Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2014. szeptember 1. hétfő

Minősítették a gödi passzívházamat

325-5

A Gödre tervezett passzívházamról jelent már meg egy részletes ismertető, nem ismétlem meg, akit érdekelnek a részletek, itt megtalálja. Az épület időközben elkészült és megkapta a darmstadti minősített passzívház tanúsítványt. A darmstadti adatbázis szerint ez a 18-ik minősített családi ház Magyarországon. 

325-tanusitvány-665x922

A PHPP számítást magam végeztem (köszönet Sári Attilának a segítségért), az eredmény elsőre 13-as lett, így mivel nem cél a 15-ös értéknél lényegesen jobb érték elérése, így bizonyos helyeken engedni lehetett a műszaki paraméterekből. A PHPP elején figyelembe vett grafitos hőszigetelés helyett így elégséges volt normál hőszigetelést feltenni a homlokzatokra (az adatbázisban még az eredeti megoldás szerepel).

325-phpp-elsooldal

Emlékeztetőül az alaprajzok.

325-pince

325-fszt

325.emelet

Az elkészült épület fotói (készítette az építtető)

 325-3

325-1

Az épület adatai a darmstadti passzívház adatbázisban:

Itt lehet keresni a (magyarországi) minősített passzívházak között:

Az épület ismertetése folytatódik, amiben az építtető mondja el a megvalósítás tapasztalatait egy külön cikkben, illetve szó lesz a gépészetről.

Hozzászólások (11): megnézem / hozzászólok

 • Fenyvesi Péter

  2014. szeptember 2. kedd - 09:02

  #92382

  Kedves Miklós!
  Gratulálok! Sok elkötelezett megrendelőt kívánok a további hasonló munkákhoz.
  A Passzívház Nyíltnapokon látogatható lesz?
  Üdvözlettel: F.P.

 • Tóth Szilveszter

  2014. szeptember 2. kedd - 09:58

  #92384

  gratulálok!

 • Hawaii

  2014. szeptember 2. kedd - 12:31

  #92389

  Gratulálok! Minősített passzívházból soha nem elég. 🙂

  Előre is elnézést hogy kissé eltérítem a témát! Lenne két kérdésem szigeteléssel kapcsolatban:
  – Lépcsőházban adott a fal belső oldalához igazítva üvegtégla, külső oldalához régi katedrál üveg függőleges csíkokban. Utóbbit mire érdemes lecserélni? Két rétegű üvegezés fix kerettel megfelelő hőszigetelést jelentene, vagy érdemes úgy venni, mintha ott se lenne és ha futja rá a költségvetésből, akkor a 3 rétegű üvegezést preferálni? Belül az üvegtégla maradna, esztétikai okokból.
  – Erkélykinyúlás; fal melletti külső lépcső; illetve földszinti kőfalazat szakszerű hőszigetelésére milyen megoldások léteznek? Ha egyáltalán… Jól sejtem, hogy utóbbi esetben a kövek eltérő mérete és így a fugák vonalvezetése miatti szabálytalan elosztású rögzítési pontok jelentik a fő problémát az utólagos hőszigetelésnél?

  A válaszokat előre is köszönöm.

 • daidalos

  2014. szeptember 2. kedd - 15:42

  #92391

  Kedves Hawai!

  A nyílászárók cseréjénél célszerű komplex módon, az egész épület termikus viszonyait figyelembe véve dönteni, ezért mindenképpen érdemes lenne szakember bevonásával megvizsgálni/átgondolni a konkrét helyzetet. A fix ablakoknál -tekintve, hogy lépcsőházról van szó, ami, ugye, gondolom, legalább két szint magas- a későbbiekben felmerülhet a külső üvegfelület tisztíthatóságának problémája. Ez jelenleg, egy öreg, elszürkült katedrál esetében talán nem tűnik fontosnak, egy új nyílászáró felülete viszont hamar rondává tud válni a rárakodó portól, koromtól, stb. és kívülről azért elég körülményes az ablakmosás. A nyíló ablak esetében azonban oda az üvegtégla…
  Daidalos

 • Hawaii

  2014. szeptember 2. kedd - 20:29

  #92397

  daidalos: A tisztítás valóban körülményes, ám megoldható. Örülnék neki, ha ez lenne a legnagyobb probléma.

  Koós Miklós: Az Isokorb-ot köszönöm, azt nem ismertem.

  A hőszigetelés feljavítása lenne a fő cél, emiatt a külső üvegtégla gondolatától idegenkedem. A 2-3 rétegű üvegezés + belső üvegtégla kombináció ellen (a tisztításon kívül) milyen érvek szólnak?
  Tehát ha jól értem, az erkély járófelületének hőhídmentes hőszigetelésére a mai napig nincs érdemi megoldás. A bumfordiság kérdésére nem gondoltam, ám úgy vélem, ha zavaró mértéket öltene, legrosszabb esetben dekorációs trükkökkel el lehetne kendőzni.
  Félő, hogy a régi erkélylemeznek maradnia kellene, ez esetben az erkély ‘télikertszerű’ bekebelezése jelenthet még a hőszigetelést tekintve elfogadható, kompromisszumos megoldást, nem? Vagy ez milyen más problémákat vet fel?

 • Hawaii

  2014. szeptember 2. kedd - 23:25

  #92400

  Koós Miklós: Ja hogy az erkélylemez felső, járófelületét is el lehet látni vastag hőszigeteléssel a kerámiaburkolat alatt. És tényleg, hisz a szadai passzívház lemezalapja alatt is polisztirol van. Ó, én balga évekig szaladtam e releváció elől, de végül csak utolért. 🙂
  Az miért gond, ha az erkély padlószintje magasabb a mögöttes helyiségénél? Felhasználói szempontból nincs különösebb kifogásom ellene.

  A télikertszerű bekebelezés esetén az erkélylemez feletti rész épülne be, tehát maga az erkély válna beltérré, ám a fentiek fényében ez okafogyott kényszermegoldás(?) csupán.

 • Zsur

  2014. szeptember 4. csütörtök - 07:04

  #92435

  Tisztelt Koós Miklós!
  Köszönöm, hogy korábban közzétette a ház kiviteli terveit is. Sokat tanultam belőle. Egy kérdésem merült fel, amiben egy építőanyag kereskedő bizonytalanított el: a falazatot indító két sor Ytong blokk és a Porotherm téglák nyomószilárdsága között nagy a különbség. Melyik szilárdsági osztályú Ytong lett beépítve (2 vagy 4 N/mm2)? Van-e valami speciális tudnivaló e két anyag összeépítéséhez? Arra gondolok itt pl., hogy a belső vakolat elkészítését ez az anyagváltás nem befolyásolja-e? Köszönöm, ha eloszlatja a kételyeimet.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SAJÁT
Családi ház meredek telken

Sokféle kihívás érhet egy építészt, ezek közül talán a leggyakoribb a meredek telekre való tervezés. Ez különösen akkor érdekes, ha extra meredek a telek. Elég sok ilyen telekkel volt már dolgom, ezek közül volt már olyan is, aminek bizonyos részein 100%-os volt a lejtése – 10 m-en 10 m-t emelkedett – és egy 60%-os része […]

Családi ház meredek telken
2018. augusztus 17. péntek
SAJÁT
Az első egyszerű bejelentéses családi házam

2018 közepén mond még valakinek is bármit a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet?  Ez vezette be az un. egyszerű bejelentéses – nem – eljárás módot. Erről szólt egy írásom, mely a megjelenése óta több mint 36.800 olvasásnál tart. 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet | Megerőszakolták az építési törvényt Ezt csak azért írom, mert a most bemutatandó […]

Az első egyszerű bejelentéses családi házam
2018. augusztus 3. péntek

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább