Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2015. április 19. vasárnap

Tervkritika 128 | belső átalakítás, bővítéssel

tervkritikára egy meglévő épület átalakítására vonatkozó tervet kaptunk, elég szűkszavú kisérőlevéllel:

Üdvözlöm! Kérem véleményezzék a tervrajzunkat! Mi konkrétan: a konyha és a fürdő méreteit kicsinyeljük. A belső pincelejáróról lemondanánk már, de még mindig nem tetszik a konyha,és fürdő mérete. 3D tervnek is nagyon  örülnék :). Véleményét előre is köszönöm!

kezdem azzal, hogy a 3D-s megjegyzést nem igazán értem, de talán nem is ez volna a lényeg. A képlet viszonylag egyszerű. az épület elég kicsi ahhaoz, hogy az igányelt funkciók elfárjenek, így fontos, hogy új épületrész is hozzáépüljön. a problémát a középső sávba kerülő vizes blokkok jelentik. Joggal érzik úgy, hogy szűkösek ezek a helyiségek. Egyszerűen azért, mert a meglévő épület ezen traktusába több nem fér el. Ha az eredeti cél az volt, hogy ebben a traktusaban kell mindennek elfrni, akkor a tervező ezt megoldotta, de csodákra nyilván ő sem képes. nyilván lehetne apróbb változtatásokkal javitani a helyzeten, de alapvetően ez akkor is szűkös marad.

tervkritika-128-alaprajz-fszt

Jelen esetben két megoldást látok: az egyik a bővítésbe kell áttenni a konyha-étkező funkciót. Ha viszont takarékosabb megoldást igényelnek, akkor a hálóblokk rovására kellene kialakítani egy közlekedőt. Ebbe a sávba kerülhetne bele ugyanúgy az oldalkert felé tájolva a WC is. A mostani WC helyére tudna kerülni a konyha normál ablakkal és kevésbé szűkös elrendezéssel. Ez nyilvánvalóan csökkentené a hálószobák területét, hiszen így két hálószoba csak 3,45 m mély lenne, egyedül a 10 jelű maradhatna meg ezzel a területtel.

tervkritika-128-alaprajz-pince

 

 

tervkritika-128-metszet

Összefoglalás | Kevés az információ ahhoz, hogy többet tudjunk mondani, de egy helytakarékos megoldás sajnos a legtöbbször sok kompromisszumot is jelent egyben.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hozzászólások (1): megnézem / hozzászólok

  • bobo

    2015. április 22. szerda - 21:04

    #106930

    Vajon mi lehet az uralkodó szélirány (értsd: van értelme ennek az egésznek)?

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Best of 2017 | legjobb házak a tervkritikán

Év elején érdekes lehet egy kis visszatekintés az előző év legérdekesebb, legolvasottabb cikkeire. Egy sorozat keretében felidézzük azokat a koos.hu-n megjelent írásokat, amik a legnagyobb érdeklődést váltották ki illetve, amik 2017 legfontosabb újdonságairól számoltak be az építőipar területén. A legolvasottabb cikkek 2017-ben is a Tervkritikák voltak. Szám szerint 20 db beküldött családi házat vettünk górcső […]

Best of 2017 | legjobb házak a tervkritikán
2018. január 2. kedd
TERV KRITIKA
Tervkritika 192 | még csak vázlat

Tisztelt Koós Úr! Nagyon örülünk, hogy rátaláltunk az oldalára. Nagyon sok hasznos tudnivalóval lettünk “bölcsebbek”. Egy 2 felnőtt 2 gyermek számára szeretnénk egy élhető családi házat építeni. Ami nagyon fontos volt, hogy ha lehetséges, a hasznos alapterület ne haladja meg nagyon a 100 nm-t. A telek 18 m széles és oldalhatáros beépítésű. Az alap ötletünket egy kis segítséggel le […]

Tervkritika 192 | még csak vázlat
2017. november 24. péntek

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább