Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2015. január 31. szombat

Tervkritika 124 | másodszorra a tervkritikán

A tervkritikára egy olyan terv került, ami már volt itt terítéken. Lássuk hol tart most?

Kedves Koós Úr,

Boldog új évet kívánok!
Elkészült a végleges alaprajz egy két apró módosítani való van még hátra. Megcseréltük az étkező-konyhát és a nappalit.  Mi meg vagyunk elégedve vele, a kamra és a kandalló területén lett egy kicsit “szűkös”, illetve kompromisszumos, hogy a kandalló ott legyen ahol és hogy a nappali felé nézhessen.

Kérném, hogy ossza meg velünk véleményét a tervvel kapcsolatban, a 120-as tervkritika folytatásaként.

A korábbi tervhez képest valóban komoly változáson esett át az alaprajz szervezés, megfogadták a tanácsot, miszerint érdemes volna  nappalit megcserélni a konyha blokkal.

a korábbi terv:

tervkritika-120-alaprajz

Ezt meg is tették a háló blokk érintetlenül hagyásával. Ez utóbbi önmagában nem is volna baj, hiszen az a rész kiérlelt, viszont nem biztos, hogy egy új alaprajz tervezésekor egy az egyben át tudunk emelni komplett alaprajzi részleteket. Az előző változatban is kritikaként merült, fel, hogy a hálóblokkot jó lenne valahogy lejjebb hozni, így a blokkba való bejárás közelebb esne a bejárathoz. Nos ez továbbra is így van, sőt ha lehet, még távolabbra került.

Az új terv:

tervkitika-124-alaprajz

A nappali-konyhablokk megcserélése azonban kihat a teljes belső elrendezésre és itt ahelyett, hogy megoldották volna a felmerült gondokat, újabbak keletkeztek. Úgy tűnik a kamra nem találja a helyét, a mostani a lehető legrosszabb, egyrészt beleáll a konyha-étkező terébe, kerülgetni kell a hálók irányába, végül pedig a kamra falába tett kandallókémény alapvető tévedés.

A nappali és a konyha étkező kapcsolódása, mérete mind-mind rendben is van, megfelelő a korábban hiányolt nappali megvilágítás is, de a bejárat-kamra vonal még átgondolást igényel.

Összefoglalás | Attól tartok, hogy a tervező igyekezett a korábbi tervből, tömegformálásból minél többet átmenteni, de ez sajnos nem mindig megoldható. Egy két hálószobás, szabadonálló családi ház a lehető legegyszerűbb (leghálásabb) tervezési feladat, aminél nem szerencsés túl sok kompromisszumot kötni. Ha egy kicsit sikerülne elszakadni az első változat tömegformálásától, akkor szabadabb lenne a tervező keze is. Minden rosszindulat nélkül – nekem legalábbis úgy tűnik -, a kolléga talán már szeretne túllenni ezen az egészen, hiszen itt, ne felejtsük a kivitelező a tervező is egyben.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

 

Hozzászólások (4): megnézem / hozzászólok

 • Szabóbácsi

  2015. január 31. szombat - 11:38

  #100356

  Miért kell pont ugyanabba az amőba formába beleerőltetni az elrendezést? Egy egyszerű téglalappal(9,70×12,40)könnyedén meg tudnák oldani mindazokat az anomáliákat amelyeket saját maguknak generáltak.
  A rendkívül agyontagolt tető is csak többletköltség, hibaforrás.
  Továbbá nagyon kevés az a 10cm-ecske hőszigetelés. Viszont a 30cm vastag fal feleslegesen túlméretezett. 20+20 sokkal szerencsésebb volna.
  Érdemes figyelembe venni hogy a nyílászáróknál a tok hőszigetelés képessége elmarad az üvegéétől, ráadásul a tokon a fény sem megy át, meg sokkal drágább az üvegnél. Szóval a sok kis ablak háromszoros öngól. Kevesebb, nagyobb nyílászárókat javaslok, ha lehet fix betétekkel (is).

 • Szabóbácsi

  2015. január 31. szombat - 12:40

  #100367

  Nem nyert. Kár beleerőltetni ebbe az amőba formába. Egy téglalappal minden megoldódna amit itt nem sikerül megoldani. A sok kicsi ablak helyett a kevesebb, nagyobb csak három előnnyel jár. Olcsóbb, jobb hőszigetelésű, több fényt enged be.
  A korábbi tervkritikában (122?) van egy tényleg JÓ házterv. Kicsit nézegetni kéne.
  Pl falvastagság/hőszigetelés arányában, nyílászárók falbéli elhelyezésénék megoldásában, helységkapcsolatokban.

 • bobo

  2015. február 4. szerda - 22:23

  #100972

  Nem olyan rossz terv ez. De az ergonómia, mint olyan, teljesen hiányzik belőle. Ezért lesz pocsék ebben a házban lakni, mikor sokkal jobb is lehetne. Persze a lakóknak nagyon fog tetszeni, ha majd egyszer megépül, csak épp nem lesz kényelmes élni benne. Erre majd akkor fognak rájönni, mikor felépül a fészer, a pagoda, a garázs a kertben. Kompenzálva, hogy egy ekkora házban semminek sem maradt helye.

  Pedig a bruttó terület hatalmas, a tető szinte már kastélyt idéz. Ez van, ha a szomszédnak építkezünk, és a látvány fontosabb a tartalomnál.

 • Szabóbácsi

  2015. február 5. csütörtök - 11:42

  #101023

  Talán célszerűbb lenne szétválasztani a funkciókat. Esetleg a jobb harmadba egy nagyobb előszoba.
  Innen jobbra nyílhatnak a hálószobák, közte a fürdő mint most
  Balra meg a wc/mosókonyha és utána a nappali majd konyha-kamra ahogy most.
  Hát ilyen egyszerű a megfejtés. De az biztos hogy mint egy lakótelepi lakás, semmi tárolóhely nincsen benne. Kitalálták hova teszik a téli cipóket, csizmákat, hótaposókat? Hol fognak szárítani a téli időszakban? Meg vasalni? Az hogy befér a vécébe egy mosógép még szinte semmi.
  A hálószobából kimenni az előszobába, konyhába egy rémálom.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Best of 2017 | legjobb házak a tervkritikán

Év elején érdekes lehet egy kis visszatekintés az előző év legérdekesebb, legolvasottabb cikkeire. Egy sorozat keretében felidézzük azokat a koos.hu-n megjelent írásokat, amik a legnagyobb érdeklődést váltották ki illetve, amik 2017 legfontosabb újdonságairól számoltak be az építőipar területén. A legolvasottabb cikkek 2017-ben is a Tervkritikák voltak. Szám szerint 20 db beküldött családi házat vettünk górcső […]

Best of 2017 | legjobb házak a tervkritikán
2018. január 2. kedd
TERV KRITIKA
Tervkritika 192 | még csak vázlat

Tisztelt Koós Úr! Nagyon örülünk, hogy rátaláltunk az oldalára. Nagyon sok hasznos tudnivalóval lettünk “bölcsebbek”. Egy 2 felnőtt 2 gyermek számára szeretnénk egy élhető családi házat építeni. Ami nagyon fontos volt, hogy ha lehetséges, a hasznos alapterület ne haladja meg nagyon a 100 nm-t. A telek 18 m széles és oldalhatáros beépítésű. Az alap ötletünket egy kis segítséggel le […]

Tervkritika 192 | még csak vázlat
2017. november 24. péntek

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább