkoztam a fürdő-konyha felcserélős ötletén, de az túl hosszú folyosót eredményezne. A nappaliban nem lesz fotel (két puffot szeretnénk, amit ha nem használunk, betolunk a zongora alá, így tűrhető terünk lesz – 160-300nm-es házban nőttünk fel mindketten, tehát nem ehhez a mérethez vagyunk szokva, de elsőre tökéletes lesz!)

  @sby f.j: Nekünk eddig nem voltak bútoraink, amiket átrendezhettünk volna 😉 A háló gardróbját végül nem valósítjuk meg, oda kaptunk két nagyobb szekrényt.

  @tanúsító: Köszönöm a jókívánságokat!

  Még egyszer köszönöm a tippeket, kritikákat!

 • meregzsakk

  2012. április 3. kedd - 21:40

  #83836

  Ja igen, a padlófűtés: az tényleg hangos volt, amikor az aljzatbetont törtük, de két nap alatt végeztünk 🙂 (szintben van az egész lakás)

 • bobo

  2012. április 3. kedd - 23:32

  #83838

  meregzsakk: félre ne értsd, biztos szép lesz így is. Viszont ha megelégedtetek volna azzal a kompromisszummal, hogy a fürdő csak a háló felől megközelíthető, alig nőtt volna az előszoba folyosó hossza a felcserélés után. A tűzhely helyén lett volna a tusoló, előtte a mosdó. A WC elfordult volna és mellé jön a mosógép. A mostani fürdő helyén egy L alakú konyhabútor lenne, és az iroda/étkező is picit tágasabb lehetett volna.

 • periscop

  2012. április 5. csütörtök - 11:26

  #83856

  Ne haragudjatok, de a konyha így nagyon gáz. Jobb lenne, ha a konyha és a háló meg lenne cserélve. Így viszont a hálóba tényleg csak olyan franciaágy férne el, ami nem körüljárható. Ha a háló ajtaja be lenne falazva, és egy másik ajtó nyílna a közlekedőre, akkor a helyére egy ruhásszekrény is elférne. Természetesen a közlekedőtől egy ajtó választaná el a hálót.

 • Tervkritika

  2012. április 26. csütörtök - 08:16

  #83981

  […] 2012. április 2. Tervkritika 83 | lakás átalakítás […]

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás

Tisztelt Koós Úr! Először is gratulálok az oldalához, rengeteg hasznos információt találni rajta, ami sokaknak segítségére lehet! Bárcsak hamarabb ráleltem volna, de talán még nem késő, eddig csak előleget fizettünk és a ház sincs még teljesen kész. 🙂 Jelenleg egy másfél szobás lakást bérlünk, amiben ketten még elfértünk, de mióta 1,5 éve megszületett a kisfiunk már nagyon […]

Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás
2017. október 9. hétfő
TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább