Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2014. november 14. péntek

Tervkritika 119 | családi ház lejtős telekre

A tervkritikára beküldött anyagok közül azok feltétlenül felkeltik a kíváncsiságomat, amikhez igényes látványterveket is mellékelnek, ez általában azt is jelzi, hogy a terv másban is igényes.

Tisztelt Koós Miklós,

Jövő tavasszal szeretnénk kezdeni az építkezést, Szentendrén egy gyönyörű ősfás telken. Most kaptuk meg a tervezőnktől a tervet és érdekelne az Ön véleménye is, mert a honlapján láttam, hogy nagyon hasznos dolgokra hívja fel a figyelmet. Nagyon köszönöm: …

A fenti rövid levélkéről nem lehet azt mondani, hogy eláraszott volna tengernyi tudnivalóval az előzményekről, az elképzelésekről és az elvárásokról. Így főzzünk abból, ami kéznél van!

tervkritika-119-3D-1

A ház jó! … és itt akár be is fejezhetném, de ennyivel nyilván nem úszhatom meg.

A terepadottságok miatt egy teljes szintugrást kellett megvalósítani az épületen, így logikusan az alsó szintre került a garázs, amit egy belső lépcső is összeköt a fszt-tel.

tervkritika-119-alaprajz-pince

Az alaprajz 3 fő funkciócsoportot tartalmaz: a nappali-étkező-konyha, a szülői hálóblokk és a gyerekszobák blokkját. Mindhárom csoport önmagában és összekapcsolódásuk módjában is remek. Jól elkülönülnek, kevés közlekedő területet igényelnek. A szülői háló teljes elválasztása a gyerekszobáktól általában azzal jár – ha jó a tervező –  hogy a szülői rész a nappali-étkező blokkból nyílik, így nem kell neki külön közlekedő, sőt, ha a hálóból nyílik a külön szülői fürdőszoba, akkor ezt a részt felelsleges közlekedő nélkül is ki lehet alakítani. Itt erre látunk egy jó megoldást. Külön pont a fürdőből leválasztott WC-nek, mert így a WC nem blokkolja a teljes fürdőt, más is használhatja egyidejüleg.

tervkritika-119-alaprajz-fszt

A gyerekszoba blokk hermetikusan le van zárva a lakás többi részétől, így minimális lehet majd a zavarás. A konyha és a vendégszoba közé elhelyezett kamra pedig megfelelő hangszigetelést jelent a két funkció között.

Két észrevételem van csak: 1. a fürdőszobákba elhelyezett letört sarkú zuhanyozók már eleve kicsinek tűnnek, ha ezt a vágott verziót építenék be, akkor garantáltan kényelmetlen lesz a zuhanyozás (de ez apró részletkérdés csak csupán).

2. Szőrszálhasogatásnak tűnhet még: az étkezőben élhelyezett üvegfal, ami remek térformáló elem a lakásban, csak az a kérdés, hogy valóban szükség van-e rá? Igazából nem indokolja, hogy úgymond “zavartalan” legyen a közlekedés a nappali felé. Ez talán csak akkor lenne indokolt, ha pont innen nyílna a hálószoba.

tervkritika-119-3D-2

Összefoglalás | A garázs feletti, konzolosan előreugró épülettömeget a kétoldalon felvezetett hosszú lépcső jól kiemeli, kihangsúlyozza. Mindehhez jó belső alaprajzi elrendezést is sikerült kialakítani, így azt gondolom, nyugodt szívvel vághatnak bele a megvalósításba, megfelelő építész kezébe adták a tervezést.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hozzászólások (12): megnézem / hozzászólok

 • Zoli

  2014. november 15. szombat - 07:44

  #94957

  Kedves Miklós!

  Jól látom, hogy 30 cm a falazat és 5 cm a hőszigetelés?
  A garázst fűteni szándékoznak?

  Elrendezése jó, de energetikailag nagyon korszerűtlen lesz a ház (10-15 éves épületekhez hasonló). Egy ilyen komoly épületet ezen paraméterekkel nem szabad megépíteni.

  Zoli

 • Fenyvesi Péter

  2014. november 15. szombat - 12:02

  #94971

  Igaza van Miklósnak, szerintem az üvegfal helyett egy komód szervezhetné a teret az étkezőben, amit a fal mellé lehetne tolni, ha többen étkeznének.
  Igen, van, aki fűteni akarja a garázst. Ha a terepszint alatt lenne teljes egészében, akkor fűtés nélkül is 10-15 fok lenne benne.

 • Tóth Szilveszter

  2014. november 15. szombat - 15:37

  #94981

  Hát furi, hogy ti nem tettétek szóvá:
  1.a garázsból feljövő lépcső a gyerekszoba blokkba érkezik, miközben annak szerintem nem ott a helye és egy ajtó áthelyezésével tökéletesen orvosolható. ez is a szőrszálhasogatás kategória amúgy.
  2. ahogy az is, hogy a kamra szélességét is végiggondolnám. 10-15cm-t adnék hozzá, a vendégszobából az nem hiányozna. cserébe egy 60as szekrény is végigmehet a kamrán. tudom, hogy az nagyon mély, de ha már ekkora kamrám van…
  3. ami pedig inkább ötlet: a kamraajtót a belső oldalra húznám, akkor a konyhapult L alakú része az ablakhoz közelebb esne, világosabb lenne és sokkal használhatóbb az egybefüggő munkapult. a másik immár egyenes szakaszt teljesen fel lehetne szekrényezni, szerintem fal se kéne mögé, a konyhaszekrényes simán megoldja. (apró trükk lehetne a folyosó felé egy amúgy nem értékes helyen lévő kis polc, vagy akár átlátás, ami feldobja az érkezést)
  a kamrát meg ez esetben meleg és hidegkamrává osztanám, az ablak felőli lenne a hideg, belső ajtóval leválasztva szintén valami bútorból megoldva inkább, mint építve.
  a kamraajtó áthelyezésének további indoka, hogy úgy a garázsból érkezve nem az egész kamrán kell átlépdelnem, rövidebb az út a konyhába.

  4. a gyerekfürdő berendezhetőségéhez talán hozzájárulna, ha nem a sarokban lenne az ajtó, hanem mögötte elférne egy fürdőszobaszekrény, min 40cm mélységben, de lehet a wc-bidét tenném inkább a lépcső mellé és a zuhanyzó-kézmosó lenne egy olyan tér, amire rányitok. elgondolkodnék a kádon, mert a szülőkhöz menni, ha kádban akarok fürdeni mégiscsak, az ciki 16 évesen. plusz tuti raknék mosógéphelyet valahova, főleg ha lány az egyik gyermek.

  5. ha a folyosóajtót a lécsőtől a szobák felé zárom le, akkor el lehet gondolkodni, hogy ebből nyíljon a vendégszoba-gardrób, de itt kérdés, hogy ennek mi lesz a valós funkciója. ha a gyerekeké lesz inkább, akkor a lezárt részről nyíljon, ha meg egy tartalék helyiség, ami a családi gardrób, vasalós-házt. helyiség meg ilyesmi lesz, akkor meg inkább a lépcső térből.

 • Fenyvesi Péter

  2014. november 15. szombat - 17:32

  #94983

  Tóth Szilveszter:
  1. Szerintem, azért nem került beljebb a folyosó ajtaja, mert akkor a garázst már csak egy ajtó, a lenti garázsajtó választaná el. (OTÉK-ellenes is)
  2. 60 cm mély szekrény csak a vállfáknak kell, polcnál sok, mert már két sorban lehet csak kihasználni, de a hátul lévő dolgokhoz meg nehéz hozzáférni. A kétoldali keskeny polcozást favorizálnám.
  3. 🙂
  4. Én is minimum fogasnyi helyet hagynék a fürdőajtó mögött (általában is kerüljük a sarokba épített ajtót) pl. fürdőköpenyeknek. Kádat inkább a gyerekek használnak, inkább nekik tervezném, de persze vannak “kádas” felnőttek is. Az épített, pl. üvegfallal leválasztott, ajtó nélküli zuhanyzót mindenki jobban szereti, mint a kis csapottat, v. negyedkört, ahogy Miklós is jelezte. Ha elég hosszú, marad egy szárazon maradó rész a belépő felőli nyitott végén, ahol lehet törölközni, nem fröcskölik, vizezik össze az egész padlót.

 • Tóth Szilveszter

  2014. november 15. szombat - 18:05

  #94988

  Fenyvesi Péter: azért mi gyerekkorunkban nagyon szerettünk a második sorból lopni lekvárt a nagymamámtól, mert esetleg csak később vette észre 😉
  mindenesetre a kétoldali polcozás is csak akkor opció, ha szélesítenek a kamrán. a mondandóm lényege az, hogy egy 130as helyiség használhatóságán rengeteget dob +10cm, amit a vendégszobán meg észre sem veszel igazából.

 • Fenyvesi Péter

  2014. november 16. vasárnap - 09:36

  #95030

  Tóth Szilveszter:
  🙂 Magam is szélesebb kamrával gondoltam.
  Még annyit megjegyeznék, hogy bár tudom, ma divatosabb az ilyen minimális eresz, de ezzel lemondanak a szélesebb párkány adta árnyékhatásról, ami jól kiszámolt méret esetén nyáron árnyékol, télen, a fényhiányos időben viszont beengedi a kis szögben érkező napsugarakat.

 • bobo

  2014. november 17. hétfő - 10:45

  #95092

  Tényleg tetszetős, jól átgondolt terv. Ha sikerül hőhídmentesen megépíteni (gyerekszobák), lakni is jó lesz benne.

  Apróság, de a befele nyíló WC-k így elég kényelmetlenek, a mosdó használata után sokat kellene forgolódni, kifele nyitnám őket.

  A kamra 2 ajtaját sem értem elsőre, de ha a gyerekek feltűnés nélkül tudjanak dézsmálni, arra tényleg jó. 🙂

  A garázs 1 autónak nagyon kényelmes, de kettőnél más szűknek tűnik a bejárata.

 • bobo

  2014. november 17. hétfő - 13:45

  #95099

  Koós Miklós: igen, én is erre gondolok. Csak – már elnézést – olyan cseléd bejárat hangulata van. Akkor inkább legyen kisebb a kamra, L alakú polcozással, és előtte lehessen befordulni a konyhára (rágyújtani a pipára stb.)

 • Tóth Szilveszter

  2014. november 17. hétfő - 21:01

  #95120

  bobo: nekem kifejezetten tetszik a megoldás, főleg ha a konyha-kamra ajtó a belső oldalon lenne. 🙂

  ja és amit nem mondtam el elsőre, pedig nem csak negatív a kritika: a lépcsőház külső megjelenése 10/10pont

 • bobo

  2014. november 18. kedd - 11:04

  #95132

  Tóth Szilveszter: az elképzelés, hogy a konyhát rövidebb úton is meg lehet közelíteni, nekem is tetszik. Csak a megvalósítás nem annyira. Egy kamra normális esetben tele van mindenfélével, és ezen kéne átevickélni mondjuk bevásárlás után a csomagokkal. Amit a két 75 cm-es ajtó sem könnyít meg.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás

Tisztelt Koós Úr! Először is gratulálok az oldalához, rengeteg hasznos információt találni rajta, ami sokaknak segítségére lehet! Bárcsak hamarabb ráleltem volna, de talán még nem késő, eddig csak előleget fizettünk és a ház sincs még teljesen kész. 🙂 Jelenleg egy másfél szobás lakást bérlünk, amiben ketten még elfértünk, de mióta 1,5 éve megszületett a kisfiunk már nagyon […]

Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás
2017. október 9. hétfő
TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább