Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2016. április 10. vasárnap

Tervkritika 145 | faék egyszerűségű alaprajz

Alábbi levelet kaptam:

Tisztelt Miklós!

Régóta olvasója vagyok az oldalnak, már akkor, amikor még nem is gondoltuk, hogy valaha építkezni fogunk. Most mégis így hozta az élet. Örülnék, ha érdemesnek tartaná a mellékelt alaprajzot kritikára bocsájtani, noha nincs benne semmi különleges, és (számomra is nyilvánvalóan) nem tökéletes. 

Az anyagi keretek meglehetősen szűkösek, és sürget az idő is. Többek között ezért is döntöttünk a könnyűszerkezetes (gerenda) ház mellett. A mellékelt terv egy típusterv átdolgozása, ami megfelelőnek tűnik számunkra.

A telek 20×40-es, oldalhatáros beépítésű, 1 m-t kell elhagyni a telekhatártól, az utcafronttól pedig 5-öt. Enyhén lejt az utcától befelé, a legmagasabb és a legmélyebb pont között kb. 3 m a szintkülönbség, ami a házat érinti, az kb. 1 m.

Tudom, hogy nem javasolt az intim zónán keresztül a nappaliba jutni, de ezek lennének a gyerekszobák (3-an vannak, 1 fiú, két lány, kis korkülönbséggel: 5, 3 évesek és egy kisbaba), és a későbbiekben, amikor barátokkal / barátnőkkel jönnek haza, talán szerencsés, ha rögtön el tudnak vonulni. A két egymás melletti szoba egyelőre egybe lesz nyitva, mert kicsinek még szeretnek együtt aludni, játszani. Kamaszkorban viszont igény lesz az elvonulásra. A különálló szülői hálóhoz mi ragaszkodtunk. 

Ami nekem fejtörést okoz, a nappali-konyha-étkező berendezhetősége, ill. hogy 35 m2 nem kicsi-e egy 5 fős családnak. Sajnos mindenképpen kell valahol kompromisszumot kötni… a szobák mérete méretén már nem szeretnénk csökkenteni. A háztartási helyiséget és a WC-t egybe szeretnénk nyitni, egy ablakkal, ajtóval, úgy gondoljuk, így több tárolóhely nyerhető. Előző lakásunkban is a mosókonyhában volt az egyik WC, ami nem volt zavaró.

Ezen kívül arra gondoltunk, a bejárati ajtó kifelé nyílna (szintén az előző lakásunkban volt így), amivel nyerhetnénk valamennyi tárolóhelyet az előszobában, mert a szélessége (1,6 m) amúgy megfelelő. Köszönöm előre is, üdv.

(A bejárat oldala ÉK)

Bár a levélíró kérdése a nappali-étkező bútorozhatóságára vonatkozott, engedelmével nem tudok úgy tenni, mintha más helyiségek nem lennének a lakásban. Értem én hogy valaki számára nem jelent semmit, hogy a hálóblokk ne legyen kitéve a bejárati ajtón betoppanók figyelmének, azért ez nem lehet felmentés minden alól.

Az az érzésem, hogy itt felvázoltak egy rém egyszerű alaprajzi sémát, aztán belegyömöszölték az egyes helységeket. Ami jobb oldalra került, az pl. kihasított egy szeletet a hosszú keskeny sávból. Így történhetett, hogy bár az összes gyerekszoba közvetlenül ez egyetlen folyosóról nyílik, de a szülői hálót mégiscsak egy külön előtérből lehet megközelíteni. Elég végiggondolni, hogy a szülői hálóból akarunk eljutni az egyetlen fürdőszobáig, akkor az mennyire körülményes és a legkevésbé sem praktikus. Kiderül, hogy a szülői háló előtér nem a háló miatt kellett, hanem a WC előterének, más ugyanis nem indokolja.

tervkritika-145-alaprajz

Innen nézve vagy a fürdőszoba vagy a háztartási helyiség nincs jó helyen. Megoldás lehet még a kamra és a fürdő felcserélése, legalább a fürdő is ebből az előtérből nyílhatna.

Az étkezőasztal valóban nincs jó helyen, sokkal szerencsésebb lenne áthelyezni a konyhapult mellé, szervesebben kapcsolódna a konyhához, némiképp meggátolná a belátást és a nappali felé vezető úton sem képezne akadályt. Nem kell semmit sem áttervezni, csak áttenni az étkezőbútort. A nappali-étkező-konyha alapterülete rendben van.

Összefoglalás | ha az építtetőnek valóban csak az étkező bútorozása az egyetlen gondja, akkor nincs tennivalónk. Ha valaki így szeretné berendezni az otthonát, akkor ezt a döntését fogadjuk el.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy ha Ön éppen családi házat terveztet, de bizonytalan abban, hogy amit kapott, az valóban megfelelő-e, ha valamiért bizalmatlan vagy nincs megelégedve, amit terv címén kapott, nos , akkor küldje meg nekünk. Mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. A Tervkritika teljesen anonim, így nem jelenik meg sem a telek címe, sem az építtető, sem a tervező neve, elérhetősége. A Tervkritika nem jelent tervezést vagy áttervezést, nem készülnek tervváltozatok, csak véleményezés és kizárólag írásbeli javaslattétel.

… és Önnek mi a véleménye? Kérjük írja meg itt alul, a hozzászólásokhoz!

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hozzászólások (6): megnézem / hozzászólok

 • Tóth Tamás

  2016. április 10. vasárnap - 13:55

  #109736

  Csak kérdezem.
  Muszáj a ház bejáratának ott lennie?
  Nem lehetne a SZOBA3 és a KONYHA között kialakítani egy előteret? A régi bejárat 2 m2-ét megkapná a SZOBA2. Miután az keskenyebbre vehető, a SZOBA3 balra tolható, így az új előtér nem igazán venne el a KONYHA-NAPPALIból.
  Meglenne a gyerekek intim lakrésze. A gyerekek és barátok-barátnők jobbra fordulnak az új előtérből, a felnőttek pedig balra a nappaliba, így az összes érkező nem korzózik a fürdőszoba és a gyerekszobák előtt.

 • Tóth Ákos

  2016. április 10. vasárnap - 21:43

  #109737

  Gerendaház 8,5m födémfesztávval???
  Ezt nevezem!
  Téglaházba, vasbeton födémmel sem szoktunk ilyet tervezni….
  Biztos jó, hisz típusterv, de azért….

 • VÉRTES LÁSZLÓ ÖDÖN

  2016. április 11. hétfő - 09:51

  #109739

  MIVEL NINCSTEHERHORDÓ KÖZBENSŐ HOSSZFAL, KÉRDÉSEM MILYEN FÖDÉMET ÁLMODOTT MEG A TERVEZŐ?
  8,52 FESZTÁVRA NINCS GERENDA, TALÁN A PROFIPANEL?
  A POROTHERM FÖDÉMGERENDÁK MAX. FALKÖZE 700 CM!

 • András

  2016. április 11. hétfő - 11:53

  #109741

  Könnyűszerkezetes házra biztos nem lesz beton födém 😮

  Szeglemezes tető az egyszerű megoldás gondolom 🙂
  Tetőtér beépítés hiányában igazán nem kiugró ez a fesztáv.

 • Szabóbácsi

  2016. április 11. hétfő - 14:21

  #109742

  Sajnos nem egyszerű. Igénytelen. Közben mégis nagyvonalú akar lenni, mert a nappalit telerakja vagy öt nyílászáróval. Végigvonul benne egy irdatlan folyosó. Ami semmire nem használható. bezzeg a szobák olyan szűkösek hogy na! Attól hogy Nappalinak vagy Kamrának nevezik némely részét, attól az még ezen folyosóhoz tartozik. Ronda lehet a kert, ha a nappali ülőgarnitúrája hátat fordít neki. Vagy miért is? Hiába nagy a konyha-étkező-nappali alapterülete, így egy helyiségként, amint az ábra is mutatja, elég rosszul bútorozható. Az étkező töksötét, ráadásul jól útját is állja az átközlekedésnek. A csőkamra fele, mint előbb is írtam, hazugság, alig tartalmaz hasznos tárolóterületet. Ráadásul kíválóan hűti a szomszédait.
  Gerendaház. Lehet hogy kicsit olcsóbb, de hosszabb távon drágább lesz. Továbbá számoltak-e hőtechnikai jellemzőket? Mert az ilyen az ósdi, elavult kisméretű téglához képest valamivel jobb, de gyakorlatilag nulla egy korszerű hőszigeteléshez képest. Akkor már inkább favázast.
  A szobák ajtóit lehetőleg ne falsarokra tegyük. Amúgy is kicsik a szobák, nem is igazolható berendezési feltüntetéssel, de így elvesznek azokból is egy berendezhető falfelületet.
  A fenti spórolás fog a legtöbbe kerülni. Talán egy építészt sem ártana megbízni. Annyira rossz az egész hogy még a fentieket leírni is erős émelygéssel, viszolygással kellett. Sajnos.

 • Építtető

  2016. április 11. hétfő - 14:40

  #109743

  Köszönöm a kritikát (Miklósnak a ki nem mondottakat is…) és az észrevételeket.
  Laikus lévén, a födémhez nem tudunk hozzászólni, de rákérdezünk. A tetőtér nem lesz beépítve.
  A kamra és a fürdő felcserélésén mi is gondolkodtunk, ekkor a közlekedőből nyílna a fürdő. A bejárat áthelyezését is megfontoljuk.
  Egyébként még nem köteleztük el magunkat, úgyhogy tervek tekintetében valószínűleg lesz még pár kör.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 192 | még csak vázlat

Tisztelt Koós Úr! Nagyon örülünk, hogy rátaláltunk az oldalára. Nagyon sok hasznos tudnivalóval lettünk “bölcsebbek”. Egy 2 felnőtt 2 gyermek számára szeretnénk egy élhető családi házat építeni. Ami nagyon fontos volt, hogy ha lehetséges, a hasznos alapterület ne haladja meg nagyon a 100 nm-t. A telek 18 m széles és oldalhatáros beépítésű. Az alap ötletünket egy kis segítséggel le […]

Tervkritika 192 | még csak vázlat
2017. november 24. péntek
TERV KRITIKA
Tervkritika 191 | a funkció és a tömeg egysége

Tisztelt Koós Úr! Szeretném véleményét kérni tervezett családi házunkról a tervkritika rovatban.A telek kb.: 700 m2, saroktelek, keleti és déli utcafronttal. A beépítés módja szabadon álló, megengedett legnagyobb épületmagasság 7,5 m, maximális beépítettség: 30%, zöldterületi fedettség minimum 50%. A terület sík, jelenleg egy bontásra ítélt 10*10-es ház és egy melléképület található rajta. A déli utcafronton […]

Tervkritika 191 | a funkció és a tömeg egysége
2017. november 22. szerda

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább