Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2013. január 20. vasárnap

Tervkritika 90 | vázlat

Régi restanciám az alábbi tervkritika, elnézést is kérek, amiért nem jutott rá korábban figyelem.

Tisztelt Koós Úr!

A Budapest XVII.Kerület régi polgári környéken, kb 28szor 29es méretü, 840 nmes telken szeretnénk épitkezni, és 2 gyermekünkkel saját “várunkban” élni. Kialakult egy tervünk, szeretnénk minndannyiunknak szobát, saját zugot, és egy nagy közös nappalit, ahol napjaink nagy részét együtt tölthetjük. A telek déli része felé a telekhatárra épült kb 5m magas tüzfal esik, Isten tudja, hogy mikor épült oda, de emiatt a dki oldalra néző teraszt választottuk. Érdekelne, hogy milyen hasznos ötletek merülnek fel Önben, iletve bárkiben, és tanácsaikat köszönetel vesszük. Január vége felé valamit asztalra tennénk engedélyezésre:)

 fszt

Vegyük sorba a helyiségeket, helyiségcsoportokat!

A bejárat után célszerű volna egy szélfogót kialakítani, mert télen jól jön egy ilyen zsilip. Amilyen nagyvonalú egyes helyiségek méretkialakítása, olyan szűkösnek tűnik az előszoba melletti WC-zuhany. A mögötte lévő gardrobot pl. át lehetne tenni a dolgozó falába.

A háztartási helyiség visszaugratása esetleg átgondolandó, különösen, ha nem oda kerülne az étkező (de erről majd később).

A hálóblokk szeparálása rendben van, ha ajtóval nem is, de térben mindenképpen elkülönül, de ha akarják, mégis minden ott van a közelben. A gyerekszobák mérete megfelelő, akárcsak a fürdőé. A szülői háló mérete csökkenthető volna, pl. úgy hogy a szoba rovására a konyha mellé kerülne egy kisebb kamra, a szülői háló pedig így hasonló szélességű lenne, mint a másik kisebb háló.

Ezáltal a konyha elfoglalhatná a kamra helyét is és az étkező lekerülhetne a konyha mellé, akár saját teraszkijárással.

metszet

retegrendA terv szempontjából ugyan mellékesnek is mondható, de 2012-ben nem lehet szó nélkül elmenni amellett, ha olyat látunk, hogy 30 cm PTH + 5 cm hőszigetelés. Ez a kombó már tavalyelőtt is kevés lett volna, ma már ennél sokkal izmosabb hőszigetelést várunk el egy épülettől, ráadásul ez azért nem olyan zsebbevágó. Ilyenkor jön elő, hogy ha 10 %-ot meg lehet spórolni az alapterületen, akkor nemcsak egy vastagabb hőszigetelés ára jönne vissza, hanem még maradna is.

 

Összefoglalás | Így elmondani persze egyszerű, de nyilván némi átszerkesztést igényelne a dolog. Ezáltal megszűnne az étkező jelenlegi sötétsége és a nappali térbe való érkezéskor nem lehetne annyira belelátni a konyhába, ami így azért zavaró, mert állandóna rendet kell tartani a konyhában, ami nem mindig sikerül…

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hozzászólások (6): megnézem / hozzászólok

 • KGyST

  2013. január 20. vasárnap - 18:54

  #85068

  Pár apróság:
  -Szerintem a szélfogó hiánya egy ilyen “csőszerű” előszoba esetén nem az ördögtől való, ha nyitva a bejárat, a levegő csak kevéssé kavarog.
  -Lehet, hogy túlzottan kapitalista a megközelítésem, de elég meglepő a 11,x négyzetméteres szobák túlsúlya, amikor ezeket eladják, a hirdetésben “félszoba” néven szerepelnek majd, mikor minimális (fél négyzetméter körüli) ráfordítással egész szobákat lehetne összehozni.
  -A 45 fokos ajtókból nyíló két szoba közti fal környéke bútorozhatatlan, pedig nem lenne nagy kaland ott akár csak 30-30 (inkább 45-45) centimétert biztosítva a szoba legnagyobb fala mellett helyet adni egy szekrénysornak, egy gyerekszobában ez jól használható.
  -A kamra helye (az épület közepén, a legmelegebb helyen, nehezen kiszellőztethetően) kifejezetten rossz, a konyha-(étkező)terasz kapcsolata is elég döcögős, ezeknek az újragondolása sem verné szét az alaprajzot.
  -A teraszról belátni a szülői hálóba, “where the action is”, nem szerencsés, de eldöcög.

 • Zoli

  2013. január 21. hétfő - 13:17

  #85072

  Szerintem kicsi a dolgozó és az egyik gyerekszoba ablakmérete, sötétek lesznek. Falakra minimum 20cm hőszigetelést érdemes tenni. Födém hőszigetelésnek meg 40cm kőzetgyapotot vagy cellulózt

 • Szabóbácsi

  2013. január 22. kedd - 10:47

  #85075

  Teljesen kiforratlan kígyózó alapterületű ház. A meleg kamra előnytelen. Az étkező helye úgyszintén. A középfőfal erősen megerőszakolt. A funkciók, helyiségkapcsolati igények jól érthetők a rajzból, de nagyon túlbonyolított, átgondolatlan. Vázlatnak viszont túl kidolgozott.

 • Budai Viktor

  2013. január 23. szerda - 08:38

  #85077

  Tulajdonképpen két wc is belenyílik a nappali légterébe.
  A kamrát hívjuk tárolónak, akkor semmi baj a helyével.
  Ha az én hálóóm lenne, én is szeretnék kimenni a saját teraszomra.
  A félszoba-szoba problematika éppen az aktuális támogatási rendeletektől
  nem építési) függ, így kár lovagolni rajta.

 • KGyST

  2013. január 23. szerda - 15:36

  #85080

  Budai Viktor:
  A két benyíló WC-t semmi nem tiltja és viszonylag távol van az étkezőtől (ami nem jelenti azt, hogy ne lehetne jobban is elrendezni pl az előszobát leválasztó ajtóval, csak ez ma már nem halálos bűn). A kamrát persze hívhatod tárolónak, csak akkor meg kell mondanod, hogy az élelmiszert hol tárolod, itt a krumpli egy nap alatt kicsírázik, a kóla lóhúgy meleg lesz stb. Oka van annak, hogy az élelmiszereket igyekszünk hideg helyen tárolni. Egyébként a kamrát szerintem alul-felül ki kell szellőztetni ugyanezen okok miatt. A szobaméret meg persze az aktuális támogatástól függ, de éppen nem változott vagy 20 éve, a házat meg nem biztos, hogy valaha el akarják adni, de mi van, ha mégis. A hálószobának meg persze dukál a terasz, csak nem biztos, hogy szerencsés, ha az a nappalié is egyúttal.

  Egyébként néhány ablakméret tényleg recseg, pl a 11,95(!) négyzetméteres szoba 120/150-es ablaka (1,05*1,35*8 = 1,41 < 11,34/8).

 • Tervkritika

  2013. február 13. szerda - 14:30

  #85164

  […] 2013. január 20. Tervkritika 90 | vázlat […]

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 192 | még csak vázlat

Tisztelt Koós Úr! Nagyon örülünk, hogy rátaláltunk az oldalára. Nagyon sok hasznos tudnivalóval lettünk “bölcsebbek”. Egy 2 felnőtt 2 gyermek számára szeretnénk egy élhető családi házat építeni. Ami nagyon fontos volt, hogy ha lehetséges, a hasznos alapterület ne haladja meg nagyon a 100 nm-t. A telek 18 m széles és oldalhatáros beépítésű. Az alap ötletünket egy kis segítséggel le […]

Tervkritika 192 | még csak vázlat
2017. november 24. péntek
TERV KRITIKA
Tervkritika 191 | a funkció és a tömeg egysége

Tisztelt Koós Úr! Szeretném véleményét kérni tervezett családi házunkról a tervkritika rovatban.A telek kb.: 700 m2, saroktelek, keleti és déli utcafronttal. A beépítés módja szabadon álló, megengedett legnagyobb épületmagasság 7,5 m, maximális beépítettség: 30%, zöldterületi fedettség minimum 50%. A terület sík, jelenleg egy bontásra ítélt 10*10-es ház és egy melléképület található rajta. A déli utcafronton […]

Tervkritika 191 | a funkció és a tömeg egysége
2017. november 22. szerda

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább