Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2015. december 13. vasárnap

Tervkritika 138 | beadás előtt?

A küldője szerint egy beadás előtt álló tervre kértek véleményt:

Kedves Koós Miklós!

A koos.hu weboldalát párommal nagyon szakszerűnek és hasznosnak találjuk. A tervkritikái különösen tanulságosnak bizonyultak számunkra.

Építtetés előtt állunk, jövő héten fogunk szerződést kötni. A terveket ezután adják be még idén engedélyezésre. Lenne-e esetleg arra mód, hogy megtekintse és véleményezze a ház alaprajzát, ami alapján még esetlegesen finomhangolhatjuk a végleges tervet. Mellékelten csatlom az alaprajzot és a helyszínrajzot, a telken két külön épített ikerház épül, ebből az A jelű lesz a miénk. Ami még jelölt az alaprajzon, hogy nappali-konyha résznek a belmagasságát egy 2,95 méterre tervezzük megemelni, a ház többi részét 2,65-ön hagyva.

A homlokzati kép annyiban változott, hogy azóta beraktunk a garázsba egy ablakot. Pár szót írok a tervről:

Most költözünk ki Budapestről az agglomerációba, két gyereket tervezünk. Először a D-i sarokban lévő szobát szeretnénk szülői szobának, és a K-i szobát gyerekszobának. Majd ha második gyerek is megérett egy saját szobára, akkor a szülői szobát át tervezzük rakni a garázs feletti, Ny-i szobába. Esetlegesen egy gardróbbal hasonló méretűvé alakítva a Ny-i szobát mint a másik gyerekszoba.

Nagy kedvtelésem a sörfőzés, a garázsba ezért került egy fali kút és egy beugrás elhelyezve (egy esetleg előszobai beépített szekrény helye helyett). Ide tervezünk kialakítva egy kisebb sörfőző sarkot. (A beugrás méreteit nem haladja meg a sörfőző berendezés)

A telken egy különépített ikerházzal osztozunk, a mi telekrészünk 480 m^2. Műszaki tartalom röviden: 30-as Porotherm + 15 cm szigetelés, belső tégla válaszfalak, 3 rétegű ablakok, hővisszanyerős központi szellőztetés, napkollektor előkészítés, hidegburkolt helyiségekben padlófűtés, melegburkoltakban radiátor, valamint a későbbiekben még egy kandalló szeretnénk elhelyezni.

Az ingatlanbiznisz mohóságára jellemző, hogy 400 m2-es telkeket alakítanak ki építési telek céljára, amire jószerivel szinte alig lehet építeni. Ez nyilván eleve megnehezíti a beépítését, de ugyanakkor nem lehet felmentés számos fontos szempont alól.

tervkritika-138-helyszinrajz

Ekkora telek esetén már eleve meggondolandó volna a garázs, különösen ennyire a házba integrált változatban, no meg a gyerekek növekedésével együtt járó esetleges későbbi szobacserék. A szobacserék legnagyobb baja az, hogy mindkét felhasználásban meg kell felelnie az elvárt követelményeknek.

És itt van mindjárt az első és az egyik legnagyobb gondom. A garázs melletti, külön elhelyezett hálószoba – akárki is fogja használni – ebben az elrendezésben nem töltheti be a funkcióját, mert egy fogmosásárt is végig kell menni az egész lakáson, hogy eljussanak a fürdőszobába.

Ha viszont a garázs melletti maradna a szülői háló, akkor a két másik lenne a gyerekszoba. Ismerve a gyerekek igen fejlett igazságérzetét a 10 m2 és a másfélszer nagyobb, 15 m2-es szoba garantáltan feszültséget fog okozni, igazolva azt, hogy a 10 m2-es szoba csak igen-igen kompromisszumos esetben felel meg gyerekszobának.

tervkritika-138-alaprajz

 

A garázs a garázskapu miatt ha nem is külső légállapotot jelent, de mindenképpen fűtetlen, intenzíven lehűlő helyiséget jelent, így a garázs melletti hálószoba ebben a formában garantáltan hideg lesz, lévén csak egy 10-es válaszfal választja el. A másik gond a garázsba tervezett sörfőző tevékenységet érinti. A garázs a kipufogógázok miatt szagos helyiségnek minősül, így ott csomagolatlan élelmiszert nem lehet tárolni, sem feldolgozni, a sörfőzés pedig ezek közé tartozik.

A fentiekhez tartozik még, hogy a garázst nem célszerű közvetlenül az előszobával, no pláne azzal egy légtérbe kapcsolt lakóhelyiségbe nyitni, mert állandó lesz a veszekedés a beáramló füstgáz szaga miatt. Garázst lehetőleg zsilipen keresztül célszerű megközelíteni.

Az étkező konyha étkező része a lehető legrosszabb helyre került, úszik valahol a konyha és a nappali között, ráadásul a hálóblokkba igyekezve ráadásul pont útban is van.

A továbbiak csak felsorolásszerűen:

 • a garázs melletti hálóban a fal melletti ajtó miatt a fal nem bútorozható, feleslegesen nagy a közlekedő, miközben az ágy végében épp hogy el lehet oldalazni
 • a fürdő túlzottan nagy, miközben a kisebb háló túl kicsi
 • a nappali használhatóságát egy tervezett bútorozási terv esetén lehetne érdemben vizsgálni
 • a kis hálóban nem lehet nekitolni egy ágyat a gardrób szekrénynek, met az a felület használhatatlan lesz
 • a leírás szerint 30+15 cm-es lesz a falszerkezet, de a rajzon 30+5 cm szerepel, ami nagyon nem ugyanaz. Ennek ráadásul a beépített terület számítására is van hatása

tervkritika-138-homlokzatok

Összefoglalás | bár a levél szerint a terv beadás előtt áll, de remélhetőleg ez nem karácsonyt jelent. Érdemes volna az egészet újragondolni, de ha nem ragaszkodnék a kötelező udvariassághoz, akkor azt javasolnám, keressenek egy alkalmas tervezőt. Ez a ház nincs megtervezve.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy ha Ön éppen családi házat terveztet, de bizonytalan abban, hogy amit kapott, az valóban megfelelő-e, ha valamiért bizalmatlan vagy nincs megelégedve, amit terv címén kapott, nos , akkor küldje meg nekünk. Mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. A Tervkritika teljesen anonim, így nem jelenik meg sem a telek címe, sem az építtető, sem a tervező neve, elérhetősége. A Tervkritika nem jelent tervezést vagy áttervezést, nem készülnek tervváltozatok, csak véleményezés és kizárólag írásbeli javaslattétel.

… és Önnek mi a véleménye? Kérjük írja meg itt alul, a hozzászólásokhoz!

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hozzászólások (7): megnézem / hozzászólok

 • ger82

  2015. december 14. hétfő - 21:18

  #108612

  Szia Miklós

  Ezt annyira nem érzem jogosnak, hogy az ingatlanbiznisz miatt szabdalják szét a telket, hogy a maximális profitot szedjék ki a telekből.
  Miért nem fizet többet az építtető? vagy miért kér ennyit a telektulaj a telekért? Belvárosba 7-10nm-es lakásokat adnak el! Miért nem kér kevesebbet a tervező, amikor csak vonalakat húzogat? Érted?!

  Mindenkibe bele lehet rúgni, ok mindig lesz.

  Az észrevételek jogosak.

 • Bardóczky Péter

  2015. december 15. kedd - 19:33

  #108618

  No, ilyen házak fognak épülni tömegével, ha nem kell építési engedély 300m2 alatt. 🙁

 • bp57

  2015. december 15. kedd - 20:22

  #108620

  Azért akad kritikus szem és hozzászólás a hivatalok részéről és minimum három jól képzett szomszéd és sógor is látja 🙂 .
  De ez a ház az előírásoknak sem felel meg*. Engedély nélkül pedig mindig lesz “kolléga”, aki a kockás papíron lévő vonalakat a használatbavételig valamilyen formába hozza.
  * Ez nem igaz, de akkor is szar!

 • Szabóbácsi

  2015. december 15. kedd - 20:59

  #108621

  Az egyik részen nyomorúságosan hiányos, szűk, viszont több helyen meg pazarló a térszervezés. A garázst így bevinni a termikus burokba akkor szokták ha abba sosem áll autó. Akkor viszont kár garázsnak minősíteni és pluszban fizetni hozzá még építményadót is. De ha kocsinak lenne, akkor így , ez, teljesen alkalmatlan. Egyszerű lett volna a feladat. Ehhez képest a terv teljesen átgondolatlan.

 • Tervkritika 137 | tanácstalanság - koos.hu

  2015. december 19. szombat - 12:20

  #108631

  […] akkor számomra az derül ki, hogy korai még a homlokzattal foglalkozni, mert ahogy az előző tervkritikában is írtam, ez a ház sincs megtervezve. Ha ez volt a 25-ik megoldás, akkor milyen lehetett az […]

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás

Tisztelt Koós Úr! Először is gratulálok az oldalához, rengeteg hasznos információt találni rajta, ami sokaknak segítségére lehet! Bárcsak hamarabb ráleltem volna, de talán még nem késő, eddig csak előleget fizettünk és a ház sincs még teljesen kész. 🙂 Jelenleg egy másfél szobás lakást bérlünk, amiben ketten még elfértünk, de mióta 1,5 éve megszületett a kisfiunk már nagyon […]

Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás
2017. október 9. hétfő
TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább