Regisztráció/Belépés

további cikkek

Szabóbácsi
2014. április 22. kedd

Tervkritika 112 | Szabó bácsi nyaraló átalakítása

tervkritika-112-02

Szia Miklós,

Ha esetleg érdekel, tervkritikára elküldöm egy nyaralóm tervét. Mára már ez is nagy munka! Vagy 5-6 hónapig folyt az engedélyezési eljárás! :-)))

A nyaraló teljes átalakításon esett átt. Megkérdőjelezhető a gazdaságossága, de tulajdonosait érzelmi okok is vezérlik nem pusztán a racionalitás. Az egyszerű hetvenes évekbeli házikó igen szűkös, mára igénytelen lett a háromgyermekes családnak. A feljáró lépcső egy balesetveszélyes meredek tákolmány volt, szokás szerint szűk lyukon át ért a felső szintre. Ha valamihez hozzányúltak volna, amúgy is magával vonta volna a következő és következő munkákat, így a teljes átépítés mellett döntöttek.

tervkritika-112-meglevo-alaprajz

Ráadásul kinézetre – mivel az északi parton van hátrébb – szerették volna a Balaton felvidék régi stílusát ráhúzni az épületre. Mutatták ilyesmi épületek hangulati képeit melyeket kinéztek stílusban maguknak, azonban azok történelmi épületek voltak más szerkezeti arányokkal.

tervkritika-112--alaprajz

Hosszas konstruktív egyeztetés, visszajelzés és megelőző vázlatok után alakult ki ez a külső, mely véglegesnek tekinthető. Egy látszólag egyszerű ház elé tervezendő terasz sem kis feladat. A belső sokkal gördülékenyebben ment. A déli fekvésű fedett terasz a lakóterület kibővítése, egyaránt hasznos jó és rossz időben is.

tervkritika-112-alaprajz-tetoter

Felmerült ezen eléépített terasz alápincézése, de az utolsó pillanatban a bekerülési költségek és talajvíz viszonyok miatt kikerült a programból, a kerti tároló felújítása nagyságrendekkel kevesebbe fájt.

A mély földpadlós garázsból konyha, bejárat lett. A bejárathoz a legközelebbi, valamelyest kitekintéssel a kerti bejáratra. A legnagyobb helyiségből, a volt konyhából hozzányitott nappali kis kandallóval lett. Hátul megmaradt a vizes helyiség szekció. A lépcső a tetőtéri hálószobáknak itt tényleg csak a lefekvés előtt használatos, igazából a család a kertet, teraszt, konyhát használja, esténként a nappalit. A megnyújtott tető a nagy teraszt is alaposabban lefedi és az épületnek is más arányt ad.

tervkritika-112-metszet

A kisgyermekek fürdéséhez a lenti fürdőszoba a lényeges, a fenti csupán szükségzuhanyzó. Az épület közepes mértékű szigetelést is kapott hogy a szezont megnyújtva lehessen használni, ill. esetenként télen is a tetőteret. Rendes fűtésre nincs igény, kizárólag nyaralási célokat szolgál a megújított épület, de kicsit nagyobb méretekkel akár lakóépületként is megállná a helyét.

Mostanra szerkezetkész, belső munkák folynak. Nagyon örülnek már most hogy szemük láttára vált a rút kiskacsából egy kis hattyú 🙂

A tervhez

nyaralót tervezni alapvetően más mint családi házat, bár látszólag olyan, mint egy kisebb családi ház. Alapvetően nyári használatra szánják, ahol ráadásul az élet is alapvetően más, mint egy lakásban. A nyaralóban kevésbé fontos a szeparáltság, sokkal fontosabb, hogy legyen hely, ahol össze tudnak gyűlni a családtagok és a vendégek, mert hogy ez itt alapfunkció. Másik általános adottság, hogy a terület általában kicsi, ergo kicsi házat kell tervezni, márcsak a szűkös anyagi keretek miatt is. Ergo itt luxus a holttér, a sok előtér. legyen mindennek helye, de a lehető legkisebb helyen.

Egy nyaraló legfontosabb helye a terasz, ami ha fedett, akkor szinte be sem kell menni a házba, egész nap kinn lehet tölteni a napot. Így aki ezt megoldja, minden más másodlagossá válik. Ilyenkor az sem baj, ha sötét lesz az un. nappali, hiszen oda legfeljebb este mennek be.

Ha innen nézem, akkor e funkcióknak és vélhető elvárásoknak tökéletesen megfelelt a terv, annak ellenére hogy mindenki találhatna benne olyasmit, hogy az egyes ajtó hová tegyük, merre nyissuk, de ez itt most tényleg másodlagos.

Köszönet érte, hogy megosztottad velünk a tervedet!

Hozzászólások (2): megnézem / hozzászólok

 • bobo

  2014. április 22. kedd - 21:37

  #88022

  Becsapós az elején a 3D rajz, de utána a tervek és a leírás helyesbíti.

  Szerintem kihozták a lehetőségekből a maximumot. Egyedül a nyugati oldalon lévő ablak megszüntetését nem értem. Ha megmarad, onnan is kapna némi fényt a nappali, habár elég árnyékos hely, ha a mellékelt fotót is megnézem.

  A felső terasz nekem picit zártnak tűnik és elég hirtelen ér véget, némi játékosságot még elviselne.

  Szép munka!

 • ger82

  2014. április 23. szerda - 20:53

  #88035

  huuu….

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Best of 2017 | legjobb házak a tervkritikán

Év elején érdekes lehet egy kis visszatekintés az előző év legérdekesebb, legolvasottabb cikkeire. Egy sorozat keretében felidézzük azokat a koos.hu-n megjelent írásokat, amik a legnagyobb érdeklődést váltották ki illetve, amik 2017 legfontosabb újdonságairól számoltak be az építőipar területén. A legolvasottabb cikkek 2017-ben is a Tervkritikák voltak. Szám szerint 20 db beküldött családi házat vettünk górcső […]

Best of 2017 | legjobb házak a tervkritikán
2018. január 2. kedd
TERV KRITIKA
Tervkritika 192 | még csak vázlat

Tisztelt Koós Úr! Nagyon örülünk, hogy rátaláltunk az oldalára. Nagyon sok hasznos tudnivalóval lettünk “bölcsebbek”. Egy 2 felnőtt 2 gyermek számára szeretnénk egy élhető családi házat építeni. Ami nagyon fontos volt, hogy ha lehetséges, a hasznos alapterület ne haladja meg nagyon a 100 nm-t. A telek 18 m széles és oldalhatáros beépítésű. Az alap ötletünket egy kis segítséggel le […]

Tervkritika 192 | még csak vázlat
2017. november 24. péntek

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább