Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2015. január 31. szombat

Tervkritika 124 | másodszorra a tervkritikán

A tervkritikára egy olyan terv került, ami már volt itt terítéken. Lássuk hol tart most?

Kedves Koós Úr,

Boldog új évet kívánok!
Elkészült a végleges alaprajz egy két apró módosítani való van még hátra. Megcseréltük az étkező-konyhát és a nappalit.  Mi meg vagyunk elégedve vele, a kamra és a kandalló területén lett egy kicsit “szűkös”, illetve kompromisszumos, hogy a kandalló ott legyen ahol és hogy a nappali felé nézhessen.

Kérném, hogy ossza meg velünk véleményét a tervvel kapcsolatban, a 120-as tervkritika folytatásaként.

A korábbi tervhez képest valóban komoly változáson esett át az alaprajz szervezés, megfogadták a tanácsot, miszerint érdemes volna  nappalit megcserélni a konyha blokkal.

a korábbi terv:

tervkritika-120-alaprajz

Ezt meg is tették a háló blokk érintetlenül hagyásával. Ez utóbbi önmagában nem is volna baj, hiszen az a rész kiérlelt, viszont nem biztos, hogy egy új alaprajz tervezésekor egy az egyben át tudunk emelni komplett alaprajzi részleteket. Az előző változatban is kritikaként merült, fel, hogy a hálóblokkot jó lenne valahogy lejjebb hozni, így a blokkba való bejárás közelebb esne a bejárathoz. Nos ez továbbra is így van, sőt ha lehet, még távolabbra került.

Az új terv:

tervkitika-124-alaprajz

A nappali-konyhablokk megcserélése azonban kihat a teljes belső elrendezésre és itt ahelyett, hogy megoldották volna a felmerült gondokat, újabbak keletkeztek. Úgy tűnik a kamra nem találja a helyét, a mostani a lehető legrosszabb, egyrészt beleáll a konyha-étkező terébe, kerülgetni kell a hálók irányába, végül pedig a kamra falába tett kandallókémény alapvető tévedés.

A nappali és a konyha étkező kapcsolódása, mérete mind-mind rendben is van, megfelelő a korábban hiányolt nappali megvilágítás is, de a bejárat-kamra vonal még átgondolást igényel.

Összefoglalás | Attól tartok, hogy a tervező igyekezett a korábbi tervből, tömegformálásból minél többet átmenteni, de ez sajnos nem mindig megoldható. Egy két hálószobás, szabadonálló családi ház a lehető legegyszerűbb (leghálásabb) tervezési feladat, aminél nem szerencsés túl sok kompromisszumot kötni. Ha egy kicsit sikerülne elszakadni az első változat tömegformálásától, akkor szabadabb lenne a tervező keze is. Minden rosszindulat nélkül – nekem legalábbis úgy tűnik -, a kolléga talán már szeretne túllenni ezen az egészen, hiszen itt, ne felejtsük a kivitelező a tervező is egyben.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

 

Hozzászólások (4): megnézem / hozzászólok

 • Szabóbácsi

  2015. január 31. szombat - 11:38

  #100356

  Miért kell pont ugyanabba az amőba formába beleerőltetni az elrendezést? Egy egyszerű téglalappal(9,70×12,40)könnyedén meg tudnák oldani mindazokat az anomáliákat amelyeket saját maguknak generáltak.
  A rendkívül agyontagolt tető is csak többletköltség, hibaforrás.
  Továbbá nagyon kevés az a 10cm-ecske hőszigetelés. Viszont a 30cm vastag fal feleslegesen túlméretezett. 20+20 sokkal szerencsésebb volna.
  Érdemes figyelembe venni hogy a nyílászáróknál a tok hőszigetelés képessége elmarad az üvegéétől, ráadásul a tokon a fény sem megy át, meg sokkal drágább az üvegnél. Szóval a sok kis ablak háromszoros öngól. Kevesebb, nagyobb nyílászárókat javaslok, ha lehet fix betétekkel (is).

 • Szabóbácsi

  2015. január 31. szombat - 12:40

  #100367

  Nem nyert. Kár beleerőltetni ebbe az amőba formába. Egy téglalappal minden megoldódna amit itt nem sikerül megoldani. A sok kicsi ablak helyett a kevesebb, nagyobb csak három előnnyel jár. Olcsóbb, jobb hőszigetelésű, több fényt enged be.
  A korábbi tervkritikában (122?) van egy tényleg JÓ házterv. Kicsit nézegetni kéne.
  Pl falvastagság/hőszigetelés arányában, nyílászárók falbéli elhelyezésénék megoldásában, helységkapcsolatokban.

 • bobo

  2015. február 4. szerda - 22:23

  #100972

  Nem olyan rossz terv ez. De az ergonómia, mint olyan, teljesen hiányzik belőle. Ezért lesz pocsék ebben a házban lakni, mikor sokkal jobb is lehetne. Persze a lakóknak nagyon fog tetszeni, ha majd egyszer megépül, csak épp nem lesz kényelmes élni benne. Erre majd akkor fognak rájönni, mikor felépül a fészer, a pagoda, a garázs a kertben. Kompenzálva, hogy egy ekkora házban semminek sem maradt helye.

  Pedig a bruttó terület hatalmas, a tető szinte már kastélyt idéz. Ez van, ha a szomszédnak építkezünk, és a látvány fontosabb a tartalomnál.

 • Szabóbácsi

  2015. február 5. csütörtök - 11:42

  #101023

  Talán célszerűbb lenne szétválasztani a funkciókat. Esetleg a jobb harmadba egy nagyobb előszoba.
  Innen jobbra nyílhatnak a hálószobák, közte a fürdő mint most
  Balra meg a wc/mosókonyha és utána a nappali majd konyha-kamra ahogy most.
  Hát ilyen egyszerű a megfejtés. De az biztos hogy mint egy lakótelepi lakás, semmi tárolóhely nincsen benne. Kitalálták hova teszik a téli cipóket, csizmákat, hótaposókat? Hol fognak szárítani a téli időszakban? Meg vasalni? Az hogy befér a vécébe egy mosógép még szinte semmi.
  A hálószobából kimenni az előszobába, konyhába egy rémálom.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás

Tisztelt Koós Úr! Először is gratulálok az oldalához, rengeteg hasznos információt találni rajta, ami sokaknak segítségére lehet! Bárcsak hamarabb ráleltem volna, de talán még nem késő, eddig csak előleget fizettünk és a ház sincs még teljesen kész. 🙂 Jelenleg egy másfél szobás lakást bérlünk, amiben ketten még elfértünk, de mióta 1,5 éve megszületett a kisfiunk már nagyon […]

Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás
2017. október 9. hétfő
TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább