Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2014. március 3. hétfő

Mire használjuk a ThermoShield-et és társait?

A Megbukott a ThermoShield című cikk a GVH határozata kapcsán íródott, de a kommentek  óta, majd az egész hőszigetelő festék iránti érdeklődés talán még magánál a GVH határozatnál is érdekesebb tényeket hozott felszínre. Kapóra jött, hogy épp most volt a pécsi Pollack Expo, ahol a legutolsó előadás éppen a hőszigetelő festékekről szólt.

Kezdjük a legegyszerűbb megállapításokkal. Hőszigetelő festékként árulják a ThermoShield-en kívül a Protectort, a TSM Ceramic-ot, a Thermo-S -et és még számos “csodafestéket” illetve számos olyan anyagot, amik nem önálló festékek, hanem festékbe keverendő adalékanyagok. Mindegyik festék és adalékkanyag nanotechnológiás anyagként hirdeti magát, melyet a NASA fejlesztett ki.

Színesíti a palettát, hogy a nálunk kapható ThermoShield-et a németországi SICC GmbH gyártja 2003-tól, ellenben van egy USA gyártmányú Thermo-Shield is, ami viszont kötőjellel írja a nevét és a gyártója (SPM) 1992 óta forgalmazza termékét. A két gyártónak saját kizárólagos viszonteladói hálózata van, Mo-on a ThermoShield-é  a most megbírságolt Czinege és Fiai Kft., míg az amerikai Thermo-Shieldnek a Hunfone Kft. Mivel nem ismertek az esetleges szabadalmakkal illetve szabadalombitorlással kapcsolatos tények, így tekintsünk el attól, hogy kié volt előbb. Nem itt van a lényeg.

A különféle hőszigetelő festéket forgalmazók és viszonteladóik oldalain hajmeresztő dolgokat láthatunk és olvashatunk a hőszigetelési képességekről. Mert amíg egy ilyen termékről azt állítják csak, hogy kedvező a hőszigetelése, az rendben is van, hiszen mindenki azt gondol róla, amit akar, vagy amit szeretne elhinni róla. Azonban a forgalmazók sok esetben itt nem állnak meg és elkezdenek röpködni a különféle számok és százalékok. És igazából itt kezdődik a valódi probléma, amikor egy hozzánemértő forgalmazó közzétesz egy ilyen ábrát:

hoszigetelo-festek

… ami azt sugallja, hogy pl. 5 mm festékréteg már 30 cm-nek felelne meg. Mint később látjuk, hőszigetelő festék esetén nem lehet linearitásról beszélni.

Tovább fokozza az ingereket, amikor pl. a Super Therm® nevű hőszigetelő festék forgalmazója azt állítja, hogy

… a kezelt (bevonattal ellátott) felületeken Blokkolja és visszaveri az épületet érő napsugárzás több, mint 95 %-át.Ezzel megakadályozza a tetők és homlokzatok nyári felmelegedését ami jelentősen csökkenti az épületekben tartózkodók  hőterhelését. Hozzájárul az egészséges lakó- vagy munkakörnyezet kialakításához, illetve segít a hűtési költségek lefaragásában. Blokkolja és visszaveri az épületből a fal- és tető szerkezeten keresztül távozó hő 95 %-át. Így akár 70 %-os energiaköltség csökkenést tesz lehetővé.

 … ami lássuk be egy energetikában megfáradt mérnöknél kiveri a biztosítékot. A nagyotmondásnak nincs felső határa. Én ha ilyen festéket árulnék, nem adnám alább a 100%-nál, de bepróbálnám  a 115%-ot is, végülis ígérni bármit lehet …

A valós helyzet azonban ennél sokkal prózaibb.

Bár lehet ígérni, de aki nem néz utána, hogy az ígéretnek van-e egyáltalán bármi ellenőrizhető alapja, az úgy is fog járni. A szakmai tisztesség valahol ott kezdődik, hogy bevalljuk, amit állítottunk, nem tudjuk igazolni, de szeretnénk úgy tudni és ha nem sikerül, megvalljuk, tévedtünk.

Ha eltekintünk attól, hogy minden kupec a saját lovát dicséri minőségbiztosítási elvtől, akkor járunk el helyesen, ha megvizsgáljuk, hogy az állítások mögött van-e valós tartalom is? Ennek Mo-on a legegyszerűbb módja elkérni a forgalmazott termék ÉME minősítését. Eddig 4 forgalmazótól kértem hiába, de szerencsére pont a megbírságolt forgalmazó a saját honlapján letölthetővé tette.

Mit is tartalmaz ez a tanúsítvány? Jelen esetben azt, hogy a Németországban gyártott ThermoShield egy kiváló festék, jól tapad, ennyi és ennyi a kiadóssága, jól áll ellen pl. az UV sugárzásnak….stb. Csupa olyan paraméter, amit egy festéknél meg szokás adni és amire kiadják a tanúsítványt. Viszont egyetlen szó sincs arról, hogy ez a festék jó hőszigetelő lenne, egyetlen szó sem! Szerencsére a forgalmazó letölthetővé tette az ÉMI alkalmassági részvizsgálati jegyzőkönyvét is, amiben az alábbi olvasható:

4.1. Hőtechnikai vizsgálat

A külföldi vizsgálatokban szereplő hőtechnikai adatok és eredmények alapján a ThermoShield (Ts) típusú infravörös tükröző bevonat kedvező hőtechnikai jellemzőkkel rendelkezik. Ennek főbb okai az alábbiak:

 • – kedvező emisszió
 • – szárító hatás

 A falak hőátbocsátási tényezőjének javulása dinamikus szimulációval számítható, az energiamegtakarítás mértéke szerkezetenként külön-külön számítandó.

Ennyi. Én sehol sem látok 5-10-15-20-25-30%-os javulást igazoló számítást, vizsgálati jkv-et, mérést. Ugyanebben az ÉMI jegyzőkönyvben olvasható a folytatásban az alábbi mondat is: “…

4.2. Páratechnikai számítás

a külföldi vizsgálatokban szereplő ndvességtechnikai adatok és eredmények alapján a ThermoShield (Ts) típusú infravörös tükröző bevonat kedvező tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek főbb oka az alábbi:

– páraeltávolító hatás

Szintén még a tények fejezetben említsük meg, hogy a GVH hasoló esetekben nyilvánvalóan nem vizsgálja magát az anyagot, nem az a dolga, viszont a forgalmazónak a kötelessége, hogy vizsgálati jegyzőkönyvekkel bizonyítsa állításait. Az ugyanis hogy egy anyagnak VAN HŐSZIGETELŐ képessége az önmagában legfeljebb egy laikust vezet félre, mert ilyen módon a kisméretű téglának is van hőszigetelő képessége, csak éppen nem érdemes erre a célra használni.

A legjobban az tetszett anno a veklában, amikor úgy reklámozták a (nem létező anyagot), hogy “30%-kal olcsóbb és 30%-kal jobb hőszigetelő”, csak azt felejtették el hozzátenni, hogy MIHEZ KÉPEST. Veres Klárából egyetlen alkalommal sem tudtam kiszedni semmiféle hőtechnikai adatot – pedig sokszor megpróbáltam – , amivel számolni lehetett volna. Bocs, ha puszta bemondásra ilyet manapság már nem hisz el senki sem, különösen amikor ez ma elég érzékeny és éles téma. Mint tudjuk egy 38 cm vtg km. téglafal esetén könnyű kézzelfogható hatást elérni akár 4 cm EPS megduplázhatja a hőszigetelő képességet, de próbálja ezt egy 38 cm PTH falnál.

A megtévesztés itt érhető tetten, amikor 25-30%-os fűtésmegtakarítással reklámoznak termékeket, mert akkor azt is hozzá kell tenni, hogy MIHEZ KÉPEST. A laikusok nem tudják, mi a hőátbocsátás meg lambda, csak azt hogy 30%-kal kevesebbet kell fizetniük.

Milyen csapdába is sétálnak bele a forgalmazók és általuk a megtévesztett vásárlók? Nem elég azt mondani egy termékről, hogy jó és hőszigetel, hanem elő kell jönni valamilyen konkrétummal is. És itt érhető tetten a vásárlók megtévesztése, bármilyen számot és százalékot is mondjon egy forgalmazó. Az ok egyszerű: NEM TUDJA BIZONYÍTANI AZ ÁLLÍTÁSÁT! Legfőképpen nem úgy, hogy azt állítja, 1 mm hőszigetelő festék = 6 cm ásványgyapot. Ilyen vizsgálat ugyanis nem készült, ilyen hiteles tanúsítvány nem készült még Mo-on. Aki ilyet állít, azt bizonyítékok nélkül állítja.

Nézzék végig a magyar hőszigetelő festék forgalmazók honlapjait és ha találnak ilyen tanúsítványt, küldjék el, megígérem, hogy közzéteszem!

A történet itt akár be is fejeződhetne, hiszen egy tanúsítvány nélküli termék elvileg nem tudna labdába rúgni, de ha megnézzük, akkor mégiscsak létezik tanúsítvány, csak az éppen festékre vonatkozik és nem HŐSZIGETELŐ festékre. És ez elég nagy különbség.

Most rendezték meg a pécsi Pollack Expo-t, ahol :

“… Orbán József, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető tanára, a nanotechnológia hazai szaktekintélye, a rendezvény egyik előadója elmondta: „A nanoméretű anyagok alkalmazása során a szokásostól eltérő törvényszerűségek és új tulajdonságok érvényesülnek. Például a nanostrukturális anyagok a szerkezeti méretükből adódóan megakadályozzák a hő áramlását, az ennyire kis mérettartományban ugyanis nincsenek meg a hő terjedéséhez szükséges feltételek. A nanotechnológia építőipari alkalmazását tekintve a hőszigetelés területén a legszembetűnőbb az eltérés a normál méretű és a nanoszerkezetű anyagok tulajdonsága és viselkedése között, ezért hasznosításuk is itt a legcélszerűbb” – nyilatkozta a szakember.  …” forrás

Csak emiatt mentem el az előadásra, ahol Orbán professzor hosszasan taglalta, hogy a kerámiagömb alapú hőszigetelőfestékek hőtani viselkedése alapjaiban eltér az általánosan ismert hőszigetelő anyagokétól és kvantumfizikai hasonlatokkal mutatta be a lezajló folyamatokat.

Bár az előadás végén a hallgatóság soraiban ülő dr. Csomor Rita  fizikus hozzászóló arra utalt, hogy az elmondottak nem feltétlenül úgy vannak, ahogy elhangzottak, a professzor a nyíltszini hozzászólás helyett négyszemközti konzultációt javasolt. Igy nem tudtuk meg, mennyiben igazak az elmondottak, bár megvallom kvantumfizikában a legkevésbé sem vagyok jártas.

Bár a hőszigetelő festékeknek valóban lehet hőszigetelő képességük, csak éppen ennek a mértékét ma egyetlen forgalmazó sem tudja bizonyítani, mert nem készült hozzá hitelt érdemlő mérés. Innentől kezdve pedig egy tervező nem is tervezheti be, mert e tulajdonságáról nincsen semmiféle tanúsítvány, ami viszont a hazai felhasználást akadályozza. Ha valaki mégis betervezi vagy egyszerűen csak felhasználja, az csak a saját felelősségére teheti meg és ne csodálkozzon, ha nem az lesz a később tapasztalt hatás, mint amit a marketingesek megpróbáltak elhitetni.

Hozzászólások (14): megnézem / hozzászólok

 • Avatar

  biosolar

  2014. március 3. hétfő - 08:52

  #87602

  “… a hőszigetelő festék esetén a hagyományos mérések és számítások nem használhatóak, többek között azért sem, mert az eredeti felhasználási és a polgári alkalmazások között olyan mértékű az eltérés, hogy nem lehet ugyanazt a hatást alapul venni. Nehezíti a majdani vizsgálatokat, hogy még az sem eldöntött, hogy a méréseknek egyáltalán mik legyenek a paraméterei…”

  Szerintem legtöbbünket azok a paraméterek érdeklik, amelyekkel a hétköznapokban találkozhatunk.
  Én sokkal egyszerűbbnek látom a csodafestékek hőszigetelő képességének összehasonlítását olyan anyagokkal, amelyeknek a kiváltására reklámozzák.
  Számomra nyilvánvaló, hogy Kun Károly hőkamerás mérése, vagy az én sörösüveg mérésem eldönt egy alapvető kérdést.
  Aki akarja tovább finomíthatja a paramétereket és vitatkozhat a nem hagyományos számítási módszereken, de kérdés, hogy érdemes-e, mert ha ezek az egyszerű összehasonlítások azt mutatják, hogy a csodafesték nem szigetel jobban, mint a diszperzit, akkor a magam részéről nem cizellálnám túl a kutatásokat.

  Persze valakinek ez sem elég, aki hiszékeny (sőt kifejezetten hinni akar az irreális állításoknak), azokat a nyilvánvaló bizonyítékok sem győzik meg. Ettől érzi jól magát. Nem ez az egyetlen átverés, és sokan vannak, akik a felvilágosító munka ellenére mindig vevők lesznek csodákra.
  Hallottam, hogy a milliós falszárító működését nyilvánosan cáfoló tudósokat azzal hajtotta el a “feltaláló”, hogy nincs ideje velük foglalkozni, mert sorban állnak az érdeklődők.

 • Avatar

  Tóth Szilveszter

  2014. március 3. hétfő - 10:14

  #87605

  nem néztem utána a fent idézett előadó hitelességének, de az idézett rész, amennyiben így hangzott el, akkor totális marhaság.
  ugye nem gondolja senki, hogy a NASA felken egy festéket egy űrhajójára, ami nem mérhető, számítható és tervezhető tulajdonság, amikor azt az űrhajót kesztyűben, maszkban, hajhálóban szerelik össze?

  másrészt egy hőkamerás felvétel lehet, hogy csal, ha a külső felületet vizsgálom és az van bekenve sugárzást befolyásoló anyaggal, de a belső felületet is vizsgálhatom, kimutatva, hogy a belső felület melegebb a kezelt felület mögött. ezen kívül a sörösüveges példa is egy nagyon jó alternítíva, ha az anyag felületminősége számít, akkor kicsit át lehet alakítani.

  baromság azt állítani, hogy egy ilyen nem mérhető! (esetleg szabványosított mérés nem létezik csak hozzá, de ez a mondat mást jelent, mint a nem mérhető)

  végezetül had idézzem Galileo Galileit: “Fontos, hogy mindent mérjünk, ami mérhető, és megpróbáljuk mérhetővé tenni, ami még nem az.”

 • Avatar

  nemetsek

  2014. március 3. hétfő - 10:25

  #87606

  T. Érdekeltek!

  Csatlakozok a kétkedők táborához már csak a megfontolásból, hogy anno 1996-ban részt vettem hasonló kísérleti programokban. Sajnálatos, hogy még ma is itt tartunk. Néha feltűnő és majd a ködben eltűnő kísérletező szellemű egyének, hoznak magukkal valami fantasztikus anyagot, amit vagy a Nasa vagy valamilyen kutatási intézet tesztel teljesen más környezetben, teljesen más célból. Hordoz magában valami hasonló képességet az anyag, de marketing eszközök széles tárháza kell hozzá, hogy piacra jusson valamilyen formában. Orbán tanár úr ismert és elismert munkásságához pedig nem fér kétség részünkről. Viszont a hiányzó láncszem megkeresése sok pénzt hoz magával mindenki számára. Szerintem a lobbi az jelen esetben is erősebb, mint maga az anyag fizikai, kémiai, esetleg kvantumfizikai tudása és tulajdonságai.

 • Avatar

  Fenyvesi Péter

  2014. március 3. hétfő - 12:24

  #87611

  A NASA-tól származik az Aerogel is, ami bár vékonyan használjuk, mérhető, összehasonlítható, van lambdája, stb.

 • Avatar

  Tóth Szilveszter

  2014. március 3. hétfő - 13:53

  #87612

  Koós Miklós: Kedves Miklós! azthiszem félreértettél. Én azt szerettem volna jelezni, hogy egészen biztos vagyok benne, hogy a NASA ezt mérni, számolni tudja. Talán még panelházra is, mivel a rakéta sem csak légüres térben mozog. Biztos vagyok benne, hogy nem fest le semmit a NASA számítások nélkül. Az 50es évek formaegyében sem festettek egy sima mezei versenyautót sem megfontolások nélkül, nemhogy egy mai űrhajót. (már csak azértsem, mert 10.000 dolláros nagyságrend egy kg űrbe juttatása és egy olyan rakétán mázsás súly lehet a festékréteg.)
  az EME mérésre tett megjegyzésed sem értem. oké, hogy nincsen szabvány, de a kávém koffeintartalmának hőszigetelő hatására sincsen szabványosított mérés, ettől még nem tartana vissza senki abban, hogy egy KORREKT és MINDEN ADATOT tartalmazó, tehát mások által is megismételhető mérési jegyzőkönyvet publikáljak a koffeines kávé, mint hőszigetelő festék hatásairól.
  A belinkelt hőkamerás cikknél nem kellene sokkal több, hogy teljesen hiteles legyen és ne lehessen belekötni. a kétsörösüveges kísérlet sem egy gázszámlás előtte-utána mérés, ha doktorit nem is kapsz érte, de HITELESEN be tudná mutatni, hogy a festék amúgy működik.

  de valójában tudod miért nincsenek ilyenek? mert ezek a festékek nem működnek, nem hőszigetelnek.

 • Avatar

  Tóth Szilveszter

  2014. március 3. hétfő - 13:57

  #87613

  még valami: ha nekem lenne ilyen festékem, akkor egy csomó infot felraknék róla a netre, videokat, amik bemutatják szemléletesen, hogy mit tud (emlékeztek még Öveges kísérleteire milyen szemléletesek voltak a tévén keresztül is?).
  ha viszont csak pénzt akarnék keresni, akkor huszadrangú dizájnú honlapokon ígérnék fűt-fát kopasz-szemüveges-izzadtöltönyös tévéshopos stílusban.

 • #87616

  […] Apropó: Mire használjuk a ThermoShield-et és társait? […]

 • Avatar

  gy

  2014. március 4. kedd - 09:55

  #87622


  az hogy anno a NASA mit hogyan mért és dokumentált nem tudom. Ezek a gyártók rá hivatkoznak.

  Ha már mérés nem bizonyítja, hogy a termék működik, legalább ott a jól csengő név 🙂

 • Avatar

  Zalavári Márk

  2014. március 4. kedd - 22:32

  #87632

  Tapogattam “mikroagyaggömbös” festék felületét, ami egy működő vasaló aljára volt felkenve kb. 3 mm vastagságban. Persze nagyon látványos kis kísérlet volt, ugyanakkor nem tudom, vizsgálták-e épületfizikai vonatkozásban. De nem baj, megkérdezem.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2014. március 5. szerda - 21:14

  #87636

  Tóth Szilveszter: Ha modern háztartási gépek, autók minden paraméterével dicsekednek gyártóik, pont ezen futurisztikus cuccnál lenne félhomály? Vagy teljes? Ha tényleg jó és bizonyítható, már rég ledarálták volna a konkurenciát.

ZÖLD
Zöld ház – némi megtévesztéssel

Bár évekkel ezelőtt már a magyar weben is megjelent, de talán nem bánják azok, akik még nem ismerik. A gyönyörű fekvésű ausztriai Frohnleiten-ben épült meg ez  a minden felületén zavarba ejtően zöld ház. A Weichlbauer Ortis Architects építészeinek alkotása, művészeti projekt is egyben, ezt jelzik pl. az Eschert megidéző semmibe vezető vb. lépcsőkarok, a zöld háttér elé […]

Zöld ház – némi megtévesztéssel
2017. szeptember 10. vasárnap
JÓTANÁCS
Az un. “hőszigetelő festék” forgalmazók nem adják fel…

Tisztelt  Koós Miklós építész úr! Az interneten való böngészés és a felhasználandó anyagokon való hosszas tipródás közben találtam meg az Ön írását. Egy hőtechnikailag problémás fal felületem miatt kerestem megoldást és találtam rá a thermo festékekre. Mivel elég borsos ára van, ezért kerestem a bizonyítását annak, hogy hatásos-e vagy sem ez a festék/hőszigetelő anyag? Természetesen a […]

Az un. “hőszigetelő festék” forgalmazók nem adják fel…
2017. június 25. vasárnap

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább