Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2016. július 29. péntek

Családi ház Gödöllőre

1

Miközben el voltam foglalva mások terveinek bemutatásával, no meg az építési jog vargabetűinek értelmezésével, elfeledkeztem arról, hogy lassan 1,5 éve nem tettem közzé saját tervezésű házat. Most pótolom (és elővettem még párat, amit majd folyamatosan közreadok). Szóval ismét akasztják a hóhért, vagyis mindazt számon lehet most kérni rajtam, amit valaha is mondtam mások tervére.

A telek legkevésbé sem volt ideális, az utca felöl lejt, ráadásul északi irányba. A telek elég széles volt ahhoz, hogy a garázs a lakóépület mellé kerüljön és még maradjon hely bejáratnak is. A tájolás miatt végül az az építtetői döntés született, hogy tájoljuk a nappalit az utca irányába (10 méteres az előkert), ide csak egy kicsi terasz kerüljön és inkább hátramennek a hátsó teraszhoz, ami ugyan északi, de arra található a telek nagyobbik része.

A ház bár nem passzívháznak épült, gyakorlatilag minden részében megfelelne ennek a kritériumnak. A legfontosabb, hogy ahogy a gödi passzívházamnál és a pécsi Donátusba tervezett házamnál már bevált, különálló épületbe helyeztem el a garázst és ez alá került a pince (a gépészettel). A két épület között egy fedett átjárót alakítottam ki, ami korábban magában foglalta a lakás bejáratát, a pincelejárót és a garázsbejáratot is. Végül nem így lett.

350-alaprajz-pince

A földszintre került a nappali-étkező-konyha egy légtérben, de mégis elválasztva illetve a szülői háló. Ez utóbbihoz gardrob és egy fürdőszoba tartozik, illetve praktikussági okokból ide csatlakozik egy mosókonyha teraszkijárattal.

350-alaprajz-fszt

A tetőtérbe 3 db hálószoba került és egy fürdőszoba. A szülői háló feletti tetőtér nem lett beépítve. A beépített tetőtér szobáiban 1,90 magas a térdfal, így gyakorlatilag a teljes alapterület kihasználható. A keresztbeforduló tetők miatt az összes tetőtéri helyiségnek függőleges helyzetű ablaka lehetett az oromfalakban.350-alaprajz-tetoter

A kivitelezés közben adódott egy elég komoly probléma. A többszintes épületeimben az első dolog a lépcső megfelelő méretezése és megfelelő helyre való betervezése. Itt is így indult, de menet közben pont a minimumra lecsökkentett lépcső tologatása és áttervezése nem volt szinkronban a 3D-s modellel és nem vettem észre, hogy időközben olyan lépcsőt sikerült terveznem, amin nem lehetett felmenni. Mindez persze a kivitelezés közben derült ki és volt pár nehéz éjszakám, míg sikerült úgy áttervezni, hogy még használni lehessen.

350-metszet-1

a metszeten látható furcsa formájú kiváltó a Baltavári cég B-Rekord nevű gyártmánya, bennmaradó zsaluzatként működő redőnytok, van róla fotó is.

3

Hozzászólások (11): megnézem / hozzászólok

 • Tóth Ákos

  2016. július 29. péntek - 21:23

  #111135

  A lépcsőnél elsőre én sem értettem mit látok… Felmegyek, jobbra fordulok és kiugrok az ablakon??? Aztán rájöttem, hogy pincelejáró..:)))

 • Tóth Szilveszter

  2016. július 29. péntek - 21:54

  #111136

  Hát… egy északjelet azért hagyhattál volna rajta, bár tudom írtad. Alapvetően hálátlan dolog egy készülő házat kitenni, mert minden felvetés, a legapróbb is, az építtetőnek rosszul eshet. De nekem meglehetősen zavaros lett a belső elrendezés és a telek használata. de azzal, hogy az épület mellé tetted a garázst szerintem nagyon rossz irányt vett az elhelyezés, mert így már nem tudtál egy lejtő irányban T alakú lakóházat csinálni, ami így elsőre – egy csomó mindent nem ismerve persze – ideálisnak tűnik. A többi már ebből adódik: a nappaliból egészen furán, a szülői hálót zavarva kell a teraszra menni, a háztartási helyiségből a teraszra teregetek. Az mégfuribb, hogy a szülői hálóba nem adsz a terasz felé ajtót. Én azt vallom, hogy ha veszek egy telket, ne falazzam el magam tőle.
  Az emelet és az emeleti lépcső-érkezést pedig ne igazán értem, hogy miért ilyenné lett. Ez az L alakú közlekedő az egyik felén nagyon sötét, de gardróbként is csak kis részét lehet hasznosítani. Na meg a lépcső lent sem okés, mert kinyírja az intim zónát, nem lehet leválasztani a szülői hálót – lehet ez a kivitelezés közbeni problémából fakadt, nem tudom, de így pazarló ahhoz képest, hogy mennyit (nem) tud nyújtani. De nem is ez, inkább a zegzugosság, a terek szervezettségének a hiánya zavar. lent is, fent is.
  Szóval elnézést, de én ezt most nem vettem meg.

  ui.: jól látom a metszeten, hogy a két sor indító ytong 50cm magas? 😉

 • Kutasi Jenő

  2016. július 29. péntek - 22:06

  #111137

  Nem értem a lépcsőt… csak azért került a ház alá egy kicsi luk, hogy egy kültérből induló lépcső visszakanyarodjon a ház kontúrján kívüli pincébe?
  Nem látok északjelet (lehet, csak vak vagyok), a szövegből meg nekem nem teljesen egyértelmű, hogy végülis akkor merre van pontosan észak…
  És minden metszetvonal gondosan kikerüli a lépcsőt…
  Meg sosem értettem, hogy miért kell ennyire összenyomorítani egy lépcsőt, egyetlen nem húzott fok nincs benne…
  Fura, hogy egyből a konyhába toppanunk be, fura nekem a nappali-étkező, a bútorozás szerint az ülőgarnitúráról az előszobát nézik, nem a lapostévét a falon…
  Igazából nekem azt is mindig furcsa volt, amikor valaki a fürdőből nyitja a mosókonyhát, és nem fordítva, ha már nem külön nyílóak… Miközben mosnak, át lehet menni zuhanyozni, de így, ha valaki bent fekteti a kábelt, akkor addig nincs teregetés… hacsak kívülről körbe nem megy…
  Meg persze tök mellékes, meg ízlés dolga, meg minden, de énszerintem eléggé túl van tagolva a ház, pláne, hogy szinte “majdnem passzívház”… az emelten ki van dugva oldalra egy tömeg, ami amúgy ahhoz hiányzik, hogy egy egységes keresztmetszetű elegáns hasáb legyen…

 • Kutasi Jenő

  2016. július 30. szombat - 00:34

  #111142

  Jó, a mosókonyhát részben visszaszívom, mert végülis nincs explicit beszorítva a fürdő mögé… csak első blikkre jó mélyen van… bár itt ahogy nézem, ennyi helységből valaminek szorulnia kell, és nyilván a mosókonyha lehet csak, nem más
  meg még ami fura, (és pont nincs rajta a látványon,) a hátsó teraszra vezető járda… Le két lépcsőfok, aztán vissza két lépcsőfok…
  Azért nekem ez a házikó sem tök gömbölyű…

 • Ramkin

  2016. július 30. szombat - 03:00

  #111144

  Nekem ahogy kinéz a ház az fura. Olyan, mint egy kamion vs. személyautó baleset, házakból elkészítve.

 • Pető János

  2016. július 30. szombat - 14:32

  #111149

  Néhány dolog bizonyára az építtetői igények miatti kompromisszum, pld. nem tudom miért olyan fontos, hogy a pincébe vezető lépcső az épület főtömegén belülről induljon, amikor a garázsnak nincs ilyen kapcsolata a házzal. Hacsak nem az emeletre vezető lépcső alatti tér pincelépcsőként történő kihasználása.
  A nappali valóban nem túl szerencsésen bútorozható lett, talán nagyobbnak kéne lennie, valóban úgy, hogy az ülőalkalmatosságokról ne a előszobát-közlekedőt kelljen bámulni.
  A karakteres nyeregtetős ház átváltása egy kontyolt tetőre se tesz jót az épület tömegének, bár nyilván a padlás miatt itt felesleges lenne oromfalat építeni.

  Összességében azért inkább tetszik, mint nem.

 • Varga Péter

  2016. július 30. szombat - 21:33

  #111151

  1. A pincében a lépcső konkrétan rosszul van ábrázolva.
  2. A konyha – nappali légterébe közvetlenül belenyílik egy belsőtéri wc.
  3. A mosókonyha konzolon nagy földszinti terasz okát meg nem értem.

 • Hanny Ervin Csaba

  2016. július 31. vasárnap - 20:31

  #111163

  A kamraajtót kifelé kellene nyitni, hiszen csak akkor van nyitva, ha használjuk, így nyugodtan rányilhat a pultra.

 • Szabóbácsi

  2016. augusztus 17. szerda - 11:15

  #111426

  A bejárással szembeni takaratlan konyha az esetek többségében inkább hátrányos mint előnyös látvány.
  Én inkább felcserélném. A nappali lenne vízszintesen keresztben a bejárással szemben, míg a konyhaszekció a fekete pillértől fölfelé a sarokgarnitúra helyén, még közelebb a bejárathoz.

 • Kub(ik)us

  2016. augusztus 23. kedd - 14:12

  #111597

  Íme, lehet egy ház modern, mégis szép. Merthogy ez a ház szép. Persze, van, akinek az ún. “minimál” jobban tetszik.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SAJÁT
Családi ház meredek telken

Sokféle kihívás érhet egy építészt, ezek közül talán a leggyakoribb a meredek telekre való tervezés. Ez különösen akkor érdekes, ha extra meredek a telek. Elég sok ilyen telekkel volt már dolgom, ezek közül volt már olyan is, aminek bizonyos részein 100%-os volt a lejtése – 10 m-en 10 m-t emelkedett – és egy 60%-os része […]

Családi ház meredek telken
2018. augusztus 17. péntek
SAJÁT
Az első egyszerű bejelentéses családi házam

2018 közepén mond még valakinek is bármit a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet?  Ez vezette be az un. egyszerű bejelentéses – nem – eljárás módot. Erről szólt egy írásom, mely a megjelenése óta több mint 36.800 olvasásnál tart. 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet | Megerőszakolták az építési törvényt Ezt csak azért írom, mert a most bemutatandó […]

Az első egyszerű bejelentéses családi házam
2018. augusztus 3. péntek

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább