Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2014. április 14. hétfő

Tervkritika 111 | családi ház egy pazar kertben

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

A napokban érkezett az alábbi levél a tervkritika rovatba:

Tisztelt Koós Miklós úr!

Gépész lévén nem művelem csak szeretem az építészetet.  Többek között ezért és „önző” okokból is nagy örömmel olvastam azt a lehetőséget, hogy bírálat tárgyává tegyék annak a háznak az előzetes tervét, amit szeretnénk felépíteni Remeteszőlősön.

A tervezett házba ketten költöznénk be a feleségemmel (+ 2 cica + 1 kutyus.). A már felnőtt gyerekeink közül kettő külföldön él, ezért egy „komplett” vendég szoba és egy többfunkciós dolgozó szoba is szerepel az elképzeléseinkben. Eredetileg szerettük volna, ha a garázsba be lehetett volna jutni a lakásból közvetlenül, de ez eddig nem jött össze a tervezőnknek. 

Szempont volt, hogy ne legyen lépcső a lakáson belül és szerettük volna kihasználni a megvásárolt lejtős telek különlegességét, hogy a leendő házból élvezhető legyen az ÉK-i irányban és a DK-i irányban is látható domboldal. 

Pazar a kert a jelenlegi formájában. A fotó láttán belegondolni is borzasztó, hogy egyszer csak ide be kell engedni egy földmunkagépet és egy teljes építőipari felvonulást.

tervkritika-111-

 

Ez az a terv, amire ha ránéz egy szakmabeli, már a grafikája alapján egy pillantásra felméri, ezt hozzáértő, igényes tervező készítette. És akkor itt be is lehet fejezni a tervkritikát, mert ez így jó, ahogy van. Egészében és részleteiben is.

A gépkocsitároló persze jobb volna, ha közelebb lehetne, de azt hiszem ez egy vállalható távolság és mi is mind több olyan házat tervezünk – elsősorban a termikus burok hőhídmentes elkülönítése miatt, ahol a garázs sajna nem a fűtött előszobából nyílik. Annyi baj legyen.

tervkritika-111-alaprajz

 

Ugyan nem kaptunk képet a majdani tömegről, így most hadd fantáziáljak egy kicsit. Én ezt egy lapostetős, fehér homlokzatú (néhol fa betétekkel), minimál stílusú épületnek képzelem el, ahol a lakóépület és a garázs egy tető alatt található, az ablakok előtt kinyúló tetővel (árnyékolás).

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Összefoglalás | Ritka nagy öröm ilyen jó tervet is látni, a sok elbaltázott, megerőszakolt alaprajz után. Gratula a tervezőnek és az építtetőnek és sok sikert a megvalósításhoz! Ha elkészül, örömmel mutatnánk be a házukat.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

 

Hozzászólások (6): megnézem / hozzászólok

 • Tóth Szilveszter

  2014. április 14. hétfő - 18:26

  #87946

  ez tényleg egy jó alaprajz, apróságokon viszont elgondolkodnék (bár ezek pénz és lehetőség kérdése is, no meg beépíthetőség)
  – a háztartási helyiség és dolgozó közötti fal hangszigetelő legyen (mosógép)
  – a háztartási helyiségből hátrafelé kijárat, ha a terepszint engedi, teregetőterasz kialakítása, kutyát lemosni is jó stb…
  – fürdő-wc és dolgozószoba felcserélése esetleg (eggyel több szoba lesz a kilátás felé, ez későbbi eladhatóságnál szempont lesz)
  – a folyosót leválasztanám az előszobától
  – előszobával kapcsolatban a dolgozó fölé lépcsőlyukat terveztetnék a statikussal, hogy később bővíthető legyen – szintén nem pénz most, de egy esetleges eladásnál ez fontos plusz lehet
  – étkező és terasz kapcsolatot egy méretesebb ajtóval erősíteném (akár egy fix-nyíló asszimetrikussal)
  – kicsit kicsinek találom a fedett teraszt
  – nagyobb garázst építenék – ha a pénz engedi, akkor min 5,50est későbbi eladhatóság miatt, ha nem, akkor csak úgy szervezném, hogy később hozzá lehessen toldani plusz egy beállást, vagy a 220at növelném fel 3 méterre, de a lehetőséget nem vágnám el ennyire.
  – ha a terep engedi, akkor a garázst előrébb hoznám a nappali síkjáig, így a vendégszoba kaphatna egy külön magánteraszt, bár ez csak az én heppem
  – mindenképpen úgy szaniterezném és vezetném a gépészetet, hogy a vendégszobából nyitható legyen ajtó a vendégfürdőbe
  – konyhát kicsit kicsinek tartom, a térbe beforduló elemre még minimum 30cm-t számolnék, főleg ha van benne mosogató.

  és végül: a 30+10cm helyett valami izmosabb hőszigetelést javasolna itt mindenki.

 • bobo

  2014. április 14. hétfő - 20:07

  #87948

  Pazar, pazar. De azért a wc-n lehetne ajtó…

 • tanusító

  2014. április 15. kedd - 06:13

  #87951

  bobo: Ugyan, minek! Ha sürgős, az ablak is megteszi… 😉
  Egyébként is, sok az ajtó. Ha azt a luxust megengednénk, hogy a hálószobákból (is) nyíljon a fürdő, már tényleg bútorozhatatlan lenne!

 • Attila2

  2014. április 15. kedd - 08:35

  #87952

  Azért nagyon hiányzik legalább egy tömegvázlat… 🙁

 • Tervkritika

  2014. augusztus 29. péntek - 12:00

  #92246

  […] 2014. április 11. Tervkritika 111 | családi ház egy pazar kertben […]

 • Bocibá

  2016. április 8. péntek - 18:39

  #109726

  az általános hiba a kollegák nál, hogy a szobai ajtók falra nyilnak. jobb lenne a bejárati ajtó mellett legalább 60 cm-es tér a butoroknak.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Best of 2017 | legjobb házak a tervkritikán

Év elején érdekes lehet egy kis visszatekintés az előző év legérdekesebb, legolvasottabb cikkeire. Egy sorozat keretében felidézzük azokat a koos.hu-n megjelent írásokat, amik a legnagyobb érdeklődést váltották ki illetve, amik 2017 legfontosabb újdonságairól számoltak be az építőipar területén. A legolvasottabb cikkek 2017-ben is a Tervkritikák voltak. Szám szerint 20 db beküldött családi házat vettünk górcső […]

Best of 2017 | legjobb házak a tervkritikán
2018. január 2. kedd
TERV KRITIKA
Tervkritika 192 | még csak vázlat

Tisztelt Koós Úr! Nagyon örülünk, hogy rátaláltunk az oldalára. Nagyon sok hasznos tudnivalóval lettünk “bölcsebbek”. Egy 2 felnőtt 2 gyermek számára szeretnénk egy élhető családi házat építeni. Ami nagyon fontos volt, hogy ha lehetséges, a hasznos alapterület ne haladja meg nagyon a 100 nm-t. A telek 18 m széles és oldalhatáros beépítésű. Az alap ötletünket egy kis segítséggel le […]

Tervkritika 192 | még csak vázlat
2017. november 24. péntek

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább