Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2015. április 19. vasárnap

Tervkritika 128 | belső átalakítás, bővítéssel

tervkritikára egy meglévő épület átalakítására vonatkozó tervet kaptunk, elég szűkszavú kisérőlevéllel:

Üdvözlöm! Kérem véleményezzék a tervrajzunkat! Mi konkrétan: a konyha és a fürdő méreteit kicsinyeljük. A belső pincelejáróról lemondanánk már, de még mindig nem tetszik a konyha,és fürdő mérete. 3D tervnek is nagyon  örülnék :). Véleményét előre is köszönöm!

kezdem azzal, hogy a 3D-s megjegyzést nem igazán értem, de talán nem is ez volna a lényeg. A képlet viszonylag egyszerű. az épület elég kicsi ahhaoz, hogy az igányelt funkciók elfárjenek, így fontos, hogy új épületrész is hozzáépüljön. a problémát a középső sávba kerülő vizes blokkok jelentik. Joggal érzik úgy, hogy szűkösek ezek a helyiségek. Egyszerűen azért, mert a meglévő épület ezen traktusába több nem fér el. Ha az eredeti cél az volt, hogy ebben a traktusaban kell mindennek elfrni, akkor a tervező ezt megoldotta, de csodákra nyilván ő sem képes. nyilván lehetne apróbb változtatásokkal javitani a helyzeten, de alapvetően ez akkor is szűkös marad.

tervkritika-128-alaprajz-fszt

Jelen esetben két megoldást látok: az egyik a bővítésbe kell áttenni a konyha-étkező funkciót. Ha viszont takarékosabb megoldást igényelnek, akkor a hálóblokk rovására kellene kialakítani egy közlekedőt. Ebbe a sávba kerülhetne bele ugyanúgy az oldalkert felé tájolva a WC is. A mostani WC helyére tudna kerülni a konyha normál ablakkal és kevésbé szűkös elrendezéssel. Ez nyilvánvalóan csökkentené a hálószobák területét, hiszen így két hálószoba csak 3,45 m mély lenne, egyedül a 10 jelű maradhatna meg ezzel a területtel.

tervkritika-128-alaprajz-pince

 

 

tervkritika-128-metszet

Összefoglalás | Kevés az információ ahhoz, hogy többet tudjunk mondani, de egy helytakarékos megoldás sajnos a legtöbbször sok kompromisszumot is jelent egyben.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hozzászólások (1): megnézem / hozzászólok

  • bobo

    2015. április 22. szerda - 21:04

    #106930

    Vajon mi lehet az uralkodó szélirány (értsd: van értelme ennek az egésznek)?

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás

Tisztelt Koós Úr! Először is gratulálok az oldalához, rengeteg hasznos információt találni rajta, ami sokaknak segítségére lehet! Bárcsak hamarabb ráleltem volna, de talán még nem késő, eddig csak előleget fizettünk és a ház sincs még teljesen kész. 🙂 Jelenleg egy másfél szobás lakást bérlünk, amiben ketten még elfértünk, de mióta 1,5 éve megszületett a kisfiunk már nagyon […]

Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás
2017. október 9. hétfő
TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább