Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2014. április 14. hétfő

Tervkritika 111 | családi ház egy pazar kertben

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

A napokban érkezett az alábbi levél a tervkritika rovatba:

Tisztelt Koós Miklós úr!

Gépész lévén nem művelem csak szeretem az építészetet.  Többek között ezért és „önző” okokból is nagy örömmel olvastam azt a lehetőséget, hogy bírálat tárgyává tegyék annak a háznak az előzetes tervét, amit szeretnénk felépíteni Remeteszőlősön.

A tervezett házba ketten költöznénk be a feleségemmel (+ 2 cica + 1 kutyus.). A már felnőtt gyerekeink közül kettő külföldön él, ezért egy „komplett” vendég szoba és egy többfunkciós dolgozó szoba is szerepel az elképzeléseinkben. Eredetileg szerettük volna, ha a garázsba be lehetett volna jutni a lakásból közvetlenül, de ez eddig nem jött össze a tervezőnknek. 

Szempont volt, hogy ne legyen lépcső a lakáson belül és szerettük volna kihasználni a megvásárolt lejtős telek különlegességét, hogy a leendő házból élvezhető legyen az ÉK-i irányban és a DK-i irányban is látható domboldal. 

Pazar a kert a jelenlegi formájában. A fotó láttán belegondolni is borzasztó, hogy egyszer csak ide be kell engedni egy földmunkagépet és egy teljes építőipari felvonulást.

tervkritika-111-

 

Ez az a terv, amire ha ránéz egy szakmabeli, már a grafikája alapján egy pillantásra felméri, ezt hozzáértő, igényes tervező készítette. És akkor itt be is lehet fejezni a tervkritikát, mert ez így jó, ahogy van. Egészében és részleteiben is.

A gépkocsitároló persze jobb volna, ha közelebb lehetne, de azt hiszem ez egy vállalható távolság és mi is mind több olyan házat tervezünk – elsősorban a termikus burok hőhídmentes elkülönítése miatt, ahol a garázs sajna nem a fűtött előszobából nyílik. Annyi baj legyen.

tervkritika-111-alaprajz

 

Ugyan nem kaptunk képet a majdani tömegről, így most hadd fantáziáljak egy kicsit. Én ezt egy lapostetős, fehér homlokzatú (néhol fa betétekkel), minimál stílusú épületnek képzelem el, ahol a lakóépület és a garázs egy tető alatt található, az ablakok előtt kinyúló tetővel (árnyékolás).

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Összefoglalás | Ritka nagy öröm ilyen jó tervet is látni, a sok elbaltázott, megerőszakolt alaprajz után. Gratula a tervezőnek és az építtetőnek és sok sikert a megvalósításhoz! Ha elkészül, örömmel mutatnánk be a házukat.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

 

Hozzászólások (6): megnézem / hozzászólok

 • Tóth Szilveszter

  2014. április 14. hétfő - 18:26

  #87946

  ez tényleg egy jó alaprajz, apróságokon viszont elgondolkodnék (bár ezek pénz és lehetőség kérdése is, no meg beépíthetőség)
  – a háztartási helyiség és dolgozó közötti fal hangszigetelő legyen (mosógép)
  – a háztartási helyiségből hátrafelé kijárat, ha a terepszint engedi, teregetőterasz kialakítása, kutyát lemosni is jó stb…
  – fürdő-wc és dolgozószoba felcserélése esetleg (eggyel több szoba lesz a kilátás felé, ez későbbi eladhatóságnál szempont lesz)
  – a folyosót leválasztanám az előszobától
  – előszobával kapcsolatban a dolgozó fölé lépcsőlyukat terveztetnék a statikussal, hogy később bővíthető legyen – szintén nem pénz most, de egy esetleges eladásnál ez fontos plusz lehet
  – étkező és terasz kapcsolatot egy méretesebb ajtóval erősíteném (akár egy fix-nyíló asszimetrikussal)
  – kicsit kicsinek találom a fedett teraszt
  – nagyobb garázst építenék – ha a pénz engedi, akkor min 5,50est későbbi eladhatóság miatt, ha nem, akkor csak úgy szervezném, hogy később hozzá lehessen toldani plusz egy beállást, vagy a 220at növelném fel 3 méterre, de a lehetőséget nem vágnám el ennyire.
  – ha a terep engedi, akkor a garázst előrébb hoznám a nappali síkjáig, így a vendégszoba kaphatna egy külön magánteraszt, bár ez csak az én heppem
  – mindenképpen úgy szaniterezném és vezetném a gépészetet, hogy a vendégszobából nyitható legyen ajtó a vendégfürdőbe
  – konyhát kicsit kicsinek tartom, a térbe beforduló elemre még minimum 30cm-t számolnék, főleg ha van benne mosogató.

  és végül: a 30+10cm helyett valami izmosabb hőszigetelést javasolna itt mindenki.

 • bobo

  2014. április 14. hétfő - 20:07

  #87948

  Pazar, pazar. De azért a wc-n lehetne ajtó…

 • tanusító

  2014. április 15. kedd - 06:13

  #87951

  bobo: Ugyan, minek! Ha sürgős, az ablak is megteszi… 😉
  Egyébként is, sok az ajtó. Ha azt a luxust megengednénk, hogy a hálószobákból (is) nyíljon a fürdő, már tényleg bútorozhatatlan lenne!

 • Attila2

  2014. április 15. kedd - 08:35

  #87952

  Azért nagyon hiányzik legalább egy tömegvázlat… 🙁

 • Tervkritika

  2014. augusztus 29. péntek - 12:00

  #92246

  […] 2014. április 11. Tervkritika 111 | családi ház egy pazar kertben […]

 • Bocibá

  2016. április 8. péntek - 18:39

  #109726

  az általános hiba a kollegák nál, hogy a szobai ajtók falra nyilnak. jobb lenne a bejárati ajtó mellett legalább 60 cm-es tér a butoroknak.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás

Tisztelt Koós Úr! Először is gratulálok az oldalához, rengeteg hasznos információt találni rajta, ami sokaknak segítségére lehet! Bárcsak hamarabb ráleltem volna, de talán még nem késő, eddig csak előleget fizettünk és a ház sincs még teljesen kész. 🙂 Jelenleg egy másfél szobás lakást bérlünk, amiben ketten még elfértünk, de mióta 1,5 éve megszületett a kisfiunk már nagyon […]

Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás
2017. október 9. hétfő
TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább