Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2017. március 11. szombat

Mi valósult meg a építészetpolitikából? | 15. Nemzeti Tervezési és Építésügyi Fogalomtár

2015. szeptemberében jelent meg az építésügy átalakítását célzó 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat, amely jelentős részben előrevetítette azokat a jogszabály változásokat, amikre 2016 során annyira rácsodálkoztunk. E sorozat keretében a 2015-ös építészetpolitikai elképzeléseket vetjük össze a ténylegesen megjelent jogszabályokkal illetve az ezek nyomán kialakult gyakorlattal. 

 

 

15. Nemzeti Tervezési és Építésügyi Fogalomtár

15.1 Az építésügyi beruházásokkal kapcsolatos gyorsabb tervezési-egyeztetési tevékenység érdekében szakmai munkacsoportot kell létrehozni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság bevonásával és ennek keretein belül ki kell dolgozni a területi tervezéssel és építésüggyel kapcsolatos digitális, a nyilvánosság számára hozzáférhető Nemzeti Tervezési és Építésügyi Fogalomtárat, amely alapját képezi az egységes jogszabályi fogalomhasználatnak.

 

Az építészetpolitikai irányelvek utolsó pontjaként jelenik meg a fenti fogalomtár. Anélkül hogy tudtam volna e fenti építészetpolitikai irányelvekről, mi is érintettük már több ízben is a témát, mint sürgető feladatot, sőt 2008-ban még javaslatot is tettünk egy építészeti Wiki létrehozására.

2008 | Minta dokumentáció | szabályzat, ami nincs

Az építési törvényen, az OTÉK-n túl számos, nem feltétlenül jogszabályokhoz köthető építészeti fogalomtárral találkozhatunk. Számos privát vagy éppen speciális fogalomtár lelhető fel, de ha jogilag releváns meghatározásokra van szükségünk, akkor csak a jogszabályban meghatározottakat vehetjük figyelembe.

Sok a párhuzamosság és indokolatlan, hogy minden egyes jogszabály – bár jogszerű, hogy a fogalmait maga határozza meg – új fogalommagyarázattal egészüljön ki. Mindenki számára sokkal használhatóbb lehetne, ha egy központi helyre lehetne hivatkozni fogalmak tekintetében.

Ez talán megoldást jelenten arra a széles körben felmerülő problémára, amikor a szakmagyakorló nem tudván értelmezni a jogszabályi meghatározást, fogalmat vagy éppen összefüggést, állásfoglalásért felsőbb szervhez fordul. Ez egyre gyakrabban fordul elő, de aki nem hozza nyilvánosságra ezeket az állásfoglalásokat, azok a többiek számára rejtve maradnak. Ugyanakkor azért hosszú távon nem jelenthet megoldás, hogy legtöbb ilyen állásfoglalás úgy kezdődik/végződik, hogy egy AB határozat miatt a jogértelmezés kiadása alaptörvény ellenes és az állásfoglalásban irottak: “szakmai véleményem tájékoztató jellegű, arra bíróság vagy hatóság előtt bizonyítékként hivatkozni nem lehet”.

ÉTDR-rel kapcsolatos hatósági fogalmak

Az alábbiak korábban az e-epites.hu oldalon voltak megtalálhatóak, most már csak az internet archivumban:

Örökségvédelmi fogalomtár Készült a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium megbízásából az Építésügy 2008 program pályázati támogatásával.
Budapest, 2009.

Jogszabályban meghatározott építésügyi fogalmak Az Étv-ben és az OTÉK-ban meghatározott fogalmak gyűjteménye

Komplex akadálymentesítéssel kapcsolatos fogalmak

Tizenegy nyelvű általános örökségvédelmi tezaurusz négynyelvű próbaváltozata

Bár az egyszerű bejelentés előtti időszakban is számos olyan jogszabályi meghatározást találtunk, ami vitára adhatott okot, igazából a hatósági eljárás elmaradása felerősítette azt az igényt, hogy egzakt fogalmakkal tudjunk dolgozni, mert senki sem szeretné, hogy a megnövekedett tervezői felelősség mellé még nekünk kelljen a nyakunkba venni fogalom értelmezési feladatokat is. Nem hallani érdemi információt a Nemzeti Tervezési és Építésügyi Fogalomtár születéséről, így nem tudni, hol tart ez a munka.

Területi tervezési és építésügyi rendszereinkkel kapcsolatos fogalmak

A jelenleg fellelhető legátfogóbb fogalomgyűjtemény, az e-epites.hu-n található, amely abban a tekintetben is átfogó kíván lenni, hogy az OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) meghatározásait is tartalmazza.

Mi, a magunk részéről ehhez szeretnénk szerény segítséget felajánlani azzal, hogy a vitásnak tűnő fogalmaink tisztázására teszünk kísérletet a kollektív bölcsesség segítségével. Új sorozatot indítunk fogalommeghatározás címmel

 

A teljes építészetpolitikai sorozatot itt tudja nyomon követni

fogalommeghatározással kapcsolatos írásaink

fogalommagyarázatokkal kapcsolatos írásaink

 

Hozzászólások (0): megnézem / hozzászólok

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

ÉPÍTÉSI JOG
Best of 2017 | új sorozatokat indítottunk – fogalommeghatározások

Új sorozatot kezdünk, aminek a keretében fogalmak közösségi, szakmai tisztázására teszünk kísérletet. Minderre azért van szükség, mert a fogalmaink, amelyeken jogszabályok alapulnak, nem minden esetben egyértelműek, több esetben pontatlanok vagy éppen félrevezetőek. A sorozatot ebben az évben is folytatni fogjuk. Eddig az alábbiak készültek el: illeszkedés szabályai 6. Álmennyezet  19. Csoportház / sorház 19. Csoportház / átriumház […]

Best of 2017 | új sorozatokat indítottunk – fogalommeghatározások
2018. január 10. szerda
SZAKMA
Kisorsoltuk a nyerteseket !

A júniusban lezajlott, majd részletesen kiértékelt építészeti felméréshez egy kis nyereménysorolást ígértünk a kitöltőknek. A 692 kitöltő közel a fele, 336-an jelezték, hogy részt vennének a sorsoláson. A napokban megszületett az eredmény: A 3 db csepp-, por- és ütésálló, 5000 mAh-ás napelemes Powerbank-ot/telefontöltőt az alábbiak nyerték meg: Hargitay Zsófia Berta Ferenc Bujdosó Antal közülük ketten már visszajeleztek, […]

Kisorsoltuk a nyerteseket !
2017. július 9. vasárnap

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább