Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2015. január 3. szombat

Tervkritika 122 | már engedélyezve van

tervkritika-122-homlokzat-3

A tervkritikára ismét egy már engedélyezett terv került:

Tisztelt Koós Miklós Úr!
Nagy tisztelője vagyok tervkritika rovatának, mivel rengeteg érdekes információval lettem gazdagabb olvasása alatt. Azt kell mondjam, szinte már szokásos módon, egy engedélyezett tervet küldenék be közzétételre.

A tervezési program nagyjából az alábbiak szerint hangzott:
– ház 4 főre – fiatal párnak két gyerekkel
– alacsony energiaigényű ház építése, egyszerű épülettömeg
– garázs-kamra-konyha/étkező blokk
– nappali és étkező külön térben
– nappali+mindenes vendégszoba
– kilátás orientált emeleti elrendezés É-D irányokba
– 3 hálószoba, szülői háló szeparáltságával
– nagy méretű exkluzív szoba (zenehallgatás, és egyéb funkciókra)

A megengedett építménymagasság a területen 5 méter, de a tervezőt kértük, hogy ez az épületen ne látszódjon, mindenhol teljes értékű belmagasság legyen. Szerencsére az épületmagasság fura számítási módja erre is megadta a lehetőséget. 
A látványtervek nem túl kidolgozottak, ellenben a tervezőnktől kaptunk “bejárható” 3D tervet,ami sokkal hasznosabbnak bizonyult. Kicsit az is a véleményem, hogy a jó látványtervekkel túl sok mindent el lehet adni a laikusoknak. Egy építkezés után nem lesznek azonnal gyönyörű fák a kertben, meg új autók a ház előtt. Tisztelettel várom véleményét:
UI2: A házra természetesen készül kiviteli terv, továbbá belsőépítészeti terv is.

Az egyenes, egykarú lépcső formája és elhelyezése miatt kicsit a Sátoraljaújhelyre tervezett villa közlekedési rendszerére emlékeztet az elrendezés, bár itt jóval nagyvonalúbb és jobban szeparáltabb a konyha-étkező a nappali résztől, hiszen itt maga a lépcsőház az, amely kettéválasztja e két funkciót. Én magam talán fordítva helyeztem volna el a lépcsőt, vagyis belépéskor nem az aljára, hanem a lépcsőfokokra látnék rá, de ez talán ízlés dolga is. Mondhatni részletkérdés.

tervkritika-122-alaprajz-fszt

 

Mind az előtérből nyitott gardrób-WC együttes, mind a nappaliból nyíló hálóblokk kialakítása mintaszerű, akárcsak a konyha-étkező blokkja. Mindegyik kellpen tágas, mégsem feleslegesen helypazarló. Jó a garázs-konyha kapcsolat is, hiszen nen felejtsük a bevásárlás utáni kipakolásnál egyáltalán nem mindegy, milyen távolra kell elcipelni a vásárolt dolgokat. Takarékos és praktikus megoldás, hogy a teraszkijárat sem nem a nappaliba, sem nem az étkezőbe, hanem a középen található folyosóra került. Ötletes és egyben nagyon praktikus megoldás.

Nyilván el lehet gondolkozni egy épületbe beletervezett gk. tároló kapcsán, hogy pontosan hol legyen a termikus burkolat széle, mert bármennyire is gondoltak az energiatudatosságra, a kiviteli terv csomópontjai döntik majd el, hogy miképpen tudták megoldani a hőhídmentességet. Az viszont jó jel, hogy láthatóan már az eng. terv metszetrajzán is már jól láthatóak a “passzívházas” megoldások, mint a hőhídmegszakító elemek, padló hőszigetelés…stb).

Hasonló jókat lehet írni a felső szintről is. A szülői háló már-már fejedelmi a tágas fürdőszobájával, külön WC-jével, a gardrobos összekötésével. Egyedül talán csak a háló és fürdőszoba közötti falat lenne jó kettőzve megépíteni, hogy a nyugodt alvást ne zavarhassa meg, egy megnyitott mosdócsap (ahogy pl.  a jobb oldali kis hálónál látszik).

Az emelet baloldalán látható nagy helység funkcióját nem ismerem (zenehallgatás?), sem azt, hogy miért oda került a két végébe ez a két pici helyiség, de ez nyilván olyan egyéni kérés volt, ami fontos a tulajdonosnak.

tervkritika-122-alaprajz-emelet

tervkritika-122-homlokzat-4

Összefoglalás | Kár a szót szaporítani, öröm látni a tervkritikában ilyen jó tervet, bár sokkal több ilyen követendő példát lehetne bemutatni a leendő építkezőknek. Gratula a házhoz és jó lenne majdan készen is látni!

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

 

Hozzászólások (12): megnézem / hozzászólok

 • Tamás

  2015. január 27. kedd - 16:31

  #99873

  A háló-gardrób-fürdő kapcsolat tényleg nagyon jóra sikerült. A garázsból viszont jó lenne nyitni egy ajtót az előszobába…így most mindig a kamrán keresztül lépnek be a házba? Az 5 méter széles garázsajtókat se értem, szerintem túl szűk kettő autónak. Én direkt 6 méter széles garázsajtót csináltattam, szerintem két autónak ez a kényelmes.
  Ha jól gondolom akkor a háztartási helyiség a földszinten van, itt lesz a mosógép, szárítógép. Lehet majd föl-le szaladgálni a ruhákkal.
  A lépcső valószínűleg azért lett “fordítva” tervezve, hogy mikor az emeltre érnek, akkor egyből a szülői hálóhoz jussanak.
  Ez már tényleg szőrszál hasogatás, de a vendégszoba ablaka lehetne egy magasságú a vendég wc ablakával. Illetve a hátsó földszinti terasz és a felette levő terasz tartó oszlopai lehetnének ugyan olyan méretűek.
  Amúgy klassz ház lett! Nekem nagyon tetszik.

 • Szabóbácsi

  2015. január 31. szombat - 12:35

  #100364

  Végre egy jó ház! A többi tervre éles kritikával tudtam élni, itt meg egy szép, átgondolt, egyszerű és mégis elegáns házat látni. Kár hogy ilyen ritkán látni.
  Kiemelném és a többi terveztető figyelmébe ajánlanám hogy NEM kell 30-40cm vastag téglafal, inkább mint itt, a hőszigetelés legyen minél több. (20+24)
  A nyílászárók a fal külső síkjában vagy még kijjebb találhatók konzolosan. A talpszelemen föl van emelve a koszorútól.
  A nappali ny-i oldalától eltekintve nincs levitézlett lőrésablak sem.
  Talán a nappali üvegfalát bátrabban megnyitnám, a fölöttes terasz úgyis árnyékol.
  Gondolom egy ilyen minőségű házban lesz hőcserélős központi sellőztetés is.
  Akár passzívháznak is megfelel. Ha mégsem, az a kicsi különbség a gyakorlatban nem számít, gratulálok!
  Huszti István véleményével az együttélés tekintetében csak részben értek egyet. Bölcsi, ovi, kisiskola, oké. Mikor a gyermekek 10-12 évnél is öregebbek lesznek, vagy még később, pont az elkülönülés a legjobb hogy nem mennek egymás agyára. Nálunk otthon két szint választja el a szülőket a “gyermekektől” (15, 22) Úgy 5 éve. Ha egy szinten lennének velünk… már a gondolatától is elborzadt a tekintetük. Ja, a mienk is.

 • Fenyvesi Péter

  2015. január 31. szombat - 22:04

  #100431

  Istvánnak van igazsága, de nagyon függ az alanyoktól is. Ha nem arról szól a dolog, hogy húzz fel a szobádba, hagyj sörözni, tv-zni, akkor működhet jól.
  Sz.tem, erre is jó a szinteltolásos ház, ahol erre van lehetőség.

  Nálunk ennek a genezise 3 lánnyal: először anya mellett a konyhában, aztán 1 m-rel feljebb a nappaliban (átlátás megvan)onnan feljebb a galériára (át- és lelátás) majd idővel a saját szobáik elé a tetőtéri előtérbe (áthallás, látás). Később egyre többet ki-ki a saját szobájába ill. sokszor együtt, egyikben, majd egyre többször csukott ajtó mögött, kopogj, mielőtt bejönnél! Aztán lovagok is egyre gyakrabban, és zárt ajtó, kopogás, de sajna már egyik sem, mind elköltöztek. Lassan majd az unokák, remélem, egyre többször! Sorry, ez kicsit személyes lett.

  Nem iroda lesz az fönt?

 • Szabóbácsi

  2015. február 1. vasárnap - 13:37

  #100509

  A félszinteltolás szerintem a legrosszabb ami történhet. Mindenért lépcsőt kell mászni. Egy pisilésért is. Megvolt, megtapasztaltam, mexüntettem.

 • Szabóbácsi

  2015. február 1. vasárnap - 13:48

  #100511

  Ja, meggondolnám a sok felesleges északi teraszt. Azonkívül hogy szépen emeli az építési költséget, majd a fenntartásit is, csak a bosszúságot generálja minden haszon nélkül. Takarítás, hibaforrások intenzív helye, vagyonvédelem gyengülése.
  Továbbá ha minden gardrób, öltöző fenn van, és van is ott hely bőven, akár teregetni is, előnyös volna a ruhák mosása, szárítása ott helyben, nem cipelgetve folyamatosan emeletnyit.
  Nem olyan lényeges, de Miklós javaslata a szülői háló és fürdő közt a 2×10-es válaszfalra nagyon praktikus. Nálunk egy másfél méteren 10-es Ytong van. Kb. annyit hanxigetel mint egy kartonpapír. Esetleg 5-15-ös?

 • Fenyvesi Péter

  2015. február 2. hétfő - 10:07

  #100655

  Szabóbácsi: A lépcsőzés egészséges. Napi egy-másfél órát kellene. Ez is egyéni persze, sokan nem szeretik.
  28 éve élünk ilyenben, sosem zavart senkit a családban. A fszt-en csak 5 lépcső van, a nappali és az étk-kha közt, a hálóhoz pedig (9 lépcső) naponta csak 1-2x megyek fel. A szintek átláthatósága, áthallhatósága élmény is. A lépcső látványa szép is. A legfelső egy átlátható lépcsőhíd. A belépők meghökkenése is igazolja, hogy mindenkinek tetszik ez a térélmény. Mi nem bántuk meg. (Magam építettem, így a bonyolultság engem terhelt, és nem növelte a költségeket)

 • Bandy

  2015. február 2. hétfő - 12:14

  #100666

  Kedves Miklós!
  Épületgépészként régi kukkolója vagyok a honlapodnak és nagyon sok hasznos infót szereztem már innen, nem utolsó sorban az U tényezők területén. Ehhez kapcsolódóan lenne egy olyan kérdésem, hogy létezik-e valamiféle útmutató amiből kideríthető, hogy mondjuk a század eleje óta kb. mikor, milyen téglából, egyébből építkeztek? Sok olyan jellemzően bp-i régi épületből kapok tervezési feladatot felújítás okán, ahol az U miatt jó lenne tudni (de nem lehet fúrni vagy egyéb módon mintát venni), hogy milyen típusú téglából készült a ház. Tudom, hogy ez sem lenne mindig egzakt, de kiindulásként talán jobb volna, mint a mai gyakorlat, mikor is általában km téglából vesszük a falvastagságot…
  Egyébiránt gratulálok az igen színvonalas honlaphoz.

 • Bandy

  2015. február 2. hétfő - 16:56

  #100704

  Kedves Miklós!
  Köszönöm a gyors választ. Valóban, ha így nézzük tényleg semmi jelentősége a dolognak.

 • Tervkritika

  2015. február 16. hétfő - 14:30

  #102645

  […] 2015. január 27.  Tervkritika 122 | már engedélyezve van […]

 • Juhász Rebekka

  2016. március 3. csütörtök - 23:27

  #109456

  Nőként, aki végiggondolja, hogy naponta hány km-t kell legyalogolni egy házban, ezek a nagyon labirintus-szerű, csigavonalban megközelíthető terek, hosszú folyósók nem tűnnek praktikusnak. Elég nagy felületet elfoglalnak a közlekedők, ez biztosan nem teszi olcsóbbá az építkezést.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 192 | még csak vázlat

Tisztelt Koós Úr! Nagyon örülünk, hogy rátaláltunk az oldalára. Nagyon sok hasznos tudnivalóval lettünk “bölcsebbek”. Egy 2 felnőtt 2 gyermek számára szeretnénk egy élhető családi házat építeni. Ami nagyon fontos volt, hogy ha lehetséges, a hasznos alapterület ne haladja meg nagyon a 100 nm-t. A telek 18 m széles és oldalhatáros beépítésű. Az alap ötletünket egy kis segítséggel le […]

Tervkritika 192 | még csak vázlat
2017. november 24. péntek
TERV KRITIKA
Tervkritika 191 | a funkció és a tömeg egysége

Tisztelt Koós Úr! Szeretném véleményét kérni tervezett családi házunkról a tervkritika rovatban.A telek kb.: 700 m2, saroktelek, keleti és déli utcafronttal. A beépítés módja szabadon álló, megengedett legnagyobb épületmagasság 7,5 m, maximális beépítettség: 30%, zöldterületi fedettség minimum 50%. A terület sík, jelenleg egy bontásra ítélt 10*10-es ház és egy melléképület található rajta. A déli utcafronton […]

Tervkritika 191 | a funkció és a tömeg egysége
2017. november 22. szerda

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább