Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2015. április 19. vasárnap

Tervkritika 128 | belső átalakítás, bővítéssel

tervkritikára egy meglévő épület átalakítására vonatkozó tervet kaptunk, elég szűkszavú kisérőlevéllel:

Üdvözlöm! Kérem véleményezzék a tervrajzunkat! Mi konkrétan: a konyha és a fürdő méreteit kicsinyeljük. A belső pincelejáróról lemondanánk már, de még mindig nem tetszik a konyha,és fürdő mérete. 3D tervnek is nagyon  örülnék :). Véleményét előre is köszönöm!

kezdem azzal, hogy a 3D-s megjegyzést nem igazán értem, de talán nem is ez volna a lényeg. A képlet viszonylag egyszerű. az épület elég kicsi ahhaoz, hogy az igányelt funkciók elfárjenek, így fontos, hogy új épületrész is hozzáépüljön. a problémát a középső sávba kerülő vizes blokkok jelentik. Joggal érzik úgy, hogy szűkösek ezek a helyiségek. Egyszerűen azért, mert a meglévő épület ezen traktusába több nem fér el. Ha az eredeti cél az volt, hogy ebben a traktusaban kell mindennek elfrni, akkor a tervező ezt megoldotta, de csodákra nyilván ő sem képes. nyilván lehetne apróbb változtatásokkal javitani a helyzeten, de alapvetően ez akkor is szűkös marad.

tervkritika-128-alaprajz-fszt

Jelen esetben két megoldást látok: az egyik a bővítésbe kell áttenni a konyha-étkező funkciót. Ha viszont takarékosabb megoldást igényelnek, akkor a hálóblokk rovására kellene kialakítani egy közlekedőt. Ebbe a sávba kerülhetne bele ugyanúgy az oldalkert felé tájolva a WC is. A mostani WC helyére tudna kerülni a konyha normál ablakkal és kevésbé szűkös elrendezéssel. Ez nyilvánvalóan csökkentené a hálószobák területét, hiszen így két hálószoba csak 3,45 m mély lenne, egyedül a 10 jelű maradhatna meg ezzel a területtel.

tervkritika-128-alaprajz-pince

 

 

tervkritika-128-metszet

Összefoglalás | Kevés az információ ahhoz, hogy többet tudjunk mondani, de egy helytakarékos megoldás sajnos a legtöbbször sok kompromisszumot is jelent egyben.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hozzászólások (1): megnézem / hozzászólok

  • bobo

    2015. április 22. szerda - 21:04

    #106930

    Vajon mi lehet az uralkodó szélirány (értsd: van értelme ennek az egésznek)?

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat
TERV KRITIKA
Tervkritika 188 | fonyódi villának szánva

Kedves Miklós! Leendő házunk terveit küldöm Önnek, egyenlőre ami elkészült belőle az az alaprajz (fsz, tt, psz), valamint a metszetek.  A házat szeretnénk mielőbb, lehetőség szerint nyár közepén elkezdeni, de egyenlőre több  tényező is hátráltatja ezt.. de reméljük az akadályok addigra elgördülnek.(leginkább h településrendezési tervet kellett módosítanunk bizonyos okok miatt, ez jelenleg az utolsó fázisban, […]

Tervkritika 188 | fonyódi villának szánva
2017. június 5. hétfő

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább