Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2016. szeptember 4. vasárnap

Az e-naplóban csak egy építtetőt lehet feltüntetni, no de mit csináljanak a házaspárok?

a minap az alábbi levelet kaptam egy egyszerű bejelentéssel épülő családi házzal kapcsolatban, amit én terveztem:

Kedves Miklós, Fundamenta-hitelt tervezünk beadni és a hitelreferens azzal az dilemmával állt  elő, hogy az e-naplóban miért csak F Cs az építtető? Én nyitottam meg az e-naplót, Cs (a feleség) ügyfélkapuján, saját névben. Nem emlékszem, hogy fel lehetett volna vinni még egy építettőt, bár lehet, és akkor elmaradt.

Láthatóan nem ellenőrzi ezt senki, mert a terveken mindenhol K V szerepel. Az ép.hatóság kiértesített, mint tulajdonost az e-napló indításáról. A kérdésünk, hogy most akkor hivatalosan ki az építtető? Mindkettőnknek kéne lennie… (Mellékesen megjegyzem, a hitelreferenst nem értem, hiszem házasokként, Cs adóstárs a hitelben…)

Mivel magam ilyen mélységben nem ismerem az e-naplót és így nem tudtam segíteni, az építtető írt az e-naplo helpdesknek, rövid időn belül kapott rá választ:

Dátum:

Feladó:

enaplohelpdesk@e-epites.hu

Tárgy:

[e-napló helpdesk – Hiba #xxxxx] (Új) kérdés – egyszerű bejelentés

Címzett:

 

Tisztelt … !

Tájékoztatjuk, hogy az e-építési napló alkalmazásban jelenleg nincs mód több építtető feltüntetésére, s ezért a lakóépületek egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdése szerint Társaságunk által előállítandó, a készenlétbe helyezett e-napló adatainak feltüntetését tartalmazó PDF formátumú visszaigazolás sem tartalmazhat egynél több építtetőt.

Véleményünk szerint az irányadó jogszabályok (az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet, a lakóépületek egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet stb.) nem tartalmaznak olyan rendelkezést, hogy az e-naplóban a családi otthonteremtési kedvezményt együttesen igénylők építtetőként mindannyian feltüntetésre kerüljenek.

Az ingatlan tulajdonjogát a közhiteles és nyilvános ingatlan-nyilvántartás tartalmazza, az abban foglaltakat mindenkinek, így a pénzintézetnek is el kell fogadnia. Az e-napló az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésétől annak befejezéséig vezetett, a szerződés tárgya szerinti építőipari kivitelezési tevékenység jellemzőit tartalmazó dokumentum, amely tulajdonjogot nem keletkeztet, annak tartalmát sem érinti. Ezért az e-napló semmiképpen nem alkalmas sem a tulajdonjog igazolására, sem a családi otthonteremtési kedvezményekre való jogosultság igazolására.

Fentiekre tekintettel – álláspontunk szerint – a pénzintézet nem kérheti annak igazolását, hogy az e-naplóban a családi otthonteremtési kedvezményt együttesen igénylők építtetőként mindannyian feltüntetésre kerüljenek, mivel erre fizikailag nincs mód.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jogértelmezés a jogalkalmazó mindenkori feladata és felelőssége. Jelen válasznak semmiféle jogi relevanciája nincs, nem minősül hivatalos jogértelmezésnek. Minderre figyelemmel a válaszban foglaltak nem használhatóak fel peres vagy közigazgatási eljárás során sem állásfoglalásként, sem jogértelmezésként, sem pedig szakvéleményként.

Üdvözlettel: Elektronikus Építési Napló Ügyfélszolgálat

…………………………..

Kollégákkal próbáltuk megbeszélni e fenti problémát és az alábbi vélemények születtek:

Az önmagában furcsa, hogy egy ilyen szolgáltató rendszer nem a technikai lehetőségekről  és annak a jogszabályoknak való megfelelőségéről illetve annak esetleges  javításáról beszél, hanem belemegy jogszabály értelmezésbe, ilyet ritkán szoktak megtenni, tehát kuriózum, igaz a végén le is írják, hogy a válaszuknak nincs relevanciája, tehát bizonyára nem műszaki-informatikai szakember írta, hanem valami jogász.  (olyan is)

“én így oldottam meg, megjegyzésbe került a házastárs (“Férj”). Csatoltam egy napló fotót .A banknak megfelelt-eddig legalábbis”

E-napló fotó

Hozzászólások (25): megnézem / hozzászólok

 • atus

  2016. szeptember 4. vasárnap - 16:21

  #111873

  Ez a trükk két személy esetén járható, viszont egy húszlakásos társasház esetén már nem!
  És vannak olyan csókosok akik csak lakást vesznek…
  Az e-napló a jogutódlást sem tudja kezelni…
  …vagy a kivitelező nem teljesitésse esetén a szerződésbontást (FMV nyilatkozat)…

 • Rezsnyák Péter kivitelező építész

  2016. szeptember 5. hétfő - 06:23

  #111881

  Az e -napló Helpdesk hónapos kommunikációs közzel reagált korábban a felvetésekre. Aztán így az ember kedve el is megy tőle…A lényeg, hogy most egyetlen személynek van hely a naplóban. Ugyanakkor mindenféle dokumentumot fel lehet tölteni, tehát ha nem képesek a naplót módositani. Én több építtető esetén egy adatlapra összesíteném az építtetőket, és csatolnám. További nagy gond sztem, hogy a bankba nem lehet az elektronikus dokumentumokat egyszerűen eljuttatni.
  Én egy Google drive linken küldtem el a tulajdonosnak az összes feltöltött anyagot. A bankba viszont ezt nem tudta eljuttatni a bank biztonsági rendszere miatt. Az ügyfél végül letöltötte, majd 5-6 mailben juttatta el a bankba…Miért nincs a banknak egy megfelelő E-napló hozzáférése? Csak ahhoz, amihez köze lehet. Végül is pár millióval beszáll a sztoriba..Ja, és még nyilatkoznom kellett, hogy azt küldtem el a banknak, amit a tárhelyre feltöltöttem. Ez az egyszerű bejelentés..

 • Cser Eszter

  2016. szeptember 8. csütörtök - 18:43

  #111991

  Meghatalmazottként nyitottam naplót az építtetőknek, feltöltve mindkét meghatalmazást. Amikor élesítve lett a napló és meghívtam a kivitelezőket, akkor mindkét építtetőt is meghívtam a naplórészekbe, mint építtetőt. Így tudtam őket úgymond felvenni a naplóba.

  Ma viszont egy adminisztrációs problémával szembesültem. Megnyitottam egy naplót a múlt héten, a helyrajzi számot, az utcanevet, a házszámot, és az irányítószámot helyesen írtam be, de a Budapest-kerület párosításnál véletlenül mellé nyomtam, és egy kerülettel arrébb helyeztem a telket. Nem vettem észre, a naplót megrendeltem.
  A másik kerületi előadó jelezte, hogy nekik ilyen nevű utcájuk nincs.
  Hosszas keresés után rájöttem a hibára, kértem az e -napló Helpdesk-et, hogy legyenek szívesek javítani, mert adminisztrációs hiba történt (még nem írt senki a naplóba). Pár napon belül kaptam a választ:
  Készenléti állapotban lévő e-napló esetében a napló alapadatainak (ide tartozik az építési helyszín címe, helyrajzi száma is) módosítására nincs lehetőség. Az e-napló alapadatain módosítani nem lehet, korrigálni csak egy új e-napló készenlétbe helyezési kérelem benyújtásával lehet.
  Nem akarom elhinni, hogy a mai világban a rendszergazda nem tud javítani egy kis adminisztrációs hibát.

  • Saci

   2016. szeptember 26. hétfő - 15:38

   #112334

   Van erre opció, hogy meghívj építtetőket?
   Mi is jogutódlással szenvedünk a banknak. A hivatal nem mond semmi érdemlegeset, mi meg nézünk ki a fejünkből, hogy mit is kéne tenni. Írjunk szerződést? Nyilatkozatot? Az E.napló Helpdesk nekünk is azt mondja, hogy újat nyissunk. De ikerház és mi a férjemmel ketten kéne szerepeljünk, pont, mint a cikkben. Szörnyű….

   • Péter

    2017. május 5. péntek - 13:34

    #115104

    Mi is szembenéztünk ezzel a problémával. Építtetőként nyitottam az e-naplót és bizony nálunk is felmerült a kérdés, hogyan kerül bele a feleségem is építtetőként. Sok mindenkit megkérdeztünk, míg egy kedves gépészmérnök elmagyarázta, hogyan is kell csinálni. („Hát te ezt honnan tudod?”-kérdeztem. „Egy gépészmérnök mindent tud!”- válaszolta büszkén )
    Pontokba szedem, hogyan zajlott ez nálunk:
    1. A lényeg, hogy az, akit fel szeretnél felvenni, rendelkezzen ügyfélkapu regisztrációval.
    2. Az, akit szeretnél felvenni lépjen be az ügyfélkapujával az e-napló felületén. https://enaplo.e-epites.hu/enaplo/
    3. Amikor a rendszer beengedte a jobb sarokban a neve mellett megjelenik a NÜJ száma. Ezt jegyezze fel. (Ezzel a számmal tudja majd meghívni az e-napló rendszerébe az, aki megnyitotta a naplót)
    4. A másik fél pedig ezzel a NÜJ számmal tudja őt meghívni a naplóba. (Új szerep felvitele, beírni a NÜJ számot, szerepkörnél pedig ki lehet választani: „építtető”, kódolás, elfogadás stb…)
    Az így felvett fél az e-napló rendszerében „egyéb építtető”-ként lesz feltüntetve.
    Remélem segíthettem

    • H.Péter

     2017. augusztus 31. csütörtök - 21:09

     #116407

     Szia

     Ezt a 4. lépést én sem találom….
     Melyik fázisban lehet beírni?

 • István

  2017. július 9. vasárnap - 11:38

  #116005

  Kedves Péter!

  “Mi is szembenéztünk ezzel a problémával. Építtetőként nyitottam az e-naplót és bizony nálunk is felmerült a kérdés, hogyan kerül bele a feleségem is építtetőként. Sok mindenkit megkérdeztünk, míg egy kedves gépészmérnök elmagyarázta, hogyan is kell csinálni. („Hát te ezt honnan tudod?”-kérdeztem. „Egy gépészmérnök mindent tud!”- válaszolta büszkén )Pontokba szedem, hogyan zajlott ez nálunk:1. A lényeg, hogy az, akit fel szeretnél felvenni, rendelkezzen ügyfélkapu regisztrációval.2. Az, akit szeretnél felvenni lépjen be az ügyfélkapujával az e-napló felületén. https://enaplo.e-epites.hu/enaplo/3. Amikor a rendszer beengedte a jobb sarokban a neve mellett megjelenik a NÜJ száma. Ezt jegyezze fel. (Ezzel a számmal tudja majd meghívni az e-napló rendszerébe az, aki megnyitotta a naplót)4. A másik fél pedig ezzel a NÜJ számmal tudja őt meghívni a naplóba. (Új szerep felvitele, beírni a NÜJ számot, szerepkörnél pedig ki lehet választani: „építtető”, kódolás, elfogadás stb…)Az így felvett fél az e-napló rendszerében „egyéb építtető”-ként lesz feltüntetve.Remélem segíthettem”

  Ez az üzenet keltette fel az érdeklődésem, nálunk ez most történt meg ami a fent levélben pontokba van szedve. Viszont nekem a bank felé el kell küldenem a feltöltött dokumentumokat, de egyikben sem szerepel “egyéb építtető” csak az “építtető XY saját nevében”. A kérdésem, az, hogy merre találok olyan letölthető dokumentumot, amiben szerepel a feleségem, mint egyéb építtető..?

  Köszönöm!

 • Krisztián

  2017. július 22. szombat - 18:58

  #116079

  Kedves Péter,
  A 4. pontban említett “Új szerepkör felvitelét” hol találom meg a rendszeren belül?
  Köszönöm!
  Krisztián

  • Vásár ZSoltné

   2017. szeptember 30. szombat - 07:05

   #116542

   Kedves Krisztián!
   Kapott választ, hogy hol található ez az “új szerepkör”? Mert nem találom én sem.
   Köszönöm
   Vzsné

   • Tóth Szilveszter

    2017. október 1. vasárnap - 11:20

    #116544

    van az e-napló, az alá tartozik több főnapló (fővállalkozónként egy), az alá meg alnaplók láncolata. no a főnaplókhoz lehet rendelni szerepköröket. tehát egy szinttel lentebb, mint ahol értelmes volna keresni.
    ez persze azt is jelenti, hogy ha mondjuk a kőművesmunkát más fővállalkozó végzi, mint mondjuk az ácsmunkát, akkor ők két főnaplót kapnak, tehát mindkét főnaplóhoz hozzá kell venni második építtetőként a házastársat.

    (a jogban mindenki fővállalkozó, aki közvetlenül az építtetővel szerződik, még az a kőműves is, aki egyéni vállalkozóként csak mondjuk egy egynapos, terasz mellvédfal építésére szerződik külön, közvetlenül a leendő lakóval)

 • K.SZ.Ágota

  2017. október 16. hétfő - 18:51

  #116607

  Kedves Mindenki!
  Új szerepkör itt található:

  Kezdjük az elején!
  Főmenü fejléc így néz ki: E-naplók, Saját adatok, Készenlétbe helyezések, Visszaigazolások
  Válaszd az E-naplók fület, katt rá aztán megjelenik egy megnyitható file, ami az e-napló alap adatokat rejti magában.Na itt nem mindegy hova kattintunk, ugyanis az elején is van 2 piktogram és a végén is, plusz még a szövegre is lehet kattintani és mind más oldalra irányít át. Nekünk a legelső piktogram kell ami így néz ki : “>” erre a kis csőrre kell kattintani.
  Ha ez megtörtént, akkor előbújik az almappánk. Itt mindegy hova kattintunk ugyan az fog történni, ugyanaz az oldal fog betöltődni.
  Itt ne a szerkesztésre hanem kicsit lejjebb található az E-főnaplóhoz rendelt szerepkörökön belül az “Új szerep felvitele” szövegre kell kattintani………
  és akkor helyben vagyunk.

  Sok sikert és kitartást, nekünk a párommal 2 napi agyhalál volt mire rájöttünk 🙂 !
  Voltunk az önkormányzatnál, onnan átküldtek az építésügyi és örökségvédelmi osztályra, ott közölték hogy egy pillanat alatt tudnák módosítani, de nem fogják, mert már konkrétan elegük van belőle, hogy a pénzintézmények miatt, halomra járnak a nyakukra. Ezt követően bemutattak egy törvényt, amiben nincs benne, hogy házastársi jogviszonyban mind a két fél neve fel kell, hogy legyen tüntetve az E-naplóban….
  Pénzintézményben javasolták, hogy az E-napló megnyitásakor vesszővel elválasztva tüntessük fel az építtetők nevét

  UI: Pénzintézmények így el szokták fogadni, vagy van ahol elég egy nyilatkozat is….
  legutolsó infónk az, hogy az év végéig javítják az E-napló elektronikus felületét és több építetőt is meg lehet jelölni majd.

  üdv:KSZÁ

  • Krisztián

   2017. október 27. péntek - 20:10

   #116642

   Tisztelt Ágota.
   Sehol nem találok ilyen opciót. Esteleg egy fotót tudna küldeni rola hogy hol van ez? keresztes.k@yahoo.com
   Köszönöm

  • L. Dávid

   2018. március 22. csütörtök - 10:26

   #117584

   Kedves Ágota!

   A pénzintézet nálunk is hasonlóképpen szeretné a feleségem nevét is a naplón látni.
   Nagyon szépen köszönöm a részletes válaszát, de nekem sincs “> ” piktogramm.
   Meg kell várni a 15 napos határidőt?
   Vagy nyitni kell új e-főnaplót?

   (Látva a írásában a reakciót a hivatal részéről:
   “Voltunk az önkormányzatnál, onnan átküldtek az építésügyi és örökségvédelmi osztályra, ott közölték hogy egy pillanat alatt tudnák módosítani, de nem fogják, mert már konkrétan elegük van belőle, hogy a pénzintézmények miatt, halomra járnak a nyakukra. Ezt követően bemutattak egy törvényt…”
   Hát, könnyeket csalt a szemembe.
   Fantasztikus, hogy ebben az országban soha senki nem tudja hogyan is kell csinálni a hivatalos dolgokat, egyik felelős szerv sem ad írásbeli tájékoztatást, és úgy általánosságban soha, senki nem vonható felelősségre semmiért, csak a magánemberek. Egyszer a helyi építésügy az illetékes, egyszer a járási építésügyi osztály, aztán most megint a helyi. A járási egyszer szóban mond egy dolgot, majd rá két hónapra a szöges ellentétét. Én meg érezzem rosszul magam…Ugyan kérem…

   Úgy látszik nem éltem még itt eleget, mert ezt még a mai napig nem tudom megszokni.)

   Válaszát előre is köszönöm!

   L.Dávid

 • K.SZ.Ágota

  2017. október 16. hétfő - 18:53

  #116608

  Kedves Mindenki!
  Új szerepkör itt található:

  Kezdjük az elején!
  Főmenü fejléc így néz ki: E-naplók, Saját adatok, Készenlétbe helyezések, Visszaigazolások
  Válaszd az E-naplók fület, katt rá aztán megjelenik egy megnyitható file, ami az e-napló alap adatokat rejti magában.Na itt nem mindegy hova kattintunk, ugyanis az elején is van 2 piktogram és a végén is, plusz még a szövegre is lehet kattintani és mind más oldalra irányít át. Nekünk a legelső piktogram kell ami így néz ki : “>” erre a kis csőrre kell kattintani.
  Ha ez megtörtént, akkor előbújik az almappánk. Itt mindegy hova kattintunk ugyan az fog történni, ugyanaz az oldal fog betöltődni.
  Itt ne a szerkesztésre hanem kicsit lejjebb található az E-főnaplóhoz rendelt szerepkörökön belül az “Új szerep felvitele” szövegre kell kattintani………
  és akkor helyben vagyunk.

  • Mátics-Oczkó Henriett

   2018. január 6. szombat - 11:08

   #116977

   Ezt készenlétbe helyezés után is meg lehet csinálni? Vagy csak akkor, ha már nyitottunk egy új főnaplót?
   Most ugyanis az e-naplók fül alatt nekem egy olyan sor van, amiben dátum, elnevezés, cím, hrsz és zárójelben a nevem van. Előtte egy könyv szeri piktogram, a végén pedig egy ember alak és egy ház piktogram.
   > ilyen nincs.
   Aktív az új e-főnapló létrehozása gomb. Itt tudom megadni az e-főnapló alap adatokat. Lehet, hogy ezzel is kész kell lenni ahhoz, hogy ezt meg tudjam tenni? És ezt megtehetem abban a fázisban mikor még nincs kiválasztott kivitelezőm?
   Köszönöm a segítséget!

  • Veronika

   2018. március 12. hétfő - 20:45

   #117486

   Kedves Ágota! Mi a helyzet abban az esetben, ha már lezártuk ezt az almappát és “Új szerep felvitele” már nem kattintható?

 • Kada Gic

  2017. november 14. kedd - 08:41

  #116710

  Tegnap szerttem Volna megnyitni az e -naplót. Már a saját személyes adatok bevitele el visszadobott a rendszer. A saját cím város megjelölésenel a legördülő menüből kiválasztottak “Budapest 05.ker.”-t viszont amikor a mentésre kattintanék a rendszer visszadob, és ezt a sort hibákért mejleölve kötelez, hogy újra töltsék ki.
  Kitölteni nem lehet, csak a legördülő listából választani.
  Fogalmam sincs mi lehet a baj. Van valakinek ötlete. Ennélkül még tovább lépni sem enged.

 • Vásony Sándor

  2018. február 26. hétfő - 13:00

  #117395

  Egész életemben építkeztem, házilagosan építettem a házaimat. Villamosmérnökként, semmiféle OKJ-s bizonyítványom nincs. Csak egyszerűen értek hozzá.

  Most kezdeném tavasszal a következő építkezésemet.

  Van-e valakinek javaslata, hogy miképpen lehet ma, Magyarországon egy családi házat saját, házilagos módon felépíteni?

  Azt az egyszerű választ, hogy sehogy, nem szeretném hallani.

  Esetleg segít-e egy kőműves vizsga letétele?

  Minden építő javaslatot köszönettel várok.

 • Juhász Hajnalka

  2018. november 5. hétfő - 15:53

  #118936

  Kedves Miklós!

  Nekem egy olyan problémám lenne, hogy kezdő naplóvezetőként az egyik kivitelezésnél ahol dolgoztunk mint kivitelező cég, nem osztottam szerepkört az FMV-nek! Ez sajnos senkinek nem tűnt fel csak most, amikor szeretnék lezárni a naplót. Ezen az épitkezésen augusztusban dolgoztunk utóljára.
  Az a kérdésem, hogy felvehetem e utólag az FMV-t úgy, hogy ebből senkinek ne legyen problémája? Sem nekünk mint kivitelezőnek sem az FMV-nek?!
  Köszönöm megtisztelő válaszát!
  Tisztelettel: Hajnalka

 • Óbanyai Jozsef

  2018. december 14. péntek - 15:54

  #119122

  Akkor már csak a jogutódlásra kellene valami megoldás! Naplónyitas és a kivitelezés megkezdése után tulajdonos/építtető váltás történt! Mi az eljárás?

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SAJÁT
Az első egyszerű bejelentéses családi házam

2018 közepén mond még valakinek is bármit a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet?  Ez vezette be az un. egyszerű bejelentéses – nem – eljárás módot. Erről szólt egy írásom, mely a megjelenése óta több mint 36.800 olvasásnál tart. 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet | Megerőszakolták az építési törvényt Ezt csak azért írom, mert a most bemutatandó […]

Az első egyszerű bejelentéses családi házam
2018. augusztus 3. péntek
SZAKMA
Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre

Az egyszerű bejelentési eljárás előtti időkben, amikor a helyi építéshatóságok bírálták el az építési engedélyeket és végezték el a szükséges ellenőrzéseket, többnyire minden területnek ’volt gazdája’, azaz egy-egy építéshatósági előadó egy-egy területre ügyelt. Ma, amikor az erősen lecsökkentett létszámú járási építésfelügyeleti hatóságok végzik az építéshez kapcsolódó ellenőrzések többségét csak és kizárólag azt tudják ellenőrizni, ami […]

Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre
2018. március 25. vasárnap

szolgálati közlemény

 

 

 

2018. december 1-től december 31-ig irodán kívül leszek. Amennyiben a koos.hu oldallal vagy a megjelent cikkekkel kapcsolatban véleménye, észrevétele lenne, kérem forduljon bizalommal Tóth Szilveszter építész kollégámhoz és barátomhoz a tothszilveszter.koos.hu@gmail.com emailcímen. Ezen időszakra ő lesz a koos.hu adminisztrátora és moderátora. 

Koós Miklós építész

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább