további cikkek

Koós Miklós
Koós Miklós
2013. augusztus 8. csütörtök

Rozsda eszi a Zsolnay-t

20130721-zsolnaynegyed-rozsda-koosbenceDSC_9852

A Zsolnay Negyedről mindeddig csak jót írtam, mert a kiinduló ötlettől kezdve a megvalósult projektekig minden példaértékű volt. Jók a funkciók, jó érzékkel bontottak vagy éppen hozzáépítettek, jók az anyagok. Kivéve egyet, ez pedig a Művészeti Negyedben látható eredetileg is rozsdás fémburkolat.

Amikor sok-sok évvel ezelőtt először jelent meg Magyarországon ez a textúra, már akkor sem értettem, mi ez a nagy vonzódás hozzá egyes építészek részéről. A Zsolnay-nál is értetlenkedve fedeztem fel a megnyitás után, de gondoltam várok mi lesz ebből. Azt tippeltem, hogy kb. az lesz az eredmény, mint a rézburkolatoknál szokott lenne, egy idő után az esővíz és a réz reakciójából zöld foltos lesz a járda.

20130721-zsolnaynegyed-rozsda-koosbenceDSC_9859

Nos végül itt is ez történt, de azt hiszem ez a kisebbik baj, a nagyobbik az, hogy egyszerűen borzalmasan ronda lett. Nem csak a rögzítések sávjai rajzolódtak ki, hanem foltos lett az egész, valóban kopott, bontásra váró épületburkolat benyomását kelti. A Zsolnay Negyedhez ez méltatlan. Aki lepusztult gyárépületet szeretne létni, az innen sétáljon el még 20 m-t és láthatja a megmaradt gyárat a maga valóságos lerobbant állapotában.

20130721-zsolnaynegyed-rozsda-koosbenceDSC_9854

20130721-zsolnaynegyed-rozsda-koosbenceDSC_9880

fotók: Koós Bence

 

Hozzászólások (2): megnézem / hozzászólok

 • Fenyvesi Péter

  2013. augusztus 10. szombat - 13:31

  Kár, mert a színe gyönyörű.

 • Tanúsító

  2013. november 17. vasárnap - 14:15

  Ez tényleg borzalmasan néz ki! Most jutottam el Pécsre, a Zsolnay negyedet nem (sem?) hagyhattam ki! Egyetértek Miklós minden, építész-nézőpontból leírt dicséretével, de ezzel a homlokzat burkolással tenni kell valamit, amíg nagyobb kárt nem okoz! Felidéződött bennem egy korábbi polémia, megfizethető homlokzatburkolatok tárgyában, akkor kellett volna írnom,hogy nem vagyok ellensége a fém burkolatoknak, de amit most láttam, kicsit elbizonytalanitott… (Azért az állandó kezelést igénylő faburkolatoknak ettől még nem lettem híve!)
  A Zsolnayban, és a városban tett sétám összegezése: jó lehet Pécsen építésznek lenni!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.