Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2016. június 2. csütörtök

Tanácsok egyszerű bejelentési eljáráshoz :-)

romai-foto-2

Egy hűséges olvasónk küldte:

 1. Nyisson egy bankszámlát és különítsen el jelentős összeget a tervezési díjra, a tervezői művezetésre, a leendő bírságokra és a várható ügyvédi költségekre.
 2. Tájékozódjon, hogy hol talál egy jó pszichiátert a környezetében.
 3. Keressen egy jó referenciákkal rendelkező tervezőt, majd szerződjön azzal, aki a másiknak a legjobban alákínál.
 4. Hallgasson a kivitelezőre, hogy nem kell szakági terv, majd a helyszínen megoldják „okosban”.
 5. Ne dőljön be azoknak a híreszteléseknek, hogy az egyszerű bejelentés esetén más jogszabályokat is be kell tartani.
 6. Ne izguljon, hogy esetleg szakszerűtlen a terv és a kivitelezés, az építésfelügyelet ellenőrzi, a rossz házat lebontathatja, így lehet újból kezdeni és a hibákat ismét nem elkövetni.
 7. A szomszédot már az építkezés megkezdése előtt fenyegesse meg – esetleg egy kiadós verés -, hogy a későbbiekben ne legyen kedve reklamálni, ha az ő telkére is ráépít.
 8. Hasonlóan járjon el a tervezői művezetővel is, nehogy az építkezés végén arról merjen nyilatkozni, hogy eltértek a tervtől.
 9. Ha a ház színe zöld, akkor nem kell statikai terv.

Hozzászólások (12): megnézem / hozzászólok

 • Fehér Gergely

  2016. június 2. csütörtök - 15:10

  #110210

  Akkor nekünk ugye zöldet tervezel? 🙂

 • Gallusz

  2016. június 2. csütörtök - 18:59

  #110212

  Hozzátenném, hogy abszolút nincs szükség tervre, hiszen a család majd összedobja a házat kalákában 🙂 még akkor is, ha csak hentes és fodrász van a családban.

 • enyedimre

  2016. június 2. csütörtök - 21:09

  #110213

  Ami fontos az, hogy az településképi sajátságokat tartalmazó arculati kézikönyvre figyeljetek. 🙂

 • Attila

  2016. június 2. csütörtök - 22:46

  #110214

  Pontosan itt tartok én is, és már tudom is, hol rontottam el!
  Azért dobják vissza azt, ami egyébként már tavaly építési engedélyt kapott, mert nem zöld és/vagy tűzpiros a ház színe.

  Kicsit komolyabb, de sírva vigadunk a magyar valóságon:
  nekem azért dobták vissza az egyszerű bejelentési tervet, mert nem rajzoltam be a szomszédos ingatlan tervezett növényzetét. Kár, hogy még nem vette meg senki a szomszéd telket, és nem tervezett oda növényzetet…

  • Varga Péter

   2016. június 2. csütörtök - 23:24

   #110215

   Már bocsánat, de ha le van írva, hogy mit kell beadni, és az is le van írva, hogy ha hiányzik, el kell utasítani, akkor miért csodálkozunk? Az szerintem nincsen leírva, hogy a nem reveláns részek elhagyhatóak. Nincs. Gratula.

   • Tóth Szilveszter

    2016. június 3. péntek - 11:31

    #110218

    nekem visszadobtak egy tervet, mert hiányzott róla a homlokzatokon a “tervezett növényzet” – jeleztem, hogy “nem terveztünk fákat, a terep hullámos vonala pedig a fű jelzése, ott is van a legendában, hogy az a vonal a gyep jelölése. erre azt mondja, hogy “akkor adja be újra és elfogadjuk”
    ja kérem, az a hét elvesztegetett nap, a megbízó előtti reputáció és hasonlóak meg nem számítanak, felelősségük nincsen stb… a szakmaiság meg a “ránéztem a lapra, nem láttam fákat, huhh, nem kell dolgozni ma se”

    • Lukács-Nagy János

     2016. június 4. szombat - 22:21

     #110247

     Tisztelt Tóth Szilveszter!
     Jómagam is hatósági munkát végzek, és nem fáj, ha dolgozni kell. Sajnálom, hogy ez a kialakult kép él sok tervezőben vagy bárkiben a hatósági vonalról. Elhiheti, hogy nekem se egyszerű a jogszabályok értelmezése, alkalmazásuk pedig….
     Viszont nem hiszem, hogy a szakmailag megfelelő, ugyanakkor (nem objektív mércével mért) jó építészet ne tudna érvényesülni. Abban viszont van igazság, hogy mi is emberek vagyunk.

     • Tóth Szilveszter

      2016. június 5. vasárnap - 15:24

      #110272

      Kedves János! elnézést, ha úgy fogalmaztam, hogy általánosan az összes ügyintézőről lehetett érteni. Amúgy az objektíve jó építészet nem tör magának semmit. ami utat tör, az az árverseny, ügyfelek kiszolgálása, precizitás, érthető kommunikáció és ezek után egy kicsit a “szép meg a jó” meg az épszerk.

     • Fürdős Lajos

      2016. június 10. péntek - 14:58

      #110346

      Mi van akkor, ha mondjuk napi 30-szor feltöltöm a 456-os szerinti anyagot, -de csak azt-, mondjuk egy hónapon keresztül. Mindannyiszor új ÉTDR-szám, új bejelentés. Elvileg megtehetem nem? A bejelentés úgyis ingyen van. Van-e valamilyen retorzió? Előbb utóbb előfordulhat, hogy a 900 egyszerű bejelentésből egyet elfelejt időben megvétózni a hatóság. Akkor nyert ügyem van?

 • Fenyvesi Péter

  2016. június 6. hétfő - 10:16

  #110288

  Eddigi tapasztalatom, 3 éphat-on, hogy ha felajánlom a 100-as eng.tervet, ami 300 m2 alatt kiviteliként funkcionálhat a korábbiak szerint, azt örömmel elfogadják, pláne, ha egy költségvetési összesítőt is mellékelek. Volt, ahol így már a 200-as tervlapokat sem kérték. Hogy mennyire szabályos, ők sem tudják, de legalább haladunk.
  Az előadók, csoportvezetők szerint is sikerült fokozni a káoszt, a továbbképzésen sem tisztult ki a kép. (Én el sem mentem, hogy meghallgassam az előadók aznapi véleményét)

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SAJÁT
Az első egyszerű bejelentéses családi házam

2018 közepén mond még valakinek is bármit a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet?  Ez vezette be az un. egyszerű bejelentéses – nem – eljárás módot. Erről szólt egy írásom, mely a megjelenése óta több mint 36.800 olvasásnál tart. 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet | Megerőszakolták az építési törvényt Ezt csak azért írom, mert a most bemutatandó […]

Az első egyszerű bejelentéses családi házam
2018. augusztus 3. péntek
KÖZÉLET
Kikerültek a koos.hu óriásplakátjai (5.rész)

(fake news) Egy kampányból nem szabad/lehet kimaradni. A koos.hu megjelent immáron óriásplakátokon is. Íme a sorozat záró darabjai: aki szeretne saját óriásplakátot, itt tudja letölteni:plakat-09 plakat-10 plakat-11

Kikerültek a koos.hu óriásplakátjai (5.rész)
2018. április 7. szombat

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább