Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2015. december 1. kedd

Tervkritika 135 | újra tervkritikán

Egyre több tervet küldenek be ismételten, aminek szívből örülök és remélhetőleg mindez a végeredményre is pozitívan fog hatni.

Ez volt a korábbi alaprajz a Tervkritika 132 | takarítsunk meg alapterületet! cikkben.

tervkritika-132-alaprajz

Tisztelt Koós Miklós úr!

Korábban Ön által véleményezett házunk tervezését tovább gondoltuk, így született meg a mostani tervünk.  A ház tervezésekor szempont volt, hogy a nappali és a gyerekszobák mindenképp kapjanak fényt, napot ősszel és télen is. Az előszobát alapvetően nem szándékoztuk ilyen nagyra, de a gerendázat és tartófalak így alakították.
A mosókonyha – kazánház, fabrikálós szoba is lesz egyben.
A garázs alatt pince lesz, oda terveztünk egy vegyes tüzelésű kazánt, mely nem biztos, hogy kivitelezésre kerül. Kérem legyen szíves véleményezni a tervet.

 

És ez a módosított:

tervkritika-135-alaprajz

Örömmel fedezem fel, hogy az előző tervkritikában javasolt megoldásokon gondolkoztak és azokból számos javaslat megvalósult. Pár dolog viszont talán kevésbé lett jól megoldva.

A garázs területéből külön tároló területet alakítottak ki, aminek önálló kijárata lett, ami előnyös, viszont ezáltal a garázsból a bejárati ajtóhoz való eljutás – ki kell jönni a házból, be kell menni a házba eléggé kacskaringós és kevésbé praktikus lett. Pl. a háztartási helyiség kiváló zsilip lehetne és akkor házon belül lehetne megoldani a garázs megközelítését.

A konyha és különösen az étkező kialakítása sokkal jobb lett, szeparált, mégis egy térben maradt a nappalival. Az étkező bútorzatát nem kell már kerülgetni, de megmaradt a bővíthetősége is.

A nappalinál továbbra is hiányolom a részletes berendezést, mivel részben átjárós lesz a terasz és a szülői háló miatt is. Nem mindegy, hogy rendezzük be, mert a bútorozás kihatással lesz az ajtók elhelyezhetőségére és persze viszont is.

A szülői háló blokkja továbbra is jól szeparált, de két észrevétel azért tennék. Bár az elrendezés jobb, mint az előző, azért a szülői fürdő még mindig nagyon kicsi, a használhatóság határán van. Ezt az egész blokkot még érdemes lenne továbbgondolni abból a szempontból is, hogy pl. kell-e gardróbszekrénynek helyet biztosítani a hálóban, ha ott van mellette egy gardrób szoba. Úgy kellene átalakítani az egészet, hogy nagyobbá lehessen tenni a fürdőszobát.

A másik észrevétel inkább csak hangos gondolkodás. Ha gardrób közvetlenül határos az előszobával, akkor érdemes egy gondolatsort annak áldozni, hogy mi lenne, ha a háló az előszobából is megközelíthető lenne?

Összefoglalás | a terv az előző változathoz képest igen sokat fejlődött, most már csak igazán apró dolgokban kellene optimális megoldást találni.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy ha Ön éppen családi házat terveztet, de bizonytalan abban, hogy amit kapott, az valóban megfelelő-e, ha valamiért bizalmatlan vagy nincs megelégedve, amit terv címén kapott, nos , akkor küldje meg nekünk. Mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. A Tervkritika teljesen anonim, így nem jelenik meg sem a telek címe, sem az építtető, sem a tervező neve, elérhetősége. A Tervkritika nem jelent tervezést vagy áttervezést, nem készülnek tervváltozatok, csak véleményezés és kizárólag írásbeli javaslattétel.

… és Önnek mi a véleménye? Kérjük írja meg itt alul, a hozzászólásokhoz!

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hozzászólások (1): megnézem / hozzászólok

  • Szabóbácsi

    2015. december 10. csütörtök - 13:58

    #108481

    Ajjaj. Szinte rosszabb mint a korábbi. De jobbnak nem, az biztos. Egy gondolat továbbtákolása ezt eredményezi. Javaslom tiszta lappal elölről kezdeni funkcióhalmazok, kapcsolatok felvázolásával azok összekötésével, szempotok, igények súlyozásával.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás

Tisztelt Koós Úr! Először is gratulálok az oldalához, rengeteg hasznos információt találni rajta, ami sokaknak segítségére lehet! Bárcsak hamarabb ráleltem volna, de talán még nem késő, eddig csak előleget fizettünk és a ház sincs még teljesen kész. 🙂 Jelenleg egy másfél szobás lakást bérlünk, amiben ketten még elfértünk, de mióta 1,5 éve megszületett a kisfiunk már nagyon […]

Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás
2017. október 9. hétfő
TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább