Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2016. július 23. szombat

Tervkritika 149 | ismét a tervkritikán

Kedves Miklós! Küldtem Önnek egy terv kritika kérelmet anno, mely meg is jelent 123. sorszámmal. Tanácsait nagyon köszönjük megfontoltuk – megfogadtuk.
Egy teljesen új koncepció született azóta. Nagyon megtisztelne, ha az új verziót is véleményezné. Köszönettel:

2015. január 29. Tervkritika 123 | oldalhatár + rossz tájolás

tervkritika-123-alaprajz

A korábbi tervért nem lelkesedtem és megvallom őszintén ezért a változatáért se túlságosan, mert itt is szinte ugyanazokat az észrevételeket kell tegyem, mint a korábbinál.

A fő gondom a bejárat megoldása és a gyerekszobák szeparálatlansága volt. Az új alaprajz teljesen lineáris alaprajzi szervezést követ, vagyis a bejárattól kezdve szinte minden ugyanarról a közlekedőről nyílik. Ha a bejárat – mint itt is – a gyerekszobák közötti folyosóra esik, akkor ez a rész sohasem lesz zavartalan, különösen nem, hogy a fürdőszoba és a hálók átellenes oldalon találhatóak.

Ezt a problémát az előző változat is tartalmazta, mégis abban talán könnyebben lehetett volna megoldani, csak nem azzal a diagonális megközelítéssel. A jó bejárat a lakás súlypontjához legyen minél közelebb, akkor rövidek lesznek a közlekedők és jól lehet szeparálni a háló és nappali funkciókat.

Jelen esetben ez vagy az étkező és a háló közé vagy sokkal inkább a konyha és a szülői háló közé képzelhető el. Ez utóbbi esetben az oldalkertben lehetne bejönni

tervkritika-149-alaprajz

Az előbbi változatnál is szóvá tettem és itt is meg kell említeni, hogy minden tervezés alapja a tiszta, egyszerű szerkezeti séma felállítása. Ez itt megint elmaradt. Pedig ez nagyon fontos, mert így lehet feleslegesen túlbonyolítani és megdrágítani egy egyszerű épületet is.

A nappalinál közel 8 m-es fesztávolsággal kell kalkulálni, úgy hogy a középfőfal helyett csak egy válaszfal található. Az étkezőnél ez még szélesebb, a gyerekszobánál pedig már bekerült egy közbenső alátámasztás lehetősége egy igencsak komolyabb fesztávolságú kiváltó beiktatásával. ez nekem azért szúr szemet, mert a kiváltó nem terek összekötését hivatott szolgálni, hanem a tartófal helyére egy kiváltó és válaszfalak kerültek. Miért jobb ez így?

Persze ha itt nem szilárd födém lesz, hanem valamilyen rácsos-tartós fedélszék gipszkarton térelhatárolással, akkor nem gond.

Végül egy apróság. Egy adott helyiségbe úgy kell berajzolni a bútorokat, ahogyan azokat használni fogják és nem úgy, ahogy az étkezőnél látni. Ez a helyigény akkor érvényes, ha a padló felmosásához felrakjuk a székeket az asztalra. Úgy kell megrajzolni, hogy a székek igenis ki vannak húzva az asztal alól- mert hiszen használatkor ott lesznek és így kell megnézni, hogy elfér-e így az étkező és körbe lehet-e járni az asztalnál ülőket. Ha nem, akkor kicsire lett méretezve.

Összefoglalás | Sajnálatosan nem látni érdemi javulást az alaprajzon, pedig igazán nem kellene sok hozzá.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hozzászólások (4): megnézem / hozzászólok

 • Laikus

  2016. július 24. vasárnap - 10:14

  #111041

  A sokat emlegetett amőba forma.
  Kívül 12 sarkot számoltam, a gyerekszobákban pedig 6-ot. A konyhában már csak 5 van. Úgy tűnik, a tervező szereti a sarkokat és a ferde nyílászárókat, mert az előző terv is hemzsegett ezektől.
  A háztartási helyiségből egy óriási zuhanyzó nyílik? Kicsit munkásfürdő fílingje van, mert tényleg kell még egy zuhany, de akkor kéne mellé mosdó meg tükör is, hogy teljes értékű fürdőszoba legyen.

 • Szabóbácsi

  2016. július 24. vasárnap - 14:32

  #111046

  Ezzel a 45 fokkal egyet egyszerűsít, hármat bonyolít. Fönt jól elkezdi azzal a két traktussal. Azt kéne a nappali fölső szélességével levinni a terv aljáig és szépen 90 fokban berendezni. Semmi ferdeség. Egyből modern, célszerű, gazdaságos, elegáns lenne. Ilyen egyszerű. Üdv.

 • Kutasi Jenő

  2016. július 27. szerda - 21:52

  #111102

  Csak ötlet gyanánt, mint egy mellesleg, itt ez a szép Mondriane festmény…
  https://s31.postimg.org/bp27iz1i3/mndrn.jpg

 • Tóth Ákos

  2016. július 29. péntek - 20:38

  #111133

  Lemásolt egy alaprajzot és eladta festményként? Ügyes… mondaná Kohn bácsi…:)))

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás

Tisztelt Koós Úr! Először is gratulálok az oldalához, rengeteg hasznos információt találni rajta, ami sokaknak segítségére lehet! Bárcsak hamarabb ráleltem volna, de talán még nem késő, eddig csak előleget fizettünk és a ház sincs még teljesen kész. 🙂 Jelenleg egy másfél szobás lakást bérlünk, amiben ketten még elfértünk, de mióta 1,5 éve megszületett a kisfiunk már nagyon […]

Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás
2017. október 9. hétfő
TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább