Regisztráció/Belépés

további cikkek

Szabóbácsi
2014. április 22. kedd

Tervkritika 112 | Szabó bácsi nyaraló átalakítása

tervkritika-112-02

Szia Miklós,

Ha esetleg érdekel, tervkritikára elküldöm egy nyaralóm tervét. Mára már ez is nagy munka! Vagy 5-6 hónapig folyt az engedélyezési eljárás! :-)))

A nyaraló teljes átalakításon esett átt. Megkérdőjelezhető a gazdaságossága, de tulajdonosait érzelmi okok is vezérlik nem pusztán a racionalitás. Az egyszerű hetvenes évekbeli házikó igen szűkös, mára igénytelen lett a háromgyermekes családnak. A feljáró lépcső egy balesetveszélyes meredek tákolmány volt, szokás szerint szűk lyukon át ért a felső szintre. Ha valamihez hozzányúltak volna, amúgy is magával vonta volna a következő és következő munkákat, így a teljes átépítés mellett döntöttek.

tervkritika-112-meglevo-alaprajz

Ráadásul kinézetre – mivel az északi parton van hátrébb – szerették volna a Balaton felvidék régi stílusát ráhúzni az épületre. Mutatták ilyesmi épületek hangulati képeit melyeket kinéztek stílusban maguknak, azonban azok történelmi épületek voltak más szerkezeti arányokkal.

tervkritika-112--alaprajz

Hosszas konstruktív egyeztetés, visszajelzés és megelőző vázlatok után alakult ki ez a külső, mely véglegesnek tekinthető. Egy látszólag egyszerű ház elé tervezendő terasz sem kis feladat. A belső sokkal gördülékenyebben ment. A déli fekvésű fedett terasz a lakóterület kibővítése, egyaránt hasznos jó és rossz időben is.

tervkritika-112-alaprajz-tetoter

Felmerült ezen eléépített terasz alápincézése, de az utolsó pillanatban a bekerülési költségek és talajvíz viszonyok miatt kikerült a programból, a kerti tároló felújítása nagyságrendekkel kevesebbe fájt.

A mély földpadlós garázsból konyha, bejárat lett. A bejárathoz a legközelebbi, valamelyest kitekintéssel a kerti bejáratra. A legnagyobb helyiségből, a volt konyhából hozzányitott nappali kis kandallóval lett. Hátul megmaradt a vizes helyiség szekció. A lépcső a tetőtéri hálószobáknak itt tényleg csak a lefekvés előtt használatos, igazából a család a kertet, teraszt, konyhát használja, esténként a nappalit. A megnyújtott tető a nagy teraszt is alaposabban lefedi és az épületnek is más arányt ad.

tervkritika-112-metszet

A kisgyermekek fürdéséhez a lenti fürdőszoba a lényeges, a fenti csupán szükségzuhanyzó. Az épület közepes mértékű szigetelést is kapott hogy a szezont megnyújtva lehessen használni, ill. esetenként télen is a tetőteret. Rendes fűtésre nincs igény, kizárólag nyaralási célokat szolgál a megújított épület, de kicsit nagyobb méretekkel akár lakóépületként is megállná a helyét.

Mostanra szerkezetkész, belső munkák folynak. Nagyon örülnek már most hogy szemük láttára vált a rút kiskacsából egy kis hattyú 🙂

A tervhez

nyaralót tervezni alapvetően más mint családi házat, bár látszólag olyan, mint egy kisebb családi ház. Alapvetően nyári használatra szánják, ahol ráadásul az élet is alapvetően más, mint egy lakásban. A nyaralóban kevésbé fontos a szeparáltság, sokkal fontosabb, hogy legyen hely, ahol össze tudnak gyűlni a családtagok és a vendégek, mert hogy ez itt alapfunkció. Másik általános adottság, hogy a terület általában kicsi, ergo kicsi házat kell tervezni, márcsak a szűkös anyagi keretek miatt is. Ergo itt luxus a holttér, a sok előtér. legyen mindennek helye, de a lehető legkisebb helyen.

Egy nyaraló legfontosabb helye a terasz, ami ha fedett, akkor szinte be sem kell menni a házba, egész nap kinn lehet tölteni a napot. Így aki ezt megoldja, minden más másodlagossá válik. Ilyenkor az sem baj, ha sötét lesz az un. nappali, hiszen oda legfeljebb este mennek be.

Ha innen nézem, akkor e funkcióknak és vélhető elvárásoknak tökéletesen megfelelt a terv, annak ellenére hogy mindenki találhatna benne olyasmit, hogy az egyes ajtó hová tegyük, merre nyissuk, de ez itt most tényleg másodlagos.

Köszönet érte, hogy megosztottad velünk a tervedet!

Hozzászólások (2): megnézem / hozzászólok

  • bobo

    2014. április 22. kedd - 21:37

    #88022

    Becsapós az elején a 3D rajz, de utána a tervek és a leírás helyesbíti.

    Szerintem kihozták a lehetőségekből a maximumot. Egyedül a nyugati oldalon lévő ablak megszüntetését nem értem. Ha megmarad, onnan is kapna némi fényt a nappali, habár elég árnyékos hely, ha a mellékelt fotót is megnézem.

    A felső terasz nekem picit zártnak tűnik és elég hirtelen ér véget, némi játékosságot még elviselne.

    Szép munka!

  • ger82

    2014. április 23. szerda - 20:53

    #88035

    huuu….

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás

Tisztelt Koós Úr! Először is gratulálok az oldalához, rengeteg hasznos információt találni rajta, ami sokaknak segítségére lehet! Bárcsak hamarabb ráleltem volna, de talán még nem késő, eddig csak előleget fizettünk és a ház sincs még teljesen kész. 🙂 Jelenleg egy másfél szobás lakást bérlünk, amiben ketten még elfértünk, de mióta 1,5 éve megszületett a kisfiunk már nagyon […]

Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás
2017. október 9. hétfő
TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább