Regisztráció/Belépés

további cikkek

Rápli Pál
2017. április 5. szerda

Gondok lehetnek a települési arculati kézikönyv (TAK) és a településkép védelmi rendelet (TVR) finanszírozásával

Levelet kaptam Rápli Páltól a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény miatt megalkotásra váró települési arculati kézikönyv és településkép védelmi rendelet kapcsán.

Tisztelt Állami Főépítész,

Több heti munkával, a felkeresett tovább képzések és a Miniszterelnökség által rendelkezésre bocsátott útmutatók (stb.) tapasztalatai alapján irodám összeállította a Települési arculati kézikönyv és a településkép védelmi rendelet megalkotására vonatkozó szerződés tervezetét és annak mellékleteként kidolgozott sávos idő-ütemtervét.

Kérlek, engedd meg, hogy tájékoztatásul megosszam Veled és a közös ügyért dolgozó szakmai kamarával a mai napon aktuális ismeretekre alapozott tapasztalatainkat!

A mellékelt dokumentumokból kiolvasható, hogy – véleményem szerint – 2017. április 20-i szerződés kötést követően nem garantálható már a településkép védelmi rendelet  2017. október 1. előtti megállapítása és hatályosulása.

Az Útmutató  cca. 80 napra taksált időkimérete ugyanis nem számol a nyári szabadságolásokkal (ennek egy része kötelező a munkáltatóra nézve!), az önkormányzati előterjesztések és a Képviselő-testületi ülések közt szükségesen biztosítandó idő intervallumokkal és az általánosan tapasztalható szakember hiánnyal. Ez utóbbira a gyorsított és – követelményeit tekintve engedményezett –  főépítész-vizsgáztatás sem feltétlenül gyógyír, mivel az elvégzendő főépítészi irányítási feladat ellátásához némi szakmai gyakorlat is szükséges lenne, nem igaz?

Sajnos továbbra sincs megbízható információ a települések feladat-finanszírozására betervezett 1.000 eFT támogatás kiutalásáról (utolsó negatív információ: 2017. 03. 30. Csüt., Bp. FUGA). Ugyancsak itt hangzott el, hogy a Lechner Tudásközpont web-felülete az év második felében már biztosan (???) rendelkezésre áll. A bökkenő az, hogy nekünk már júniusban olajozottan együtt kellene működnünk a siker érdekében, ha komolyan vesszük a szeptember 29-i rendeletalkotást.

Emiatt önkormányzati partnereink zöme nincs abban a helyzetben, hogy a támogatás megérkezéséig (értsd.: legalább, valami állami elköteleződésről szóló levél vagy nyilatkozat) megrendelje a munkát. Építész irodám nevében azt viszont biztosan állíthatom, hogy a jogszabályban rögzített október 1-i határidőre vonatkozóan, a jogszabályi környezet változtatása nélkül 2017. április 20. után nem áll módunkban szerződést kötni a feladatra, vagy akár csak a  főépítészi feladatra vállalkozni.

A Megyei Kormányhivatal tájékoztatóján kértem a Kormányhivatal megjelent munkatársait arra, hogy szükség esetén időben legyen bátorságuk a Miniszterelnökség felé jelezni, ha az eltervezett ütemezés valamilyen körülmény miatt esetleg ellehetetlenülne. Magam részéről az, hogy ellentétben a Kolossa József főosztályvezető úr által a MÉK településtervezői Tagozat 2017. január 20-i ülésén, több mint 100 településrendezési tervező jelenlétében tett, a résztvevők és áttételesen a több mint 3000 érintett település számára megfogalmazott ígérete ellenére – miszerint a szükséges finanszírozás márciusban rendelkezésükre áll majd –  a mai napig még csak nem is körvonalazódik a feladat finanszírozása, megalapozza azon véleményemet, hogy eljött az ideje az “újra-tervezés”-nek.

A valóság:

– A közelmúltban 30-40 önkormányzati partnerünk és további 10-15 település kért fel előzetesen a TAK-TVR és főépítészi feladatok ellátására.

– Ebből 3-8 település lesz csak abban a helyzetben, hogy április 20-ig velünk szerződést kötve, saját költségvetéséből előzetesen finanszírozva – és bízva a Lechner Tudásközpont kellő időben történő feltámadásában – abszolválni tudja az elvárt szak-feladatot.

– A megyében ma este (2017.04.04.) 1,5 -2,5 tapasztalt önkormányzati főépítész teljesít szolgálatot, a több mint 250 településre és ezen belül legalább 9 városra vonatkozóan. Az adat azért bizonytalan, mert kollégáim felmondási időzítéséről nincs percere pontos hiteles adatom, de az minden bizonnyal állítható, hogy a több évtizede szolgálatot teljesítő kollégáim felmondása a bizonytalan  jogi helyzettel összekapcsolható.

– Az április 20-i szerződéses állományunk várható állapota alapján – munkánkat át fogjuk strukturálni a valós építészeti feladatokra…

Nem várom el, levelem bizalmas kezelését és kifejezetten kérem, hogy a mellékletben közreadott szellemi termékünk válhasson térítés mentesen felhasználhatóvá, amennyiben az a települési értékvédelem ügyét szolgálja.

Köszönettel:

R á p l i   P á l

vezető tervező, építészeti és településrendezési igazságügyi szakértő

letölthető anyag

Tk00 MINTA TAK TVR 1 melléklet_170331

 

kapcsolódó írások az építési jog oldalán:

Hozzászólások (0): megnézem / hozzászólok

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

ÉPÍTÉSI JOG
A főépítészi konzultáció, ami jó hírnek tűnt, sajnos mégsem az

A múlt hét csütörtökén született írásnak az a címet adtam, hogy TAK és TVR | A településkép védelmi rendeletek miatt 2017. október 1-től tovább bonyolódik a tervezés, de azért van jó hír is Elhamarkodtam. Kiderült, hogy még sincs jó hír, sőt! A fenti cikk megjelenése után levelet kaptam egy főépítésztől (kiemelés tőlem) […]  A főépítész által […]

A főépítészi konzultáció, ami jó hírnek tűnt, sajnos mégsem az
2017. szeptember 13. szerda
ÉPÍTÉSI JOG
TAK és TVR | Törvényjavaslat a településképi rendelet elkészítésének határidő módosításáról

Szeptember 11-én nyújtották be a T/17312. számú törvényjavaslatot a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény módosításáról szóló 2016. évi CLXXIV. törvény módosításáról. A lényeg, hogy az október 1-i határidőt kitolták december 31-ig, eddig kaptak az önkormányzatok, hogy elfogadják a saját településkép-védelmi rendeletüket, másrészt a HÉSZ-ekből is csak ezután kerülnek […]

TAK és TVR | Törvényjavaslat a településképi rendelet elkészítésének határidő módosításáról
2017. szeptember 13. szerda

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább